luni, 13 mai 2013

Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal

Cât de potrivit este acest titlu al piesei lui Matei Vişniec! 
Mai ales şi după comentariile prietenilor mei comentatori!
Nu aş fi reluat opiniile despre regimul pe care mulţi dintre unii dintre amicii mei l-au uitat de prea mult bine aici şi aiurea, dacă azi după cumpărături am avut o discuţie cu taximetristul care ne aducea acasă! După ce şi-a lăudat Matizul coreean, pe care retrospectiv cred că era sincer crezând că este de origine nord-coreeană  a început să-mi spună ce bine era pe vremea comunismului!
Tânărul care nu cred că depăşise cu mult 30 de ani avea o nostalgie puternică după comunism. În pofida ghionturilor Adrianei care nu vrea să intru în dispute l-am întrebat de unde ştie el de comunism şi mi-a răspuns că într-adevăr la vremea aia avea calitatea de şoim sau pionier. Provenea dintr-o familie cu 10 fraţi, dar explicaţia nostalgiei era că ta'su lucra la  dezbenzinarea de la Merişani. Poate ştiţi că pe dealul din spatele barajului Vâlcele se văd siluetele unor sonde sau cartierul ţigănesc din drumul spre Curtea de Argeş se învecinează cu alte sonde? Ei bine, ai lui adică ai taximetristului o duceau bine că ta'su se ocupa cu tranzacţionarea de gazolină furată de la locul de muncă şi asta îi dădea un statut special pe vremea când nu găseai benzina care era cartelată! 
Explicaţia nostalgiei unora este clară!  România pentru majoritatea nostalgicilor este locul unde puteai fura ceva  de la serviciu şi mai erai şi plătit! Inclusiv în locul unde lucram şi eu se putea face ceva fuşăraie utilă în gospodărie. Marea frustrare pentru mulţi din ăştia tineri, indusă de rudele lor mai în vârstă este că acum nu mai poţi fura ceva de la locul de muncă, că pierzi jobul şi mai intri şi-n puşcărie. 
Apanajul furatului este acum doar al puternicilor politici care fură intreprinderea toată!

8 comentarii:

  1. Îți faci iluzii, furatul a rămas, independent de forma de proprietate - mă refer la furturile angajaților. Iar la firmele private - păi ele fură cel mai mult ca firmă: neplata impozitelor, acte falsificate, salarii nedeclarate corect, contrabandă și multe altele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Drept comentariu dau un citat din George Copos,fost si actual om din Sistem:cat de bogata poate fi tara asta,daca la cat s-a furat,tot se mai gaseste ceva de furat.Joe,nu pun ghilimele sau alte semne deoarece nu publica integral fraza !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca a spus-o Miron Costin sau Udriste Nasturel. Nu prea inteleg pe ce filiera a putut ajunge la Copos.....M

    RăspundețiȘtergere
  4. Furatul a luat o forma necunoscuta comunismului. Atunci furau cei saraci acum fura cei bogati. Uitati-va la penibilul de A.Nastase care da din colt in colt pe la TV.Tocmai cel ovationase USL istii la ultima lor plenara,spre o rusine mondiala sa primesti un puscariasi pentru furt ordinar in aplauze,si iata-l iar da socoteala pentru spagi de sute de milioane de euro. Fiind tatal lui Ponta va dati seama ce are si asta in cap. Bine,tu nu vezi ,dar zic de cei ce au o gandire impartiala.Sigur nu scapa din nou,am vazut interviul lui cu santajul pe care l-a pus la cale cu reprezentantul nostru in China, avea omu un tupeu trasnet. Sigur...Basescu e de vina ca lua el spaga cu mil; de euro.Atunci se dadea spaga un pachet de tigari Kent si o sticla de whiskey in general iar azi se discuta de spaga in euro cu multe zeroruri. Asta am vrut asta avem,frumos dar nu avem legi. In SUA un pusti de 14 ani,plecandu-i parintii de acasa intr-o seara sa gandit ,pe net,sa cheme o curva acasa sa-i faca felul. O bagaboanda din zona a venit la al acasa la pus sa se dezbrace si la atacat cu un spray si ia furat o bruma de bani si un smartphone . Peste cateva ore a afost prinsa si risca o pedeapsa de......30 ANI !!!!!!!!!! Cati ani ar fi luat Nastase in SUA ????????? doru.m.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca sa fiu clar: "comunism" este o eticheta propagandistica "construita" cu sume enorme de masina propagandistica occidentala formidabila de pe timpul razboiului rece! Ca si "diavol", "iad", "erezie" etc., acestui CUVANT i s-a creat cea mai "ingrozitioare" conotatie prin tot felul de metode clasice tipice de "marketing". Daca pui "eticheta/sloganul" "comunist/comunism" peste orice inseamna RAU/DIABOLIC! Oricine si orice, chiar ASOCIAT cu eticheta asta este de F F RAU. E un fel de injuratura! A fost "construit" la fel ca si "coca-cola"; "comunism/comunist" a fost construit sa fie simbolul iadului si raului pe pamant. In principal pt ca aia cu bani multi s-au temut ca devenea tot mai popular, se EXPORTA, si daca prindea radacini in occident, ei si-ar fi putut pierde toate privilegiile. Ei au castigat razboiul rece progandistic acum un sfert de secol! Tu doar continui sa construiesti/propagi/intaresti o paradigma care nu mai e necesara si este de domeniul istoriei. Poti asocia "comunismul" din ro cu orice s-a petrecut RAU si f RAU in perioada 45-89 in romania!!! Dar la ce serveste si ce importanta mai are??? "COMUNISM" inseamna "RAU"...dar asta "stie" toata lumea. Cum nu-ti convine ideea/solutia cuiva spui imediat ca "e comunista". Vino tu cu solutii, idei, programe de crestere a bunastarii, cum vrei sa le numesti, daca nu-ti place cuvantul "sociale". Sunt turme de taximetristi in Pitesti, cred ca in curand or sa se plimbe unii pe altii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dincolo de "isme", uite cum vad eu lucrurile: cat exista amenintarea comunismului sovietic, occidentul era generos. Acum cand 1% au acumulat tot, daca nu-si pot impune vointa politica, isi ascund banii si "nu se mai joaca". Sa le arate ei la pulime, cum tre sa voteze si ce se-ntampla daca nu! Esenta disputei pt iesirea din impasul lipsei de crestere economica (criza) esta CONSUM vs AUSTERITATE! Singura solutie sa-i convingi pe cei mai intreprinzatori capitalisti sa revina in jocul economic (din padurile si muntii unde s-au ascuns cu bani cu tot) este sa le topesti banii ascunsi: CU INFLATIA! asta inseamna sa tiparesti multi bani si sa dai drumul la CONSUM! Sau, cealalta varianta este ca intr-adevar democratia e o mare prostie si cei 1% ne vor tine in rahat pana cand ne bagam mintile'n cap si votam cu cine trebuie. Dar oricum din romania nu se poate face mai nimic in privinta asta; cine or sa "aiba dreptate" in final pe blogurile romanesti, e f de cine castiga bataliile astea in america.

    RăspundețiȘtergere
  7. Of , Joe ! Sunt obligat sa te dezamagesc din nou ! Ai perfecta dreptate cind te plingi de nostalgiile unora dupa "iepoca de aur", fiecare cu motivele lui ... dar argumentul cu furatul nu cred ca tine. Acum, in "libertate" se poate fura mult mai mult, de la Iasi la Timisoara, de la Kiev la Lisabona, bancomate, portofele, casa sparte, magazine, banci, cupru sau sine de la CFR, recolte de pe cimp, bani din cutia milei, masini, handys, blaturi pe tren sau la fotbal, case nationalizate "de buna credinta", etc, etc. Si acum vine DEZAMAGIREA, chiar daca ma cunosti, nostalgic dupa Romania, nu pot sa nu recunosc ca in materie de furat suntem campioni europeni, din orice pozitie, in orice perioada , la orice categoorie, de la crima organizata la aia dezorganizata. Poate din cauza tziganilor, dar am ajuns sa nu mai avem decit stampila asta de hoti de performanta. Pe buna dreptate !!!

    RăspundețiȘtergere