miercuri, 14 august 2013

Dileme locale şi...regionale

De când s-a pus problema înfiinţării regiunilor media locală este plină de frustrări.
Ca locuitor al Piteştiului de  aproape 40 de ani şi de baştină ploieştean sunt pus într-o situaţie delicată.
Aş propune întâi frustraţilor jurnalişti locali să mediteze la câteva chestiuni.
În 1968 când s-au reînfiinţat judeţele, unele istorice nu au mai fost reînfiinţate. Acest judeţ se numeşte simplu Judeţul Argeş, când logica şi bunul simţ ar fi trebuit să-l denumească Argeş - Muscel. Pentru că Argeşul înglobează şi judeţul Muscel. Câmpulungul a fost nemurit, chiar dacă nenumit, în cea mai bună piesă politică românească.: O scrisoare pierdută! Da, piesa avea loc în capitala unui judeţ de munte. Şi singurul judeţ de munte din Vechiul Regat, din Muntenia era cu siguranţă Muscel. 
Muscelenii sunt renumiţi pentru hărnicia lor, localităţile zonei sunt cele mei prospere din acelaşi Vechiul Regat. Ei au fost şi sunt oameni curajoşi, demni şi au fost între ei aprigi luptători anti-comunişti.  
Câmpulung  a decăzut economic şi din vina autorităţilor judeţene care n-au făcut nimic pentru salvarea industriei câmpulungene. Ce bine ar fi fost ca Uzinele de Câmpulung să devină o filială Dacia - Renault.  Dar cea mai proastă şosea din România uneşte capitala judeţului, Piteştiul de Câmpulung! Avantajele renaşterii Dacia se văd pentru cei care lucrează, sau au lucrat la Mioveni. Mioveni este acum al doilea oraş ca mărime din judeţ, toată zona este împânzită de fabrici care lucrează pentru Dacia. 
Şi acum altă dilemă, se vehiculează reînfiinţarea regiunii Argeş. Păi îmi aduc aminte ce greu a ajuns Nicolae Manolescu în Piteşti, pe când făcea politică,  era extrem de mefient cu acest oraş şi am înţeles cât urau vâlcenii olteni faptul că regiunea s-a numit Piteşti şi apoi Argeş. Importantul actor vâlcean Florin Zamfirescu a debutat pe când era încă elev la Antena vă aparţine a lui Adrian Păunescu, reprezentând regiunea Argeş, cu recitarea Legendei Mânăstirii Argeşului!
Sunt sigur că nici slătinenii nu ar da afară de fericire ca regiunea să-i facă din nou argeşeni, jumătatea lor romănăţeană îi face olteni, care nu ştiu decât de Craiova!
Eu îmi amintesc de manifestaţia de bucurie când din Ploieşti s-a desprins Buzăul, buzoienii demonstrând pe bulevardul Independenţei! La fel s-au bucurat atunci  şi târgoviştenii.
Sper ca noua regionalizare să nu cunoască excesele din comunism.
Jurnaliştii tot reamintesc de vechile capitale voievodale de la Curtea de Argeş şi Câmpulung (Muscel!!!!), dar uită că Muntenia, Ţara Românească sau Valahia a avut capitala la Târgovişte din secolul al XV-lea până la fanarioţi, că atunci s-a ales Bucureştiul, era mai uşor de stăpânit de turci.
Jurnaliştii locali uită că România de începuturile modernizării avea o capitală ad-hoc la Florica, în conacul Brătienilor.
Măcar responsabilii judeţului au avut bunul simţ de a denumi această frumoasă manifestare populară cu Festivalul internaţional de Folclor din vară: Serbările Argeşului şi Muscelului, ca două importante zone folclorice.  

Jurnaliştii locali deplâng dezastrul industriei argeşene. Sunt ipocriţi, pentru că ştiu bine că Arpechim a fost decis la Piteşti din motive politice, ruda sa, Petromidia, de pe malul mării este bine mersi!
Electrica (nu Renel) a mutat sediul la Craiova şi Târgu Jiu, din motive electrice, Distrigaz nici nu ştiu dacă are vreun sediu regional, este la Bucureşti. Aici sunt raţiuni corporatiste, nu e loc de patriotisme locale.
Pe de altă parte Dacia este cea mai reuşită iniţiativă industrială românească. Renault a investit într-o zonă care avea tradiţie de 50 de ani de expertiză în industria automobilului. 
Îmi doresc ca, în fine, autostrada spre vest să se întregească cu cea mai dificilă şi spectaculoasă rută, Piteşti Sibiu. Sper să se pornească investiţia autostrăzii Craiova - Piteşti pentru Ford, cum sper şi într-o finalizare a căii ferate Piteşti - Vâlcea şi aşa Piteştiul este un centru important de comunicaţii.

Sunt sigur că asemenea frustrări sunt prezente peste tot în judeţe unde nu vor avea capitala regiunii. 

Jurnaliştii locali sper să înţeleagă că, geografic, Ploieşti este mai bine situat în Muntenia. 
Eu aş alege dintre capră şi varză, Târgovişte! Dar Târgovişte se află pe linii secundare rutiere şi feroviare.


Aşa că Ploieşti rămâne, până una alta, posibila capitală a Munteniei! Evident, dacă Bucureştiul nu intră în această alcătuire geografică!

2 comentarii:

  1. Povestea este similara cu supararea Moldovenilor pe sat in 1859. Oricum o capital trebuie aleasa. Probabil ca se vor reduce si pozitiile de birocrati. Parca-parca asi spune ca Pitestiul e mai bine plasat pentru capitala (fara a fii influentat de radacinile Muscelene ale familiei). Este mai mare, cu o industrie puternica si mai ales nu este atat de aproape de Bucuresti. Politic, scapa mai usor de presiune. Cu podul de la Vidin devine si o incrucisare NS si WE.
    PS: Tragoviste este capital ceva mai putin de 100 de ani. Petru Cercel, Mihai Viteazul, Mihnea etc toti domnesc din Bucuesti. Mutarea nu se face la presiunea turcilor (cum mai schimbam noi, patriotard, istoria) ci de frica Domnului de Unguri sau Ardeleni. Nici un Domn nu domnea fara acordul si sustinerea Turcului. Asa ca...M

    RăspundețiȘtergere
  2. In anii '80 circula o legenda ca Ceausescu ar vrea sa mute capitala la Targoviste. A fost ca un banc de la radio Erevan. N-a fost capitala ci loc de executie. In rest cred ca nu o sa fie nici o regionalizare. Birocratii si baronii au si ei nevoie de o piine. Nu-i asa?
    LB

    RăspundețiȘtergere