luni, 1 septembrie 2014

Mândria de a fi român!

Azi m-am întâlnit întâmplător cu Ştefan. 
Cred că îl ştiu de vreo 11 ani pe când era puşti în şcoala generală, sau gimnaziu cum se spune acum. 
Mergeam la pescuit împreună cu tatăl său, fost coleg de al meu. 

Tatăl său este unul dintre cei mai buni ingineri electronişti pe care-i cunosc. Avea soluţii unde ingineri cu pretenţii şi mari vanităţi nu aveau. S-a hotărât să intre în domeniul privat şi astăzi ocupă un post de conducere într-un din firmele care lucrează pentru Dacia Piteşti.  Faptul că a plecat nu ne-a împiedicat să ne revedem să mai mergem la pescuit împreună. Împreună cu el venea şi Ştefan. Între timp a terminat liceul la I.C. Brătianu din Piteşti şi apoi Facultatea de Automatică a Universităţii Politehnica Bucureşti

Anul trecut ne-am revăzut la pescuit, Ştefan terminase facultatea şi era deja angajat la o firmă de IT din Bucureşti. Tatăl său îmi spunea: "îl vezi are salariul cât al meu", el având vreo 26 de ani de experienţă!

Aflasem de la tatăl său căruia îi propusesem o nouă aventură la pescuit că Ştefan nu va putea fi cu noi, pleacă în SUA!
Da, Ştefan pleacă la San Jose, California ca să lucreze la Google, cu angajare permanentă.
Am văzut o comedie amuzantă despre Google cu Vince Vaughn, care însă spunea ceva esenţial este una dintre cele mai creative firme din lume.  Google a devenit un mamut IT în doar câţiva ani.

L-am întrebat pe Ştefan ce o să facă cu prietena lui? 
"Păi este la Oslo, lucrează pentru Microsoft şi o să vină şi ea în California!"

Ei bine, din acest motiv sunt mândru că sunt român! 

Cum sunt mândru şi pentru alt tânăr, fiu al altui coleg, care realizează aplicaţii pentru Apple iphone şi a fost pe scena unde s-a lansat unul din ultimele modele.
Sunt mândru şi de colegii mei plecaţi în America şi Canada care lucrează în firme de top din energia nucleară.
Un profesor de la Georgia Tech la Nucleare îmi mărturisea că cel mai mult îi place să aibă doctoranzi români, pentru că sunt cei mai buni! 

Deci şcoala românească nu produce numai tâmpiţi, iar acolo în SUA sau Canada este o competiţie foarte dură!
Pentru toate acestea sunt mândru că sunt român! 

Asta în ciuda faptului că presa noastră este plină năzbâtiile unor compatrioţi prin Europa. 

Nu ştiu însă pe ce se bazează un politician român, cu aspiraţii prezidenţiale că este mândru că este român. Unele din activităţile lui nu trezesc de loc mândria, nici a lui, nici a noastră!

Şi din nou trebuie să repet că afirmarea mândră a etnicităţii noastre a fost apanajul patrioţilor români ardeleni pe vremea când acestora le era interzisă afirmarea acestei etnicităţi!

13 comentarii:

  1. Asa dai tu cu bata in balta:) Frumoase aprecieri dar proaste comparatii.Iar amesteci in discutie politica partizana(mai nou reevaluata). A

    RăspundețiȘtergere
  2. JOHANIS este mandru de roman verde ce este!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam verde mi se pare si mie.

      Ștergere
    2. NU l-am auzit pe Iohannis că este mândru că este român, că este sas, dar în mod sigur este cetăţean român, cum ne-am dori să fie toţi compatrioţii, indiferent de apartenenţa etnică.
      În schimb l-am auzit în această seara vorbind într-o engleză fără cusur şi accent, engleză mai bună decât a oricăruia dintre contracandidaţi!

      Ștergere
    3. Verde cam exageraţi!
      Doar românii au atributul verziturii, ironizate de ILC, jalnice din vremurile interbelice!

      Ștergere
  3. Mai este un pic Jo si o sa spui ca ungurimea din Tg Mures o sa zica in curand ( dupa tine ) : sunt mandru ca sunt...roman. Ce are sula cu prefectura ? Ce are Johannis cu..." sunt mandru ca sunt roman " ? Si eu sunt mandru cand aud ca la Microsoft se cam vorbeste...romaneste dar as fi mai mandru daca aceste firme gigant ar fi la noi nu slugi la ei,acolo...oricum sluga angajata este nu un om de afacere prosper. Poate gresesc...dm

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu de mult, una dintre cele mai crunte pedepse era exilul. E o mare contradictie in opinia mea sa afirmi ca esti "patriot" pe motiv ca vreo cativa dintre cei mai destepti si frumosi dintre noi au oarece succes in a-si parasi patria. Mai ales ca cele mai preferate slugi nu sunt romanii, ci chinezii, vietnamezii, pakistanezii, indienii, etc...cred la la curve ocupam poate un loc mai "inalt" in clasamentul emigratilor. Dar, intr-adevar, culmea insultei, in materie de "patriotism", ar fi sa castige alegerile chiar in Romania, un neamt/sas cetatean roman, pt ca vorbeste bine englezeste...Pe pedala "patriotismului" or sa apese LA MAXIM contracandidatii. Si pt ca visul de aur al romanilor, in frunte cu cei mari patrioti, este sa-si paraseasca patria, este probabil f posibil ca romanul Johnhannis Klauss :) sa castige Presedentia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe, eu apreciez atitudinea ta in legatura cu tanarul Stefan. Succesul trebuie apreciat permanent. Stefan va avea un salariu cu sase cifre si un viitor stralucit. Bravo lui. Cunosc multi tineri de succes nascuti din parinti romani. Au in fata o viata extraordinara.
    Strugurii sunt acri pentru unii dintre comentatorii tai. L

    RăspundețiȘtergere
  6. UPDATE: Peste 95% din populatia Romaniei si-au gasit joburi permanente in Europa de vest, SUA si Canada. Acolo sunt apreciati, au succes, salarii mari, o viata extraordinara si un viitor stralucitI Ei bine, din acest motiv sunt mândru că sunt român:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Iar ti se văd fixurile Joe, in SUA si Canada se duc aia cu care eşti mîndru, in Europa cei cu nazbitiile...acolo-s şi blocurile mai înalte şi engleză mai misto, cam ca in răi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mea culpa Mircea,
      Am exemple la fel de bune şi din Europa!
      Tu eşti unul, la fel de reuşită este cariera lui Nicu F. în Franţa, a lui Edi P. şi Ciobi M. din Belgia. O carieră fabuloasă a avut Edgar Şelaru la BBC!
      Nepoata mea, Alexandra este un alt exemplu, are carieră, soţ şi două fete senzaţionale.
      Pe urmele ei îi calcă şi nepoata Iulia care va fi medic veterinar în Anglia!
      Aşa că am şi exemple la fel de bune în Europa!
      Iar toţi românii care muncesc din greu în Italia, Spania, Franţa, Grecia, Germania ne onorează!

      Ștergere
    2. Joe, sa fi mindru cind WC-urile publice o sa fie curate luna, cind poti sa-ti lasi gradina fara gard de imprejmuire si cind, in 25 de ani, ai in parlament doar unul care-si schimba partidul si atunci nu de pe o parte pe alta. Si atunci exemplele tale de succes o sa ramina acasa, o sa fie buni acolo, ei n-o sa mai fie exceptii si o sa fie chiar ei mindri de toti ai lor. E simplu sa fi un "normalos" intre normali, asa cum suntem noi astia plecati acum peste tot, nimic deosebit.
      Atunci , in viitorul indepartat, s-ar putea asa sa ajungem si campioni mondiali la ... fotbal !!! ca efect secundar doar...

      Ștergere
  8. Ubi bene, ubi patria ar zice in mod foarte simplist unii care n-au trecut prin experienta emigrarii ... subiectul este complex si vad ca duce la conotatii irelevante! Cred in continuare ca patriotismul si mandria nationalitatii n-au nici o legatura cu meridianul unde traim fiecare dintre noi.

    RăspundețiȘtergere