vineri, 24 mai 2013

John Fitzgerald Kenedy l-a admirat în tinereţe pe Hitler

Cotidianul Daily Mail scotoceşte printre scrierile de tinereţe ale lui J. F. K,  prin notele de călătorie în Germania. Şi găseşte că acesta îl admira Hitler!
Nu este singurul care s-a înşelat! 
Asta nu l-a împiedicat să fie unul dintre cei mai vizionari şi admiraţi preşedinţi americani. 
A rupt inimile germane cu: Ich bin ein Berliner! Erau pe atunci şi germanii filo-americani!
Aşa că ataşamentele şi admiraţia unora dintre marii intelectuali români faţă de Hitler şi Zelea Codreanu nu-mi mai ridică sprâncenele de încruntare nelămurită. 
În entuziasmul lor se înşelau foarte rău!
Nici acum eroarea de a-l admira pe Traian Băsescu a altor intelectuali români de acelaşi calibru nu mai poate fi o surpriză pentru mine.
Trăiesc în erori similare!

15 comentarii:

  1. Ai citit sondajul ala global din care reiese ca Germania e la ora asta cea mai simpatizata tara din lume !? Vezi ce bine e daca mai si pierzi citeva razboaie... poate d-aia l-a admirat pe Hitler, c-a facut Germania iubita !! Ia sa vezi ce val de simpatie se declanseaza, cu scufundatii, daca scufunda unii vreun portavion "aducator de libertate"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Oricum istoria o sa spuna ca cei ce il admira pe Iliescu,Ponta , Adrian Nastase,Crinache nu au gresit si au avut " viziune " ptiu drace...doru m

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuuu ! Istoria o sa spuna de cei care il admira pe Basescu&EBA , pe Udrea, Macovei, sau pe TRUngureanu, ca au avut "viziune" ! Sarmana istorie violata, cind din stinga, cind din "dreapta" ...

      Ștergere
  3. Hitler vedea Germania de 1000 de ani , Kenedy cred ca vedea America de maine , daca imi permiteti gluma , politicienii nostrii sunt cam orbi.

    RăspundețiȘtergere
  4. La noi in tara,acum avem simpatizanti,pe fata,ptr.Dej,Ceausescu,Iliescu,Basescu si mai nou Ponta,Antonescu,Becali, Vadim,DD,etc.Daca ne intoarcem la Istorie,constatam ca Kenedy-sr.era ambasador la Londra in acea vreme si mare sustinator a lui Hitler,iar JFK a ajuns Presedinte cu sprijinul Sindicatelor din Chicago si Detroit,unde era influent marele Ford,cu auto., decorat de Hitler cu Crucea cu Diamante in gr.de Cavaler,Rockffeler-la fel decorat,plus Mafia din Las Vegas,care spala banii SS-ului.Deci dupa mine s-a comportat normal.Stia in ce s-a bagat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu uitati ca tatal sau, Ambasadorul Kenedy, ca mai toti Irlandezii ura pe fata Anglia si sprijinea mai pe ascuns Germania. Nu ca irlandezii nu ar fi avut motive. Oricum, Curtea de la Saint James l-a tatonat official pe Roosevelt sa incerce sa obtina alta numire. Dar Roosevelt avea nevoie de sprijinul Democratilor de la Tammany Hall (Democratii au pastrat se pare metodele dar se fac ca au uitat numele). Plus politia din NY si Chichago care asigura siguranta votului...

    Si Joe, gafa lui JFK de la Berlin este faimoasa si nemtii s-au stricat de ras. Ceea ce a spus JFK a fost "Sunt o gogoase cu gem" (Berliner) in loc de a spune sunt un Berlinez (Ich bin Berliner )M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. maj berlinezilor s-au amuzat pt ca "berlinez" avea pt locuitorii Berlinului conotatia prajiturii-gogoasa f populara si cunoscuta sub numele ala. Nu "a rupt inimile germane" dar nici nu a fost o "gafa" per se, pt ca traducerea era in esenta corecta. Doar un pic neinspirat si nostim, pt ca discursul a fost sugerat de cineva care, evident, nu era din Berlin...Echivalent poate astazi cu o situatie in care, sa zicem Putin, aflat in vizita in localitatea Maidan, s-ar declara "maidanez" :) (ha, ha).

      Ștergere
    2. Măi băieţi mai uşor cu glumele pe seama gogoaşei berlineze!
      Nu ştiu cine va transmis aiureala asta cu aer miştocăresc!
      Voi cred că habar n-aveţi de context!
      Era în 1961, când Walter Ulbricht tocmai terminase zidul care înconjura Berlinul de Vest, făcându-l cu adevărat o insulă a libertăţii în plin comunism!
      Berlinezii din vest erau cu adevărat îngrijoraţi de consecinţe şi vizita lui Kenedy fost un triumf, în piaţa unde a vorbit celebra zisă erau milioane de belinezi, care au fost în delir când a declarat celebra adeziune belineză!
      Şi asta nu era nicio gogoaşă berlineză, este pur şi simplu istorie făcută de un mare vizionar al secolului XX!
      Am văzut asta după 1990, evident!

      Ștergere
    3. Joe, n-au fost "in delir" au fost f amuzati! Suna pe cineva in Germania si intreaba! In rest tot ce spui evident ca e adevarat, a fost un triumf, o vizita istorica, de f mare succes.

      Ștergere
    4. In 1963, Germany was enduring a time of particular vulnerability due to Soviet aggression to the east, de Gaulle's French nationalism to the west, and the impending retirement of German Chancellor Adenauer.[143] On June 26 Kennedy gave a public speech in West Berlin reiterating the American commitment to Germany and criticizing communism; he was met with an ecstatic response from a massive audience. Kennedy used the construction of the Berlin Wall as an example of the failures of communism: "Freedom has many difficulties, and democracy is not perfect But we have never had to put a wall up to keep our people in, to prevent them from leaving us." The speech is known for its famous phrase "Ich bin ein Berliner" ("I am a citizen of Berlin"). A million people were on the street for the speech.[144] He remarked to Ted Sorensen afterwards: "We'll never have another day like this one, as long as we live."[145]

      Quote from Wikipedia

      N-a râs nimeni, nu le ardea de râs cu comuniştii agresivi care îi împuşcau pe disperaţii care încercau să treacă zidul spre libertatea din Vest!

      Ștergere
    5. Nu stiu cine mai traieste prin Germania dintre toti ANONIMII care-ti raspund pe aici Joe, dar asta care a scris asta cu Berliner-Gogoasa, ori e rauvoitor, ori habarnist, ori se informeaza asupra Germaniei din BILD-Zeitung. Dati va rog pe Google "Berliner Berlin" si veti afla ceeea ce stie tot neamtzu ( adica si unul ca mine - venitura ) . Si anume ca aceasta gogoasa cu gem se numeste doar in unele regiuni din Germania, BERLINER, adica acolo unde traiesc niste anonimi habarnisti, care nu stiu ca in Berlin si in zona aia ea se numeste PFANNHUCHEN. Mai mult, n-a ris nimeni atunci, nu ride nici azi, s-au bucurat si au interpretat fraza ca pentru urechile rusilor, cum ca si el nu e de acord cu Zidul.
      Asa ca nu scrieti prostii, nici macar sub anonimitate , va rog !!!

      Ștergere
  6. Henry Ford a fost antisemit, fascist si sustinator fervent al lui Adolf Hitler. Dupa "Mein Kampf", Hitler a scris "Second Book", "A doua Carte" care nu a fost publicata si trecuta la secret: pt ca exprima extrem de clar intentiile politicii externe germane. Multe din ideile din "Second Book" erau de inspiratie americana, si exemplificau de ex. "pragmatismul" cu care americanii au "rezolvat" problema indienilor americani. Pe de alta parte, mai important, aud ca exista o alta "carte secreta" a lui Henry Ford, care constituie "esenta" politicii americane moderne si principiile de baza (fundamentul) globalizarii (poate ma ajuta cineva, in leg cu cartea asta: cum se numeste, si daca e chiar secreta sau nu?).
    Oricum insa, in ceea ce scrii tu, il compari (evident?) pe Basescu cu Hitler, ceea ce nu prea are nici o baza; si in general, in practicile jurnalisticii curente, nu se prea face comparatia asta, decat poate numai in situatii absolut extreme. Si nici nu cred ca e nimeni "entuziast" in leg cu basescu. Parerea mea e ca risti sa ai exact efectul opus celui scontat cand scrii in felul asta...

    RăspundețiȘtergere
  7. Văd că mulţi m-au criticat că am introdus în bestiarul dictatorilor,obiect de adimraţie şi pe Băsescu.
    Ar vrea el să aibă măcar locul de rezervă atât de greu de obţinut de a fi unul din siniştrii istoriei.
    Eu mă refeream la orbirea admiratorilor! Şi aici i-am omis pe marii noştri intelectuali din obsedantul deceniu care-l divinizau şi i-au scris ode lui Iosif Stalin!
    Oare şi în această privinţă o să-mi reproşeze unii că bat câmpii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca acum in sfarsit am inteles: marii nostrii intelectuali i-au simpatizat pe hitler, zelea codreanu, si l-au divinizat si i-au scris si ode lui iosif stalin. In concluzie, marii nostri intelectuali ar trebui sa-si vada dracului de treaba si cartile lor, sa nu-si mai exprime public si arogant tot felu' de opinii politice, pt ca istoric e demonstrat ca nu se pricep, si au dat-o'n bara tot timpul; ca si acum cand ii tin partea lui basescu :)

      Ștergere
    2. În fine ai înţeles bine!
      Talentul literar nu ţine loc de bun simţ şi inteligenţă critică!

      Ștergere