joi, 5 iunie 2014

O Dilemă veche de excepţie

Da, astăzi numărul 538, a fost de top prin contribuţii.

Primul articol deosebit a fost cel al lui Vintilă Mihăilescu şi se intitulează: Pentru că nouă nu ne pasă....
Este în articol un insert definitoriu: "Majoritatea românilor sunt proşti"!
Cam astea-s părerilor unora dintre noi când vine vorba despre opţiunile de vot, în special intelectualii noştri emeriţi. Şi pentru exemplificare îl citează pe Mircea Mihăieş pe când se stropşea la pensionari în articolul " Matusalem votează". Mihăilescu confirmă, spre iritarea unora, probabil şi al colegului din pagină de deasupra, că Ponta nu a fost departe de adevăr când a zis despre Mihăieş că este un „bătrân fascist"! Citatul îl confirmă, din păcate pe Ponta!
Aici este marea problemă a intelectualilor noştri, au ieşiri necontrolate, când votul electoratului pare neconvenabil. 
În loc să blameze pe politicienii noştri, mai ales pe cei pe care mizăm, că nu au fost stare să convingă poporul de dreptate lor cine-i de vină? Păi poporul, românii, ca să nu folosesc o expresie populară acum, sunt de vină!
Cum spunea cred că un comunist german că poporul nu-i mai merită şi ar trebui schimbat!
Se pare că intelectualii noştri publici au cam uitat asta.
Merită să îi iei la refec pe actorii politici, pe toţi ipocriţii mincinoşi care promit ca-n bancul cu angajamentele de depăşirea planului la bolşevici şi când îi explică soţul nevestei cum devine treaba, că-i ca atunci când el vine acasă şi ea îi spune  cu ochii strălucitori că în seara aia or să facă amor de două ori, iar îi replică "Nu! de trei ori", ambii ştiind că nu-s în stare nici de un act complet!
În România puţini ştiu să recunoască erorile şi să se retragă. Oamenii votează cum le este interesul, iar acum o majoritate se teme încă de consecinţele crizei şi sunt tentaţi se protecţionismul statului. 
Cred însă că pentru preşedinte  îl vor crede pe cel care minte cel mai puţin, iar pe Ponta îl văd din acest motiv în dezavantaj.

Cam de aceleaşi lucruri se  ocupă şi Cristian Ghinea în articolul său: "Doi inepţi iau o chestie la pilă". Inepţii în cauză sunt preşedintele francez Hollande şi premierul britanic Cameron. Rezultatele catastrofale la alegeri ale partidelor lor, socialiştii francezi şi conservatorii englezi sunt pe locul trei, iar în frunte sunt extremiştii, Frontul Naţional în Franţa şi UKIP în Marea Britanie. De vină au găsit de cuviinţă ambii că este Uniunea Europeană!
Articolul este savuros şi exprimă realitatea!

Un alt articol excelent scrie şi Constanţa Vintilă Mihăilescu: "Cum am ajuns să-i urăsc pe eroii neamului".
Este revolta omul normal pentru împotriva cultului moaştelor, foarte popular  la noi, cu aplicaţie acum pe Constantin Brâncoveanu. Decât să se facă procesiuni ipocrite cu rămăşiţele domnitorului martir mai bine s-ar repara reşedinţa sa de la Brâncoveni care este o ruină, sau cea de la Potlogi!

În consens cu articolele prezentate Codrin Liviu Cuţitaru are un articol incitant, Scuza formelor fără fond.
Este aceeaşi idee cu teoria României eminamente agrare pe la sfârşitul secolului XIX şi de actualitate când ni se cer de la UE, de exemplu, sau cerem noi de la cei responsabili ca în România să se întâmple anumite lucruri. Autorul evocă un articol al lui G. Călinescu despre un controlor de bilete de tramvai murdar şi nespălat. Nimic nou! Nu mai sunt încasatori, dar concetăţeni de-ai noştri umblă încă nespălaţi provocând orori mirositoare în mijloacele de transport în comun, mai ales acum vara, iar altora le exală putrid gura care nu a întâlnit dimineaţa periuţa de dinţi. Să nu mai vorbim de altele justificându-ne, că nu este încă momentul, că trebuie să mai curgă apă pe Argeş ( localizez!).

Mai este de citit un articol superb al lui George Banu, Parisul 1900.  Este vorba de expoziţia de la Petit Palais evocând strălucitoarea metropolă în anii Art Nouveau post impresionişti, făcând trimiteri la cealaltă importantă capitală europeană a efervescenţei culturale care îşi pregătea declinul iremediabil, este vorba de imperiala Vienă, oraş tare drag inimii mele!

Şi cum spune francezul pour la bonne bouche, mai merită neapărat citit interviul luat lui Gigi Căciuleanu, "Shakespeare nu s-ar fi supărat pe mine". Fabulosul elev al lui Miriam Răducanu al tinereţii mele, este unul din cei mai importanţi coreografi contemporani pe plan internaţional. Căciuleanu a fost fascinat de bufonul regelui din Shakespeare şi îi dedică un balet. 


Căutaţi pe internet, sau cumpăraţi revista de la chioşc, cum fac eu! Merită!

6 comentarii:

  1. Mihai Vasilescu6 iunie 2014 la 12:27

    Am citit articolul lui Ghinea "Doi inepti iau o chestie la pila", pe care mi l-ai trimis. Excelent articol, foarte interesante comentariile lui despre UE. Dar in cazul lui Cameron se inseala. In Anglia e invers: nu Cameron a prostit poporul, poporul l-a prostit pe Cameron. Majoritatea englezilor sunt inepti cand vine vorba de "Continent". Traditia dominanta (mai ales in clasa muncitoare si aristocratie, desi mai putin in clasa mijlocie) e ca "bloody foreigners" sunt insuportabili, fiindca sunt cu totul altfel decat "us". Nu e de mirare ca Europa "is going to the dogs", devreme ce e populata de "bloody foreigners". Si sa-i lasam noi pe astia sa ne spuna ca nu e-n regula carnatul nostru? Ce daca "our beloved banger" avea mai putin de 60 la suta carne si restul cartofi si paine, era al nostru, "tipically English"! "On the bloody continent", oricum nu prea ai ce manca, fiindca nu gasesti mai niciunde "fish and chips". De altfel, "it's not just the Continent": de cand a disparut "our empire", restul lumii e populat si el acum doar de "bloody foreigners". "No wonder the whole world is going to the dogs". Negrii, indienii si arabii de la noi, veniti din "our empire", nu sunt "bloody foreigners", sunt tot un fel de "us", desi "much inferior". Sigur ca au venit prea multi, cu mult mai multi decat de pe "Continent" dar ii preferam; cel putin, "they love playing cricket". In plus, pe Nigel al nostru nu poate sa-l deranjeze ca aude in autobuz si metrou vorbindu-se prea mult urdu, swahilli, araba si cantonese, fiindca ar fi rasist. Romaneste si bulgareste il zgarie pe el la urechi - astia nu doar ca vin de pe "Continent", vin de pe "wrong part of the Continent" etc etc.....Evident ca eu am ingrosat mult aici, caricatural, dar pe undeva (urata expresie), "that's the spirit". Deci, e Cameron inept? Putea el sa spuna ca electoratul nu are dreptate? Cand o majoritate cere rederendum asupra UE, putea el sa spuna ca nu le da? Si cum el stie ca daca s-ar vota azi asta in Marea Britanie, s-ar iesi din Uniune (caci nu numai majoritatea englezilor ar vota contra uniunii, ceilalti "us", veniti din imperiu, vor si ei iesirea din UE din motive lesne de ghicit), Cameron a reusit macar sa amane. Poate (cum zice chiar Ghinea) lumea se va calma un pic dupa criza economica. In fine, Ghinea nu are dreptate cand sugereaza ca premierul britanic vine doar acum cu cereri de reforma a UE, fiindca are el probleme. Marea Britanie a spus tot timpul ca prea multe decizii se iau la Bruxelles in mod birocratic si a cerut sa se dea inapoi anumite prerogative tarilor membre, sau macar sa fie Marea Britanie exceptata! Adevarul e ca niciun premier britanic
    n-ar putea ignora o majoriate care spune: prosti am fost ca ne-am bagat cu acesti "bloody foreigners".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a plăcut nespus!
      Dacă ai avea talentul lui Caragiale să le treci pe româneşte, poate este greu!
      Cu scârbele de străini bulgăroii cu ceafa goasă, Eminescu etc!
      Dra au fost şi prime minister pe care i-a durut undeva de plebe, vezi Churchill, Camerona este un epigon......

      Ștergere
    2. Ma cam uimeste gustul tau, Joe. Articolul ui Vintila lipeste o chestia a lui Mihaies veche de zece ani de doua texte a lui Moise Guran si Alina Mungiu-Pippidi citate complet aiurea. La AMP era vorba de Nigel Farage si Madam Le Pen si el comenteaza ca si cum ea vorbeste despre votanti romani. Ghinea a devenit suficient si vulgar probabil ca asa vrea publicul- am citit o mie de texte critice la Cameron la Londra dar nimeni nu se exprima cu termene de inepti, pila, si asa mai departe. Are aerul ca de cind e in faliment revista nimeni nu mai cotecteaza ce apare. Mia trebuie spus si ca Ghinea a devenit comentator pe spatiul rusesc fara sa stie o boaba rusa si ca nu si-a mai gasit alta slujba decit la Chisinau de unde isi revarsa gindirea europeana? Zau, mai citeste Europuls, Euractv si locuri mai elevate despre Europa, ca sa ai si alta referinta...

      Ștergere
    3. Chestia cu Mihăieş este mult mai veche este de prin 1992! Din România Literară.
      Nu eşti în temă şi nu-o citeşti pe AMP. A aprobat ieşirea la vot a românilor!
      Cameron este disperat că a ajuns pe trei în preferinţe şi îşi merită adjectivele lui Ghinea.
      Citeşte un britişh subject mai sus care este mai în temă.
      Ghinea redă foarte bine atmosfera din este.
      Ce se întîâmplă acum în Ukraina. Uite ce face Poroşenko!
      Nu ştiu dacă ştie rusă, sau ukraineană, însă te înţelegi în engleză şi acolo!
      Te uiţi prea de sus la cea mai reuşită revistă românească!

      Ștergere
  2. Joe, am citit articolele sugerate de tine. Interesante puncte de vedere cu care poti fii de accord sau nu. Toate marile probleme ale Europei au fost devoaloate de aparitia crizei economice. Aici este hartia de turnesol a evenimentelor mai tarziu desfasurate. Criza economica este deseori recunoscuta ca o perioada de corectie. Asadar criza a pus in fata europenilor o oglinda in care o parte dintre ei si-au vazut obrajorii imbujorati de prea mult socialism. Evident ca cei mai multi au refuzat sa creada ce vad. Au dat vina pe oglinda si au refuzat sa faca ceva, vezi doamne oglinda deformeaza nefiind de Murano. Rezultatele celor ce au facut ce trebuie atunci in criza se pot vedea acum.
    Ceva offtopic, ce ma uimeste cel mai mult zilele astea este ce face Banca Europeana cu dobanda de referinta, devenita de acum negative. Nu cred ca o sa aduca nimic bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu uitam ca de peste ocean a venit criza. Asa ca europenii nu au de ce sa-si vada in oglinda "obrajorii imbujorati de prea mult socialism". Este un alt mod de a vedea lucrurile. Parerea de mai sus este a unei persoane foarte adaptate la modelul american.

      Ștergere