România este zguduită
periodic de scandaluri privind lăcomia medicilor.
Cât adevăr şi câtă
minciună este în această delicată problemă.
Ultimul caz se referă
la un chirurg constănţean care a fost arestat pentru că a condiţionat operaţia
unui pacient de foloase băneşti.
Părerea mea este că
problema este foarte delicată, şi tonul populist din Evenimentul Zilei mi-a
displăcut profund.
Cazul este al unui
pacient pensionar cu o pensie mică, iar banii pentru mita a fost daţi de DNA.
Am înţeles că reforma
care priveşte serviciile medicale în România ar cuprinde un pachet de servicii
care să fie acoperite necondiţionat. Înţeleg că la fel operaţiile de urgenţă
sunt acoperite de asigurarea medicală. În acest caz toate serviciile medicale
care sunt în afara pachetului trebuie acoperite din alte fonduri. O sursă
ar fi CAS casa de asigurări medicale iar alta este pacientul direct.
Pensionarul nu se afla
în faţa unei urgenţe, dorea ca operaţia să-i prelungească viaţa cu doi ani.
Chirurgul în chestiune este unul din cei mai buni din România. EVZ varsă
lacrimi de crocodil la cât de bogat ar fi medicul, oare nu binemerită?
Un prieten care a
necesitat o intervenţie cardio-vasculară a plătit 50000$ în Israel. Tot timpul
apar anunţuri umanitare pentru donaţii de sume de această mărime pentru
operaţii a unor copii în străinătate. Oare este legitim ca să se plătească
aceste sume în străinătate, iar aici ele să fie gratuite?
Cred că esenţial ar
fi ca sistemul de azi să fie modificat fundamental. Salariile medicilor
ar trebuie să fie foarte mari, ca să nu se mai pună problema mitei. Cu comision
de succes pentru operaţiile speciale, precum cea descrisă în acest caz. Aici
cred că este esenţial şi aici există ipocrizia specialistului, el ia sumele
astea net, fără a plăti impozite. Dar pe de altă parte astfel de operaţii
speciale costă. Şi trebuie reglementate clar fără a mai exista posibilitatea
mitei.
Nu prea ştiu cum
funcţionează sistemele medicale din străinătate, aşa că aş dori lămuriri de la
prieteni.
Este clar că în SUA
intervenţiile medicale neacoperite de asigurarea medicală trebuie plătite de
pacient.
Cum este în Canada,
sau în alte părţi?
Joe propun tuturor sa fie sanatosi si sa nu ajunga sa aiba nevoie de sistemul sanitar. Pana si cel privat care este asaltat de oamenii disperati incepe sa se sufoce. Reforma sanatatii ca si cea a invatamantului sunt esuate de mult si nimeni nu mai controleaza nimic. Toata lumea vrea sa se imbogateasca fara munca "ieri daca se poate, sau in cel mai rau caz azi, dar in nici un caz nu maine"! Problema este ca lipsa organelor sanitar veterinare si invadarea pietei de alimente nocive a dus la o recrudescenta a bolilor fara precedent. Suntem in fata unui dezastru national pe care nimeni nu il vede ca este un atac la siguranta publica a cetatenilor!
RăspundețiȘtergereIn SUA daca te duci la urgenta, si daca este urgenta, sunt obligati de lege sa te salveze; iar daca pacientul are vreo sansa, dar moare, e malpractice. (nu conteaza daca ai asigurare sau nu, si nu conteaza in ce stat traiesti). Cunosc o femeie care a venit din romania in ultima faza de ciroza, a fost sfatuita familia la ce spitale universitare sa mearga la Urgenta, si in final i s-a facut transplant de ficat, si traieste si azi dupa vreo 2-3 ani. Pt ca nu avea bani, s-a calificat pt medicaid (mediCal in California) care i-a platit tot. Daca avea bani, si n-avea asigurare, TREBUIA sa plateasca din buzunar, si poate in final sa declare FALIMENT. Peste 65 de ani, daca ai lucrat in SUA legal, ai medicare (program federal) adica asistenta med gratuita (cu limite, adica nu tot ce e posibil pe lumea asta). Problema este cand ai afectiuni cronice (de ex cancer) care nu sunt urgenta, atunci ai nevoie de asigurari medicale care sunt scumpe, si in general platite de angajatori. Medicare (peste 65) este cam 80% din asigurarile din america. Medicare este pt toti oamenii saraci dar mai ales in statele mai progesiste (ex California) si mai putin in state ca TX, nu stiu procentul medicaid pe SUA dar presupun ca e substantial, poate peste 5-6%. Angajatorii mai mari / corporatii platesc o parte importanta din asig angajatilor. Obamacare a facut posibil ca cei angajati in firme mici sau cu afacerea lor sa-si poata plati singuri, pt ca in principiu ii obliga pe toti sa aiba asigurare (daca nu-si cumpara, oricum platesc cam la fel in taxe suplimentare!). Una peste alata obamacare te obliga sa-ti iei asigurare ca sa plateasca mai putini bani de la buget (care sunt tot taxe...). Medicii sunt platiti de spitale sau de firmele pt care lucreaza (chiar personale) cu bani luati de la asigurari (mai ales medicare, medicaid), care la randul lor sunt obligate de legi sa platesca. Salariile medicilor obisnuiti sunt relativ mai mari $150-300k, depinde ce specializari au, si in ce zone traiesc. Dar in general spitalele sunt cele care incaseaza sumele exorbitante ale interventiilor chirurgicale, urgente sau nu. In principiu daca faci ceva bani si nu ai peste 65 tre sa cam platesti si tu/pacientul sume destul de mari. Spitalele si medicii cam incearca peste tot sa se debaraseze cum pot de pacienti saraci si neinformati, prin tot felul de subterfugii semilegale. E tot mai plin de homeleshi murdari si redusi sau bolnavi mental, la care nu se uita nimeni, In general, e mult mai bine sa fii bogat si sanatos:)
RăspundețiȘtergerecorectie la "Medicare este pt toti oamenii saraci ", ma refeream de fapt la Medicaid.
RăspundețiȘtergereGermania, simplu, lucru bine făcut, hihihi. Toată lumea e obligatoriu asigurată, şomer, copil prin părinţi, pensionar, angajat şi asigurarea plăteşte tot. Comunism cum ar zice americanii... Sidaca eşti asigurat privat, ais plătesc orice fantezie, operaţii estetice, homeopatie, dpa, etc. Ce mai, bolşevismul generalizat !
RăspundețiȘtergereÎn principiu dacă ești asigurat național sau european orice intervenție (operație, tratament, consultație) trebuie să fie gratuită - desigur c în limitele specificate de asigurare. Astfel că plata suplimentară în România este doar o hoție. Mai sunt niște probleme în România:
RăspundețiȘtergere- asigurarea medicală nu este valabilă la stomatologie (majoritatea particulari)
- asigurarea medicală nu este luată în seamă (de regulă) la unitățile medicale particulare
- se cer de către pacienți și importatorii se grăbesc să aducă cele mai scumpe (și adesea inutile) medicamente. Dacă nu le găsesc în farmacii încep protestele nejustificate. Apoi și medicii sunt cointeresați de către importatori (ați văzut cum comis- voiajorii mișună prin spitale și cabinete, organizează simpozioane cu toate cheltuielile incluse doar la cazinoul din Sinaia sau chiar vizite peste graniță).
- să recunoaștem că majoritatea populației României nu este interesată de sănătate, cultură, educație. Cei mai mulți recurg tîrziu și mai întîi la tot felul de leacuri și tratamente băbești sau la cele ale pseudomedicinei. Nici recomandarile medicilor, chiar cele mai simple și serioase nu sunt urmate.
O cauză a corupției la medici este corupția generală a populației care încurajează astfel personaloul medical. Mă apucă dracii atunci cînd mă aflu într-un cabinet medical văd venind oameni cu cadouri (mai ales femeile excelează, după care se vaietă însă că uite cît a plătit ea) chiar pentru fleacuriȘ scris o rețetă, dat o recomandare la un specialist, făcut o injecție sau o clismă, o consultație de trei minute etc.
- CNAS este doar o escrocherie
- eu nu sunt de acord cu asistența medicală gratuită pentru cei neasigurați; chestia cu urgența e o aiureală de care se profită la infinit în orice situație.
P.S.: Mi-a scris cineva că în Spania nu se dau bani în plus de către asigurați direct personalului medical. Desigur nu am cum verifica.
Joe,am avut un astfel de caz. Trebuia sa ma operez la un doctor ,profesor la Padurea Verde Timisoara. Un profesor emerit,numai ce venise din Tokyo unde operase in direct pentru 4 televiziuni ceva pe cord,se lauda pe buna dreptate la mine. Opereaza de 2-3 ori pe luna la Viena si la Paris,ce este delicat,in general pe cord deschis, impreuna ,prin contract cu niste medici de acvolo.
RăspundețiȘtergereJos palaria,dar...operatia este intre 2000-5000 euro .Romania nu are legi,este o aiureala totala iar medicii buni isi fac singuri dreptate si au ajuns sa aibe un salariu mai mare ca un medic din N.Y. Am, fost operat de sold la Foisor acum 10 ani,se operau atunci in inceputuri 1-2 pe saptamana acum se opereaza de acelas doctor cate 3-4 /zi,nu exista operatie fara min1000-1500 euro,inmulteste cu nr de zile si de luni si vezi spaga pe an a unui doctor nefiind impozat. Din pacate spaga cer si neavenitii si escroci doctorii de doua parale ,ei se pun alatuiri de acesti monstri sacrii in chirurgie. Trebui,macar pana se va gasi solutia oficiala macar sa se impoziteze la vedere...spaga. Pana atunci o sa vedem doctori celebrii dupa gratii ,vezi Bresniceanu...etc dm
confirm ca nici in Spania si nici in Germania nu se ia. Adica in Germania se ia, dar foarte pe ascuns. teribil de frica. personalul medical in nici un caz. au un cafee tasse unde pui pana in 10-15 euro. nu te lasa mai mult. doctoral destul de substantial dar doar la sfarsit daca totul e OK si e chiar exceptie; nu sunt obisnuiti
RăspundețiȘtergerein Spania (cred ca cel mai bun system din Europa; cunosc si cel german, francez, englez si israelian) nu se ia pentru ca nu vor. e un fel de insulta. doar de sarbatori doctorii accepta cadouri, nu extravagant si sunt chiar exceptii cand primesc
problmele in Romania sunt: a. cea mentionata de dm a coruptiei in filozofia de viata b. existent sistemului de stat atat de primitiv-ineficient financiar c. proasta pregatire a medicilor (in special ultimile 10-15 promotii; e complet falsa legenda cu doctorii romani etc; cei ce pleaca se pun pe invatat rau de tot; promotiile mai vechi in general complet rupte de evolutiile profesiei) d. este o tara saraca ce nu mai poate face fata financiar costurilor medicinii modern e. o tara cu populatie "primitive" in a se ingijii singuri asa ca in general ajung la medic deja in cazuri grave f. sanatatea, armata si loteria sunt ultimile domenii controlate total de system. acolo se afla coruptia aia mare, de sute de milioane euro sau miliarde de care nu se vorbeste. nu fleacurile din presa cu soselele sau retrocedarile. alea sunt gainarii. dar marea coruptie ste organizata de catre Sistem, asa cu nu va fi eradicate decat atunci cand sistemul va fi demantelat. nu vreau sa incep o polemica cu mesianistii, dar Sistemul a castigat acum. Vedeti, nu se mai vorbeste de cazul Mirea Basescu (cu trimiterile sale la inalti procurori si judecatori - vezi ce striga Bercea din duba_) ci ne-am intors, dupa 25 de ani ! la Revolutie si anti-communism. How Convenient ar zice the Dowagger Countess of Grantham. Inchipuiti-va aceiasi focalizare de prioritati in Germania anilot '70 !
M
PS: a dou zi dupa alegeri MB a fost eliberat. Clanul Bercea este inca la inchisoare
Reflectie sau refexie: Presedintele vrea/cere un govern care sa lucreze "in acelasi sens cu Presedintele" ; si isi doreste 2 mandate ca sa faca tot ce ntentioneaza...
RăspundețiȘtergerede spereiat ca nu intelege sau de speriat ca o doreste ?
cred ca incep sa il regret pe Basescu. Intotdeauna am preferat un ticalos destept unuia prost
oricum, asa cum am mai spus, la naiba cu democratia si staul legal
In Anglia nu se da nimic! De doua ori am intrat in spital in stare grava si am stat cate o luna (in 2000 si in 2012). Fiindca aveam sistemul imunitar slabit, am stat singur in camera (in conditii extrem de bune). Au fost perioade cand era nevoie de tratament sau altfel de interventii si de trei-patru ori pe noapte. Medicii si asistentii medicali s-au purtat tot timpul impecabil, cu compasiune si umor! Multi erau straini: indieni (medici foarte buni), filipinezi (asistente medicale formidabile), est-europeni (doctorita de la spital la care ma duc periodic pentru control e poloneza), arabi (chirurgul exceptional care mi-a facut o operatie imortanta in 2003 e sirian), chinezi (din Hong Kong), scandinavi (asistente medicale frumoase) ....La sectia analize de sange din spital am dat si de romani. De doua ori pe an merg la control la spital. La medicul de familie (general practitioner i se spune - GP), merg cam de trei ori pe an, cu diverse plangeri, sau pentru ca vrea el sa vada cum mai stau cu colesterolul, cu zaharul, cu tensiunea, deh, cu necazurile batranetii. Acum o luna GP-ul m-a trimis sa-mi fac toate analizele la spital desi am incercat sa ma opun. N-o sa credeti poate, dar au indicatori de performanta in functie de cat de mult le traiesc pacientii!! Mi-e teama si jena sa nu le stric eu "performanta". Toate medicamentele prescrise de medic sunt complet gratuite pentru persoanele peste 60 de ani. Pentru toate aceste servicii, N-AM DAT NICIODATA NIMIC. Nu fiindca as fi eu zgarcit, dar nimeni dintre cunoscutii mei nu da niciodata nimic. In schimb, si eu si altii, am scris scrisori de multumire si apreciere, care au fost foarte bine primite. Eu am platit National Insurance in Anglia (11% din venit) numai 18 ani, fiindca 7 ani am lucrat la Praga. Dar si daca as fi fost somer, dupa ce am devenit cetatean britanic tot as fi beneficiat de toate serviciile NHS (National Health System). Evident ca un astfel de sistem ultrageneros are probleme financiare; evident ca
RăspundețiȘtergerepentru unele operatii trebuie sa astepti mult etc. (Pentru operatia din 2003 de care am vorbit mai sus, ca sa nu astept cateva luni pana sa ma programeze, am folosit asigurarea medicala americana, pe care mi-o dadea Europa Libera si ma bucur ca macar de o parte din acei 10000 de dolari a beneficiat NHS-ul)). Toate guvernele britanice incearca sa faca reforma sistemului de sanatate ( ca acesta sa nu dea faliment) Se incearca asta de cand sunt eu in Anglia, si este una din chestiuniile politice cele mai delicate, fiindca populatia s-a obisnuit cu binele. Se protesteaza vehement la orice mentionare a posibilitatii ca pacientii sa contribuie macar un cuantum minim (fix) atunci cand beneficiaza de un vreun serviciu medical. Pare foarte clar ca sistemul nu mai rezista in acest fel, dar partidul care va indrazni sa il schimbe stie ca va pierde guvernarea pe ani de zile, asa ca nimeni nu indrazneste!
Incerc un sentiment de "invidie" cind aud cum functioneaza sistemul medical in alte parrti decit meleagurile dambovitene. Suntem departe ca mentalitatate si profesionalism.A
RăspundețiȘtergereMihai, si totusi NHS este foarte rezonabil ca model Exista o autonomie financiara rezonabila. Exista diferentieri. Multe sunt falimentare dar sunt si unele care merg bine. Dar Sanatatea, asa cum am cunoscut-o noi in Europa si USA o sa dispara. Pe de o parte ca si alte cazuri (alimentatie, confortul locuintei, infrastructura etc) standardele actuale din regiunile dezvoltate sunt de neatins pentru cei 7 miliarde, indifferent de posibila dezvoltare economica (exista factori de constrangere fizici si materiali). Indiferent cum lumea va progresa economic Sanatatea generala si ieftina (daca nu gratuita) nu va fi atinsa la scara planetara. Ca si in alte domenii, avem nevoie de un salt technologic (ce inca nu il putem define) sau de o scadere, naturala sau nu a populatiei. Chiar in cadrul bunastarii (v. Soarele Gol al lui Asimov). Si in Europa este o alta parte a carutei care scartaie rau de tot. Pe de alta parte, echnologiile medicale devin tot mai scumpe. Acum vre-o 8-9 ani costa cca un milliard de dolari introducerea unui nou medicament (si numai o parte dintre ele sunt successe comerciale !). Daca preturile scad, cercetarea pur si simplu nu se va mai putea face. Profiturile in technologia medicala sunt mari, dar nu intre cele mai mari. Asa ca sunt destul de pe muchie. Life on the Edge cum canta Phillip Glass si Ravi Shankar :). Exista un risc real al fugii investitorilor. Marile corporatii, uriase, au picoare de lut si acum cercetarea se fce mai degraba in firme mici, one product boutique ce ulterior in caz de suucces sunt prelate de baietii mari. Asa ca realist nu exista solutii de reforma. Spaniolii au un system total socialist in care platesti prin CAS cat poti si primesti absolut cat ai nevoie. Fara limite. Profund uman, dar greu de mentinut pe termen lung. Medicamentele pe reteta de la medic (adica aproape tot) abia de anul acesta sunt platite. In general cam 1% din valoare dar nu mai putin de 1 euro ! adica o reteta de cateva mii te costa sub 100 euro. De obicei la armacie oamenii platesc 11-20 euro. Dar repet, de 3-4 ani sunt problem financiare grave. Taieri de paturi si demonstratii in strada. Eu nu vad nici o solutie la problema anatatii. Cat de trist ar suna. Iar Romania cred ca nu are nici o sana. Am conceput cam toata strategia Legii in vigoare, dar stiu ca ce ar trebui facut este de a da afara intr-o zi tot personalul medical (de la Profesori la brancardieri) si a inchide toate spitalele. Apoi angajati oameni noi, din afara sistemului iar cladirile regandite si rehabilitate. Evident ca asta nu se poate. Totuis asta este technologia can un mare lant preia un hotel nou si il rentabilizeaza. Privatizarea este o soluie doar partial avand in vedere numarul mic de oameni ce isi pot permite (deci si inechitabil si si fara piata suficienta) chiar prin plata asigurarilor. Statul nu il poate duce in carca (sa nu uitam ca sunt cca 4 ani de can EUROSTAT a calcult ca in 2025 Romania nu va mai platii pensile). Asa ca discutia noastra este "taclale la un ahar de bere". Fara bere. Ca in bancul cu Bresnev si mersul cu trenul. M
RăspundețiȘtergereSituatia este, si in opinia mea, exact cum o prezinti. Good research!
Ștergereinca o data imi cer scuze. intre auto-corectul pe engleza si abilitatile mele de typist textul devine aproape ininteligibil :(
RăspundețiȘtergereo sa fac desene de acuma
Bun! Este o imagine asupra sistemelor de sănătate!
RăspundețiȘtergereCare este soluţia în România?
Să-i băgăm în puşcărie pe medicii care cer bani?
Sau să stabilim cotaţii ale intervenţiilor care să fie acoperite de CAS sau de pacient?
Mi se pare ticăloasă ideea cu medicii şpăgari,
Toţi urlă când sunt sănătoşi dar să-i vedem când Doamne fereşte sunt bolnavi şi au nevoie de ajutor!
Pe de altă parte şi lăcomia unora trebuie ponderată şi taxată.
de ce sunt medicii ma rai decat functionarii publici, controlorii cfr, politistii, profesorii, taranii etc ?
Ștergeream oboist de fariseismul asta romanesc de 2 bani. ca si povestea cu blamarea "clasei politce" ! in loc sa recunoastem ca noi, in totalitatea noastra suntem a-sociali cu o moralitate ad-hoc cautam vinovatii in alta parte. in cazul medicilor, sa presupunem ca ei sunt cei ce conditioneaza serviciile (desi in marea majoritate a cazurilor nu este asa) , totusi acest fapt illegal nu este reclamat ! nimeni nu suna la politie ! nici cand dai 10 lei infirmierei. nici cand iti trimiti copilul la meditatii la profesorul de la scoala etc. ca si curatenia orasulyii, nu primaria este de vina ca nu matura ci cetatenii ca fac mizerie (asta apropos si de ce Sibiul arata mai bine decat Husi-ul). nu vad cum si cand se va eradica coruptia cat timp romanii vor coruptie si nu fac nimic pentru a se schimba. asa cum asteapta rezolvarea problemelor sociale si politice de la un Mesia care sa taie in stanga si in dreapta (evident, nu pe noi ci pe aia ce fac rau). Nmeni nu vrea sa faca ce fac englezii, spanioli, germani, tarile cu traditii democrate (impotriva rahaturilor scrise de englezii protestanti despre spaniolii catolici, Spania a fost semi-democratica inaintea angliei; cortesurile castiliene sau catalane sau basce sunt mai tinere cu 200-300 de ani decat Magna Charta; abia Burbonii, pe la 1750, and si George II-lea in UK nu era un monarh cine stie ce respectuos fata de Parlament, abia atunci monarhia devine ceva mai absolutist). in Romania nu avem aceste traditii si nici nu facem nimic pentru a le creea. noile generatii, din egocentrism si o anumita indolenta sociala sunt influentate de populisme usoare, puternic mediatizate. Sloganuri absurd, precum "eu nu fac politica" au prins minunat pentru a mentine popularia in starea asta aburita, Pristandaica, usor controlabila. Caci uite, in loc de Liberalism (de asteptat dupa o dictatura) la moda este Populsimul, variant mai spalata a bunului si vechiului fascism. Asa ca nu vad ce se poate schimba in santate sau in sistemul de pensii. Noua politica economica prmovata de Sistem prin DNA (care se ocupa de marele capital autohton, pericol major pentru system prin puterea si independent economica, v si istoria lui Putin si a luptei lui cu "oligarhii" corupti) si pleiada de lipitori ai statului ce capuseaza orice ntreprindere mica (eu stiu 3-4 afaceri, cofetarii sau ateliere ce s-au inchis pentru ca propietarii nu mai putea face fata cerintelor "controalelor"), deci aceasta politica ingradeste orice dezvoltare aitalista autohtona. Dupa 25 de ani si inca jumatate din GDP este produs in firme de stat. Deci orice incercare de reforma a sistemului sanitar , chiar dincolo de comentariul meu precedent, este sortita esecului prin paradigma conceptiei statale din Romania. Iar Populismul triumphant acum in Romania nu este nici macar corporatist ! Este socialist sadea pentru ca inlocuieste rigiditatea legii din statele fasciste (in Germania lui Hitler legea nu se incalca) cu legea particulara (adica aplicata dupa caz) a sistemelor orientale cu bipolare (partid/administratie si Servicii/justitie). Beria a cazut cand trebuia sa cada prin intermediul Justitiei.M