duminică, 25 aprilie 2021

Jurnal de Florii


Azi sunt Floriile, Duminica dinaintea Învierii! Mi-aș dori să serbăm toți creștinii odată această sărbătoare, indiferent de rit și de calendar.

Cu acest prilej urez tuturor celor care-si serbează onomastica: La Mulți Ani!

Pe plan politic românesc s-a desășurat dramoleta (apud Ioana Ene Dogioiu) cu caterincă despre care am scris deja. Finalul a dovedit micimea lui Barna și perfidia lui Cololoș. Cei de la USR nu au făcut decât să-și piardă electoratul!

Alt cartof fierbinte politic este PNRR. Planul românesc a întâmpinat obiecții la Bruxelles. Am înțeles că a fost respins planul de refacere a sistemului de irigații. Ciudat pentru o Euuropă verde. S-au mai ridicat obiecții și la suma mare afectată construcției de autostrăzi. Păi ca să ne refacem avem nevoie de o infrastructură modernă de transport rutier și pe cale ferată. De asemenea planul românesc depășește suma de 30 miliarde de euro atribuită României. Ministrul Ghinea va  avea o întâlnire luni la Cotroceni cu președintele primul ministru și miniștri ai cabinetului pentru reevaluări și de asemenea marți cu comisarul UE responsabil de PNRR. Sper ca măcar planul de irigații să fie aprobat. 

În rest despre PNRR s-au trezit cârcotașii de la PSD că am dat chix cu el. Marele fost premier zis și Tufose discuta că de ce se vrea echiparea unor cabinete rurale, că nu sunt medici. Să sperăm că se rezolvă.

Pe plan local primarul Gentea ne-a oferit vineri un surogat de Simfonia Lalelelor cu aranjamente florale în Piața Primăriei. Unii s-a plâns că au un aer cam de cimitir, dar să zicem că-s cârcoteli. L-am abordat pe primar și l-am rugat să ia măsuri privind curățenia malului Argeșului. Să vedem?!

Pe plan extern săptămâna a fost foarte tensionată de evenimente în apropiere de România. În apropierea graniței cu Ucraina Rusia a masat trupe importante ca și cum ar pregăti o nouă invazie în Donbas și în zona Crimeei. Acestă acțiune a fost o demonstrație de forță menită să atragă atenția SUA. Pentru că Biden îl făcuse criminal pe Putin și l-a determinat pe președintele american să ceară o întâlnire cu Putin. Surpriza neplăcută a dictatorului rus a fost reacția al unison a Europei și a NATO, însoțită de marele scandal cu diplomații ruși expulzați din Cehia pe motive de acțiuni teroriste al FSB, GRU în această țară. Se creionează o solidaritatea celor din Est. 

În acest context vineri la București s-a desfășurat întâlnirea trilaterală România Polonia Turcia a miniștrilor de externe pe probleme de apărare și acțiune în Marea Neagră. Au participat și miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei. De asemenea marți sub egida președintelui Iohannis se va desfășura o ședință a CSAT. Legat de aceste lucruri un comentariu DW ar fi dorit o reacție mai vehementă a României. 

La reacția unanimă europeană și a NATO Rusia a dat înapoi începând retragerea militarilor. O confruntare în Ucraina ar rezulta într-o catastrofă politică și militară pentru ruși. 

În schimb, observ cu scârbă cum ziarul fondat de Ion Rațiu, Cotidianul a devenit o oficină a interselor putiniste în România. Oare acest sait mizerabil este finanțat de Sputnik? Era un comentariu oribil împotriva lui Navalnîi simbolul rezistenței antiputiniste în Rusia, dar și un comentariu antiromânesc privind trilaterala România Polonia Turcia. Nu știu dacă să mă mai uit pe mizeria lui Nistorescu, devenit vector al intereselor dubioase interne și externe contrare României.


Un comentariu:

  1. Opinie din Deutschland26 aprilie 2021 la 16:02

    De când are Polonia acțiuni la Marea Neagră? Ca să-ți spun drept și pe mine ma miră acest triumvirat si nu-i înțeleg scopul. Se întrunesc trei țări cu abordări total diferite: turcii dau cu tifla la toată lumea chiar daca sunt in NATO si amenință cu nenoriciții ăia de refugiați, românii se bucură ca sunt ocupați de armata americană în timp de pace (când am avut nevoie de ei nu au fost de găsit!) si polonezii care vor să se ia la trântă cu rusii din motive istorice, numai ca numai gura e de ei pe spezele americanilor, de fapt. Și apoi Ucraina. Noi ar trebui sa ne rezolvăm problemele cu Ucraina înainte de a ne coaliza cu ei pentru nu știu ce planuri fanteziste…De ce nu sunt și rusii la metingul ăsta? Ei de ce nu la Marea Neagra? Exista un motiv serios?

    Îți repet si sunt gata sa pun pariu cu tine: cea mai mare greșealăa a EU este acest permanent mușcat din fundul rușilor. Asa cum sunt, sint singurii cu care TREBUIE sa facem o coalitie pe termen lung pentru un modus vivendi pașnic.. Solidaritatea si loialitatea americană o cunoaștem deja din multe expemple si China e pe cai mari. Între China si Rusia eu pledez pentru rusi.

    Navalnîi: aici îl critic si eu pe Putin(nu că i-ar pasa cuiva de critica mea): a reușit sa facă dintr-un naționalist rasist un erou al lumii ’libere’. Mare prostie! Ca și americanii cu Floyd al lor. Nu au facut atita circ când l-au omorit pe Martin Luther ca si pentru ăsta… Indivizi ca ăștia nu trebuie omorâți, ca nu e creștinește, ci ignorați.

    RăspundețiȘtergere