A devenit un obicei ca la sfârșitul lui
iunie să mergem la mare în Grecia.
Spre Thassos |
De ce la Skala Potamia, insula
Thassos?
Pentru că îmi amintește într-un
fel de tinerețe, de 2 Mai. Este un fost sat de pescari, mai sunt și azi.
Atmosfera este foarte destinsă, vin multe
cupluri cu copii mici.
Pentru că marea este ca la Mamaia, cu
nisip fin și apa nu este adâncă, înoți peste 150 de metri și apa nu trece de
1,60 m.
Ambientul este magnific. Ne aflăm într-un
golf numit Golden Beach în lungime de 3 km, i-am făcut pe jos.
Golful este înconjurat de munți, plini de
verdeață. Nu am echivalent prin alte locuri în Grecia pentru un astfel de peisaj.
Am ales să venim de 4 ani
încontinuu aici, unde am fost și în 2014.
De de am ales acest loc?
Am descoperit Golden Beach în 2009, când
am fost prima oară în Thassos.
Ne fusese recomandat de Iulian, care
fusese pe la sfârșitul anilor 90. Zona a cunoscut o dezvoltare puternică,
plimbându-mă acum prin zona Golden Bech în nordul golfului, mi se părea că mă
aflu la Mamaia, am găsit condominiuri foarte frumoase pentru cei cu punga
largă.
Plaja acolo este sălbatică, nu s-a
construit în apropierea plajei. Aici în sudul golfului la Skala Potamia plaja
este mai îngustă. De abia este loc să pui mese pe marginea plajei care se întinde
pe trei rînduri de umbrele cu șezlonguri. Ne costă prețul de 7 euro pentru care
primim două cafe frape și 2 ape plate, bonus pentru clienți vechi ca noi de la
Jurgen, grecul cu nume de neamț și aerul lui David Luis, fotbalistul brazilian.
Samotraki în fundal |
Stăm la pensiunea Nefeli, la
coana Anastasia. Este foarte curat și se schimbă cearceafurile și propsoapele
la mijloc de sejur. Pensiunea a fost zugravită anul ăsta, în interior și
exterior. Stăm într-o cameră în fundul holului cu ieșire la un cerdac acoperit
cu viță de vie care crează ambentul plăcut al după amiezelor la un pahar de
retsina. Aici luăm și micul dejun, dimineața înainte de plajă. Nu-i nevoie de
aer condiționat, pentru că este suficient de umbră și nici temperaturile nu au
fost excesive. Coana Anastasia și-a deschis în față și o tavern, Molos se
numește, dar încă se luptă să atragă clienti. Amuzant că atunci când am dorit
să mă cuplez la internet, parola era cu majuscule, dar de fapt trebuiau
introduse minuscule, a trebuit să-mi spună unul din ospătari.
Marea este la nici 50 de metri,
este pietros, noi mergem de aceea la Medousa la Jurgen. Dar în prima zi m-am
dus în față la scăldat pe pietre. După câteva zile am stat de vorbă cu doi
pescari bucureșteni care prindeau chefali și avea în picioare papuci speciali,
ca să nu calce pe arici de mare. Am pățit-o în Parga acum 6 ani și nu a fost de
loc plăcut.
Dar cel mai important la Skala
Potamia este taverna Korali, unde este patron Sakis Moshidis.
El personifică Grecia mereu surâzătoare. Este
imaginea grecului care de 3000 de ani este negustor. La Sakis te simți ca în
familie. M-am uitat la celelalate cârciumi și nu am observat ca patronii să
iasă la vorbe cu clienți.
Sakis este prodigios, are timp să stea de
vorbă cu noi, să ne dea sfaturi la mâncare, să facă politică cu noi.
Pe la teve, cât m-am uitat la odiseea
echipei României de fotbal sub 21 de ani am văzut videoclipuri cu Tsipras.
Primul Ministru al Greciei a pierdut la europarlamentare și a organizat imediat
parlamentare, pe care toți îmi spun că le va pierde. Inclusiv Kostas
naționalistul care era împotriva Republicii Macedonia de Nord. Era trist, mi-a
zis că au dat bani ca să capete acest nume, care aparține de drept doar
Greciei, spune el. Kostas este patronul unei cafenele cofetărie unde merg la
meciuri, are un televizor ultimul răcnet și bere cehească, soția lui este
cehoaică, de acolo berea. Peste tot în Grecia halba are chiar o juma de litru,
nu 400 ml, cum a ajuns la noi!
Cu Sakis |
Sakis este cel mai bun
cârciumar pe care l-am întâlnit, mâncare lui este bună și multă, fratele lui
este bucătarul, iau mereu 3 kile de la el pe sejur.
La el la tavernă este o plăcere să mergi,
ne servește din partea casei cu ouzo cu gheață și desertul pepene roșu.
Refuză bacșișul, trebuie să-l oblig să ia
2 euro așa ca atenție, la o masă extrem de bogată care nu depășește 30 de euro.
În plus ne-a pregătit și mîncarea pentru drumul de întoarcere cu
autocarul
Ăsta este cel mai obositor
lucru care ne obligă drumul spre Thassos.
Am plecat la 10 seara din București, am
mers pe drumul spre Istanbul, pentru ca la Alexandropolis , la frontiera cu
Turcia au lăsat 2 doamne care mergeau în Samotraki, vezi Victoria din Samotrace, fără cap de la Louvre. Am mai luat pe drum
și doi turiști dintr-o deltă de râușor grecesc.
Întoarcerea am făcut pe drumul
obisnuit prin Seres și Promachonas. Am constatat că acum în Bulgaria se merge
pe autostradă mai mult, se ocolește Sandanski, orașul lui Spartacus și am ieșit
din autostradă exact la intrarea în orășelul unde oprim la bomboane, unde am luat plăcinte și bere. Am reintrat pe autostradă
după ieșirea din defileul Strunei din Munții Stara Zagora Și nu am mai intrat
prin Blagoevgrad. Se merge acum drept, ocolim Sofia, pe mai mult de 200 de km
pe autostradă. Cum spunea unul dintre șoferi, bulgarii au mai multe autostrăzi
decât noi, am mai intrat și pe cea din sud spre Burgas.
La transferul spre Pitești, am
avut surpriza neplăcută să facem un detur prin Aeroportul Otopeni, unde să
lăsăm niște turști din Moldova, Bacău, Piatra Neamț. Șoferul nu avea nicio
indicație clară și am pierdut o oră în zonă. Au început aranjamentele tip
Christian Tour cu schimbatul mașinilor.
Dar orice plăcere ține 7 zile și ne gândim
cu nostalgie pentru la anul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu