joi, 27 iunie 2013

Sunt filo-american şi eurocentric

Am citit cu interes dilema domnului avocat Ţuca din Dilema veche nr. 489.
Spre deosebire de domnul Ţuca, eu sunt un pic mai vârstnic, din generaţia anilor şaizeci, tocmai ieşită din obsedantul deceniu.
Am studiat la şcoală din clasa a V-a limba rusă, pentru care am păstrat o aversiune normală atunci, eronată acum în perspectivă, orice limbă străină cunoscută este un avantaj, în plus puteam pricepe textele româneşti în medio-slavă, să fiu mai familiar cu televiziunea bulgărească şi să pricep şi literele greceşti din care izvorăsc chirilicele.
În clasa a VI-a am început să studiem engleza, erau puţini privilegiaţi atunci care să studieze această a doua limbă, normal era să studiezi franceza sau poate, eventual, germana.
Motivul mefienţei faţă de engleză era bine subliniat în caricaturile vremii cu businesmanul anglo-american posedând o burtă imensă, trăgând la trabuc, bând blestemata Coca Cola şi oprimând pe negri. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere! Sora mea, mai mică cu doi ani a avut şansa să opteze şi a studiat franceză-engleză.
Aşa că generaţia mea era profund filo-americană, de acolo veneau blugii (Livais), muzica rock şi Europa Liberă, care transmitea din Germania federală pe bani americani!
Din acelaşi motiv m-am ales cu prescurtarea americanizată a numelui meu, dată de colegii de facultate, care a rămas numele sub care mă cunosc toţi. Nu este rădăcina corectă a numelui meu patronimic Gheorghe. Mi-au zis Joe, prescurtat fonetic Gio, de la englezescul George şi apoi, definitiv, pronunţat fonetic Gioe.
Am expus aceste amănunte poate neimportante, dar care îmi justifică opţiunile.
De anti-americanismul german ştiu de la bunul meu prieten meu româno-german, este reflexia de mare putere care domină Europa în ultimii 23 de ani.
Nu acelaşi lucru era pe vremea zidului, în 26 iunie 1963, când Kennedy a declarat: Ich bin ein Berliner! Atunci a produs berlinezilor şi germanilor în general o vie emoţie şi un acut sentiment filo-american! Era normal, cu bolşevici agresivi şi înarmaţi până în dinţi care înconjurau Berlinul de vest. Şi, by the way, prostia cu gogoaşa berlineză este o stupiditate, vehiculată de ignoranţi prezumţioşi şi habarnisti ai frumoasei Deutsche sprache!
Revenind la articolul din Der Spiegel, jurnalistul german este furios că SUA spionează pe toată lumea, iar juristul Ţuca argumentează că acest lucru este complet imoral şi ilegal. Ceea ce uită domnul Ţuca şi la fel şi jurnalistul german este faptul că acest spionaj mondial exercitat de SUA nu a afectat sau a făcut să sufere pe niciun neamţ! Aş spune că acest spionaj nu a fost eficient în cazul Boston, deci uite că nici spionajul ăsta american nu este perfect! 
Pe de altă parte SUA a fost totdeauna de partea bună, a democraţiei şi libertăţii, lucru neaplicabil, totuşi, în cazul Germaniei, sau mai ales a URSS transformată acum în Rusia. Spionajul american are rostul interceptării intenţiilor teroriste şi a anihilării lor. 
Mi se par justificate şi intervenţiile militare în Afganistan şi Irak. America a încercat să aducă acolo democraţia şi libertatea. Nu pot fi lăsaţi dictatorii să facă ce vor cu popoarele pe care le împilează sau  nişte demenţi religioşi să distrugă monumente ale umanităţii. Aceste opinii sunt împărtăşite de mulţi oameni din Islam, dar predomină acolo disputa tribală, etnică şi religioasă care au minat avantajele democraţiei aduse de americani. 
Ca filo-american nu văd niciun impediment să fiu eurocentric, pentru că aici s-a dezvoltat civilizaţia care şi-a pus definitiv amprenta asupra întregii omeniri. Ca european sunt fericit să merg în Grecia să văd monumentele primei democraţii antice, să văd Renaşterea în splendoarea ei italiană, măreţia goticului francez, avantajele democraţiei moderne inventate de britanici, cei care au împrumutat americanilor limba maternă! 
Aşa că domnul Ţuca poate fi ce doreşte domnia sa, eu sunt însă răspicat filo-american şi în acelaşi timp eurocentric!

18 comentarii:

  1. ,,dar pe F.Castro de ce nu e capabila SUA sa-l dea jos de 50 ani ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am un argument pro relativ la subiect: nostalgia si admiratia pe care descendentii emigrantilor europeni de pe continetula american o patreaza continentului muma, Europa!

    RăspundețiȘtergere
  3. - Fiecare face ce vrea în casa lui, în familia lui, în țara lui.
    - De ce trebuie să exporte americanii pseudodemocrația lor cu doar două partide, plătite de aceleași companii, cu programe identice ? Democrația lor în care adevărul despre extratereștri (știi la cine mă refer) este interzis, ca și la noi și la sugestia lor, prin lege.
    - Demenți religioși ? Dar de unde provin majoritatea sectelor și unde s-au dezvoltat mai bine chiar cele apărute în Europa ? De unde vin adventiști, iehoviști, mormoni, scientologi, moon-iști și alții ? Cine a organizat sinucideri colective ? Ai auzit de dizidenții baptiști de tip amish, dar și de alții ?
    - Intervențiile lor externe au drept scop jaful nu libertatea, dreptul etc. - care oricum nu trebuie impuse altora cu forța. Iar ei sunt de regulă de partea celor răi și nu invers - desigur după cum le cer E.T. Chiar și guralivul Boia a scris o broșură interesantă despre democrație.
    - De aceea, astăzi, pericolul mondial pentru pacea și bunăstarea lumii este SUA ! Vor să stăpînească totul, să fure totul. De aceea opoziția oricui este necesară, chiar dacă eventualii opozanți pot fi la rîndul lor niște javre - dar nu slugi, nu compradori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai Vasilescu28 iunie 2013 la 09:30

      Cine se teme in continuare de extraterestri, dar ignora complet pericolul pe care-l prezinta radicalismul islamist (aka islamo-fascismul) habar n-are pe ce lume traieste.

      Ștergere
    2. Omule, era ca să zic așa, doar un eufemism !

      Ștergere
    3. Referinta la ET imi aminteste de zicala care ne vine tot de la americani (Dixie Chicks): "Free speech is OK unless you do it in public".

      Ștergere
    4. Daca "Mihai Vasilescu" (nume cuasi-universal !) e cumva bucuresteanul si campionul de ski din Bucegi care cobora pe plaja de la "2 Mai" cu Mobra, cu 40 de ani in urma, il rog sa-mi scrie. (Daca nu, ...Sorry !).
      Cat priveste pericolul islamic, sunt intr totul de acord.
      Vassy M., Syracuse, New York
      podragu2462@yahoo.com

      Ștergere
    5. Dragă Vasile,
      Este Mihai Vasilescu, colegul nostru şi al tău, din ultimul birou pe dreapta, la Secţia I-a, fost director ştiinţific, refugiat la BBC şi Europa Liberă!

      Ștergere
    6. Multumesc mult! Se vede ca pe unii am inceput sa-i uit ... Eu eram mai familiar cu Vicu Vasilescu, fostul meu sef de sectie (un om de aur). Ce sa-i faci? Departarile. Totusi - pacat! Mihai Vasilescu (amicul meu) fusese un personaj deosebit de interesant. Facuse, cred, Energetica. Dar asa e cu cei din diaspora: al'data erau la cateva statii de troleibuz, acum - la mii de mile departare. Cu unii (Alecu Giurgiuman, Tica Musat) mai tin legatura, ne mai vizitam. (Intr timp, mi l-am reamintit bine pe M.V.!).
      V.M.

      Ștergere
  4. Joe vine de la Joseph, nu George. Vezi Joe Biden.
    La ce temperatura fierbe ...unghiul drept?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa am şi declarat în expunere, că nu este derivat de la Gheorghe - George! Asta a fost opţiunea pritenilor şi colegilor mei de facultate şi l-am adoptat, chiar eronat!
      Rămân Joe, nu Geo!
      Unghiul drept nu fierbe, dar are şi el 90 de grade!
      Apa fierbe la 100 grade Celsius în condiţii atmosferice! Pentru precizări de termohidraulică vă invit la curs, la UPB!

      Ștergere
  5. Cred ca Goe este mai aproape de adevar. A fost o greseala de tipar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Joe, hop si neamtzu !! Daca unul se indragosteste de o curva e foarte bine, poate fi chiar foarte bine, dar daca aia se apuca dupa citiva ani din nou de "meserie" nu mai e la fel de bine. Nu poti ramine filo-ceva pe vecie, indiferent ce face ceva-ul asta. Americanilor le facea ,paradoxal, bine sa reziste blocul comunist, ramineam toti filo... si ei umblau cu manusi prin lume, acum au trecut in bocanci si stimuleaza probabil "sperietoarea" cu terorismul , ca sa explice orice fac. In plus dau impresia ( sau chiar asa o fi ) ca se ghideaza dupa interesele unui singur alt stat, care fara protectia lor ... Iar terorismul islamic nu e cel mai rau prin avioane si trenuri, cu bombe, ci prin maternitatile noastre "euro-atlantice" unde serviciile astea care spioneaza tot, ar trebui sa ne convinga sa ne trimitem nevestele noastre. Si inchei cu o stire de la Universitatea din Leipzig !!!
    Acolo Senatul a votat o dispozitie dupa care de acum inainte, toti profesorii , indiferent de gen ( sex ) se vor numi PROFESOARA ! Adica tu ai fi acolo Domnul Profesoara Negut !!!
    De terorismul asta intern cine se ocupa !?

    RăspundețiȘtergere
  7. Credeam ca Joe vine din tinerete de la melodia-Hey Joe- cantata de Jimi Hendrix ; tare melodie,daca-ti mai aduci aminte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Joe
    Am picat pe acest blog un pic cam tarziu, asa ca altcineva mi-a luat-o inainte: intr-adevar, Joe vine de la Joseph, nu de la George! Nu e nici pe departe, insa, singura eroare din blogurile tale referitoare la America si la americani ... Bunaoara, pe aici trebuie sa te cam hotarasti: esti pro-american, sau pro-european! Una cu alta nu prea merg, orice-ai face. Cu cativa ani in urma lucrurile ajunsesera asa de reci ca pana si denumirea de "French-fries" (cartofi prajiti)) ajunsesera s-o schimbe, si asta a tinut chiar cateva luni bune! In materie de fotbal - aici, ne-oficial, numai fetele si copiii joaca "fotbal" care este subclasat tot aici la numele de "soccer", fotbalul european fiind, tot aici, demn de cel mai mare dispret! Pe urma, poate stii ca in Anglia (Europa), moasa sistemului traditional de unitati, daca vinzi cuiva branza la "pond" (livra) in loc de Kg. poti s-ajungi la inchisoare, in timp ce in SUA nici gand sa existe vre-un program ferm, oficial, de trecere la sistemul international de unitati (metric). Cu toate ca in toate universitatile americane se studiaza numai in "metric", cand ajungi la patron treci neceremonios, imediat pe cel englezesc "traditional". Multe, multe discrepante, in toate domeniile, fata de ce credeam (sau cred unii si azi) atunci cand eram in Romania ...
    Vassy M.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.hotnews.ro/stiri-international-15094484-supravegheata-nsa-daca-acest-lucru-confirma-este-vorba-despre-scandal-imens.htm

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2013/06/29/prism-la-nsa-espionnait-l-union-europeenne_3439112_3222.html

    RăspundețiȘtergere