joi, 30 aprilie 2020

Jurnal de relaxare cu parfum de autonomie


Multe lucruri s-au întâmplat de la ultimul jurnal de Jurnal izolare.

În primul rând am avut plăcerea să urmăresc transmisia live de la Metropolitan Opera New York. De fapt era o transmisie mondială a marilor cântăreți care colaborează cu Metropolitan Opera de la ei de acasă, unde ei cântau acompaniați de pian sau de o înregistrare.
Emoționant a fost când dirijorul Yanick Nezet-Seguin a dirijat piese muzicale din opere cu instrumentiști și cântăreți de cor aflați și ei acasă în izolare. Trebuie să fi făcut repetiții ca toți să reacționeze ca o adevărată orchestră și cor. Am revăzut emisiunea duminică, retransmisă cu o prezentare succintă în care am văzut-o și pe Angela Gheorghiu. Probabil că a cântat și ea, dar nu am stat tot timpul să o văd spectacolul.
Ieri a fost retransmisia operei Maria Stuart de Donizetti cu faimoasa soprană Joyce di  Donato în rolul titular al Mariei Stuart.

Cum am mai scris, am urmărit o bună bucată de vreme serialul rusesc Sparta, despre manipularea periculoasă prin realitatea virtuală a unor jocuri pe computer a adolescenților. Excelent serial ce merită văzut.

Citesc în continuare romanul Omul fără însușiri de Rober Musil, scris într-o notă extrem de ironică despre monarhia chezaro crăiscă de la Viena înainte de prăbușirea din 1918. 

Primăvara înaintează trimfător, am văzut corcudușe verzi deja formate, azi a plouat cu tunete.

Însă pe plan social politic luni a ieșit președintele cu vestea bună a relaxării de după 15 mai.
Nouă seniorilor de peste 65 de ani ni s-a schimbat programul: dimineața de la 7 la 11 și seara de la 7 la 10!
Lumea însă iese în număr mic e stradă, doar la piață este agitația mai mare. 
Eu mi-am reluat exercițiile de dimineața cu alergare în parc și mișcare fizica sportivă fără să folosesc aparatele, cu toate că unii au rupt banda care închidea accesul la aceste aparate.

Ideea este că după 15 nu scăpăm de restricții, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, care va impune restricții de deplasare ăntre localități. Sper să nu mai avem restricții orarea de deplasare afară?

Cum starea de urgență se apropie de final a crescut și agitația politică.
PSD amenință cu o moțiune de cenzură. Pentru acest lucru este încurajată și de niște sondaje în care PNL este în scădere, iar PSD în creștere, asta funcție de institutul de sondare. IRES dă pe de altă parte că 52% care sunt pentru ca PNL să rămână la guvernare și 48% împotrivă.
Cum spunea și prietenul Iulian Ț sondajele nu sunt relevante decât după ce se termină starea de urgență, funcție de măsurile de revenire ale economiei.
Din cifrele date de sondaje apare că bazinul electoral al stângii este pe undeva pe la 30 %, iar al centrului dreapta este la 45%, deci stânga, recte PSD nu prea mai are șanse să preia guvernarea după parlamentare.

O mare problemă rămâne agricultura din cauza secetei neobișnuit de puternice asemănătoare cu cea din 1946, exact în aceeași zonă din Moldova, dar și în Bărăgan și Dobrogea. 

Revenind la actualitatea politică ieri a căzut ca un ciocan intervenția președintelui Iohannis la neglijența Camerei Deputaților, care a trecut tacit proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Exprimarea președintelui Iohannis, etnic sas a fost foarte dură, precum că PSD de conivență cu Viktor Orban de la Budapesta vinde Ardealul ungurilor!
De fapt totul a pornit de la reacția  critică a Vioricăi Dăncilă la această neglijență a Camerei Deputaților. Senatul întrunit de urgență a respins proiectul în calitate de cameră decizională. În PSD apele sunt destul de tulburi.
Reacțiile celor în culpă au fost schelălăieli social democrate, reacții jignite ale UDMR.
Tancsos Barna a avut tupeul să critice pe Iohannis că a uitat istoria Ardealului.
Păi 1000 de ani de stăpânire ungurească a Ardealului a însemnat că românii au fost slugile maghiarilor.
Doar după Unirea din 1918 românii au revenit la statutul de cetățeni egali în drepturi cu celelalte minorități etnice.
De ce este periculoasă autonomia secuiască? Pentru că ungurii, din păcate, nu se văd decât în situația de grofi și nemeși.
Istoria după dualismul din 1867 a fost un șir de presiuni de maghiarizare, care au avut un oarecare succes în zona șvabilor din Banat și Sătmar mai ales!
De fapt maghiarii și românii coabitează civilizat în Ardeal, doar vârfurile politice din UDMR sunt acum la cheremul Budapestei și a lui Viktor Orban, cu o politică pronunțat iredentistă.
În istoria ultimilor 30 de ani au fost și perioade de relaxare, amintind de ședințe comune ale guvernelor de la București și Budapesta prin 2008. Problema este că o majoritate în Ungaria este atrasă de politica lui OrbanViktor, care incită la nostalgii ante Trianon. Dacă Budapesta ar adopta o politică mai puțin agresivă privind maghiarii din exteriorul Ungariei situația ar fi mult mai destinsă.
Orban Viktor știe că geograficește drumul României și românilor spre Vest trece prin Ungaria și se prevalează de această situație.
Ca de obicei OrbanV, nu a reacționat, ci la pus pe obraznicul ministru de externe Szijjarto să acuze că Iohannis nu-și respectă concertățenii de etnie maghiară. Răspunsul la primit ministrul maghiar de la Aurescu și MAE pentru că trebuie să fie un nivel egal. Bănuiesc că atacul lui Iohannis a avut și aprobarea tacită a PPE care nu mai acceptă derapajele antidemocratice ale lui Orban V, unii ar vrea chiar excluderea Ungariei. Ungurii pot suferi din cauza lui Orban V și a prietenului lui Putin!
Și românii au un avantaj față de Budapesta în materie, au un președinte din minoritate etnică, e adevărat germană.

Evenimentele au fost ca o hârtie de turnesol pentru poziționarea politică a diverselor organe media.
Imediat după dezlănțuirea patriotică a lui Iohannis Antena 3 a intrat în fibrilație.
Au invocat un sondaj IMS cu PNL al 33% și PSD 29%, confirmat în privința PNL de la alt sondaj IMAS apărut azi, dar cu PSD la 24,8%. Oricum cifrele confirmă bazinele electorale 30% și ceva stânga și 45% dreapta.
Antena3 este organismul PR al PSD și invită și liberali doar ca să îi potopească cu invocarea stării proaste a economiei, culegătorii de psranghel și alt probleme ale muncitporilor sezonieri din diaspora. 

Nu știu cum va fi la alegeri, dar faptul că Iohannis le-a smuls pesedeilor flamura exaltărilor patriotico naționaliste o să aibă consecința unor însemnate pierderi la electoratul cu sensibilități naționaliste.

Nici n-a trecut pandemia și starea de urgență și se umflă orzul politic în burțile politicienilor.

Un comentariu:

  1. Joe, cred ca aprobarea tacita a legii e mult mai grava decat pare. S-a creat un precedent foarte periculos in Europa, O lege separatista a trecut de o camera parlamentara! Din prostia sau din ticalosia lui CIolacu, nu stim. Dar tari ca Spania (pentru Catalunia) si Marea Britanie (pentru Scotia), dar si altele, au intrat in fibrilatie!

    RăspundețiȘtergere