miercuri, 6 noiembrie 2013

Salariul minim

În urma negocierilor cu FMI s-a decis ridicarea salariului minim. Imediat au sărit unii care spun că asta este o povară suplimentară pentru investitorului privat. Opinia mea este că totul este o ipocrizie! Se ştie că majoritatea celor cu IMM-uri dau acest salariu minim  şi completează la negru, pe sub masă, pe angajaţi cu sume suplimentare care nu sunt impozate. Cred că ridicând acest salariu minim creştem baza de impozitare! Deci se strâng mai mulţi bani la buget şi scad sumele la negru neimpozitate. 
În acest fel s-ar putea creşte salariilor unor bugetari, în special la medici şi la profesori.
Mi se pare ruşinos ca un medic să aibă un salariu care să nu se compare cu al altor profesii liberale. 
În domeniul judiciar s-a ajuns ca magistraţii să aibă nişte salarii enorme, comparabile cu ale românilor obişnuiţi şi chiar cu cei angajaţi la multinaţionale generoase. Aici nu-i includ pe avocaţi, aceştia stabilesc cu împricinaţii onorariul. Din păcate aceste salarii grase nu i-a făcut pe judecători mai competenţi şi echilibraţi sau pe procurori mai aplicaţi în dosare. 
Iar toate suspinele astea cu creşterea preţurilor sunt ipocrite. Aici trebuie să-i dau dreptate economistului Ilie Şerbănescu, mâncarea nu se scumpeşte datorită creşterii pereţului la carburanţi. Pentru că oferta la alimente este extrem de mare şi variată şi orice creştere de preţuri scade consumul şi pierderile apar imediat la cei lacomi.
Nu are dreptate privind preţurile la carburanţi, acestea sunt reglementate la nivel UE şi nu poţi să ai benzina la juma' de preţ, ca faci concurenţă neloaială. De aceea trebuie ca România să aibă acces nemijlocit la fondurile europene ca să micşorăm diferenţa de nivel de trai la noi ăştia foarte săraci.  
Dar cinismul a atins noi culmi, când Traian Băsescu plânge pe umărul poporului slab, ăla din mediul privat, uitând cum a tăiat cu răutate 25% din salariile bugetarilor. Este o imensă minciună cu bugetarii nefolositori. Ca să funcţionăm avem nevoie de sănătate, de educaţie şi mai ales de protecţie şi securitate împotriva celor care nu respectă legea. 
Sunt de acord că în domeniul angajaţilor la stat se ascund şi mulţi leneşi şi incapabili, dar dacă există o bună guvernare aceştia pot fi eliminaţi.
Şi ce facem cu pensionarii, îi eutanasiem?

Bugetul are acest scop, să asigure funcţionarea statului.

10 comentarii:

  1. 1. O clarificare inca de la inceput. Largirea bazei de impozitare inseamna un mai mare numar de persoane care contribuie la taxe. Crescind salariul minim, baza de impozitare se micsoreaza si nu invers. Un numar de joburi din sectorul privat vor trece din zona gri direct in zona neagra de impozitare, adica cea care nu contribuie deloc la taxe. Asta este explicatia pentru restringerea bazei de impozitare.
    2. In tarile normale doctorii sunt in topul salarizarii. Ce impiedica Romania sa devina o tara normala? Sa nu-mi spui ca marind salariul minim se vor stringe mai multi bani pentru doctori. Mai bine scoateti plicurile doctorilor la vedere si taxati-le. Vai de tara care creste salariile doctorilor din taxarea salariului minim pe economie.
    3. Nu te baza pe ce spune Serbanescu, pentru ca orice marire de preturi la combustibili se duce in pretul celorlalte produse. O sa se asta vada dupa 1 ianuarie.
    4. In Romania si stilpii se taxeaza nu-I asa? They Shoot Horses, Don't They?
    5. Intr-o tara normala indexarea salariilor si a pensiilor se face la valoarea inflatiei, in cazul nostru inflatia este de 4.5%. (cea mai mare din Europa). De ce se indexeaza numai cu 3.76%? Din generozitate probabil.
    6. Sa nu fim ipocriti. Cind salariile bugetarilor erau taiate cu 25% multe dintre salariile din privat erau deja ajustate de criza asemanator.
    7. Din cei 1.183.698 angajati bugetari, numarul celor cu salarii de sub 1000 de lei, cei vizati de cresterea salariala promisa de Guvern este de circa 35.000. Asta da baza de impozitare. L

    RăspundețiȘtergere
  2. Are dreptate "Anonim". Romania este o tara condusa in mare masura, cel putin la varf, de incompetenti, demagogi, incapabili sa guverneze in interesul natiunii.
    Tomoiaga

    RăspundețiȘtergere
  3. Ştiam că ce am scris va trezi reacţii şi cred vor mai trezi.
    Nu trăim într-o ţară în care capiztalismul se dezvoltă normal!
    Vorbiţi de parcă n-aţi trăi aici.
    Cum să trăieşti cu 1000 de lei pe lună?
    Mai ales că utilităţile cresc ca să nu concurăm UE.
    Corect! că această creştere nu vizează sectorul bugetar, ci pe cel privat.
    Dacă toţi actorii ar juca cinstit salariul minim n-ar fi mare, dar capabil să acope un minim de nevoi, el se referă la cel privat, la IMM! Un angajat acceptă de nevoie salariul minim pentru că va primi la negru bani în plus. Asta se va reflecta negativ peste 30 de ani când veţi fi ca mine şi pensia va fi mai mică decât ar trebui!
    Reflectaţi un pic la aceste lucruri!

    Pentru Lari, peste tot în lume se plătesc impozite dragă, chestiile astea nu se impozitau în România, ia vezi de te interesează în Canada!
    Este clar că aceste politici sunt impuse şi de FMI, care numai liberalism băsist ne livrează!
    PNL militează pentru reducerea CAS şi sper ca această măsură liberală să se ia, lucru care-mi va afecta pozitiv şi pensia mea care nu este egală cu salariul minim....hahaha.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Dl Joe, in Canada se platesc taxe. FMI - ul nu arata cu degetul unde sa puneti taxe. Guvernul decide. Dar daca intr-un an cu crestere economica de 2% incasarile TVA scad de la 56% la 47%, nu-i asa ca trebuiesc compensate de alt-undeva? Este ca principiul conservarii masei, energiei si impulsului. In principiu platitul taxelor este o forma de solidaritate sociala. Cind unii abdica de la misiunea asta, altii trebuiesc introdusi in joc. L

      Ștergere
    2. Si inca ceva. Cum se face ca 2,5 milioane de angajati in privat sustin 1,2 milioane de angajati la stat + 5,4 milioane de pensionari. 2,5 milioane, alaturi de cateva alte resurse produc banii cheltuiti pentru ceilalti 6,6 milioane + investitile necesare unui stat de 20 de milioane de cetateni. Este o anomalie completa. Intreaba-te mai bine cum rezista impuscatu' cu numai 800 000 de bugetari si fara computerele de astazi. L

      Ștergere
    3. dragă Lari nu ştiu cum îţi procuri datele ia de uită-te
      http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15042214-populatia-activa-romaniei-primul-trimestru-2013-9-73-milioane-persoane-din-care-731-000-persoane-erau-someri.htm
      cu 1.3 mil la stat, nu ştiu dacă aştia sunt exclusiv bugetari, unii să ştii că sunt în companiile de stat, nu sunt profesori, doctori sau poliţişti, sunt îăn domeniul energiei etc se cam modifică datele tale!

      Ștergere
  4. Hopa! Iar esti pe din-afara , colega. Un expert american a zis intro discutie amicala despre Romania : cu taxele din Romania sectorul SUA privat ar da faliment 99% . Punct. Sa o luam pe rand.
    -salariul doctori si actori. Am fost operat de doua ori,sold si coloana. Sa nu incerci sa te duci fara bani. Salariul unui doctor chirurg din Romania este ca cel din SUA : 150-200.000$ /an.( operatie de sold 1000euro se face la Foisor minim 5operatii /zi/doctor cu programare de la 30 zile inainte...) Stau mai prost medicii de familie si stagiarii. Te rog nu-i plange. Viata ia facut niste jigodii ( sunt putine exceptii ) isi fac dreptate singuri,nu-i vaita,te rog ! Actorii ? Nu urca nici un actor pe scena fara sa i se dea 500 euro ! ( habar nu am de unde ! In Severin aduna directorul de la bilete sau din ajutor de la Primarie,stiai ? )Ma refer la actorii care nu au bilete la piesa niciodata,se joaca cu casa inchisa.. Au minim un spectacol /zi.De ce nu-i impoziteaza ? Dar doctorii de ce nu-si impoziteaza toate spagile ? Stiim de ce ,e imposibil,e interzis etc etc.Nu-i vaita,au solutii,tu pensionar : n-ai !
    -Sunt privat de 14 ani,vand en-gros si am fabrica ,produc mobila. Da, asa este se da minim - la muncitori- si diferenta pe sub masa ,si ? Nici asa nu esti pozitiv stii cate taxe sunt la un IMM ? Daca ai stii ai rosi si nu ai mai bate campii cu grosolania privatilor.
    -au salariile mari magistratii ? De ce nu te-ai facut magistrat ? Au spagi politicienii ? De ce nu ai reusit in politica ?. Nu,dle ,magistratii sa aibe salariile imense dar sa fie impartiali,asa este in orice tara din lume.Esti comunist infocat.
    -inca o mai tii cu reducerea cu 25 % din salariul bugetarilor a lui Base? Inca nu ti-ai dat seama ca atunci si acum sunt extrem de multe probleme cu banii ? Nu vezi ce neghiobii face Ponta ? O sa fie inclusiv " taxa pe fum, ",pe astia-i crezi ?
    -de ce nu poti sa vinzi benzina la juma" de pret ? Ca nu vrei tu,nu ? Nu ne lasa UE,adica sa avem benzina ca-n UE, iar salariile de zece ori mai mici . De ce nu ne obliga sa marim salariul minim de 7 ori ? Nu se poate ? Dar benzina se poate sa fie ca-n UE ? In ce tara crezi ca traiesti Negut ? Ramqai pe literatura,te rog,acolo esti superb si tare... d.m.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Doru,
      Âţi respect opiniile!
      Ştiu că eşti intreprinzător şi îmi dau seama de problemele pe care le întâmpini şi-ţi respect opiniile în această privinţă!
      Îţi recomand însă să citeşti articolul lui Vintilă Mihăilescu din Dilema veche!
      De ce? Pentru că România este un stat slab!
      Asta se manifestă în primul rând ân felul în care se colectează impozitele!
      Grecia este un stat slab şi a dat faliment!
      În statele slabe rudeniile sunt puternice şi predomină, de ce se îngrămădesc să-l facă naş pe Băsescu? D'aia!
      Şi slăbeşte-mă cu competenţele ante decembrie 1989! Statul slab comunist cu condiţionările de clasă recomanda rudeniile sigure şi cu PCR pile cunoştinţe relaţii!
      Statele puternice nu au nevoie de aceste mizerii nepotiste, se promovează competenţa şi meritele!

      Ștergere
    2. ...In primul rand am avut o nota de rautate recunosc dar eu stiu din sector ca tu intamplator esti,ai fost ,o mare capacitate la nucleare ca la literatura sincer se vede pe blog. Dar te rog din suflet iti spun sincer ,alegerile de directori dupa 89 ,ma refer la descentralizate,in Romania imbraca cele mai incredibile realitati de iti cad ...maselele din gura. In Mehedinti au ajuns directori cea mai joasa scursura de oameni,sunt doar din Severin,aici m-am nascut,am " disparut " doar cei 5 ani de facultate. Stiu ce faceau inainte si dupa,nu conteaza ca nu esti profesor si-l pune dir gen la invatatment,nu conteaza ca nu esti doctor si esti dir la salvare si dir.sanatate Niste ordinari. Pe timpul lui odiosu ? Hai,lasa-ma sa cred ca aici esti in deruta,nu,nu in industrie nu se baga nici partidulii aproba dar nu se bagau. Sorry. d.m.

      Ștergere
  5. Şansa supravieţuirii în România este economia neconvenţională, a agriculturii individuale, insuficient taxată, care permite o concurenţă acerbă în domeniul alimentelor!
    Dacă totul ar fi taxat am murii de foame!
    Eu mă aprovizionez de la intreprinzători din economia neconvenţională, ei nu sunt sprijiniţi suficient de stat, dar ei ţin pe român sătul!
    Şi capitalismul hipermarketurilor ţine preţurile jos, aici greşeşte Şerbănescu crezând că înţelegerile de monopol al producătorilor de carburant ţin sus preţurile! Le ţin acordurile cu UE!

    RăspundețiȘtergere