marți, 7 mai 2013

Cretinia jurnalistică




De o vreme mă preocupă faptul că nu mai găsesc informaţii în presa naţională, majoritatea sunt opinii despre ştiri. Presa scrisă şi pe net suferă cronic din acest motiv. Mai bine stau televiziunile care trebuie să dea şi ştiri care să informeze nu numai să cretinizeze.
Presa naţională este plină de fufe şi gherţoii cu bani şi minte puţină, pentru jurnalişti acestor media astea-s ştirile de top!
 O primă mostră de cretinie jurnalistică este comentariul lui CT Popescu despre înviere. Crucişătorul sau comandantul lui din presa românească, scapă ocazia să rămână filosof, încercând să facă pe moralistul. Şi aşa comite o blasfemie pe care i-o impută toţi forumiştii şi nu numai!

Tentaţia drăcească de a face pe moralistul, pe care nu ezită să o facă nici alţi moralişti de jurnal îi poate pune de multe ori în poziţia de cine sapă groapa altuia pică singur în ea. Este mult mai simplu să te iei de politicieni, acolo tovalul obrazului este gros şi acestora nici nu le pasă, mai ales când li se scuipă adevărul drept în faţă.

Foiletând zilnic principalele cotidiene, nu mai dau ştiri, doar de comentarii la ştiri. Cum am mai scris, prefer un cotidian local care măcar  mă informează. Am parte şi acolo de comentariile unui doctor complet buimac, care nu mai percepe corect realitatea, a unor caizi de partid ante-decembrişti care căinează vechea industrie poluantă şi unde se putea fura ceva, sau ipocriţi activişti transformaţi peste noapte în venerabili credincioşi ortodocşi. Singurul comentariu luminos este al lui Alex Horoveanu, fost jurnalist de sport român, stabilit în Franţa şi care îmi furnizează cele mai simpatice noutăţi pariziene! Cred că aceste comentarii şi-ar avea locul şi în cotidienele naţionale decăzute.

Şi ce să mai spun că ştirile tip Caracudi şi Radio Erevan abundă în presa naţională.
Să exemplificăm:
Aflăm că Preşedintele Senatului, Crin Antonescu ar fi făcut Paştele la Voroneţ în deplasare cu un elicopter particular. Antonescu dezminte, a fost şi el, precum Crăcănel, la Ploieşti, la socri. Pas de chef cu Miţa Baston la Voroneţ! O damă, redactor şef al cotidianul care  după ce a înghiţit ştirea mincinoasă pe nemestecate, se găseşte să comenteze idiot că e o ambuscadă iniţiată de Antonescu ca să se afle în treabă, dar nu cu revizuirea Constituţiei. E clar, citim o versiune a Vocii Patriotului Naţionale cu un Revent de data asta din sexul frumos!

În aceeaşi gazetă a vitelor de pripas, cum bine se exprima Eminescu, apare altă ştire cretină despre declaraţiile profesorului Todd de la Oxford că Ecaterina Andronescu ar avea restricţii de publicare pe motive de plagiat. Caut revista cu pricina, caut pagina personală a lui Todd, nimic! Ştirea veninoasă şi cretină, invenţie EVZ este făcută pentru a calomnia pe politicianul Andronescu, dar se bagă în lucruri unde jurnaliştii n-au treabă. Când cineva în ştiinţă devine non-grata nu se bate toba, ştiu cei din domeniu, doar când reverberaţiile au o anumită savoare politică devin publice. Asta-i treaba cu plagiatul lui Ponta, care moralmente este o mare mizerie de ambele părţi, ale unui fost ministru sfertodoct, expert în mecanica pumnului băsescian şi ale unui politician neglijent cu anumite rigori academice, care au trezit multe întrebări în domeniu şi suspiciuni nefondate universităţii româneşti.

Ştirile cu adevărat grele şi problematice apar în acelaşi stil cretin. Sunt două subiecte controversate cel cu gazele de şist şi cel privitoare la Roşia Montană. Foarte rar sunt chestionaţi experţi din domeniu, opiniile cu parfum de adevăr sau nu au sursă doar ONG de tip Green Peace. Dacă ar fi să ne luăm după aceşti idioţi multilaterali, ar trebui să revenim la lumânări şi la focul de pirostrii!

Presa românească abundă de cretinisme, care dacă ar avea subiect pe politicieni am zice că sunt îndreptăţite, dar când ne afectează viaţa cum să reacţionăm?

11 comentarii:

  1. Joe draga, tu sti ca de obicei sunt de acord cu tine, adica anti-base. Dar aici, pasajul cu plagiatul lui Ponta, nu mi-a placut. Nici un plagiator din astia, in Romania si chiar in Germania, n-a facut asta din neglijenta. Au facut, ca multi alti plagiatori nedescoperiti, negindindu-se c-o sa ajunga (prim)ministrii, pur si simplu o infractiune. Si cum in Romania, smecheria e la mare cinste, procentajul plagiatorilor cred ca e dublu fata de tarile mai ne-smechere. Noroc ca acum, cu Schengen, obiceiurile mioritice se propaga, vezi tot Germania, d-aia nu sare Barosso la gitul lui Pontache...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Cu Rosia Montana nu stiu, dar luptatorii cu gazele de sit sunt finantati de Gazprom care nu are chef de concurenta. Tot atat de ONG-ista ca si interventia pro-democratica din Siria, tara care controleaza cca 27% din depozitul de hidrocarburi din platoul Cretan :)M

    RăspundețiȘtergere
  3. In Siria, pana la urma, este posibil sa se reinteleaga (stiti cine!)cu presedintele hulit, nu cu rasculatii. Asta dupa ce au facut de ras ambele tabere. Sau poate cu o a treia tabara, nescoasa la rampa pana acum, dar in nicci un caz cu rasculatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai facut tu ce ai facut si cand ai ajuns la "patima lui Ponta "( ca tot suntem de PASTE, sau dupa...)ai balmajit ceva de felul in care a facut el plagiatul,de nu am inteles nimic si te dai vajnic la altii care au gresit mai putin decat Pontache al tau... Cat il mai tii in brate ? Poate cand va lua urma mentorului si sfatuitorului de lucrare de doctorat si o sa ne plezneasca de acolo un alt doctorat pe tema "mizeria din puscarii " de exemplu..Si nici atunci nu o sa-l ataci o sa spui sigur ca ...Basescu e de vina,chiar daca el plecase de la Cotroceni de ceva timp ...hahahahah

    RăspundețiȘtergere
  5. O stire buna se vinde pe bani grei,dar nu se cumpara,deoarece astazi rolul jurnalistilor este de-a dezimforma si a prosti cu buna stiinta cititorul,dar culmea tot pe bani grei !!E mai usor sa comentezi politicul si mondenitati,deoarece aici nu-ti trebuie valoare.Nu stim adevarul cu gazele de sist sau cu Rosia Montana,doar ne dam cu parerea fiecare cum crede,iar pana la urma nu prea se adevereste nimic;o ceata totala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai Vasilescu8 mai 2013 la 13:49

    Draga Joe,
    Daca inteleg bine, cel pe care il califici drept sfertodoct este fostul ministru al educatiei,
    Funeriu. Pe ce te bazezi in aceasta afirmatie? CV-ul lui Funeriu mi se pare, in ce priveste profesiunea (activitate de cercetare, lucrari publicate, doctorat etc.), cel putin la fel de impresionant ca al tau!? Asadar, de ce sfertodoct? Daca ai timp sa raspunzi, te-as ruga sa incerci sa fii, in raspunsul tau, ceva mai rational decat de obicei. Nu cred ca ar putea fi considerate rationale raspunsuri de tipul "fiindca asa zice antena 3", sau "nu ne-a dovedit ca are un bacalaureat si ne doare in cot ca are un doctorat luat in strainatate cu un foarte prestigios conducator de dotorat)", sau pur si simplu "pai cum sa nu fie sfertodoct daca a acceptat sa fie ministru al educatiei intr-un guvern basist?" Sunt convins ca ai tu ascunse in maneca alte argumente, vreo greseala de gramatica (de tipul acuzativului fara "PE") sau vreo scapare aratand ignoranta(desi orice scapare a lui Funeriu n-ar putea fi chiar de tipul "Adrian Severin H2O"), sau vreo eroare de typing, trebuie sa ai tu ceva la mana. Deci, te incumeti sa-ti explici afirmatia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mihai, dacă ai fi citit cu atenţie ai fi găsit răspunsul.
      Că eu nu vorbesc în parabole desluşite de Andrei Pleşu.
      Când te apuci să faci teorii de mecanica braţului uman ca să justifici mizeriile şefului înseamnă că faci politică şi nu mai faci ştiinţă.
      Pe de altă parte poţi fi un foarte onorabil cercetător, dar şi un ministru care a făcut multe prostii în învăţământul românesc, unul fiind inclusiv faptul că eu mai lafăi în sistem din cauza unor profesori trimişi la pensie!
      Nu neg însă contribuţiile sale pozitive cu privire la bacalaureat, la categorisirea universităţilor şi a analizei externe a granturilor de cercetare.
      Chestiile alea legate de prezumţii fără nicio justificare din ceea ce scriu eu, uită-le!

      Ștergere
    2. Mihai Vasilescu9 mai 2013 la 01:52

      Draga Joe, raspunsul tau nu explica de ce ai folosit calificativul "sfertodoct" cu privire la Funeriu, decat daca inteleg eu corect ce vrei sa spui in ultima fraza. Pentru mine, din raspunsul tau ar reiesi doua lucruri: 1. ca tu condamni anumite declaratii ale lui Funeriu si consideri gresite unele masuri luate de el ca ministru, ceea ce nu justifica deloc acel calificativ de sfertodoct; si 2. ca eu nu trebuie sa iau in seama anumite "prezumtii fara nicio justificare" din ceea ce scrii tu. Prin urmare, daca am inteles corect, explicatia folosirii acelui calificativ este ca tu iti arogi dreptul de a face, in ceea ce scrii, afirmatii fara nicio justificare despre personaje condamnabile. Vrei sa spui ca iti arogi acest drept fiindca personajele respective merita atacate prin orice mijloace, inclusiv scriind afirmatii mincinoase despre ele intr-un spatiu public? Dragul meu Joe, daca as fi in locul tau, nu as recunoaste cu atata seninatate un astfel de lucru.

      Ștergere
    3. Continui să faci pe niznaiul în pofida faptului că ţi-am dat răspunsul!
      Funeriu este un fost cercetător ajuns politician din specia cea mai jenantă, din cei care fac tot posibilul să moară capra vecinului!
      Şi dacă te nemulţumeşte calificativul sfertodoct reformulez, este doar semidoct!
      Hahahaha.....

      Ștergere
  7. Mihai Vasilescu9 mai 2013 la 10:56

    QED: F. este un personaj detestabil, care merita atacat prin orice mijloace!
    Oricum, mersi pentru concesia facuta (Hahahaha...) Ma dau batut: tu ai umor si stii sa faci bascalie de toate, cum ne sta bine noua, romanilor. Iar eu am devenit, odata cu varsta, un scortos, pricinos si carcotas, incapabil sa mai iau totul la mishto. Mi-e rusine de mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mihai eşti câteodată prea partizan şi zău că alde Funeriu nu merită atâta neodihnă!
      Nu că ar fi adunaţi toţi cretinii şi ticăloşii în partidul care l-a promovat, sunt democratic răspândiţi peste tot.
      Experimentez în momentul de faţă cum se pune la cale o mişelie la nivel local penelist. Un individ plin de fumuri şi iluzii vrea neapărat să fie şef al organizaţiei locale, el fiind deputat şi acum şef al grupului parlamentar PNL!
      Şi au pus la cale un putsch cu ajutorul şefului de la judeţ! Dizolvă conducerea organizaţiei locale ca să se pună el, dar nu prin alegeri, să fie un provizorat sine die, până manevrează să devină majoritar!
      Motivul ar fi că PNL local nu şi-a făcut treaba. Aici calcă în picioare tot ce am făcut noi ăştia din Piteşti. Am ales pe Ionuţ Zisu şi şi Agamiţă, senator de Piteşti cu cele mai mult voturi din toate colgiile din România! Un ilustru neica nimeni de la centru ales cu 70%. Este într-adevăr în primul rând meritul electoratului. Ei au vrut USL, dar un mic ajutor l-am dat şi noi care am alergat pe teren, ca să-l vezi pe mizerabil, zice că meritul e doar al pesediştilor.
      Tipul se doreşte candidat al Primărie. Am mai avut un caz în 2000 când o jigodie numită Breslaşu(ajuns pe bază de partid prorector la Piteşti! şi care scuipă acum partidul care la-a făcut om!) a avut aceleaşi fumuri şi s-a ales cu 700 de voturi cu 300 mai puţine decât a fost votată lista de consilieri locali PNL unde care a intrat doar un consilier PNL.
      Nimic nu-i nou sub soare!
      Trebuie să ai un stomac foarte tare să faci politică, te mişti printre mişei şi năpârci extrem de rezistente!
      Aşa că îi admir pe unii cum rezistă, aici Pleşu şi alţii nu pot înţelege, meritocraţia în politică este un asset nu prea important.
      Chiar mă mir când ajung în frunte unii care nu posedă calitatea primordială de mişel.

      Ștergere