luni, 15 iulie 2019

Efemeride politice mijloc de iulie 2019


Îmi amintesc întotdeauna cu nostalgie și plăcere de almanahurile Universul din epoca anilor 30 și ai anilor războiului. Pentru mine, foarte interesat de istorie am putut revedea evenimentele politice din epocă. Iar cel mai pasionant pentru mine erau aceste efemeride care urmăreau Războiul al Doilea Mondial.
Ei bine resuscitez acest concept cu toate că acolo erau foarte scurte și la obiect. Eu sunt mai vorbă lungă!

Sâmbătă s-a petrecut la București, la Teatrul Național Congresul USR.
Scopul a fost să stabilească candidatul prezidențial. Au folosit ca fundal sonor muzică din  Game of Thrones, serialul de mare succes. Refuz să-l urmăresc, eu care sunt mare amator de istorie medievală, pentru că este o poveste pentru cine nu-i îndrăgostit de istorie. Asta spune ceva, că s-ar adresa USR generației milenialilor, dar USR/PLUS a fost votat la europarlamentare de mulți votanți din afara acestui interval de vârstă și Rareș Bogdan, cu aplombul lui naționalist sugera să se dea și muzică din Dacii sau Mihai Viteazul.
A fost ales candidat același Dan Barna liderul USR care s-a afișat niște pantofi ce mi-au amintit de un pedelist cam trăznit de acum ceva ani.
După rezultatele foarte bune de la europarlamentare liderii alianței 2020 USR/PLUS și-au făcut calcule că vor consolida aceste rezultate dacă vor avea un candidat prezidențial. 
O eroare în timpul congresului a fost să nu întrerupă lucrările în timpul meciului Simonei Halep, care are o mare popularitate mai ales la milenials.
Între USR și PLUS există încă fricțiuni inclusiv la candidații prezidențiali.
Ei bine aceste dispute nu le fac bine și cred că își fac idei greșite privind electoratul. Acesta inteligent și informat cred că va miza în mare parte pe Iohannis la prezidențiale! 


Azi s-au decis remanierile în guvernul Dăncilă, în fine, pleacă la pensie Meleșcanu, înlocuit de Ramona Mănescu, ajunsă aflăm acum la ALDE. Această Ramona, nevasta altei catastrofe de primar al sectorului 6, Rareș M. confirmă cât de rău, catastrofal decidea Crin Antonescu în privința oamenilor din PNL. Astfel a pierdut la aceleași europarlamentare acum 5 ani cu respingerea candidaturii lui Mircea Diaconu.
Pleacă și Carmen Dan, una din cele mai nepotrivite persoane să conducă MAI, dar era sluga resentimentară a lui Dragnea. 

A apărut și un sondaj CURS în care PNL are 29%, dar PSD sare la 26%, și USR/PLUS rămân la 22%. 
Opinia mea este că sondajul este făcut la comanda Gabrielei Firea care apare cu cea mai mare încredere, mai mult decât Iohannis?! De fapt Firea s-a și certat la CEX-ul PSD pentru că PSD insistă pentru candidat PSD la prezidențiale. ALDE această fantomă cu expiratul Tăriceanu se oftica degeaba n-au nicio șansă!

A fost și ziua Națională a Franței al 14 iulie, unde am văzut un soldat aerian, cu un fel de platformă tip ski jet aerian.

Trecând de politică a fost victoria Simonei Halep și a lui Djokovic la Wimbledon. Noi și vecini sârbi suntem fericiți pentru că avem sportivi de top la cel mai aristocratic turneu de tenis.

În final ceva despre cărți, am la dispziție cărțile recomandate de Bill Gates. Le voi citi cu siguranță, dar acum citesc Modern Times de Paul Johnson și am aflat multe lucruri faorte interesante despre anii 20 în marile țări ale Europei, Rusia sovietizată de Lenin, Germania, Franța  și Imperiul Britanic.  




8 comentarii:

  1. Dacă a ajuns și Ramona Mănescu ministru de externe să nu mai zică nimeni că nu suntem un popor de rahat. Este prezentată ca juristă dar nu cred să fi avut vreodată activitate, nici măcar cît Udrea. Soțul ei a fost primar al sectorului 6, nevăzut-necunoscut. Nu îmi aduc bine aminte dar parcă pe vremea aceea se scria de ea că a făcut doar vreo trei ani de pseudo-facultate de asistență socială (?). Restul lăudatelor specializări sunt doar vaxuri. Măi Joe, sper că ești de acord că așa-zisa democrație adusă de așa-zisa revoluție este o rușine națională ! Păi se compară asta cu tizul ei Corneliu Mănescu sau cu Ștefan Andrei ? Ăștia de azi sunt de 100 ori mai tembeli și mai hoți decît cei din trecut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că aceasta Ramona a fost de meserie fotomodel, are 1,80m!
      Asta este meseria de bază.
      Mănescu era ceva de capul lui, dar Ștefan Andrei a fost doar un politruc cu nevasă frumoasă, actrița Violeta Andrei. Norman Manea își amintește că au fost colegi la Construcții, foarte recomandat ptr Externe.
      Oricum revoluțiile aduc la suprafață toți rahații, vezi jupânul Dragnea! Dar să nu avem nostalgii pentru vremuri jalnice.

      Ștergere
  2. Nu cred ca se vor face mari progrese in organizarea alegerilor din disapora. Tehnic este imposibil sa organizezi urne in toata lumea , caci romanii sunt rasfirati peste tot. Deci noul ministru de externe , d-na Manescu , este viitorul acar Paun , si isi va da demisia in toamna dupa alegeri.
    Nu cred ca romanii il vor pe Johanis , Dancila , Ciolos , Barna la presedentie. Vor altceva care sa faca ceva , intru-cit de ocolitori ai infaptuirilor sau cam saturat . Dar politica este politica si careva va fi ales presedinte .
    Inca nu s-a afisat unul sustinut de cei de peste ocean. Avem sustinuti de Germania , Franta , Israel Rusia si SRI-ul conservator . dar nu a aparut vreunul sustinut de americani si englezi. Nu este timpul pierdut asa ca nu se stie , mai ales ca urmeaza o perioada de extindere a scutului NATO in Transilvania si asta nu este treaba de glumit !!!! Atentie ca la cererea rusilor Franta si Germania vor ca acest fapt sa nu se intimple , dar americanii vor. Deci sa mai asteptam vre=o doua luni si ne vom lamuri daca metropolele vor sa ne lamureasca.Personal cred ca Kovessi are cele mai mari sanse , ea fiind omul placut de americani , pentru ca americanii au nevoie de o speriatoare a coruptiei pe teritoriul Transilvaniei.Si asta nu datoreaza nimic la vreunul din cei aflati la " manete " in prezent . Pe perioada mandatului Kovessi va preda puterea monarhiei , fara sa stiu care vor fi monarhii ce vor fi.
    In alta ordine de idei , Joe te rog sa imi zici daca ai habar de o carte de stiinta despre Teoria NIMICULUI . Scriu ceva despre univers si stiu ca cineva s-a angajat in acest studiu si a esuat , intr-ucit NIMICUL este cea mai misteriasa stare a materiei , ce nu a fost descifrata inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema votului în afara țării este doar o diversiune, o provocare din motive politice. Predecesorul meu are dreptate: nu poți trimite urne pe tot globul. Apoi majoritatea românilor plecați nici nu se gîndesc să voteze. De fapt cei care nu se află acasă (în țară sau aflați în țară în localitatea de reședință din acte) nu ar trebui să aibă dreptul de vot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Sorin nu este vorba de pus urne peste tot în lume, dar în Marea Britanie, în Italia și în Spania este necesar. Văd că cei mai mulți migranți în Germania sunt români, ei sunt interesați încă de România așa că nu trebuie să ne batem joc de ei!

      Ștergere
  4. Draga Joe
    Ca sa-ti fie clar un lucru - totul costa bani. Eu nu a-si vrea ca statul nostru (care de altfel este foarte risipitor cu banul public ) sa plateasca urne montate in prostie in toata lumea. Ca aici nu este vorba numai de niste cutii unde vine conu Leonida si isi baga votul Este vorba si de oficiali instruiti care fac delegatie pe banul public in strainatate ( si asta costa imens , hotel , salariu , diurna , instructaj , transport , securitate , etc) Gresesti ca spui numai despre citeva tari Daca poti sa-ti depasesti avintul politic sa stii ca si in Belgia sunt multi romani , si in portugalia , si in Australia si in India , ca sa nu mai vorbesc de israel si Orientul Apropriat. Dar asta cu votul diasporei este un moft de politica care ar fi trebuit reglat de Constitutie , unde ar fi trebuit sa se spuna ca cei plecati voteaza in tara sau la ambasade si consulate in limita posibilitatilor.De ce sa ma nedreptateasca pe mine aceata actiune prin cheltuieli suplimentare si a-si spune inutile sau mofturi politicianiste. Nu este lumea multumita , Ministrul de externe isi da demisia , nu poate fi judecat daca nu a manevrat fonduri de alegeri pe care nu le poate justifica.
    Vrea sa voteze - sa vina acasa , ca si asa nu aduce decit paguba la bugetul Romaniei , fiindca impozitele pe cistigul sau este retinut in tara in care munceste .
    Asta si formula " Vor o tara ca afara " nu are raspuns la intrebarea : dar cine sa o mai faca ? Noi astia de 70- 80 de ani sau copii pina in 18 ani !!! Vad ca cei care tot demonstreaza nu prea pun osul la munca cum de altfel multi suntem in situatia asta.
    Chiar ca imi aduc aminte ca in anul 2000 cind alegerile au fost organizate de guvernul Conventiei democrate , diaspora a votat numai la ambasade sau consulate. Si au fost cam 30.000 de voturi , din cei aproape un milion de romani plecati de aici la acea data.Cei mai multi au votata in Israel care se umpluse de calfe , zidari si servitoare de Romania.Pe restul ii durea in c...
    Pa si revino-ti , dar sa nu propui sa ne reduca pensiile ca sa faca comisii cu urne in afara. Poti insa sa renunti in mod unilateral la pensia ta pe un an caci probabil cam atit ar costa o urna pe aiurea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă surprinde că ai ceva cu diaspora! Eu am mulți prieteni, rude în străinătate care sunt interesați de România și vor să voteze. Este un drept constituțional. După cum observi scandalul cu votul afară a pornit din 2014 și PSD este marele vinovat, are impresia cu vor întoarce rezultatele, neadevărat.
      Turcia care o diasporă foarte mare, mult mai mare decât cea românească și organizează votul pe stadioane, în Germania, deci se poate. Democrația costă, sau ne întoarceam la comunism?
      Despre pensii nu pot fi tăiate, dar uite că cele mari pot fi impozitate suplimentar. Nu a putut nici Băsescu, dar a mărit cota CAS. Oricum sunt în continuare pensii foarte mici care meritau mărite mai mult decât cele mari. Când ăștia măresc punctul de pensie, cei care simt mărirea sunt cei cu pensii mari peste 4,5000 lei.

      Ștergere
  5. Joe eu nu am nimic impotriva celor din diaspora , mai ales ca jumatate din rudele mele sunt stabilite in strainatate , Gernmania , Brazilia , Canada si Africa de Sud. Numai ca trebuie sa iti spun ceva care nu o sa crezi dar asta este . Atitudinea lor a fost si este total diferita de atitudinea diasporei ipocrite pe care tu o tot evoci adica vrei sa manipulezi pe cei cu care discuti pe ideea ca romanii din diasopora ar fi niste nefericiti care isi iubesc patria cu disperare , care au plecat din motive economice , ca vor bunele patriei si bla , bla , bla de tip atitudine comunista sau Vadimista ( Dumnezeu sa-l odihneasca ) adevarata de care vad ca nu te-ai dezbarat si este clar ca asa te duci nmai departe .
    NU JOE - cine a plecat ramine acolo , in tara care i-a dat de mincare ca de aia a plecat de aici. Acolo in acea tara primeste asistenta sociala diversa , asistenta medicala si de educatie. Ar fi idioti daca nu ar pretuii acest avantaj Si aici intervine diferenta dintre diasporenii tai si disporenii mei . Ai mei cind au plecat au stiut de la inceput ca asta este calea adevarul si viata lor . De aceea nici nu au facut ceva deosebit impotriva Romaniei indiferent de ce guvernari au fost , au luat-o asa cum suntem , si-au vazut de soarta lor pe acolo , nu ii mai intereseaza ce este aici , nu au cerut pensie de la statul roman pentru cei 10-15 ani care au lucrat pe aici. Au plecat cu durerea in suflet ca apartin unei natiuni nesolidare , dezbinata si dominata de imbecilismul unora , o tara in care care prin tot felul de imbecili isi tot da suturi in c.. , dar si cu dorinta sa-si vada de treaba lor , fiindca acolo nu ii asteapta facerea de averi si trebuie sa supravietuiasca.
    Asta este .. atitudinea . Vreau sa-ti spun ca la niste alegeri eram la Bruxell si am ramas stupefiat de nemercia unor concetateni , care isi bateau joc de putina organizare a votului . Erau vre-o zece insi si inse care blocasera cele doaua cozi si din cind in cind urlau impotriva tarii ,de ziceai ca i-a picat cu ceara . Nu au votat dar nici nu i-au lasat pe altii sa voteze. Cu dezamagire vad ca si astia sunt diasporenii tai si nicidecum nu sunt ai mei . Aveam mai multe sa-ti transmit pe tema asta , am mai avut noi o cicnire pe tema asta unde nu prea ai avut replica. sa nu crezi ca am impresia ca eu sau tu am fi cine stie ce patrioti. Nu suntem desi in multe ne situam pe pozitii contrare. Si nici nu prea cunosc prea multi patrioti romani. Sau de fapt nu cred ca este cineva in aceasta situatie fiindca l-ar minca cel din jur de viu.

    RăspundețiȘtergere