duminică, 20 iulie 2014

Sub zodia lui Caragiale


Am primit o poză de grup cu scriitori avându-l ca personajul cel mai important pe Ion Luca Caragiale.

Sunt acolo şi canonicii Coşbuc şi Vlahuţă, dar Nenea Iancu domină prin importanţa sa literară şi a moştenirii sale!

Pentru mine Caragiale înseamnă liceul de excepţie unde m-am format intelectual, cu magiştri profesori de care îmi amintesc cu mare emoţie şi plăcere.
Pe Caragiale l-am descoperit cu savoare acum în democraţie. O scrisoare pierdută este arhetipul politicii din România prin personaje. Am înţeles-o acum când poţi face alegeri. 
Sunt multe rele, din păcate, în caracterul românului.

Sunt momente când relele comportamente obscurizează calităţile compatrioţilor noştri!

Dar eu cred în români, precum a crezut şi Caragiale când le-a satirizat defectele!

Trăim în ţara lui Caragiale şi asta ne ocupă tot timpul!

6 comentarii:

 1. Trebuie să îți amintești că prin anii 90 țărăniștii au cerut să se interzică spectacolele cu O scrisoare pierdută sub pretextul că ele compromit sistemul democratic român și tocmai de aceea teatrele...comuniste mențin piesa în repertoriu !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă Sorin, cred că în privinţa ţărăniştilor ai memorie falsă, sau probabil că a fost spusă de un cretin, care putea fi orice, inclusiv ţărănist!

   Ștergere
  2. Dar este perfect adevărat, nu visez ! Că era cretin, sunt de acord; dar nu mi-a spus-o mie pe stradă - cred că era o persoană mai mult sau mai puțin publică.
   Am copiat de la tine fotografia interesantă.

   Ștergere
 2. Da-mi si mie un exemplu cand zici de Caragiale ca a crezut in romani cand le-a satirizat defectele? Caragiale pare un tip mizantrop, arogant si sarcastic, care-si bate joc de toata lumea. Caragiale nu are personaje pozitive, in afara poate de el insusi. Pt Caragiale toti ceilallti sunt niste moftangii:
  "Moftangiul este eminamente român; cu toate astea, înainte de a fi român, el este moftangiu. Născut dintr-o familie săracă dar onestă, el este fiul operelor sale, şi, deşi democrat prin naştere, el face parte din aristocraţia inteligenţii, a meritului, ştiinţei, artei, culturii ş.cl."
  Daca traia, sigur comunistii l-ar fi trimis sa "scrie el fabule la Vintu de Jos" :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă am, câte un puseu de românism a la jupân Titircă nu strică niciodată!
   Mai ales când este transpus jurnalistic de Revent, studinte în drept şi mare patriot.
   Patriotismul ăsta de tinichea l-a cultivat comunismul lui Ceauşescu, ai dreptate! L-ar fi băgat la puşcărie pentru anti-patriotism!
   Jos O scrisoare pierdută, sus cu patrioţii!

   Ștergere
  2. Mihai Vasilescu28 iulie 2014, 12:54

   Caragiale a fost preocupat de politica, s-a straduit sa participe in politica Romaniei, cautand sincer o factiune
   in care sa creada ca va face bine Romaniei. A dorit mereu sa fie apreciat de romani. L-a avut ca prieten apropiat
   pe Delavrancea, scriitor cu mari "merite patriotice", care nu numai ca nu l-a considerat niciodata anti-roman pe prietenul sau, ci i-a considerat prosti pe cei care il acuzau ca-i ponegrste pe romani in general. In fine, toata corespondenta lui Caragiale dupa plecarea la Berlin arata cat era de interesat de toate cate se petreceau in Romania si cata speranta isi punea in posibile evolutii favorabile pentru tara sa.

   Ștergere