duminică, 28 aprilie 2024

Ce mă mai îngrijorează

Cu violonistul Aron Cavassi

Sunt multe lucruri care mă îngrijorează. 

La noi!

Ciolacu s-a simțit jignit că a fost făcut moldovean, el fiind din Buzău. Asta a declanșat un val de proteste printre moldoveni. Ciolacu a încercat să dreagă gafa, spunând că mama lui e din Tecuci, din sudul Moldovei. Acum cu toate protestele, autostrada Moldovei A7 este în plină dezvoltare, A8 Autostrada Unirii care unește Iașul de Târgu Mureș este în proiectare. Moldova este regiunea României cea mai oropsită. Ea a fost adăpostul familiei regale și a rezistenței armate în Primul Război Mondial, da nu s-a prea făcut nimic. În timpul comunismului s-au construit întreprinderi, abandonate după 89. Am înțeles că Iașul se descurcă bine, a devenit un centru IT, este curat și bine administrat. Dar Vasluiul, Botoșaniul sunt poluri ale sărăciei și moldovenii sunt revoltați de prostia debitată de Ciolacu. Moldova are mari frustrări cu toate că este locul marilor genii ai literaturii române clasice, precum Eminescu, sau Creangă, marelui istoric Iorga, sau muzicianului de geniu Enescu!

În București curg sondajele, toate îl indică câștigător pe Nicușor Dan, ceea ce este bine! Acum apare că Firea i-ar fi luat fața lui Piedone. Dar, cum un sociolog a spus că sondajele astea nu folosesc la nimic, gradul lor de credibilitate este scăzut. Cel mai tare mă nedumeresc cifrele pentru ADU USR și AUR, nici nu merită amintite. Doamna Firea are ceva suporteri, probleme ei este că este toxică și foarte ipocrită. Sper să piardă cu succes.

Mă îngrijorează ipocrizia partidelor care admit candidați urmăriți în justiție, cum este dubiosul Iulian Dumitrescu de la PNL, jupân la Prahova, sau Clotilde Armand, trimisă în judecată  când și-a depus candidatura la Sectorul 1. USR ar trebui să mediteze la zisa lui Confucius: Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face

Iohannis și-a exprimat dorința să candideze la șefie NATO. Acum pare favorit și la șefia UE. Dezbaterile de la noi sunt negative și extrem de negative, chiar dacă politologii serioși își exprimă suportul. Cum am mai spus, media și unii intelectuali adoră derbedeii, demagogii în politică. Este și ăsta un motiv că în politică au ajuns tot felul de oportuniști și sicofanți cu studii dubioase. Este o deosebire între PNL condus de oameni ca Valeriu Stoica, Crin Antonescu, cel mai mare orator post decembrist și un general care n-ar treabă cu liberalismul, cum este Ciucă. Sau PSD condus de Adrian Năstase, sau Ponta, față de Dragnea, Dăncilă, sau acum, Ciolacu.

Și pe afară!

În fine, ajutorul american pentru Ucraina s-a deblocat, dar analiștii spun că s-ar putea să fie ultimul. Eu sper la o mobilizare a Europei împotriva agresiunii ruse. Pentru noi este extrem de important pentru că suntem cei mai apropiați de agresor. 

Cel mai îngrijorător fapt mi se pare că se protestează în universitățile de top americane împotriva Israelului, pro Palestina. Nu există nicio asemănare între Războiul din Vietnam și cel din Gaza. În privința conflictului din Gaza se trece cu vederea că a fost declanșat de agresiunea barbară a Hamas împotriva israelienilor pașnici pe 7 octombrie 2023, când cei de la Hamas s-au dedat la fapte abominabile, iar reacția armatei Israelului este a unei situații de război. Îngrijorător este că aceste universități au avut absolvenți geniali evrei, laureați ai premiului Nobel, și mai ales mari donatori ai acestor universități și aceste reacții conduc la antisemitism. Pericolul progresismului woke, a cancel culture se manifestă la acești studenți militanți, care sunt într-o mare confuzie. 

Mă mai îngrijorează că am fost martorii plecării dintre noi a trei importanți critici literari. Au plecat pe rând Alex Ștefănescu, Nicolae Manolescu și mai acum Dan Cristea. Pentru mine semnifică că am și eu o vârstă. Ei au părăsit această lume și nu prea sunt cei care să-i înlocuiască. Unii dintre acești critici literari tineri sunt atrași de snobismul unor tendințe străine, care minimalizează caracterul estetic al operei literare, a practicării sociologiei vulgare, ale unor stângisme periculoase și că n-au trăit pe pielea lor ce a însemnat comunismul. 

Mânat de reacțiile laudative la adresa unui film românesc l-am căutat și l-am văzut. Se numește Boss și este regizat de Bogdan Mirică. După ce l-am văzut a trebuit să citesc niște analize și comentarii ca să-l înțeleg. Ar fi un fel de thriller. Se vorbește de un jaf în care este implicat un șofer de ambulanță, jaf care nu a fost de fapt filmat, ci doar consecințele și autorii, care mor pe rând. Cel care era creierul, Boss ar fi unul de la forțele speciale, sau jandarmi. Mai apare și amanta șoferului care este actriță și totul este nebulos,  greu de explicat, trebuie să faci deducții. Este un film prost cu pretenții. Filmele trebuie să aibă o poveste, chiar dacă este întreruptă cu flash back-uri, cum este clasicul Casablanca, film de război și thriller. 

În seara de 25 aprilie am avut invitați pe tânărul violonist Aron Cavassi care a fost solist în Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op. 64 de Felix Mendelssohn. Orchestra Filarmonicii Pitești a fost condusă de dirijorul Gheorghe Iliuță. Interpretarea lui Cavassi a fost viu aplaudată și ne-a oferit un bis din Enescu.

În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Gheorghe Iliuță a interpretat Simfonia a 4-a de Beethoven.

A fost o seră deosebită oferită melomanilor piteșteni.

 

În cadrul Conferințelor Filarmonicii Pitești Mădălin Voicu Jr. l-a avut invitat pe IPS Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. S-a discutat despre post, despre marele violonist Ion Voicu, bunicul care l-a crescut pe Mădălin și căruia îi spunea tata! Calinic a fost în vervă și a fost o atmosferă plăcută. Mădălin Voicu jr a interpretat și o Nocturnă de Chopin (cred eu!).

Despre fotbal nu am mai nimic de spus pentru că Liverpool s-a făcut de râs, a luat bătaie de la Everton, tot din Liverpool; măcar așa ăștia au scăpat de retrogradare, Liverpool nu mai are nicio șansă la titlu și le pleacă și Klopp. Să vedem! Lupta pentru titlu se dă între Arsenal și Manchester City. 

Cât despre Real Madrid, este aproape campioană. A învins pe Barcelona în El Clasico, după niște faze discutabile, dar ăsta este fotbalul. De ce n-or fi jucat ei în Champions League la fel? Real a mai învins și pe Real Sociedad în deplasare și așteaptă meciul de marți de la Munchen cu Bayern, care a bătut greu în campionat. Mai dificil va fi pentru Dortmund care a luat o bătaie fără drept de apel de la RB Leipzig cu 4-1. Tot la nemți, Bayer a scăpat cu fața curată acasă cu Stuttgart, locul trei, egalând în ultima secundă a meciului. Nici PSG nu a strălucit, au făcut greu egal acasă cu Le Havre, candidată la retrogradare. Să vedem ce o mai fi marți și miercuri în Champions League.

Azi sunt Floriile  și le urez încă odată la mulți ani celor cu nume de flori!


3 comentarii:

  1. Joe, da este bine sa castige Nicusor postul de primar. Dar ce va putea el face daca consilierii vor fi majoritar de la PSD si PNL? In acest mandat a avut sprijinul PNL pana la sfarsitul anului trecut apoi i-au pus bete in roate in aprobarea bugetului desi era pe aceleasi criterii ca si in anii trecuti. Singurii care ii ofera sprijinul acum sunt cei de la alianta USR+ramura Orban+PMP. USR cu toate minusurile si derapajele au avut primari care au facut treaba buna ,vezi Timisoara, Brasov, Campulung, sector 1 etc. M-as mira ca PNL sa ii acorde sprijin lui Nicusor in caz ca va fi ales primar. Ar fi o miscare prea curajoasa pentru ei !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun ce/ai scris
    Nimic despre tenis .
    Ce mai cred eu in completarea a ce ai scris , ingrijorarile mele daca vrei
    Nu va fi razboi deocamdata intre Israel si Iran . Am multe argumente , nu stiu daca te intereseaza .
    Johannis se va alege cu un post la UE , negociabil care , v-om vedea
    La presedentie va apare de la Liberali altul decai Ciuca. Alianta cu PSD inca va merge si in viitorul guvern .
    Autostrazile de care vorbeai vor aduce un boom pentru Moldova care are inca forta de munca .
    Romania sufera de mari proiecte . Unul ar putea fi irigatiile , canalul Buc -Giurgiu si infrastructura feroviara .Programe sociale a-si adauga educatia si sanatatea .
    Reforma administrativa , obligatie imediata .
    Apararea , dotare si stagiu 1 an baieti , jumatate fetele , obligatoriu. .Reforma in justitie si pensii .
    As mai avea o propunere , chiar as vrea parerea ta . Campionat de fotbal extins .
    Inspirat de Andora care are echipa in campionatul Spaniei .
    Rep Moldova cu 2-3 echipa alipit la cel al Ro . Un imbold si spre fuziune . Daniel a demarat procesul cu o Biserica alipita patriarhiei , preotii care vin au un sal intre 1si 5000 € asigurati de Statul roman .
    Paste luminos si sanatate , viata cu folos !

    RăspundețiȘtergere
  3. Sondajele care il indica pe Nicusor Dan drept viitor primar general al capitalei sunt deocamdata mincinoase. Firea are mult mai multa prestanta. . A facut la fel de putin ca si altii dar nu a bagat mina in bani. Avea ea destui bani ca sa nu se compromita. Ma apuca scirba cind vad ca rudele lui Videanu se prezinta la alegeri. Asta inseamna a zecea epoca de schimbari ale pavelelor bordurilor . Santiere inutile pentru noi cetatenii dar utile ptr buzunarele lor. cred ca va cistiga Firea. Vor fi multe Concerete pe stadioane ca oricum fotbal nu avem

    RăspundețiȘtergere