joi, 19 septembrie 2013

Comentariu bun...ratat!

Am citit cu interes comentariul lui Cristian Ghinea, din Dilema veche despre fenomenul protestelor anti - Roşia Montană. De fapt se alătură altui comentariu pertinent, făcut despre comentatorii nepotriviţi din mass mass media a acestui fenomen aparţinând lui Cristian Cercel din Observator Cultural.
Când vorbeşte despre cei din Piaţă Ghinea remarcă adecvat că aceştia sunt tineri educaţi, îngrijoraţi de perspectivele unui proiect lacom şi barbar, care poate primejdui natura şi viitorul unor locuri frumoase din România, aceea în care vor să trăiască aceşti tineri, nu să-şi ia lumea-n cap şi să plece aiurea!
Unde ratează Ghinea este acolo unde devine ideologic, adică arogant de dreapta.
Începe să se războiască cu stângiştii de la Critic Atac, în special cu Costi Rogozanu, pe care-l face bolşevic. 
Eu cred că domnul Ghinea exagerează. 
Rogozanu şi alţi colaboratori ai platformei îmi par a fi îngrijoraţi de capitalismul "de cumetrie" de la noi. La noi statul a fost privatizat de foştii securişti şi politruci şi le seamănă al dracu' de mult, la fel de dispreţuitor şi arogant cu noi ceilalţi!
Dacă domnul Ghinea ar adăsta o clipă, observând criza prin care trece capitalismul de azi, nu numai cel de la noi, nu ar mai fi atât de vehement.
Şi eu sunt adeptul liberalismului şi neîmpăcat adversar al nostalgiei după bunele vremuri din "iepoca de aur".
Asta mă îndeamnă însă să meditez la opiniile unor stângişti, până când aceştia cad în apologia unor sisteme care au provocat atâta rău atâtor de mulţi oameni.  
Pentru tinerii din Piaţă sunt mai multe alternative, fie coagulează într-o mişcare de reînnoire a clasei politice, cum visează doamna Pippidi, fie se alătură partidelor existente în sensul reformării lor. 
Cred că sunt suficient de maturi să opteze!


4 comentarii:

  1. Joe,ma alatur ideii tale,ca tinerii din PIATA sa se alature partidelor existente in sensul reformarii lor,deoarece nu au experienta sa coaguleze intr-o noua miscare politica si iar se rateaza o noua sansa ca-n '90.E greu s-o iei ca forta politica de la 0;fara logistica de partid si structuri regionale inchegate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este fascinanta inclinatia celor de stanga spre a le spune altora ce trebuie facut pentru binele social. Evident, binele social nu exista. Exista cel mult o serie de interes personale (bine personal) care se pot centraliza. Asta este rolul alegerilor, revolutiilor etc. Asa ca toata povestea cu proiect lacom si barbar are in spate niste interese personale care conform bunei traditii de stanga sunt ascunse sub sloganuri idealiste. Acum, ca diversi, incearca sa le spuna unor oameni ce trebuie sa faca (recte, sa se alature unei grupari sau alta) nu de pe pozitii partizane (votati cu noi, socialistii) ci din exteriorul societatii (eu nu fac politica, dar pentru tara este bine sa faceti asta sau asta)mi se pare un fariseism deplin. Si BTW, unde vede Dl. Ghinea "criza capitalismului de azi " (in conditiile in care pana si apostolul Roubinii pare convertit daca nu la Fridman macar la von Hayek)? Face o confuzie intre probusirea statului social (ce era evidenta inca de la inceput, dar a fost acceptata ca un risc politic mai mic) cu prabusirea capitalismului. Criza datoriilor de stat este un semn al iresponsabilitatii birocratiei socialiste, asa cum Solutia (care functioneaza) se bazeaza be accountabilitatea cheltuielilor sociale in fata contribuabilului si pe masuri economice de bun simt ce tin de capitalismul initial. De aceea Germania salveaza Europa.
    In fine capitalismul de cumetrie e un slogan rasunator dar o prostie in practica. Este ca si cum ai incerca sa diferentiezi tipuri de gravide. Exista doar capitalism de interes. Asa cum frumos comenta Rehtt Butler, poti face o gramada de bani construind o tara (modelul colonial) sau distrugand una (modelul Revolutiei Franceze). Unii sunt sufficient de destepti si curajosi sa se plaseze bine in astfel de cazuri ("eu insumi sunt uimit de cata moderatie am dat dovada" a zis Thomas Pitt cand a fost acuzat de coruptie, hotie a banului public si conflict de interese in calitate de Guvernator de Madras). Altii raman pe margine si comenteaza ca strugurii sunt acrii. Personal, stiu colegi de facultate care in 1991 erau saraci lipiti si fara rude sau contacte si care acum sunt milionari. Cumetria inseamna identificarea unui contact cu care sa ai interese commune. De orice fel. M
    PS: comntatorii astia sociali sunt ca si bancul cu profesorii: daca stii si poti, faci. Daca nu, ii inveti pe altii.
    PS2: daca oameni de tip Nicu Shordan sau Rogozanu ajung sa aiba un cuvant de spus in conducerea tarii, Dumnezeu sa ii fereasca pe Romani de cat pot duce.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu Joe, ma uit la articol si nu inteleg unde bati, altfel decit sa-i mai tragi un bobirnac lui Ghinea. Evident, un bobirnac cu martori. Rogozanu, ar trebui sa observi ca nu deplinge deloc socialismul de cumetrie. Vad ca ti-ai pierdut increderea in capitalism. Cam repede. Nu capitalismul este de vina. Nici in cazul asta si nici in altele. Un proverb englez zice ca atunci cind esti in groapa, ar trebui sa te opresti din sapat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă, se vede că n-ai înţeles ce zic!
      Dacă te uiţi pe articolul lui Ghinea, observi că el îl vrea neapărat bolşevic pe Rogozanu!
      N-am nicio nostalgie după comunism!
      Şi ca să-l combat pe M, eu nu neg faptul că aşa este capitalismul, dacă eşti cu o secundă mai deştept poţi să fii bogat!
      Însă observ că destui bogătaşi români seamănă al dracu' cu securiştii şi politrucii care-mi vindeau comunismul de cumetrie şi de familie!
      Capitalismul este un joc în care toţi tgrebuie să fie egali, nu să-mi privatizeze comunismul cu jigodii comuniste!
      Nu invidiez pe nimeni că este bogat, dar mă calcă pe nervi când văd pe unii care după ce s-au îmbogăţit, cum e la noi, sunt aroganţi şi sfidători!
      Bogaţii în ţări normale nu se afişează, decât cu rare excepţii, Trump, etc!

      Ștergere