duminică, 14 februarie 2021

Jurnal de Valentine Day

Saint Valentine














Azi, duminică 14 februarie este Ziua Iubirii sau St Valentine Day. Este o sărbătoare catolică care a fost exploatată comercial, unde altundeva decât în America. Este un fel de sărbătoare ce prevestește primăvara, un fel de Mărțișor înainte de 1 Martie. Din cauza pandemiei nu mai sunt întreprinzătorii cu inimioare sau mărțișoare. Mi se pare un fel de protocronism de prost gust Dragobetele, sărbătoare oltenească, locală. Măcar Valentine Day are rădăcini creștine, dovedite. 

A mai trecut o săptămână tensionată politic. În fine a apărut Bugetul pe 2021. A stârnit multe discuții și polemici. Nu discut de atacurile lui Ciolacu, invitat tovărășește la telefon de Cîțu să-i explice cum este cu acest buget. Au ieșit zvonuri că este mai mic la Sănătate, Cîțu a replicat că cifric este mai mare, doar că și ceilalți sunt nemulțumiți, Năsui sau Drulă, cu toate că bugetul de investiții (iî special infrastructură de transport este cu 10 miliarde mai mare). A apărut și contrazicerea lui Cîțu cu Ghinea de la Fonduri Europene privind extinderea conectării la rețeaua de gaze. Aceasta și după ce Cîțu a avut aprobarea  Comisiei Europene. Ghine gândește ca un verde german, complet neadecvat pentru interesele românești. Pentru că evenimentul extern important a fost vizita primului ministru la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu toții demnitari importanți din Comisia Europeană, Von der Leyen, dar și cu Adina Vălean care i-a oferit lui Drulă o comisie de experți pentru calea ferată. 

Ședința conducerii PNL s-a lăsat cu scântei. Se coagulează un front anti Orban, care îi are însă în spate pe toți luzerii de la parlamentare. Ca să se laude a comandat  un sondaj INSOMAR unde PNL este cu un procent în urma PSD, 28% față de 27%, dar el este în fruntea viitorilor pretendenți la Cotroceni în 2024. Mai e mult până departe! Din sondaj rețin creșterea AUR la 16% și căderea USR la 10%. Nu mă bazez pe aceste cifre, dar indicația este îngrijorătoare. USR este în scădere, sau chiar prăbușire din cauza miniștrilor pe care i-a promovat. Acolo și-au mai dat demisia unor personaje importante precum fosta senatoare Presadă. Dar cel mai îngrijorător este că și Voiculescu devine un fake, studiile sale de Magister la Viena nu sunt așa. Ce am văzut este de fapt o dovadă a unor studii de scurtă durată! Și Voiculescu și-a schimbat datele privind educația și nu mai menționează masterul vienez. Și Năsui are probleme cu un program de ajutorare IMM unde au apărut firme dubioase. Pe de altă parte am citit un editorial de Nicolae Manolescu în care este un atac violent la adresa acestor lideri  USR pe care îi acuză ca ar fi noua burghezie roșie, dat fiind originea familiilor miniștrilor menționați. Pe de altă parte Manolescu analizează nostalgiile legionaroide a acestei ciudățenii numite AUR. Evenimentul spectaculos este alungarea din AUR a noii mahalagioaice naționale Șoșoacă Ivanovici. Aici se pare că liderii sunt împărțiți, derbedeul Simion o regretă, probabil datorită potențialului atractiv pentru mocofani și imbecili, dar Târziu și Sorin Lavric vor un partid tradițional, cam ceva ca PiS din Polonia. 

Totuși îndemnul făcut de Funeriu pentru o bună colaborare și bună guvernare mă pune pe gânduri. În caz contrar spune el în 2024 vom vota PSD ca AUR să nu ia majoritatea!

În plus continuă problemele dubioase cu angajările la Apele Române. Se pare că este fieful presupusului penal liberal Alexe, unde apele patriei au devenit un culcuș pentru impostori și fufe politice.

Este agitație mare printre bugetari care nu vor mai avea măriri de salariu. Cel mai tare mă intrigă cei de la sindicatul personalului medical ajutător. Pentru că ei au fost beneficiarii bonusurilor salariale anti-pandemice. Acolo este o porcărie cu miros de putreziciune politică. Deja un lider al acestui sindicat este la pușcărie, iar în genere liderii sindicali sunt un fel de teamsteri (sindicatul mafiot de șoferi americani ai lui Hoffa) cu venituri de mii de euro! Se agită și cei din educație, și ei vor mai mulți bani la salariu, cu toate că învățământul ia mai mulți bani. 

Am terminat de citit cartea Monarhia Habsburgică despre care am scris. Mă interesează foarte mult această epocă, pentru că în copilărie am dat de o carte de citire în care se spunea că portul patriei noastre este: Stupoare! orașul Fiume (azi Rijeka). Bunicul matern Ioan Bădilă a făcut armata la Budapesta la honvezi (apărătorii patriei în ungurește) în 1903 și ne-a lăsat moștenire litografia color cu Franz Josef pe frontispiciu și cu el militar doar cu capul fotografiat lipit în litografie.

Am citit și un eseu despre Nicu Steinhardt care a fost ca pumnul în barbă  primit de la un căpitan de miliție când s-a întâmplat să fiu în locul și momentul nepotrivit, fiind proaspăt absolvent de politehnică, sau ca discuțiile cu securiștii care te puneau să-ți torni prietenii apropiați. Individul încearcă să murdărească memoria lui Steinhardt, pe motiv de atitudini burgheze! Tipul este un stângist de genul cancel culture! Pe de altă parte analiza cărții lui Mircea Platon, intelectual cu studii în SUA și repatriat despre învățământul românesc aiurea și fără Dumnezeu în care se întâlnește ideologia AUR este mult mai la obiect. Nu merită menționarea eseistului care funcționează cu un pseudonim.

Am mai văzut și straniul serial spaniol 30 de arginți cu influențe din Bunuel și Mel Gibson, despre credință și diabolic. În plus în Adevărul un interviu luat lui Cristian Bădiliță care va enerva fundamentaliștii ortodocși pentru că le critică încremenirea în proiect.

N-a fost o săptămână rea, vreau să uit de fotbal și Liverpool! Uite că săptămână  se finalizează cu Ziua Iubirii!


Un comentariu:

  1. Aveti o energie fulminanta. Totusi, ce invidiez la dumneavoastra este distantarea fata de motivele dureroase...parca le treceti pe toate mult mai usor, fiind atat de ocupat...nu aveti timp sa aprofundati subiectele dureroase...eu sufar ca actualul guvern e atat de atacat de atatia neobolsevici si mafioti care ma tem ca bor coplesi bunele intentii in mizerie venita din ura pe occident. Dar, probabil, suntem destinati sa baltim in pro-rusism.Populatia e mult prea mutilata mental de antena 3 sI Romania TV...Realitatea TV a fost invadata de PSD-isti, B1 e foarte dubios si el...practic peste tot sunt atacati guvernantii...nu-i vad bine!!! O alianta pro-occidentala e mancata de pirania pro-rusa, una doua!

    RăspundețiȘtergere