marți, 10 mai 2022

De 10 Mai






















Azi se împlinesc 145 de ani de la declararea Independenței de Stat a României, ziua națională a României între 1877 și 1947. Comuniștii supuși ciubotei bolșevice ruse au schimbat ziua de 10 Mai în 9 mai, care corespundea cu ziua victoriei URSS împotriva nazismului, o plecăciune suplimentară la Stalin și acoliții lui trădătorii interni comuniști. 

Aceste zile sunt extrem de controversate și disputate. La 8 mai Occidentul serbează  victoria împotriva nazismului, dar URSS și Rusia de azi serbează această zi din motive de fus orar, la ei era 9 mai. La noi s-a folosit declarația lui Kogălniceanu din Parlament care declara pe 9 mai 1877 că suntem o națiune suverană și independentă. Ori declararea Independenței era privilegiul capului statului care era Principele Carol I! Și corespundea cu ziua de 10 Mai în care principele Carol I se înscăuna ca domnitor al României în 1866. Tot de 10 Mai 1881 s-a instaurat monarhia ereditară în România, Carol I devenind rege.  Dar cea mai importantă zi rămâne în această zi de 10 Mai declararea Independenței de Stat a României, România devenind stat independent și suveran. Acest act a fost acoperit și de glorie și sacrificiu în Războiul de Independență purtat de România alături de Rusia țaristă. Am pierdut atunci prin Pacea de la Berlin din 1878 Basarabia de Sud-Bugeacul la vecinul hrăpăreț. Dar Rusia ne-a oferit Dobrogea, teritoriu otoman la care aveam drepturi vagi de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Și Prusia ne-a nedreptățit, dând Cadrilaterul statului Bulgaria care va avea un rege prusac. Am obținut Cadrilaterul după Războaiele Balcanice, atrăgându-ne ura bulgarilor, care ne-a agresat în 1916 și au provocat unul din dezastrele cele mai mari ale armatei române la Turtucaia. Am reanexat Cadrilaterul după 1918 și l-am cedat din nou Bulgariei în 1940. Ce a mai rămas din această istorie? Este în primul rând pictura inspirată de Balcic, castelul Reginei Maria care este acum mândrie bulgărească și oferit spre vizită inclusiv nouă și mai ales loc de vacanță pentru turiștii noștri. Pe vremea stăpânirii românești bulgarii refuzau să învețe românește, azi din motive de turism, toți chelnerii din zonă te îmbie în limba română!

Europa și Occidentul serbează de 9 Mai Ziua Europei, prilejuită de discursul istoric al lui Maurice Schumann care a însemnat fondarea Uniunii Europene.

Am verificat presa de ieri mai nimic despre independență. Doar aici în Pitești un Te Deum la catedrala Sf. Gheorghe cu militari, sunt încă pe stil vechi. Azi am citit interviul luat lui Toader Paleologu care amintește de semnificația zilei de 10 Mai, care cinstește și memoria tatălui, Conu Alecu, monarhist fervent. Cum spune Paleologu 1 Decmbrie nu ar fi fost posibil dacă nu era 10 Mai!

Ce bine ar arăta Ziua Independenței Naționale a României de 10 Mai, zi caldă și frumoasă față de 1 Decembrie. 

Ziua de 9 mai a fost acaparată de parada de la Moscova, toată lumea așteptând cu aprehensiune declararea războiului cu Ucraina.  Discursul putinisto fascist arată că nu are cu ce se lăuda, agresiunea împotriva Ucrainei este un eșec. Armata strălucitoare de Piața Roșie este un fals grosolan, pentru că adevărații combatanți suferă pierderi enorme și arată că Rusia este un uriaș cu picioare de lut. Suntem cam ca în Primul Război Mondial, cu aceeași armată condusă de incompetenți. Degeaba ai arme nucleare, dacă nu ești în stare să cucerești Ucraina. Putin nu se aștepta șa asemenea rezistență. A uitat că armata sovietică avea la bază subofițerii ucraineni. Iar SUA a revitalizat Planul de Lend-Lease cu care  a fost subvenționate armatele coaliției anti-hitleriste, inclusiv URSS! 

Dilema  veche are un dosar dedicat Întâlnirilor de la Arad care dezbat probleme contemporane. Cel mai interesant articol privește problemele pe care le-a întâmpinat Andrei Manolescu cu suspendarea carnetului de conducere auto, care arată birocratizarea totală a acestui minister de interne, un minister care nu te apără, ci te încurcă, pentru că acolo există mai mult birocrați decât polițiști. 

Citesc acum Time for Mercy de John Grisham, care reia problemele avocatului Jack Brigance din Time for Kill, roman ecranizat. Am profitat și am revăzut prima ecranizare de mare succes a unui roman a lui Grisham, The Firm. Film cu un Tom Cruise cu 30 de ani mai tânăr. Romanul lui Grisham este interesant pentru că pătrunde în detaliile sistemului judiciar american, care face această țară atât de rezilientă. Este și o poveste despre Sudul american - Bible Belt, zonă extrem de conservatoare, rasistă și plină de prejudecăți.

Am terminat de văzut și Slow Horses serial englezesc meseriaș cu un Gary Oldman gras, rămas după rolul lui Churchill și Kristin Scott Thomas, rasată, superbă, dar mai în vârstă. Sper să auzim de bine și de vremuri mai calde!

 


7 comentarii:

  1. Mă bucur că președintele României Klaus Iohannis a dat iun mesaj de Ziua Națională a Independenței României de 10 Mai. Este timpul ca azi să sărbătorim Ziua Națională a României cu defilare militară și anotimp potrivit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost în septembrie anul trecut exact la Balcic... peste tot sunt taverne și negoturi cu Regina Maria ... dar im realitate nimeni nu se bucura de perioada în care Cadrilaterul a fost teritoriu romanesc ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Le-ai amestecat de le-ai facut ciorba de loboda :.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică? Argumentează că n-am dreptate

      Ștergere
    2. 10 Mai este Ziua Independenței Naționale a României . S-a intimplat cu mult inaintea altor 9 sau 10 maiuri ale umanitatii. Asa ca parerea mea este sa nu le amesteci. Daca ai face o analiza ai sa vezi ca fiecare din cele 365 ale anului contin unul sau mai multe evenimente importante pentru fiecare comunitate in parte. Pentru comunitatea noastra , a romanilor , 10 mai are o singura semnificatie ce merita evidentiata comemorata si sarbatorita. Pina si pe vremea lui Ceausescu se faceau niste serbari grandioase pe stadion. . Acum , cind Romania nu mai este condusa de patrioti romani , nu ne putem astepta la vre-o comemorare a acestei zile. Dar , tu si cititorii tai poti sa evoci aceasta zi pe biletele tale. Poti sa faci alte bilete despre alte semnificatii ale zilelor de 9 si 10 mai fara sa implici 10 maiul nostru.. Cam asta vreau sa iti spin. Sper sa ma intelegi fgara sa ma dai la intors.

      Ștergere
    3. Dan, tu ai citit ce am scris eu? Eu pledam pentru 10 Mai Ziau Independenței Naționale a României, nu 9 mai care e Ziua Europei.

      Ștergere
    4. Am citit si iti repet ca ai facut un talmes balmes , ai amestecat comentarii inclusiv pe ziua Europei , pe demonstratia de la Moscova , etc. Ma mira faptul ca nu ai amestecat si ziua de 10 mai 1977 cind s-a produs cea mai mare avarie de electricitate din lume ( din SUA ). Daca vrei sunt vre-o 5 genii care s-au nascut sau murit de 10 mai. . Asa ca nu incerca sa ma dai la intors.

      Ștergere