Aseară m-am întâlnit cu un domn care mă saluta pe la concerte, surpriza că era îmbrăcat în rasa de preot ortodox. Mă bucur că sunt preoţi care se implică în evenimentele sociale. Îi invidiez pe catolicii care au în preoţii lor activişti sociali. Prin anii '50 era o serie de filme dedicate unui preot catolic foarte implicat social în Italia, anticomunist, interpretat de Fernandel, actorul francez. În SUA sunt frecvente filmelele în care preoţii catolici din mediile irlandezo-italiene se implică social, în ajutorul celor aflaţi în suferinţă şi nevoi. pe de altă parte reformaţii creează acolo fenomene sociale şi corurile lor care sunt adevărate evenimente. Observ că în centrul oraşului unde trăiesc s-au aciuit mulţi aurolaci care trăiesc din mila celor care-i pun să facă anumite treburi. Mai sunt apoi scormonitorii în gunoaie, care vizitează lăzile de gunoi pentru recuperarea reciclabilelor peturi, hârtie. Pentru ei biserica ar putea face ceva, organizarea unei cantine sociale, loc und esă se spele sau să facă rost de haine curate. Probabil că aici ar trebuie să-şi dea mâinile toate cultele prezente în Piteşti. Această acţiune ar elimina şi pe ţiganii şi nu numai cerşetori şi agresivi!
S-a consumat şi Simfonia lalelelor, eveniment anual de târg de flori şi plante decorative. Mă bucur că expozanţii sunt întrerinzători locali, care pot să fie în acelaşi timp şi legumicultori. Autorităţile locale şi-au dat interesul să fie câţi mai mulţi expozanţi şi evenimentul să fie cunoscut nu numai în ţară, dar şi peste hotare.
Jurnaliştii cotidianului local pe care-l citesc zilnic se lamentează de distrugerea industriei piteştene şi argeşene. Ei dau dovadă de o imensă ipocrizie. Într-adevăr au dispărut unele intreprinderi piteştene, în special unele fabrici unde angajatul lenevea şi fura câte ceva! Uzina de automobile Dacia nu mai este raiul hoţilor de segmenţi, sistemele de pază nu le mai permit furatul. Am înţeles că managerul englez al Centrului de Piese Oarja al Uzinei Dacia a constatat că personalul angajat suferea de sindromul hoţiilor. Aceeaşi jurnalişti nu văd că în locul unor mari intreprinderi al căror produse nu era prea clar au apărut multe intreprinderi legate de industria auto, a dispărut CATC, dar s-a înfiinţat Lisa Draxlmaier care are peste mia de angajaţi, cum visează aceeaşi jurnalisti nostalgici după comunism. În jurul oraşului şi al Mioveniului proliferează tot felul de intreprinderi noi dedicate industriei auto. A apărut înclusiv o fabrică de geamuri termopan, oare de ce? Păi pentru că lumea are nevoie de ele! Jurnalistul nostalgic vizualizează duşmanul în marile magazine doldora de produse uttile hranei şi casei, probabil duce dorul vânzătoarelor prost dispuse şi necivilizate care nu-ţi vindeau nimic dar erau arogante şi obraznice. Raţiunea acestor hipermaketuri este să faciliteze omului accesul uşor la toate produsele de care are nevoie. Apoi marginea oraşului s-a umplut de saloane auto care pe lângă vânzare sunt şi ateliere de reparaţii şi întreţinere ele automobilelor. Este adevărat că venirea crizei şi persistenţa ei a redus numărul de locuri de muncă disponibile. Arpechim trăieşte criza originară, am aflat că de fapt trebuia construit pe malul mării, dar a decis coana Leana petrochimista academician pentru localizarea la Piteşti. A mai fost şi privatizarea neînţeleaptă a unei rafinării care trăieşte din ţiţei importat. Ştiu că s-au făcut averi din furatul benzinei, oare ăia regretă Arpechimul!
Aceeaşi jurnalişti locali şi mândri se fac că nu văd insuccesul pesediştilor locali la Congresul consumat în acest week-end. Ni se împuiase capul cu Nicolescu, vicepreşedinte al PSD pentru Muntenia şi s-a ales aproape fără adversar Cosma de la Prahova, argeşeni mizând pe Ţuţuianu de la Dâmboviţa, penibil!
Ponta s-a ales fără probleme. Trimite avertismente spre liberalii nemulţumiţi de felul în care miniştrii pesedişti pun mâna pe resurse şi joacă fără fair play. În fond ce-i mai leagă este interesul lui Antonescu pentru candidatura prezidenţială din parte USL. Apropo' de Antonescu s-a trezit şi Radu F. Alexandru vorbind! Antonescu apreciază felul în care Viktor Orban îşi negociază statutul faţă de CE a UE, ei ca husarii aroganţi de la 1848, noi adoptând stilul plecat şi penibil. Radu F. îşi doreşte acest stil penibil şi complet neadecvat, Antonescui vrea să negociem în picioare nu în genunchi! Mulţi liberali pragmatici ştiu că mult mai bine este la putere decât în opoziţie. Oricum vor participa separat la europarlamentarele din 2014. A mai apărut şi o iniţiativă liberală a nelipsitului Gică contra, primarul Chiliman. Ce mă miră este că această dizidenţă este susţinută de Kuki Tăriceanu. Poţi să critici conducerea şi să nu fii de acord cu ea, însă dizidenţele nu sunt productive!
Care dizidente Moncher ? Ca de cand cu Antonescu PNL devine un monolit in gandire. Sau mai degraba in interese. Pentru mine nu prea miroase a liberalism. Cand s-a mai pomenit sa fie dati afara oameni din PNL numai ca au idei diferite fata de conducere Iar Chiliman, cati in partidele din Romania si-au castigat mai mult si mai total mandatele decat a facut-o el ? Chiar si impotriva Centrului . Vox Populi, Vox Dei ! M
RăspundețiȘtergereCum sa fiti: la putere sau in opozitie? Din aceasta dilema nu puteti iesi....Dar ce sa vezi, simt o umbra de nemultumire exprimata personal, la adresa partenerilor? Se apropie momentul rupturii? E clar ca se va intampla, ideea e cine o va provoca, cum si cand. Ca vad ca se tot aduna diferente...exprimate in vari forme. E asa cum am spus de mai multe ori:scopul scuza mijloacele, pacat ca noi cei obisnuiti suntem victime colaterale cel mai adesea! Dar si cand ne vom trezi, sa vezi atunci! Numai sa nu fie prea tarziu...
RăspundețiȘtergereÎn București de 23 ani ONG-uri, ambasade, poliția locală, primăriile au investit imens în drogați, cerșetori și vagabonzi. Rezultatul a fost nul - pe banii noștri. Fug din adăposturile oferite, vînd tot ce li se oferă. O singură soluție - lagărul de muncă forțată și castrarea (căci sunt tarați fizic și psihic).
RăspundețiȘtergereMă mir de Pitești, prin 2005 erau foarte puțini și am văzut personal cum erau goniți, se sudau capacele canalelor și alte ascunzători ale lor; mai vedeam din ăia mai bătrîni dimineața, intraseră în bloc noaptea și se aciuiseră pe lîngă vreun calorifer al scării după ce ne adunau nouă...preșurile, să își facă un culcuș.
Pai,vrei partid autoritar ? Tot ce scoate din gura papagalul Cacarau sa fie viabil ? Sa nu mai aibe nici un cuvant ceilalti ? Pai,ce-i colega...la Basescu la sedinte ? Parca acolo era tot ce zicea Base si era dictatura ,aici la Cacarau esti de acord ?Aici nu-i ??? Dizidenti,ai ?
RăspundețiȘtergereCum era previzibil, se observa deja ca Antonescu a adus PNL-ul intr-o situatie periculoasa.
RăspundețiȘtergereModul in care a anuntat Ponta participarea separata a PSD si PNL in alegerile euro-parlamentare, fara sa mai discute cu Antonescu, sugereaza ca se apropie momentul adevarului pentru PNL si ca PSD-ul exulta la perspectiva unui scor prost pentru PNL. In general, popularitatea partidelor aflate la guvernare scade cand situatiia economica este dificila, dar se pare ca aceasta uzura va afecta in primul rand PNL-ul, fiindca electoratul PSD, fiind compus in majoritate din oameni saraci, voteaza consecvent cu presupusa "stanga". PNL-ul s-a deplasat si el spre "stanga" sub Antonescu, dar asta nu ii aduce niciun avantaj, fiindca locul este bine ocupat de altii. In schimb, ar putea avea efect dezamagirea din randurile oamenilor de afaceri si ale clasei mijlocii in general.
Dizidenta din PNL arata si ea ca multi membri marcanti ai partidului inteleg acest pericol.
In plus, Antonescu e compromis in occident din cauza declaratiilor populiste anti-europene. Dar atentie, in timp ce Orban este atacat de UE pentru MASURI concrete, condamnabile din punct de vedere al UE, dar care ar putea sa fie bune pentru Ungaria (desi ma indoiesc), Antonescu s-a compromis DEGEABA, doar prin retorica, adica singura chestie la care se stie el bun. Compromisurile pe care le-a facut Antonescu, calificate de tine mereu ca mare dibacie politica, incep sa isi arate efectele daunatoare pentru partid. Mai repede decat ma asteptam.
Nostalgia populatiei dupa Comunism a facut ca procentul de 70% luat de USL sa fie devastator.Or sa mai treaca vreo 20 de ani sa ne revenim;daca mai are cine ?Despre Liberalism facem doar comentarii,deoarece el n-a fost,nu este si nu va fi la noi in tara dupa '90.
RăspundețiȘtergere