luni, 28 iulie 2014

Stâlcirea incrementală a limbii române după Andrei Pleşu

Domnul Andrei Pleşu în simpaticul său comentariu săptămânal de la Adevărul se preocupă de vorbirea persoanelor publice.

http://adevarul.ro/news/societate/cresterea-descresterea-limbii-romane-1_53d5ee210d133766a8ccb5b4/index.html?science=53d66f4a72bcc#_=_

Comentariile d-lui Pleşu au fost tare simpatice şi amuzante, ca de obicei!
Şi se declară deranjat de folosirea neîngrijită a limbii strămoşeşti.
În acest scop exemplifică cu câteva cuvinte pe care nici spellerul meu de limbă română de pe computer nu este familiar.

Am citit şi opiniile unor forumişti care i-au atras atenţia că de exemplu barbarismul matrafoxat este vechi, cum este şi dl. Pleşu, adică o băutură artizanală din vremea comunismului care conţinea printre altele şi alcool, destinată să-ţi spargă creierii! 
Alţii au detectat şi calcul din engleză folosit la creşterea incrementală
Învaţă şi dl. Pleşu şi alături de el şi noi prin generozitatea unor forumişti care-l apreciază pe dl. Pleşu.

Pe mine mă deranjează extrem de tare nu atât repercursiunile pronunţate aşa, cât mai ales ca şi-urile puse prost, în locul unor necesare cacofonii!

Dar problema rămâne! 
Cum de avem atâtea persoane publice inculte şi incapabile să vorbească corect româneşte? 
Cum a produs şcoala românească asemenea specimene? 
Cum de sunt selectate tocmai ele? 
De ce la cultură punem maghiari, când totuşi ne referim la cultura română? 
Pentru că, cu tot respectul faţă de amicii maghiari trăim în România şi cultura majoritarilor este în primul plan. 
Sau aici facem exces de corectitudine politică?

Personal sunt îngrozit cum vechiul sistem comunist de promovare a fost parcă menţinut şi la vârf sunt tot felul de nulităţi, precum căcatul în apă cum se exprima plastic în personaj din romanul polonezului Jerzy Andrzejewski: Cenuşă şi Diamant, pe care l-am citit cu pasiune, după ce văzusem filmul lui Wajda. Era mult mai dur decât filmul la adresa comunismului!

La noi ceva nu este în regulă, cei de la vârf fac o virtute din ignoranţă!
Foarte puţini lideri politici ştiu să stăpânească corect.
Unul dintre ei tocmai a ieşit din prim-planul politic. Este vorba de Crin Antonescu, care şi din acest motiv a fost împroşcat de invective imbecile de adversari cu pretenţii intelectuale cu vechime mai mare sau mai la fefe.

Mi-aş dori ca liderii României să arate mai bine!
Măcar din punctul rostirii cuvintelor româneşti! 

5 comentarii:

  1. E acuma si tu, frumos mai gasesti, dar corect rumaenisch, cum sa vrei de le toti Klausii si Kelemenii... ich bitte dich Joe, mai lasa atita pretentionen !!! Das este nu frumos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi chiar tu, din ţara lui Goethe şi Schiller eşti deranajat cum ne vorbesc românii de frunte!
      Măcar Klaus vorbeşte bine româna, ca orice sas sibian cu accentul ataşat şi familiar mie!
      La fel şi destui politicieni maghiari!
      Dar ce ne facem cu Marean şi alţii ca el care şi-au făcut un scop să stâlcească limba?

      Ștergere
    2. De mare minune ieaste cumu un ista omu mare si direptu la oranduire apuca de greieste suiu, chizmand pre domnu sau. Ca iatele dzice de pizmasii domnului dara nu si de odraslele sale. Care multu au oboratu cu a lor rost voroava.
      Si ieaste in gresiala candu dzice ca parvila de la Duhu ieaste. Ca doara totu omu e volnic la bucoavna si nu iii un cirovnic a dzice cumu ii drieptu a graii ca dar nu ii voroava un datu de doxar.
      Iara Boier Antonescu ii buna dovada de dzice pre batrani ca nu iii ghiersul mierlii dci djudiecata masura de omu.
      Ca voroava vie iaste si nu precum se sumeteste unu de a o tiie la oboc.
      Et pour M. Pleshu à comprendre, lui qui ne parle que grec du Socrates


      Τα σταφύλια είναι ξινή. Και θα πρέπει να αποδείξει με κάποιο τρόπο νιώθει ανώτερη. Έλενα αυτή είναι μια πνευματική πάρα πολύ

      Iancu ot Opinca

      Ștergere
  2. Nu doar politicienii sunt agramați. Majoritatea persoanelor din mass media sunt semianalfabete și nu cunosc bine limba română (se folosește un pidgin anglo-român). Nici utilizarea lui â în loc de î (considerată în mod tembel ca un semn de anticomunism !) nu este o dovadă de cultură ci din contra, de necunoaștere a evoluției limbii române și a scrierii cu caractere latine. Cu halul de școală de astăzi (la toate nivelurile) nici nu e de mirare. Un dobitoc de ministru al învățămîntului recunoștea recent că a băga la liceu toți idioții nu e bine dar nu au ce face dacă s-au desființat școlile profesionale; ca și cum nu s-ar putea reînființa. Apoi lozinca învățămîntului obligatoriu timp de n ani este o aiureală: fiecare absolvă (corect) cîte clase vrea sau poate. Și propaganda pentru școală fără note, fără examene, fără prezență obligatorie, cu materii la cererea mamelor și elevilor, fără penalizări etc. este criminală. Și lamentările referitoare la numărul mic de oameni cu diplome universitare din România sunt stupide: nu contează numărul de "diplomați" ci valoarea și utilitatea lor. Vorbeam cu niște tinere ce sărbătoreau absolvirea unei facultăți de sociologie și spre stupefacția mea mi-au spus că sunt cam 2 000 absolvenți anual în toată țara ! (nu am cum să verific). Cam la fel e cu absolvenții de psihologie, drept, contabilitate chiar teatru, asistență socială (eventual sexuală) - 90 % nu au nici o șansă serioasă de meserie, dacă ies cu miile și habar nu au de ceva. Cu cîteva zeci de an în urmă Kim Ir Sen cerea ca tot poporul să aibă studii superioare. Poate viitorul președinte Ponta și Andronescu vor proceda chiar mai simplu: prin lege toți cetățenii români să fie declarați cu studii superioare încă de la naștere. Chiar dacă se corectează situația actuală (ceea ce nu cred) urmările dezastrului din educație vor dura zeci de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, tare greu imi e a pricepe de ce limba Romane (era cat pe aci sa zic "a noastra") vorbita de o minoritate este rea. Nici sasii, nici ungurii, nici lipovenii sau evreii si cu siguranta nici tiganii / romii nu sunt de condamnat ca, desi cetateni romani, vorbesc romana cu accent sau constructii gramaticale provenind din limba lor maternal. Credeam ca epoca xenofobismului, a "statului unitar national" a apos. Chiar daca tu esti inca National Liberal (adica fara iberali alogeni). Evident ca ungurii la cultura fac bine, cultura maghiar fiind mai veche, mai complexa si mai bogata decat cea romana. Soryy daca inca nu ai aflat asta. Romanii nu aveau stat cand Ungurii aveau Universitate. Ca sa nu zic de premiile Nobel, arta, stiinta, etc. E o tampenie sa interzici unui om o functie pe criteriu de etnie. Revenind la Plesu, e pretios si ...neinformat (ca sa nu zic incult). Ar trebuii sa citeasca putina teorie - sau sa asculte - inainte de a definii ce este "correct" si "incorrect" lingvistic sau grammatical. Numai Academia Franceza a perpetuat ridicolul lui "sourise", "ordinateur de genou" etc. Pe cand un Programme micro Mot ? Sau Excel ?
    Si evident, tebuie sa dovedeasca lumii ca cei ce l-au sutat, scuipat si usuit in final ca traieste cu ei in suflet si ca adversarii lor sunt finite inferioare. Crezi ca va fii iertat ? Sau ramane alaturi de Elena, doar un simplu intellectual ?

    PS: nu poti zice ca nu am incercat de cateva ori sa iti explic ce inseamna "intellectual".
    M

    PSII: cred ca ar trebui lansata o noua lista de solidarizare cu Dl. Plesu contra comentariilor ce il vor face ridicol in viitor.
    PSIII : sa imi aduci aminte sa iti arat o dedicatie ce dovedeste ca ne-am cunoscut intr-o alta viata si o alta dimensiune. Can lacul era lac si padurea era padure

    RăspundețiȘtergere