miercuri, 21 noiembrie 2018

Un CENTENAR şi mai multe teme pentru acasă - editor Adrian Cioroianu

După conferinţa de vineri 16 noiembrie 2018 domnul profesor Adrian Cioroianu a lansat carte Un CENTENAR şi mai mule teme pentru acasă al cărui editor este.

Cea mai consistentă contribuţie este cea a editorului însuşi, însă şi temele lansate de alţi autori sunt la fel de interesante.

Prima contribuţie pe care am citit-o nu a respectat cronologia cărţii. Este cea scrisă de Bakk Miklos - O explicaţie (şi o structură) a "problemei maghiare". Este lesne de înţeles de ce am citit în primul rând această contribuţie.
Pentru că Centenarul lasă o problemă extrem de sensibilă maghiarii din Transilvania. cum spunea şi autorul între cele două comunităţi este cel puţin la nivel politic o viaţă de coşmar. DE peste o mie de ani în Transilvania convieţuiesc românii şi maghiari alături de saşi veniţi şi ei de 800 de ani.

Trebuie să scăpăm de complexul ungurii ne  vor Ardealul. Şi când l-au vrut nu-au putut decât obţine o parte din el în 1940, pentru că realitatea demografică nu le-a mai permis. Sunt necesare demersuri pentru ca şi ungurii să se considere cetăţeni normali în România. Asta ţine şi de liderii acestor comunităţi. Dacă după Revoluţia din Decembrie 1989, organismele politice ungureşti erau apropiate de partidele democratice şi progresiste româneşti, de câtva timp joacă mai mult cu PSD, partidul cel mai obtuz şi anti-minoritar, pentru că se pot târgui cu el, dar mai ales că au ajuns la remorca lui Viktor Orban care îi foloseşte în scopuri demagogice. Orban este anti emigranţi, inclusiv minoritari dar speculează sensibilităţile naţionale din Ungaria în privinţa Transilvaniei.  Probabil că într-un viitor se vor deschide mai multe linii de comunicaţie astfel încât să nu se mai audă că nu au ce sărbătorii de 1 Decembrie.

Capitolul prim scris de Adrian Cioroianu conţine ceea ce a prezentat în conferinţa sa de la Piteşti, inclusiv răspunsul la întrebarea mea privind Cadrilaterul.

Are şi o explicaţie pentru lipsa de consistenţă a României Mari din motivul că era înconjurată fie de state noi Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, dar şi de state învinse şi iredentiste, în primul, rând Rusia Sovietică, care aşi reuşit să smulgă Basarabia şi Bucovina de Nord, dar şi de Bulgaria, căreia a trebuit să-i înapoiem Cadrilaterul şi mai ales de Ungaria. Azi unii vecinici nu mai există. S-a destrămat Cehoslovacia şi Iugoslavia, dar cel mai important a dispărut Uniunea Sovietică.
Avem vecini noi, Ukraina care este naţionalistă ca orice stat nou , dar care ne poate fi un viitor aliat aflându-se în conflict armat cu Rusia de care ne desparte acum Marea Neagră. Este puţin probabil să avem conflicte cu Ungaria sau Bulgaria cu care suntem acum într-o alianţă NATO extrem de puternică.
Cea mai mare este durere că vecina Republica Moldova are o populaţie care nu cristalizează identitatea românească în majoritate, cu un preşedinte Dodon, filo-rus pe faţă.

Lucrările prezentate în carte arată slaba pregătire a armatei române când s-a angajat în război în 1916. Ofiţerii de carieră erau puţini, rezerviştii nu erau pregătiţi militar., nu aveam vânători de munte în condiţii unor bătălii în zone montane. Dar soldatul român a putut face faţă unor condiţii grele de viaţă cu lipsuri şi au dat dovadă de rezilienţă şi eroism care a stârnit admiraţia Reginei Maria şi a generalului francez Berhelot. În condiţiile de front scurt armata română a putut face faţă unei armate superior dotate cu mitraliere şi tunuri. 

Istoria acestor 100 de ani este să încercăm să avem vecini cu care să fim în bune relaţii, să nu ne mai pomenim cu frontul de mii de km cu inamicul ca în 1916. 

Aş mai semnala contribuţia economistului gorjean Dorel Dumitru Chiriţescu care sfărâmă mitul industrializării şi modernizării comuniste. În 1938 aveam un PIB de 5 ori mai mic decât Germania ca în 1988 să fie de 10 ori mai mic în condiţiile în care Germania a fost distrusă în război. 

Contribuţia lui Adrian Cioroianu propune mai multe teme de meditaţie acum după 100 de ani şi cere ca politicul să dispară din învăţământ şi sănătate care afectează grav dezvoltarea României.


Cartea este extrem de interesantă de cei interesaţi de istorie dar şi cei despre realităţile româneşti. 

M-a frapat şi plăcut ilustraţia acestui volum cu harta României Mari făcută din bucăţi de pâine.

Un comentariu:

  1. Ai grija sa nu candidezi la vre-o chestie politica in Romania ( consilier satesc , primar , deputata sau mai rau . Ai fi un dezastru pentru natia noastra asa cum au fost si sunt foarte multi . De ce ?

    1 .Ungaria a vrut , vrea si va vrea tot timpul partile din Transilvania ( nu numai in care sunt majoritari )
    2. Ucraina ne umileste destul facindu-se ca ploua atunci cind este vorba despre Bucovina , Ardealul de Nord si Buceag . la ce ne ajuta sa le fim de prieteni la catarama ? Sa le dam si Moldova sau ce vrei sa spui
    3. Istoria Cadrilaterului o cunosti , mai ales daca te-ai fi inspirat din multele discutii ploiestene ,deoarece Ploiesrtiul a fost un refugiu pentru multi romani alungati din Cadrilater de bulgari
    3. Ce ai cu moldovenii din est pe care ii umilesti mai rau decit Stalin ? Ce ai vrea sa se uneasca cu cine ? Cu un popor dominat de prostiile multilor prosti , in care aroganta si lipsa de solutii le este caracteristica. Uiti ca Dodon este ucrainian ?

    4. Cum naiba ai ajuns la concluzia ca PSD-ul da limbi in c.. ungurilor si ucrainienilor. Ai uitat ca Basescui se facea ca sta prin Covasna la tratament in timp ce Orban si gastile lui faceau referendum pentru secesiune.Ai uitat ca Tariceanu semna niste contracte deosebite pe zero lei pentru investitorii unguri ,
    Uiti ca opozitia actuala se opune incasarii unor redevente consistente de la unguri si austrieci pentru gazul din Marea Neagra ?
    Ai uitata ca Emil Constantinescu a semnat un acord cu Ucraina pentru recunoasterea proprietatii acestui stat asupra unor teritorii fost romanesti ?
    Uiti ca Monica Macovei , si alti europarlamentari fosti securisti joaca declarativ si faptic impotriva Romaniei , poate sa-si ascunda trecutul securisto-comunist

    Tu spui niste timpenii ( te rog sa ma scuzi dar asta este adevarul . Semeni cu orice buba filozofica si latratoare romaneasca care incearca de 28 de ani sa-si ascunda trecutul securisto - comunist .Multi au reusit deja ! Tu te adincesti !
    Te rog sa-mi spui : Chiar asa de comunistosecurist ai fost ? Sincer sa-ti spun nu te credeam in stare dar viata mi-a oferit atitea dezamagiri despre cei pe care i-am cunoscut in copilarie si adolescenta ca o trec la capitolul umplere de goluri ( ca la tranzistori )

    RăspundețiȘtergere