marți, 9 septembrie 2014

Mândria de a fi ...

Povestea asta cu fotbalul european m-a făcut să meditez la cetăţenia acestor extraordinari sportivi.

Citesc acum o carte extrem de interesantă numită Vanished kingdom de Norman Davis. Sunt momente despre istoria Europei. Cam toate aceste formaţiuni statale care au existat pe la începutul Evului Mediu au dispărut în secolul XIX sau începutul celui XX, în special sub loviturile naţionalismului.

Savoia a fost o provincie etnic franceză, dar fieful celor care au devenit regi ai Italiei şi au cedat-o în 1860 Franţei prin plebiscit!!! Prusia care a fost leagănul statului german modern, azi este curăţată etnic, nu mai este picior de german acolo şi este împărţită între Polonia şi enclava rusă Kalinigrad!

Revenind la fotbal constaţi că foarte mulţi fotbalişti de naţională nu au nume care să ţină de etnicitatea, sau tradiţia ţării respective.

Anglia are o mulţime de fotbalişti care nu sunt englezi din moşi strămoşi, dar această ţară a deţinut cel mai mare imperiu colonial, sunt asimilaţi şi numele sunt anglo saxone. Într-un fel şi prezenţa ex-iugoslavilor din naţionala Austriei ar fi normală, doar Austria a fost un imperiu care a deţinut o mare parte a fostei Iugoslavii.

Mai curioasă pare prezenţa în naţionala Austriei, Suediei, Elveţiei a unor etnici veniţi din Africa de Nord musulmană, dar acest fenomen îl găsim şi la Germania unde sunt turci sau marocani sau africani. Cel mai curios este ce se întâmplă în Elveţia unde nu mai găsim etnici elveţieni adică germani, francezi sau italieni, ci ex iugoslavi, sau arabi din Africa de Nord.

Dar fotbalul este performanţă şi aceşti fotbalişti sunt buni că de aceea au ajuns la naţională. Am auzit doar un algerian francez care s-a decis să joace pentru Algeria, dar dacă ne amintim Zidane a fost în naţionala Franţei. 

Şi acum, cum pot fi aceştia mândri că sunt suedezi, elveţieni, austrieci?
Pentru că la începutul meciului se cântă imnul naţional. Unii dintre ei ştiu cuvintele, altora puţin le pasă şi sunt chiar etnici ai ţări respective!

Îngrijorător este că cetăţeni englezi sunt implicaţi în acţiunile teroriste ale Califatului Islamic. Pentru ei nu mei există mândria originii britanice, ci religia ajunge să-i determine să devină duşmanii ţării în care a crescut!

Complicată situaţie cu mândria etnicităţii de care nu facem exces şi altora nu numai că nu le pasă, dar ajung să o urască!

5 comentarii:

  1. Pai Joe, chiar cand constati tu insuti ca nationalismul nu este numai desuet dar chiar usor ridicol in lumea normal to continui sa fii "mandru" de a fi roman, barbat, brunet, dreptaci etc ? (NB: toate sunt accidente genetice ce nu tin de capacitatile sau vointa ta si care cu siguranta nu te defines si individualizeaza ca reprezentant al rasei umane; in rest tu constati ca geografia este secundara in chestia cu " a fi...")
    PS: de ce este mai ingrijorator cu cetatenii englezi decat cu cetatenii francezi/germani/rusi ? si in general ce este ingrijorator ? Faptul ca niste oameni (aici evrei) lupta pentru credinta lor impotriva unor necredinciosi (aici crestini ?). [ fac reduction ad absurdum inlocuind musulmani cu evrei ortodoxi; este real daca vrei sa stii].

    RăspundețiȘtergere
  2. Ideile astea "sublime" dar abstracte vin in general de la oameni f tineri si naivi sau de la cineva care nu a fost niciodata discriminat pe motive de etnie sau rasa. Francezii si germanii sunt la cutite peste tot unde convietuiesc (vezi Belgia, Elvetia, Alsacia si Lorena, etc) turcii din Germania, hispanicii si negrii in SUA, arabii peste tot unde au emigrat, de evrei ce sa mai vorbim, toti se asociaza in comunitati ca sa tina piept discriminarilor si nedreptatilor "nationaliste" de tot felul. Chestia cu "imnul national" la fotbal nu inseamna nimic. Iar aia care isi urasc tara in care au fost crescuti, e pt ca au fost marginalizati si tratati ca gunoaie. Peste tot oamenii se asociaza pe criterii de etnie sau rasa, in comunitati, sate sau state, ca sa se simta confortabil si egali. Am uitat sa mentionez istoria recenta a Yugoslaviei...ar fi sublim sa fim toti cetateni universali ai planetei dar din pacate nu e nici pe departe asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oamenii se asociaza pe orice criteria. "etnia" este de fapt un set de valori si gusturi sociale; se asociaza pentru ca este o lume pe care o inteleg (BTW, ghetoul a fost inventat de evrei nu de anti-semiti; v Ghetto); iar chesti de rasa tine de conditionari sexuale(matting ruls). De aici amalgamul zonelor dezvoltate social (majoritatea oraselor mari Americane, Hong Kong, Lagos, Londra, etc). Nationalismul apare numai in societatile sau grupurile sociale mai putin dezvoltte. Gangurile , de exemplu cele sud-americane, sunt "rase-natiunui" ce tin de legi interne. Sunt tot o reactive a primitivismului cultural in fata cresterii globalismului. A fi nationalist este de a te pune singur intr-o sub-cultura in afara mainstream. M

      Ștergere
    2. BTW discriminarea vine puternic din lipsa de integrare. Romii/tiganii sunt discriminati pentru ca sunt vizibili. Este vorba de xenofobie inversa. Iar a raspunde la discriminare prin nationalism este exact argumentul de dezvoltare sociala intarzaiata pe care il aduceam mai sus. M

      Ștergere
  3. 1....Pai,"doctor" Pontache poate sa faca o apreciere despre " placerea de a fi roman " sau mandria cum dracu zice..macar ce a ce ai scris tu ? Aiurea...
    2.Azi noapte m-am intors de la Sacele-Brasov ,unde ne-am intalnit 68 de colegi de la facultatea pe care si tu ai terminat-o atunci. Gazda a fost a patra oara Nelu Savlovschi,o intalnire de exceptie,de neuitat.Niciodata nu o sa ne mai intalnim la acest nivel,hotel 4 stele ,pe un deal plini de brazi cu o vreme parca aleasa: 27 grd in toate cele trei zile... Singurul care se uita aici esti tu care lipsesti sistematic dar citesti...carti. In intalnirea cu noi ai fi castigat mai mult. Timpul trece in curand nu o sa ne mai...recunoastem Jo,treaba ta.Nici nu stii ce pierzi... dm

    RăspundețiȘtergere