Restaurantul Divan |
Pe Mac îl ştiu de acum exact 30 de ani. A
venit plin de candori, de la Politehnică, excelent absolvent al Energeticii,
Secţia de Nucleare. Voia să-şi aducă familia la Mioveni, să facă multe şi să
fie un bun inginer. Cu Mioveni a pus apoi un bemol, s-a mutat la garsonierele
din Găvana, ca apoi să se transfere la Proiectare în Bucureşti.
Strada Franceză |
Împreună cu el şi cu Dan Popescu
constituiam cel mai tare colectiv de analize termo-hidraulice şi de securitate
nucleară. Reuşisem cu sprijinul lui Sandu Catană să facem să funcţioneze codul
RELAP4 şi puteam aborda orice chestiune care privea transferul de căldură al
reactorului de cercetări de la Piteşti.
Mac era un bun programator şi ne-a făcut
praf când a realizat un program la displayul CDC-ului main frame. Era un joc de bursă, cu care ne distram cum ne
îmbogăţim sau dăm faliment, ca nişte mari şi autentici capitalişti în
mizerabilii ani ai iepocii
de aur a lui Ceauşescu de la
mijlocul anilor '80!
Mac cu mine |
Împărtăşesc cu Mac pasiunea pentru
istorie, el fiind mai mult decât un diletant pasionat!
Era atunci vremea când
se publica la Meridiane Fernand Braudel şi marile opere ale
Şcolii Analelor, care mi-au schimbat viziunea de spre istorie, împreună cu cele
ale lui Gheorghe Brătianu, şi el un discipol al acestei şcoli franceze, care
studia istoria la firul ierbii, fără prea mulţi regi şi nobili, dar cu burghezi,negustori
şi ţărani.
Mac este suporterul teoriei lui Neagu Djuvara
cu Toctomerius, în fond şi francezii şi ruşii au suportat un descălecat care
le-a format naţia. Noi de ce am fi mai speciali?
Mac, eu şi Adriana |
După Revoluţie şi-a schimbat destinul,
parcă jocul ăla a fost o premoniţie! Mac a devenit om de afaceri. Pentru
că Mac a făcut o carieră şi în afaceri şi a deţinut demnităţi publice
importante, ne întâlneam mai rar. Ne mai vedeam totuşi periodic, ultima oară
prin 2009.
A plecat din România şi umblă prin Europa, revenind din când în când
acasă. Este cel mai straşnic comentator al blogului meu, Adriana fiind
impresionată de nivelul de cunoştinţe al lui Mac.
Şi acum câtva timp mi-a spus că ar vrea să
ne revedem, cu ocazia revenirii sale acasă.
Aşa că după interesanta conferinţă de la
sediul OASR, de pe cheiul Dâmboviţei, de lângă sala Ciulei, a Teatrului
Bulandra de pe Măgureanu am luat-o spre Centrul Vechi.
Ne-am întâlnit la Divan, restaurant
turcesc de pe Franceză, strada de pe lângă Muzeul Naţional de Istorie.
Noi am ajuns mai devreme, Mac deja
rezervase masa şi au apărut şi ei curând, el şi cu soţia.
Mac ne-a făcut cadou o prăjitură specială
de Crăciun, Adriana s-a ocupat şi ea să pregătească nişte cadouri din partea
noastră pentru ei. Şi apoi ne-am pus pe mâncat!
Ne-am ospătat cu bunătăţi levantine,
vinete Imam baialdî,
salată de vinete, sarmale în foi de viţă cu stafide, brânză de capră,
stropite de rachiu de anason (grecescul uzo).
Toate cu lipie turcească, d'aia de se pune la chebab!
A urmat enorm chebab de oaie şi vită
cu roşii şi orez turcesc, iar Adriana cu frigărui de vită şi salată stropite cu
Fetească şi Crâmpoşie. Mac a insistat şi la dulciuri, baclava, cataif,
prăjitură cu sirop de trandafiri.
Soţia lui Mac ţinea post şi s-a limitat la
mâncăruri fără carne, de care turcii nu duc lipsă!
Ce mai, un festin în toată regula.
Bucătăria asta spune cât le suntem de îndatoraţi la mâncăruri otomanilor, care
ne-au stăpânit vreo 4 secole, multe feluri naţionale vin de acolo, din Fanar
şi Asia Mică!
Am stat de vorbă şi ne-am simţit bine!
Noroc că Adriana a fost dotată cu prafuri de burtă, că prea m-am umflat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu