marți, 17 mai 2022

În umbra marelui Urss






















Cât de inspirat este acest vers al legendei rockului românesc Phoenix! Am stat în umbra acestui vecin timp de mai mult de două secole. Pe la începutul boierimea moldo-valahă își punea toată speranța în Rusia țaristă (cu accent pe i cum spunea conu Neagu Djuvara!). Și rezultatul a fost pierderea Basarabiei în 1812.  Rusia  a fost paradoxal și un factor modernizator. De la ofițerii ruși au învățat boierii franțuzește și au primit Regulamentul Organic din  1829. Dar revoluționarii pașoptiști declarau acest regulament un jug și o piedică în calea dezvoltării Principatelor. Războiul Crimeii a îndepărtat Rusia de la gurile Dunării și Moldova a luat înapoi Bugeacul pe care l-am pierdut exact după Războiul de Independență în 1878, rușii dându-ne teritoriul Dobrogei de la otomani, la care noi aveam drepturi vagi. A fost un noroc, chiar dacă Cadrilaterul l-am luat mai târziu de la bulgari, atrăgându-ne ura lor. Am pierdut în iulie 1940 din nou Basarabia reunită după 1918. Și azi e o țară vecină și numit Republica Moldova. 

Rusia a fost agresoare în Europa începând cu Petru cel Mare. S-a retras un pic din 1917 după revoluția lui Lenin. Au revenit în 1939 - 40 și după Al Doilea Război Mondial și-au pus ciubotele pe grumazul Europei de Est și Centrale. Singurele lor retrageri au fost în vremea lui Hrușciov, când au înapoiat Finlandei baza militară din inima țării și retragerea din Austria. Și a venit 1989 și Gorbaciov a acceptat realitatea revoluțiilor anticomuniste. 

Iată că din nou Putin visează la imperiul Rusiei care trebuie să aibă Ucraina. Această agresiune sălbatică și dementă a reușit să dea identitate popoarelor acestei țări, în special rusofonilor care au gustat libertatea alegerii în Ucraina post 2014. Toți cetățenii acestei țări se simt ucraineni și se luptă cu eroism incredibil împotriva hoardei sălbatice a lui Putin! Și de voie de nevoie ruși se retrag, din Kiyv, acum din Harkiv. S-a terminat rezistența din Mariupol pe care rușii au făcut-o praf și pulbere. Se inițiază un schimb de prizonieri, dar aud că niște monștri din pseudo-parlamentul rusesc al lor nu dau doi bani pe rușii făcuți prizonieri și vor să se răzbune pe răniții din Azovstal

Văd în continuare frustrările media românești că nu-i ajutăm cu arme. Poate dacă ucrainenii au kamikaze să le dea MIG-21 românești. Cred că România face destul dar nu face tam-tam. Ce m-a șocat a fost că un bun prieten mi-a spus că se rezolva războiul dacă Ucraina ceda teritorii. Păi Putin a vrut să ocupe întreaga Ucraină, dar nu i-a mers! Și au uimit Zelenski și ucrainenii pe toți cum reușesc să reziste rușilor și Occidentul și SUA în special au lăsat orice reticență și ajută militar Ucraina ca să învingă Rusia.

Rusia lui Putin se află acum cam ca în 1917 și armata care ura războiul a dat semnalul declanșării revoluției. E și acum un moment ca rușii să ajungă să scape de acest dement. 























Ieri am trimis biblioteca mea de istorie la Muzeul Brătianu Florica. Cred că am făcut un lucru bun, pentru că este cel mai bun loc unde poate fi de acum. Directorul Muzeului a fost cam reticent inițial, dar mi-a spus uimit ce colecție valoroasă de cărți am donat. La această acțiune am fost ajutată de Adriana care a fabricat cutiile în care am pus cărțile. E fericită că am aerisit bibliotecile și nu se mai strânge praf. S-au strâns 17 cutii, care conțineau cam vreo 600 de cărți, averea mea de o viață. Un student la istorie, științe politice poate pregăti o licență, un masterat, sau un doctorat.

Am văzut ultimele serii de Bosch, seria 5, 6 și 7,  creație a scriitorului Michael Connelly. Am citit și romane Bosch, chiar dacă subiectele erau altele decât în serial. M-a interesat pentru că acest detectiv își desfășura activitatea la Los Angeles unde am stat în 2008 o săptămână. Pentru mine Bosch, acum care o continuare numită Bosch Legacy care este în desfășurare rămâne cel întruchipat de Titus Welliver. Are un aer detașat, curaj, a avut și scene de tip James Bond, cum anihilează doi criminali într-un avion. Ce m-a frapat în serial este că Bosch umbla fără cravată, pe când ceilalți detectivi erau la costum cu cravată. Doar la tribunal Bosch merge la costum cu cravată. Am remarcat zone în LA unde sunt gratii la uși și ferestre, zone periculoase. Îmi aduc aminte că eram în Downtown LA și am luat-o pe o stradă când prietenul care era șofer s-a oprit să se uite pe hartă, încă se folosea atunci și am văzut o stradă plină de homeless, drogați și amicul a apăsat pe accelerație.

Am terminat și romanul Time for Mercy, scris de John Grisham, autor de best sellers din lumea justiției. Poți să-ți dai seama din aceste romane de ce America is Great! Pentru că se aplică Rule of Law și asta creează încredere în sistemul politic. Și poliția prezenta un mare respect, l-a făcut praf polițistul din Cazul George Floyd.













Azi am fost la pescuit cu amicul Mitică. A fost o zi splendidă, m-am bronzat, sunt roșu la piele. M-am distrat pescuind cărășei. La un moment dat dimineața Mitică a strigat după asistență avea un pește serios, un ten și eu eram cu minciogul. L-am văzut aproape de mal, era mare, peste 3, poate pe la 5 kile. Dar s-a zbătut și a scăpat, a rupt acul! După amiază când n-aveam nicio mișcare, hop, o lansetă cu ace mici și viermișori era să sară de pe suport. Am scos un crap de 1,170 kile, primul din acest an cu asistența lui Mitica la minciog. Am luat și o grămadă de carași în total cam cât crapul. Așa că în plimbarea de seară am intrat la Biserica Catolică Sfinții Petru și Paul și i-am mulțumit lui Petru patronul pescarilor! Azi e ziua de Sfântul Anton, poate trebuia să-i mulțumesc și lui că ajută la noroc? 

Și un pic de politică. Dacă PNL mai stă în coaliție cu PSD o să moară asfixiat ca de strângerea unui piton. În PNL liderii sunt politician, singurul liberal adevărat rămâne Florin Cîțu.

Vine vara, grâul arăta splendid, aproape să dea în gălbeneală, porumbul este încă mic dar are timp să crească. Dacă plouă în mai o s-avem mălai!

 


16 comentarii:

  1. Nu știu de ce nu am putut sa pun comentariu... dar chestia cu MIG 21 kamikaze mi s-a părut geniala!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot să nu comentez meciul pe care l-am văzut chiar acum Southampton - Liverpool 1-2 . Liverpool la un punct de Manchester City după un meci greu. Să vedem duminică ce fac cele două concurente. Șanse mari pentru City care joacă acasă cu cu Aston Villa și Liverpool cu Wolverhampton!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am aflat cine castiga finala Liverpool-Real -> Dinamo Kiev!

      Ștergere
    2. Scuze, am comentat anonim!

      Ștergere
  3. Draga Joe, ma asteptam la o analiza mai lunga in privinta istoriei Ukrainei. Daca scopul tau e doar de a incita cititorii ai reusit. Ca acu sunt docta, cum a ajuns Ukraina sa stapaneasca acest teritoriu(o ultima achizitie a fost Crimeea-1954, presupun, cadou de la ukraineanul Hrusciov). Tot asa, am ascultat in umbra marelui urss, dar albumul a fost scos in 2000. In rest, iarta-ma, pentru mine n-are nici o relevanta crapul prins. La buna revedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rusia țaristă nu avea definite clar teritoriile diferitelor regiuni. Ucraina era parte a Pale of Settlements - zona permisă evreilor împreună cu Moldova, Belarus, Lituania și Polonia sub ruși. După Războiul Civil al bolșevicilor cu rușii s-a trecut la zonarea acestor regiuni, Ucraina avea parte din Novaia Russia pentru că era locuită de cazacii zaporojeni. Ucraina și-a extins spre vest teritoriul prin anexarea Galiției cu capitala la Liov, în 1940, unde nobilii erau polonezi (alungați în Polonia de azi la Wroclaw unde este nostalgia Galiției văzută cu ochii mei ) și țăranii ruteni ucraineni. Aici s-a dezvoltat naționalismul ucrainean. Apoi Stalin a anexat Bucovina de Nord și Basarabia și a tăiatr nordul și sudul ei cedându-le Ucrainei. Ultima anexiune a făcut-o Hrușciov în 1954 cu Crimeea. Ea fusese anexată de la otomani și tătari - Hoarda de Aur la finalul secolului XVIII. Crimeea este un teritoriu antic grec, mai sunt acolo, invlusiv la Mariupol, sau erau. Tătarii au fost alungați de ruși în Dobrogea care era teritoriu otoman. ecaterina cea Mare a fondat Odesa administrată de ducele de Richelieu. Toate aceste zone sunt rusofone, dar invazia rusă le-a făcut acum ucrainene! Cel mai mare scriitor ucrainean este Gogol (Hohol vezo ucrainenii din Deltă haholi), dar ascris în limba rusă.

      Ștergere
  4. Joe, cred ca ai vrut sa spui Rusia cu acent pe i, nu pe u!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu zic ca Joe a făcut un comentariu foarte realist.
    În privința fotbalului nu ma pronunț... eu sunt baschetbalist
    Tot ce vreau sa spun este ca se exagerează enorm din toate părțile...și vreau sa ne întoarcem la normal ... poate mai apucam im viata asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai răbdare că o să comente și fotbal englez mintenaș!

      Ștergere
  6. Poza cu crapceanul este foarte buna. Bine ca stii sa pescuiesti. Pentru vremurile ce urmeaza o sa-ti prinda bine. Sincer iti urez la mai multi !!!!
    Cu istoria politica stai ca de obicei foarte prost . prost de tot !!! E ca si cum te trezesti din beutura si incepi sa divaghezi !!! Ca sa nu fie nevoie sa iti arguumentez atit iti spun Ai mai atacat subiectele astea si ai spus altceva . Erai dupa comiac. Acum esti dupa tuica puturoasa.. Nu cred ca merita sa investighez prin copy paste ce ai spus in alte dati. Multe cuvinte , imens de multe minciuni care ocolesc adevarul conform caruia singura data cind am pierdut teritoriile din est a fost cind guvernul nostru a semnat de buna voie si nesilit de nimeni tratate de cedere nostru . Adica prin 1995-1996 cind ti-am prezentat copy paste dupa acele decizii . acum in mod tiptil tiptil cedam si portul Constanta vad doamne ca sa isi trimita ucrainienii marfa de acolo. Ce nu au reusit olandezii vad ca reusira ucrainienii. Asta este istoria de fapt !!! prin 1993 am facut vreo trei zile plaja la Corbu si la Vadu. Minunate plaje !!! Acolo este o unitate de graniceri care pe la ora 19 faceau aplicatie pe plaja . Lam intrebat pe unul si mia zis ca se pregatesc pentru o eventuala invazie a ucrainienilor. Nu mai este nevoie ne-au cucerit deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. opiniile tale istorice țin de AUR, ciu idei cam putiniste. Ignori pericolul rus și evoci agresiunea ucraineană, unde, când? Lasă-te de comentarii istorice.

      Ștergere
    2. La cite timpenii debitezi pe blogul tau nu ma mira ca ai mai adaugat-o si pe cea de mai sus . Nu prea am timp sa dezvolt un raspuns, De fapt nici nu se merita !

      Ștergere
  7. Julian Negulesco18 mai 2022 la 22:19

    Vajnic Joe,
    cititor-donator-către-biblioteci-spectator-telespectator-comentator-pescuitor-suporter...etc
    și doctor în toate,
    la întrebarea ta cu privire la MeToo, personal, n-am auzit decât de cazuri foarte RARE și, mai ales, despre persoane care s-au culcat, sau au avut chiar relații prelungite, cu diferiți producători ori regizori, ca să obțină un rol, ori mai multe.
    Unele s-au soldat chiar cu un copil sau mai mulți;
    Carole Bouquet cu Rassam sau mai toate actrițele lui Lelouch (Evelyne Bouix, Marie-Sophie L. ori Alessandra Martinez).
    Ciudat, de cum Lelouch a divorțat, mai niciuna n-a continuat să mai fie „vizibilă” !
    Dar de „istorii” stil Weinstein, poate SAU cu siguranță au existat, dar n-am cunoștință.

    Subiectul „Ucraina-Rusia 2022” e teribil de complex, prea lung ca să fie „scris”, trebuie să fie obiect de conversație și nicidecum un monolog ce ar deschide ferestre și uși către cele mai neașteptate și greșite înțeleseuri, atât pentru tine cât și pentru mine.
    Să ne ferim, deci, de „curent”, care nu ar aduce decât geamuri sparte și uși violent trântite.
    Dacă te interesează și mă găsești „demn”, „capabil” și nu departe de nivelul tău de "analist emerit",
    îți propun o conversație pe WhatsApp ori, de ai un nunăr de telefon fix, pentru că, astfel, de „aici” către tine, fiind gratuit, te pot chema eu.
    NOTA BENE : pentru o conversație, nu pentru un duel !
    De nu, rămânem la părerea ta, expusă cu tot ceea ce caracterizează TOATE redactările tale.

    FOOTBALL :
    dintre PSG, Chelsea & M.City, fără niciun vinovat, suspect ori rizibil „partizanat,” din parte-mi,
    dintre Chelsea, M.City și PSG, ultima echipă citată, a fost cea mai aproape de a elimina Real.
    Fără faultul (clar !) al lui Benzema, complezența arbitrajului,
    dar MAI ALES tâmpenia lui Donnarumma,
    care degeaba e italien pentru c-ar fi trebuit să „facă” pe mortu-n păpușoi
    și să obțină faultul despre care vorbeam, Paris merita pe deplin calificarea spre sferturi.
    Dar, de multe ori, football-ul este CRUD, precum VIAȚA,
    cu dramaturgii mult mai pasionante decât cele ale unei cunoscute tragedii,
    al cărei deznodământ îl știm deja (ceea ce nu ne împiedică să plângem pentru Hamlet, Ofelia, Berenice ori Violeta-Traviata)

    Deși, cu siguranță ști, pentru că, precum spunea Coana Efimița Conului Leonida,
    „ca matale, Bibicule, mai rar le să știe unu' pe toate !”,
    îți reamintesc că „Stade de France” este la Saint-Denis și nu la Paris,
    Saint-Denis fiind doar o comună limitrofă a Parisului,
    precum Blejoi (cred) este una a Ploieștiului.

    Deci, finala e la Blejoi.

    Stadionul lui PSG este, tot cum cu siguranță ști, „Parc des Princes”,
    se găsește în Paris, exact la frontiera cu Boulogne-Billancourt, nu departe de Roland Garros.
    Dar, încă o dată, ai noștri „Princes du Parc” ne-au lăsat cu ochii-n soare, lacrimi, durere și scârbă de tot, de toate și puzderie de glume răutăcioase, un soi de haz de necaz .

    Și, pentru că tot vorbirăm oleacă de football, prin ce divizie ori ligă mai este dragul nostru PETROLUL, cel mitic ( atenție unde pui accentul, că Djuvarea nu mai e !),
    PETROLUL MITIC, deci, cel ce îndrăzit-a, CÂNDVA, ÎN MILENIUL APUS,
    să-nvingă chiar și faimosul Liverpool ?
    Aaaaaaaah, unde-s
    SfetcuPahonțuMarinescuTopșaNeacșuFroneaTabarceaZahariaMunteanu(A. & D.)Dridea(M&V)Bădulescu, PLUS Oană !,
    să i-o dea în bubă istericului carnasier super-antipatic Klopp ?
    Mult mai antipatic chiar decAt Guardiola, ceea ce, trebuie să recunosc, nu era ușor de depășit !


    Acestea fiind scrise, te las slobod spre CINE si CE te interesează mai mult decât răvășelu' meu.

    All the best, cum se spune în cealaltă limbă maternă, a ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a făcut mare plăcere să public comentariul lui Julian Negulesco, coleg de liceu, el termina eu intram la Caragiale din Ploiești, cu care mă cunosc pe internet, actor român cu carieră serioasă in Fanța în film și teatru.

      Ștergere
  8. Relativ la ceea ce se întâmplă în Ucraina ... vreau sa vad, dacă mai apuc... dosarele desecretizate.. probabil peste 50 de ani.
    Nu știu ce aveți cu Joe... mi se par de bum simt postările lui... mai puțin cele pe tema vaccinării qnyicovid ... aici am o părere diametral opusa.
    Iar la fotbal... ma bucur ca q luat dim nou CFR campionatul... singura echipă cu care am ținut după Corvinul Hunedoara d-un anii 80 ...

    RăspundețiȘtergere