duminică, 5 martie 2017

A avut România lideri?

Această întrebare şi-a pus-o consultantul politic, cum îi place să se autointituleze Cozmin Guşă.
Patronul Realitatea tv este un mare narcisist, crede că România nu se mişcă în direcţia bună dacă nu-l consultă pe el, clarvăzătorul de azi al României. 
Unele observaţii ale lui Guşă sunt interesante şi pertinente, alte ţin de părerismul de cârciumă, ridiculizat pe vremuri de Caragiale.
Aseară, 4 martie, înainte de Balul Operei din Cluj, Eckermannul lui Guşă, confuzul Octavian Hoandră căruia operatorii tv îi focalizau pantofii alb cu negru, de mafiot de Sicilia îl ţuţărea pe patron.

Şi patronul îşi dăduse drumul la opinii, aşa că în scurtul interval cât l-am urmărit, eram într-o pauză de meci a declarat că preşedinţii României nu au avut stofă de lideri.

Excluzând satrapii comunişti, preşedinţii României au fost oamenii momentului.
Ion Iliescu era obsesiv un lider comunist în căutarea consensului, aici poate a stat slăbiciunea lui. Dar a fost un lider, cifrele cu care a fost votat în 1990 şi 1992 sunt grăitoare.
Al doilea preşedinte, Emil Constantinescu a fost un lider adevărat, orice ar spune detractorii, şi-a asumat drumul greu al reformei şi a pus România pe direcţia corectă spre NATO şi UE. Şi a plătit asta prin lipsă de popularitate, dar istoria i-a dat dreptate!
Iliescu în ultimul său mandat a dat dovadă de prudenţă politică şi a continuat parcursul spre Vest şi consolidarea valorilor democratice şi asta îl face pozitiv. Nu de alta dar sub el România a intrat în NATO.

Cât despre Traian Băsescu, orice reproşuri i-am face despre fracturarea societăţii, despre demagogia lui feroce, despre adevărata lui faţă privind lupta împotriva corupţiei, el rămânând un corupt încă nepedepsit, acesta a fost un lider. Nu se poate ignora faptul că a adus un partid marginal PD, ulterior PDL de la o situaţie slabă a unui mic partid de stânga la colosul din 2008, care a egalat electoral PSD.

Preşedintele Iohannis are în spate activitatea excelentă la primăria Sibiului. Abia după confruntarea dură cu PSD condus de Dragnea au reieşit calităţile lui de lider. Aş pune la capitolul erori, numirea guvernului tehnocrat care a acumulat pe nedrept frustrările populare trezite de guvernarea Ponta.

Lider a fost şi Adrian Năstase, doborât de lăcomie şi mentalitatea de impunitate juridică a corupţiei româneşti la începuturile anilor 2000. Lider a fost şi Crin Antonescu căruia îi datorăm alegerea primului preşedinte liberal în persoana lui Iohannis. 

Ponta este mult prea plin de sine, sensibil la linguşeală care duce la prostie. 


Liviu Dragnea s-a trezit cu cel mai bun rezultat al PSD şi a crezut că-şi poate permite lucruri pe care le făcea fără impunitate Băsescu. S-a înşelat amarnic! Lumea s-a schimbat foarte mult şi este în schimbare, victoria lui PSD după OUG 13 este o victorie a la Pyrrhus!

4 comentarii:

  1. Ai niste pareri cam cum le are Guse la carciuma,dar e dreptul tau...( de Antena 3 nu te dezlipesti orice ai face ,ai in sange. Mergi pe dictonul "orice articol cu murdarirea lui Basescu "...ca si Antena...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi Dorule,
      Tu eşti ca Mircea Crişan...la tine castravetele este javra de Băsescu!
      Păi nu numai de Băsescu e vorba!

      Ștergere
  2. A avut dar nu mai are de multa verme. Toti au mentalitati de slugi si sunt niste marionete ale serviciilor care s-au invatat sa conduca din umbra si sa comploteze cu omologii lor din marile puteri. Aceasta nu este democratie! Sunt niste jalnici cu totii datorita coruptiei. Nu sunt promovaati decat coruptii santajabili! A facut o exceptie Milica care a fost pulverizat de sistem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unele persoane sunt prea departe de a fi fost lideri, ba au fost chiar super-ridicoli: Constantinescu și Antonescu. Iar Johannis va rămîne în istorie ca un prostovan, o marionetă penibilă. Ceilalți au fost într-adevăr niște lideri dar un bun conducător nu este echivalent cu un om serios, util, cinstit.

    RăspundețiȘtergere