duminică, 12 iunie 2022

Rusaliile



















Azi sunt Rusaliile o sărbătoare foarte importantă în tradiția creștină. Este Pogorârea Duhului Sfânt/Coborârea Sfântului Spirit (Uniți). Este momentul în care creștinismul la evrei se răspândește și devine universal.  Se sărbătorește la 50 de zile de la Înviere, numit și Cincizecime (Pentecote). Corespunde și cu o sărbătoare de vară la evrei. Denumirea în limba româna de Rusalii este un subiect de controversă. În latină Rosalia este sărbătoare rozelor, a trandafirilor care înfloresc în această perioadă. Dar la noi poate veni și pe influență bizantin-slavă, având legătură și cu ielele-rusalce la slavi. La noi pentru a îmblânzi și anula răutățile ielelor- rusalce se joacă călușul. Călușarii prin dansul lor îmblânzesc aceste duhuri rele. Probabil că este un  obicei precreștin. Este popular în zona Teleorman Olt Argeș și i-am văzut ieri în centrul orașului Pitești. Mai este obiceiul frunzelor de nuc sfințite la biserică care semnifică limbile de foc care s-au prelins peste apostoli la Ierusalim.

Pentru mine a fost o săptămână importantă. Am fost joi la București să-mi revăd colegii la 50 de ani de când am devenit ingineri CNE. N-am fost prea mulți dar a fost o bucurie să rememorăm vremea cea mai frumoasă a studenției. Am fost norocoși, am prins momentul când comunismul românesc a desfăcut șurubul, presiunea ideologică nu mai era atât de evidentă, televiziunea transmitea tot felul de chestii internaționale, olimpiade, festivaluri muzicale precum San Remo, sau Eurovision, unde se mai promova muzica de calitate, nu bisericuțele de interese regionale de azi. Aș aminti de Merci Cherie de Udo Jurgens, sau Waterloo a formației Abba. 

Eu și prietenii mei Valeriu și Cornel, cu care m-am văzut după întâlnirea cu colegii de CNE,  mergeam să vedem filme la Biblioteca Franceză sau Biblioteca Italiană. Era vremea suprarealistului Alain Delvaux, sau celebrul film Histoire Extraordinaire unde erau trei povestiri ale lui Alan Edgar Poe cu Vadim în Metzergenstein, Louis Malle cu William Wilson cu prestații extraordinare ale lui Alain Delon și Brigitte Bardot și formidabilul Tobby Dammit de Fellini cu Terence Stamp. Atunci am văzut Zabriskie Point al lui Antonioni și Teorema a lui Pasolini. Totul s-a terminat însă în 1971 cu Tezele din iulie ale lui Ceaușescu, care era entuziasmat de cultul personalității din Coreea de Nord a lui Kim Ir Sen. Așa că ne-au interzis filmele Butch Cassidy și Sundance Kid cu Redford și Newman și Adio Prietene cu Delon și Bronson. Atunci am putut vedea și filmul extraordinar al lui Pintilie Reconstiuirea. La teatru urmăream montările lui Pintilie cu D'ale Carnavalului, Ciulei cu Scrisoarea pierdută, sau Leonce și Lena. Perioada sinistră a început prin 1980 când alergam ca demenții după mâncare benzină, nu era căldură, nu era nimic! Sunt azi proști care au nostalgia anilor 80, erau tineri și neutralizați de cenaclul Flacăra!

Am terminat de citit primul roman al lui Mick Herron Slow Horses care a fost fidel ecranizat într-un serial. Problema autorului este că încearcă să fie scriitor elevat în urma lui John Le Carre și este obositor.

Citesc și Natasha's Dance a lui Orlando Figes, o istorie a culturii ruse. În secolul XVIII nobilimea rusă, ofițerii erau toți francofoni, ca de altfel și prusacul Friedrich cel Mare. Inclusiv Principatele Române au devenit franțuzite sub influența rușilor. Este însă o deosebire! Rușii după 1812, invazia lui Napoleon în Rusia se re-rusifică și au probleme cu neologismele ca limbă slavă, pentru noi a fost o oportunitate fiind o limbă fundamental latină, chiar dacă cu influențe slave în special pe linie bisericească, care a ținut limba română sub veșmânt chirilic. 

În Ucraina războiul continuă și situația este fluidă. Sper că armat ucraineană să reziste cu dotări de armament american și britanic. Nu pot decât să fiu de acord cu Cioloș care pledează ca țările din Balcanii de Vest să adere, precum și Ucraina, Georgia și Moldova, care ne interesează deosebit. 

S-au schimbat și judecătorii de la CCR. Cred că această instituție este o eroare, fiind extrem de conservatoare și marcată de trecutul comunist. Noul președinte este Marian Enache, unul din cei mai dubioși impostori promovați după 1989. Jurist, om de bază a lui Iliescu este autorul diversiunii ticăloase  numite Proclamația de la Podu Înalt care să anihileze extraordinara Proclamație de la Timișoara. Această javră de Vaslui folosea numele marii victorii a lui Ștefan cel Mare împotriva turcilor pentru a o folosi în scopurile criptocomuniste! Acum acest individ este președintele CCR. CCR a dat tot timpul soluții constituționale extrem de controversate. Mai bine e ar ca la americani, Curtea Supremă la este expertă în soluții constituționale cum poate fi și Înalta Curte de Justiție. 

Este vară sunt cireșe și căpșune. Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu