sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Despre Istorie, Muzică şi Poezie cu Adrian Cioroianu, Ioana Maria Lupaşcu şi Daniela Nane
























Acest spectacol este cadoul de Centenar făcut piteştenilor de directorul Jean Dumitraşcu.

În această seară am văzut o sală mai plină ca oricând.

Explicaţia a fost că dacă la Filarmonica Piteşti erau obişnuite spectacolele de muzică şi poezie, evenimentul din această având protagoniste pe pianista Ioan Maria Lupaşcu şi pe actriţa Daniela Nane, avea în plus un invitat special, profesorul Adrian Cioroianu, ambasadorul nostru UNESCO la Paris.
Jean Dumitraşcu şi Adrian Cioroianu
Primul invitat pe scenă a fost Adrian Cioroianu care ne-a vorbit de Războiul de ÎntregireRăzboiul cel Mare care a condus la România Mare.
Cioroianu a spus că Brătianu a decis atacul în Transilvania contra sfaturilor date de aliaţi, care doreau un atac contra Bulgariei (şi opinia generalului Averescu care a dorit o forţare a Dunării!) sau în Banat.
Pentru că Brătianu voia să dea semnalul că acest război era pentru reîntregirea României cu Ardealul!
Ioana Maria Lupaşcu şi Daniela Nane
Armata română era complet nepregătită, slab dotată cu ţărani de câmpie în principal care forţau munţii, contra unei armate austro-ungare cu unităţi de vânători de munte, care au respins apoi atacul contra Transilvaniei. 
Dar dezastrul a venit din sud, după dezastrul de la Turtucaia  şi forţele germano-bulgaro-turce conduse de de spărgătorul de fronturi Makensen.

Înfrângerile sunt cuuzate şi de activitatea incompetentă a generalului Dumitru Iliescu, Şeful Cartierului General şi protejat al lui Brătianu, ulterior înlocuit de Regele Ferdinand cu generalul competent Prezan. 
Minunea se petrece în 1917 la Mărăşti, Oituz, Mărăşeşti unde armata română îi învinge pe nemţi şi stabilizează frontul în sudul Moldovei.
Asta dovedeşte calitatea soldaţilor români care uimeşte pe generalul Berthelot şeful Misiunii Franceze, dar care observă comportamentul dispreţuitor al ofiţerilor români faţă de trupă. 
Cu Ioana Maria Lupaşcu şi cu Daniel Nane
Aş remarca aici că raporturile s-au schimbat în bine în Cel De-al Doilea Război Mondial şi datorită procesului de democratizare al României Mari, cum reiese din memoriile maiorului Răşcănescu, bunicul prietenilor mei,  Dan şi Florin Călinescu, prezent la Odessa, care iese din încercuirea de la Cotul Donului cu toată trupa din batalionul său şi care este primul comandant român care angajează lupta cu inamicul germano-maghiar după 23 august 1944. Acum ofiţerii, în majoritate proveneau din ţărănime, funcţionari şi muncitori şi nu numai din aristocraţia românească.
Autograful lui Adrian Cioroianu
România Mare este şi rezultatul intereselor Marilor Puteri, în speţă Franţa, de aceea avem aliniamentul Arad Oradea Satu Mare ca graniţă de vest. 

În intervenţiile spectatorilor domnul Cioroianu a subliniat contribuţia majoră a Reginei Maria, prin sângele ei de englezoaică care ne se predă niciodată, dar ea este în primul rând creaţia marelui Rege Ferdinand, care i-a dat posibilitatea să susţină cauza românească.
În plus remarca cum pe bancnotele noastre nu sunt de loc femei, cum ar merita şi Regina Maria sau Ecaterina Teodoroiu, sau alte importante femei românce.

Cioroianu a respins ideea neutralităţii României în Marele Război care nu se putea din cauza geografiei. 

De asemenea la întrebarea mea privind Cadrilaterul a spus că a fost o eroare, care a făcut din fraţii noştri bulgari nişte duşmani. Iar pentru locuitorii Balcicului Regina Maria era Sultana!

A urmat recitalul de muzică şi poezie a celor două rafinate artiste, pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniel Nane. 

Daniela Nane a rostit cu mare talent  poezii începând cu poeme de Eminescu şi Coşbuc continuând cu contemporani precum Nichita Stănescu şi culminând cu superba poezie religioasă a lui Costache David, Ştergarul, dedicată Mântuitorului.

Ioan Maria Lupaşcu a acompaniat cu mare fineţe recitările Danielei Nane şi ea având o culme în Meditation a lui Massenet.

A fost un spectacol foarte reuşit de mare simţire românească şi patriotism.

În final domnul profesor şi autor Cioroianu a oferit autografe pe cărţile sale dialogând cu cititorii şi fiind foarte inspirat mai ales în conversaţiile cu micile cititoare.

O seară superbă pentru piteştenii norocoşi care au fost prezenţi la acest eveniment.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu