luni, 1 aprilie 2024

Început de April

Cu Bebe Cotimanis

S-a terminat luna martie cu un final de săptămână cu temperaturi de vară. Am umblat afară în tricou. Dar se anunță vreme mai rece și ploi, foarte bine!

Revista România Literară nu a apărut ca de obicei joi, de abia sâmbătă a fost la chioșcuri. Explicația, dispariția directorului ei și al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Tot numărul dublu este dedicat acestui mare critic român, cel mai important din perioada postbelică. Este cel care continuă opera marilor critici care au modelat literatura română pornind de la Maiorescu, apoi Lovinescu, continuând cu Călinescu. Toți scriitorii și numai au marcat printr-o rememorare. Printre ei sunt mulți care i-au fost studenți. El a impus generația 60 de scriitori care s-au lepădat de haina strâmtă a realismului socialist, apoi a moșit generația optzeciștilor cu Cenaclul de Luni. Culmea că de la unii dintre ei a avut cele mai multe necazuri privind USR. Și de data asta Andrei Pleșu nu a fost în stare să scrie ceva și a apelat la texte ocazionate de împlinirea vârstei de 50 de ani, chiar în preajma Revoluției și apoi la 75 de ani. Este intrigant că unii au încercat o istorie contrafactuală, ce ar fi fost dacă în locul lui Emil Constantinescu ar fi fost Manolescu. Istoria a fost așa și Constantinescu a impus linia occidentală a României și merită mai multă recunoștință. Culmea este că acești intelectuali s-au încolonat în urma celui mai ticălos președinte, care a trădat idealurile pentru care a fost votat, care le-a exploatat viclean vanitatea intelectualilor. Manolescu a înființat și condus PAC, dar experiență nu a reușit și după o catastrofă de tentativă de a candida la președinția României, a trebuit să fuzioneze cu PNL. Probabil s-a visat drept Maiorescu, dar vremurile au fost altele. Așa că s-a retras din politică și a finalizat Istoria Critică a Literaturii Române. Moartea lui îmi revelează că sunt un om bătrân și eu, am cu 10 ani mai puțin, dar acum 100 de ani, 75de ani era o vârstă venerabilă. Nicolae Manolescu marchează o epocă a literaturii române postbelice. 

În acest context am citit cu stupoare un drept la replică a lui Ion Pop în Observator Cultural. O psihopată cu pretenții de critic literar, mutată la New York, unde nu o ia nimeni în seamă se apucă să verse otrăvuri la adresa scriitorilor români, în mizerabilul sit al lui Nistorescu, Cotidianul. Individa atacă mișelește pe Ana Blandiana și jurnalul ei Mai mult ca trecutul. Ea pretinde că este un volum de memorii și nu un jurnal. O acuză pe Blandiana că ar fi o scriitoare comunistă, apărută atunci în epoca când literatura română se trezea din somnul irațional al realismului socialist. Culmea că după vârstă este și ea o babă comunistă, dar care a devenit o mare deontoloagă, dat fiind că își plimbă nostalgiile și frustrările prin Central Park. 

În actualitatea politică sondajele din București dau rezultate contradictorii. Unii îl văd favorit pe Popescu Piedone, un individ sulfuros, populist, fost plăcintar și pușcăriaș. Cred că totuși Nicușor Dan are mai mulți electori într-un București cu pretenții. În sprijin vine și sondajul Curs în care cred mai mult decât în IRES, Sociopol, sau Avangarde. Pronosticul lor este că Coaliția PSD - PNL va lua 53 % la Europarlamentare. Urmează Forța Dreptei cu 14% și atenție! Aur cu 14%, ar mai intra și UDMR, iar SOS Șoșoacă, partidul proștilor putiniști este la limită 4 - 5 %! Se confirmă reculul AUR, ieri în parc doi indivizi mi s-au milogit să semnez pentru AUR! În centrul Piteștiului era o mare agitație de militanți care umblau după semnături. Singuri care nu se încurcă cu aceste lucruri sunt cei de la PSD și de la PNL, pentru că rețeaua lor de membri poate produce semnăturile necesare pentru BEC. Lista Europarlamentarelor PSD PNL începe cu alcoolicul Tudose și nu sună bine! PNL prin nemernicul de Bode și neavenitul Nicu Ciucă au predat partidul pesedeilor. La Timiș s-am produs o mare porcărie, Nica de la PNL a fost înlăturat să se facă loc lui Simonis, sluga lui Marcel Ciolacu la Consiliul Județean Timiș. 

Este 1 Aprilie, ziua mincinoșilor, dar politicienii nu se reduc la minciuni doar în această zi. 
Este Aprilie - Prier, luna Paștelui, dar catolicii, l-au serbat pe 31 martie, iar ortodocșii urmează pe 5 mai!

În această săptămână am avut prilejul unor evenimente culturale, joi, vineri și sâmbătă.  

În seara de joi 28 martie am avut ca invitat pe dirijorul sud coreean Wooju Baik, cel care a câștigat master class-ul de dirijat de la Filarmonica Pitești. Programul a început cu Uvertura la Don Giovanni de Mozart în interpretarea orchestrei Filarmonice Pitești. Au urmat cuplul de chitariști Olivia Iancu și Claudiu Lobonț cu două instrumente medievale numite arciliuto, un fel de cobze! Au interpretat Concertul în la minor BWV 1041de Bach și Concertul în sol major RV 532 de Vivaldi. Interpretarea a fost viu aplaudată și artiștii au au oferit un bis.

În partea a doua a concertului Orchestra Filarmonicii Pitești sub conducerea lui Wooju Baik a interpretat Simfonia a 4-a în re minor, op. 120 de Schumann.

A fost o seară frumoasă muzicală.

 

Conferințele Filarmonicii Pitești cu Mădălin Voicu jr. invitat fiind actorul Constantin Bebe Cotimanis. Am fost în această seară de 29 martie la această conferință prima oară, mai au fost câteva. A fost o seară foarte plăcută și am descoperit un actor interesant, pe care-l știam doar din registrul comic, dar care a vorbit despre meseria de actor și condiția de actor și de film și de teatru cu multă profunzime. Păcat că nu a fost o asistență mai numeroasă.

 

Sâmbăta 30 martie pe scena de la Teatrul Davila s-a produs Teatrul din Focșani cu piesa lui Mihail Sebastian Steaua fără nume. Vedeta piesei a fost actrița Roxana Lupu, cea care a interpretat-o în filma pe Regina Maria.

 

În fotbal a avut loc ieri seară ultimul mare derbi al fotbalului englez, meciul dintre Manchester City și Arsenal. S-a terminat meci nul, pe placul suporterilor Liverpool, printre care mă aflu. Pentru că Liverpool a bătut greu pe Brighton cu 2-1 și se instalase în frunte clasamentului. Este acum cu 2 puncte peste Arsenal și 3 puncte peste City. Să vedem cine clipește primul?

 

Barcelona a învins greu pe Las Palma cu 1-0 aflați ți în inferioritate numerică. Duminică seara Real avea un meci greu cu Athletic Bilbao. Meciul l-a rezolvat Rodrygo cu două goluri splendide. Mi se par niște tâmpenii zvonurile că Vinicius sau Rodrygo ar pleca, dacă vine Mbappe.

Să sperăm că aprilie ne aduce lucruri bune!

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu