duminică, 17 octombrie 2021

Tot de prin Dilema veche și altele


Am găsit prin Dilema veche evocări ale industriei petrolului scrise de un prahovean, câmpinean, după câte îmi dau seama. Articolul de față se ocupă cu istoria Rafinăriei Astra Română. Și asta îmi evocă adolescența mea ploieșteană. Ploieștiul era plin de bazine de înot, darul interbelic al acestor rafinării. Am învățat să înot în râul Olt, dar mi-am consolidat tehnicile în cele două bazine care țineau de Astra Română. Locuind în sudul orașului traversam calea ferată să ajungem în colonie, unde erau vilele unde locuiseră tehnicienii, inginerii de la Astra. Ce îmi sărea în ochi erau terenurile de tenis, în vremea când tenisul era totuși un sport aristocratic, spre deosebire de fotbal, mai simplu, fără rachete și costumație. Țin minte că bazinul din fundul aleii avea și platformă de sărituri, nu mai știu dacă am avut curajul să sar. 

Elev la Caragiale, nu prea am mers la ștrandul Vega, care ulterior s-a acoperit. Și prin studenție am început să frecventez ștrandul Unirea, vis a vis de 1 Mai, fosta Concordia unde lucra tatăl meu, tot peste cale ferată la Gara de Sud.

Revenind la Astra Română, directorul ei a fost și geologul Patriciu, tatăl lui Dinu Patriciu, profesor la IPGG. Asta explică de ce Dinu Patriciu, arhitect, a devenit petrolist și a avut credit de la olandezi, Astra fiind Shell Deterding, companie anglo-olandeză.

https://dilemaveche.ro/sectiune/la-fata-timpului/articol/a-fost-odata-astra-romana

Am citit și avatarurile cu călătoriile lui Andrei Manolescu. Mă mir că-mi aduc minte că a fost jurnalist la BBC. Manolescu descrie dificultățile călătoriei spre Marea Britanie. Și eu am avut experiența vizei la Ambasadei Marii Britanii. Cred că am avut o invitație de la prietenul meu londonez, dar cu cei de la ambasadă nu am avut nicio problemă. De ce? Pentru că cu un an înainte fusesem în Statele Unite, și acea viză era o mare garanție!

Dosarul Dilemei vechi se referă la cei de vârsta de mijloc, cei de 40 de ani. Constat că eu mă apropii ce final fiind la aproape dublul acestei vârste, 

Citesc acum în fiecare joi România Literară. Am găsit chioșcul care o primește. Constat cu melancolie cum statutul scriitorului a decăzut. Și că cei de la România literară se cam citesc și comentează între ei, dar totuși apar și noutățile literare ale momentului. 

Într-un articol apare evocarea lui Neagoe Basarab, cu prilejul a 500 de ani de la Învățăturile tatălui către fiul său Teodosie. Este o operă în slava veche, limba de cancelarie a principatului Valahiei. Din câte știu prenumele Neagoe, mai apare la Neagu Djuvara. Cred că Neagoe este o grecizare a lui Neagu. Acum Neagu - Neagoe dă numele de familie la mulți cu acest nume, dar și a derivatelor, Negulescu, Negescu și numele meu Neguț! Tata mi-am povestit odată că numele nostru provine de la o femeie din secolul XIX cu numele Neaga!


9 comentarii:

  1. Mi-ai trezit amintiri deosebite. Ma refer la strandul de la VEGA unde in fiecare vacanta de vara eram nelipsit. VEGA era la doi km de satul meu , Ploiestiori , De la vega cumparam acea piine neagra dar foarte buna , mai ales ca era calda. Cumparam cite 5 piini , le bagam pe ghidonul bicicletei , si pina ce ajungeam acasa , mincam una. O tempora !!!
    Uite ca nu stiam ca tatal lui Patriciu a fost director la ASTRA ROMANA. Deci cel mai mare bandit produs de Romania din toate timpurile avea antecedente familiale , cu prada pe care a facut-o. Chiar ca nu stiam cum de a facut tilharul de a pus mina cu doi lei pina si pe pe rafinaria VEGA. Acum mi-ai deschis o explicatie pe care o cautam de mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, te rog să analizezi:
      - Astra Română închisă, jefuită de escrocul pușcăriaș Ion Niculae care a îngropat și industria îngrășămintelor.
      - Steaua Română Câmpina prima rafinărie românească închisă
      - Rafinăria Onești închisă făcută praf de escroci din Moldova
      - Arpechim Pitești închisă de OMV lucrau acolo 14000 de oameni! mergea pe petrol in Orientul Mijlociu

      Acum în funcțiune:
      - Petrotel Teleajen Româno-American la Lukoil ruși
      - Brazi OMV ptr că prelucrează petrol românesc
      - Rompetrol Midia +Vega luată de turci pierdea 1 milion $/zi, pusă în funcțiune de Patriciu vândută la kazahi. Patriciu mort demult.
      Cine a avut dreptate Niculae, OMV sau Patriciu?

      Ștergere
    2. Doi excroci mari. in ordinea Patriciu apoi Niculaie. Ordinea asta este pentru ca Niculaie a investit ceva in tara din ce a furat. Oricum sunt doua din multele personaje romanesti de care tara nu avea nevoie. Poate soar dusmanii tarii !
      Patriciu nu a investit a plecat cu banii luati pe furturile ce le-a facut
      Tragica situatia cu tine daca ai ajuns sa il mingii pina si pe Patriciu . Joe esti Tragic nu gluma.

      Ștergere
    3. Credeam că fiind bun la matematică ai și logică, nu numai ură prostească. Păi Dan, Patriciu a investit în Rompetrol care funcționează și plătește taxe și are muncitori care lucrează. În schimb Astra Română a lui Niculae e închisă. Nu vreau să-l absolv pe Patriciu de păcatele lui, dar măcar a gândit, a dat Rompetrol la unii care aduc petrol de afară pe când Niculae a intrat în pușcărie fără nicio poprire pe avere și cu rafinăria închisă. Mai reflectează.

      Ștergere
  2. Pentru ca tot vorbim de Rafinaria VEGA din Ploiesti hai sa pun pe blogul tau si povestea TUICII DE PUFOAICA de pufoaicaș. O stiu de la tata , care in 1945 a fost fixat ca sa zic asa ca proiectant / executant de reparatii la aceasta rafinarie care in 1944 fusese bombardata de anglo americani de nenumarate ori. Sovieticii aveau tot interesul sa o repare de urgenta si sa o repuna in functiune pentru ca nu titeiul romanesc ii interesa ci produsele ce rezultau din prelucrarea lui din care in primul rind banii. Personajul sovietic care conducea aceasta oeratiune era generalul ... nu imi mai amintesc numele ( dar era cel care batuse cu pumnul la masa regelui nostru) . Parca Virsinschi se mumea dar nu sunt sigur Acest general era de formatie inginer ,foarte ferm ca militar , foarte priceput in instalatii de pipeline si armaturi si foarte necrutator cu cei care erau suspecti ca pun bete in roate. Beneficia de faptul ca putea primii piese de schimb din occident ptr ca tocmai cistigasera razboiul. Avea nevoie de supusi care sa se priceapa la tehnica si slava domnului se gaseau in Prahova si Dimbovita destui.
    Ma rog . Organizarea era asa - fiecare muncitor avea dreptul sa intre si sa plece pe poarta rafinariei cu galeata de tabla din dotare. In ea isi tineau pachetul de mincare , sticla de apa sau ceai , ehipamentul de lucru .de natura textila ( minusi , ciorapi , capison si pufoaica.). Inventivi cum ne stim , la iesire multi isi immuiau pufoaica in alcoolul de care dispuneau in uzina . se trecea pe poarta , ma rog portarii mai inchideau ochii , si mergea in santul de aparare de peste drum unde purcedau la stoarcerea pufoaicei care , din care rezultau poate 0,5 litrii de alcool murdar . Acasa il treceau prin filtre de tarite si piine , il mai diluau si rezulta TUICA DE PUFOAICA.
    Acum sa mai discutam un aspect , sa ii zic unul din paradoxurile existentei noastre pe lumea asta . De cite ori taicameu isi povestea viata de la VEGA , mereu spunea ca lui si de fapt tuturor le era frica de pedeapsa sovietica. Paradoxul ar fi ca in 1973 dupa ce am terminat facultatea am ajuns la institut in Bucuresti, Citiva ani mai tirziu ii tot dadeam tircoale unei domnite , din institut , hidrotehniciana,ce era asa mai ocheasa. Dupa evenimentele din 90 , cind am iesit ca timpitul care am fost in strada , la fel ca altizeci de mii de insi , ma trezesc ca sunt mutat in alt birou de proiectare . Era un fel de avansare . Dupa vre-o patru ani ( prin 1995 ) apare in birou si doamna careia ii facusem curte si care traise o experienta de vuata de loc placuta , cu familia distrusa , perintr-un divort si o imbolnavire. Il stiam si pe sotul ei era un mare betivan altfel baiat rezonabil dar bautura il facea violent. Femeia era in sustinerea conventiei democratice , si facea analize de ape subterane din diferite zone in scopul imbunatatirilor funciare. Sunt tot felul de harti. Avea o tema . La un moment dat apare cu un brat de harti ddin care unele contineau amplasamentul STRIMBA adic fostul curs al riului Dimbu NE Ploiesti . Surprins am intrebat-o cum de are hartile astea si mi-a zis ca pe astea a lucrat si tatal ei. pai cine era tatal tau ? Era Virsinschi fostul general sovietic. Am cazut in cur pe scaun , si mi-am dat seama de efectul paradoxurilor vietii. Mai mult prin niste discutii anexe am aflat ca mai avea o sora , ambele se nascusera in uniune , mama lor era romanca iar tatal in civilie se ocupa de inginerie economica , Aveau domicilii si in Romania si in URSS . Mai mul sora ei mai mare parasise Romania inainte de 1990 si se stabilise in SUA de unde isi ajuta familia.
    Oare ce invataturi ai putea trage din astfel de intimplari ? Nu stiu. Poate o analiza la singe a impaienjaturii care este SUA , URSS , RAZBOI RECE , CETATEAN AL UNUI STAT INVINGATOR , CETATEAN AL UBUI STAT INVINS , MANIPULARE , PROSTIE etc

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vazusem comentariul tau de mai inainte. Tocmai il scriam pe asta de sus . Stii ceva - hai sa ii dam in pisici pe excrocii Romaniei. Suntem la o virsta care ne ne mai recomanda in functii publice deci trebuie sa ne lecuim de a face comparatii intre ei . Mai ales ca cei doi au un parcurs in lumea inalta aproape identic . Da-i in pisici !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Eu merg la pescuit tu cu nepotul. Avem treabă, eu mai scriu, tu mă mai contrazici.
      Alți mă iau la șuturi, că nu le împărtășesc opiniile.

      Ștergere
    2. Asta este. Ma gindeam ca din mintea noastra de oameni batrini sa rezulte niste concluzii care sa revitalizeze traditionala idee romaneasca confornm careia CINE NU ARE BATRINI SA SI-I CUMPERE. Spun chestia asta pentru ca vad ca in jurul meu tineretul nu mai are consideratie pentru batrinii neamului, Am o expertiza de aproape sapte ani de cind merg cu nepotul in locuri de joaca , initiez socializari cu tot felul de parinti , insotitori mult mai tineri si imi dau seama cit de mult suntem dispretuiti de generatiile mai tinere. Pentru ca daca stai si te uiti cei care au distrus ambianta de a fi roman si a traii in Romania sunt 99% din generatia noastra . Din pacate !!!
      Stii de fapt cred ca au dreptate.

      Ștergere
  4. Ehe Joe, imi starnesti nostalgii scriind despre Astra si Vega (bazinele si terenurile de tenis)pe care le-am descoperit in liceu, la inceputul anilor '70. Am realizat mai tarziu ca specialistilor straini adusi de Societatile petroliere respective li se asigura tot comfortul pe care il aveau acasa, asa cum s-a repetat cu canadienii veniti prin '90 sa lucreze la Cernavoda. Retin cu placere calitatea terenurilor de tenis, desi trecusera decenii decand au fost construite; la fel si locuintele de servici, m-au frapat erau construite (din caramida, nu placaj)dupa proiectele locuintelor nord-americane pe care aveam sa le descopar la inceputurile lui '90. Iar pe linia 8 de autobuz care mergea la Astra, ITP-ul aloca cele mai proaste autobuze di parcul lor auto, erau pline de praf si gaze de esapament, dar asta era pretul "platit" pentru a ajunge mai rapid la strand in zilele calduroase de vara!

    RăspundețiȘtergere