joi, 28 martie 2019

Doi artiști fusion la Filarmonica Pitești

În această seară am avut o surpriză foarte plăcută să audiem doi artiști bănățeni deosebiți. Sunt pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman. 
Programul oferit a fost excepțional pentru că toate piesele muzicale au fost orchestrate de către acești doi artiști.

Pentru realizarea acestui concert  au fost foarte bine sprijiniți de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Tiberiu Oprea.
Sorin Petrescu, Tiberiu Oprea, Doru Roman și orchestra Filarmonicii Pitești
Prima piesă din program a fost Triptic sacru de Serghei Rahmaninov. De fapt cum mi-a mărturisit Sorin Petrescu el a a orchestrat două lieduri și o piesă a lui Rahmaninov, dedicată Paștilor pentru pian, clopote și orchestră, lucru care ne-a amintit că mai este doar o lună până la cea mai importantă sărbătoare creștină, Învierea!
Sorin Petrescu
A doua piesă din program a fost Rapsodia română de Franz Liszt. Această piesă a fost marea surpriză a programului. Este o lucrare muzicală scrisă de Liszt pe când romînii încă nu cristalizaseră ca popor, erau încă valahi, moldoveni, ardeleni.
 Această lucrare este orchestrată de Sorin Petrescu pentru pian și instrumente ale orchestrei, ea fiind original doar pentru pian. 
Lucrarea a fost descoperită după 90 de ani de către ...Bela Bartok alt mare compozitor maghiar legat  de români.
Doru Roman

A urmat apoi Concertul pentru vibrafon și orchestră de Joe Porter, percuționist canadian. Este o pisă la care Doru Roman a folosit și două arcușe pentru a scoate sunete de mare melodicitate din vibrafon.

A urmat apoi celebra piesă Ochi negri, orchestrată de Adalgiso Ferraris.

Programul a continuat cu Winter's Crossing de Phil Coulter, piesă ritmată la care Roman a cântat la un vibrafon țambal.

În final s-a cânatt celebra Căruță a poștei a lui Grigoraș Dinicu tot cu Petrescu la pian și Roman la vibrafonul țambal.
Și cireașa pe tort a fost bisul cu o sambă Brasileira cântată de cei doi artiști acompaniați de orchestră la maracasuri.


Un  program de fuziune cu muzică sacră, muzică inspirată de folclor, jazz într-o fuziune care a încântat asistența.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu