joi, 16 aprilie 2020

Presidents of War de Michael Beschloss (II)


Cum am mai scris continui să fac analiza acestei cărți  de istorie a SUA.

În această parte sunt ultimii doi președinți americani XIX implicați în războaie.

Al treilea președinte american implicat într-un război este Abraham Lincoln. 
Este de fapt singurul război petrecut pe teritoriul Statelor Unite, fiind de fapt un război civil, cunoscut și ca Războiul de Secesiune.

În 1860 este ales președinte Abraham Lincoln, cunoscut aboliționist, militant pentru eliberarea din sclavie a negrilor. Abraham Lincoln era din noul Partid Republican, înființat pe resturile Partidului Whig și reprezenta intereselor celor din nord care erau ferm contra continuării sclaviei.
Partidul Democrat era partidul sudiștilor, al marilor plantatori de tutun și bumbac care doreau continuarea sclaviei.
Ce ironică este istoria! Acum Partidul Democrat este partidul votat de oamenii de culoare din SUA.
Odată cu alegerea lui Lincoln șapte state sudiste declară secesiune și formează un alt stat, Confederația, sub conducerea lui Jefferson Davis cu capitala la Richmond, Virginia, nu departe de capitala Uniunii Washington. 
Războiul desfășurat de cele două facțiuni este extrem de sângeros și cu mari pierderi. La început confederații repurtează victorii punând în pericol chiar capitala Washington. 
Resursele Nordului sunt mult mai mari, materiale și umane și balanța se schimbă după marea bătălie de la Gettysburg. Capabilii generali Grant și Sherman îi înving pe confederați și secesiunea este terminată.
Lincoln are pe tot timpul războiului probleme cu congresmanii și trebuie să facă față unor trădării a celor din Nord. El este chiar conciliator cu confederații acceptând la un moment dat chiar o atenuare a eliminării sclaviei prin amânarea ei în Sud.
Lincoln dovedește marile lui calități de orator, dar și de manipulator convingând s[-l susțină Congresul.
Discursurile lui sunt memorabile și este considerat de americani, alături de Părinții Fondatori unul din cei mai mari președinți americani.
Războiul se termină în 1865 și el fusese deja reales. Însă amenințările la viața sa sunt reale și este împușcat de actorul Booth și moare a doua zi.
La Wasington se sflă unul din cele mai impresionante monumente dedicat lui.
Rămâne în memorie și amintire și prin pălăria sa înaltă, cilindru sau joben.

Finalul secolului este agitat pentru că în Caraibe, în sudul SUA la 85 de km de coastă se află cea mai mare insulă din arhipelag, Cuba. Cuba este colonia Spaniei și aici se declanșează un război de independență.
Spania trimite cea mai mare trupă care atraversat de atunci Atlanticul spre vest, de 220000 de soldați.
SUA sprijină pe insurgenți și este îngrijorată de represiunile spaniole. Unul din motivele declanșării unui nou război între SUA și Spania este faptul că nava de război Maine trimisă în golful Havana sare în aer. Până la urmă analizele au arătăt că probabil au explodat magaziile de cărbune din cauza gazelor acumulate. 
Președintele McKinley discută cu Congresul și decid trimiterea unei forțe navale care să ocupe Cuba și să o elibereze de spanioli, dar să îi mențină independența.
Este ocazia cu care SUA devine un imperiu global. Ei anexează și Porto Rico de la spanioli în Caraibe, care de atunci este stat asociat cu SUA.
Dar SUA se ocupă și de Pacific. Aici anexează și Arhipelagul Hawaii și Guam. Hawai ete un regat, ultima regină fiind detronată și colonistii americani cer unirea cu SUA. Hawaii este ultimul stat care se va alătura Uniunii.
De asemenea SUA înfrânge forța navală spaniolă din Golful Manila și trece sub tutelă arhipelagul filipinez, promițându-i independența, după ce desfășoară lupte cu insurgenții filipenzi. Învingătorul de la Manila este generalul McArthur, unchi, bunic? al viitorului general McArthur din al Doilea Război Mondial!
McKinley semnează pacea în 1900, ultimul an al secolului XIX.
Mc Kinley este reales confortabil. Într-o vizită după alegeri la Buffalo, este și el împușcat de un anarhist și moare după o zi. Crudă soarta acestor președinți care au desăvîrșit geografia de azi a SUA și au transfornmat-o într-o mare putere globală. Urmează alt președinte faimos în iconolgia americană, vicepreședintele Theodore Roosevelt.
Remarca McKinley într-un discurs cum s-a micșorat lumea în decurs de un secol. Dacă în 1814 Andrew Jackson aflat la New Orleans îi parvine știrea păcii cu Marea Britanie după 19 zile, acum în vremea lui McKinley știrile privind victoriile din Pacific parvin imediat prin cablograme, este telegraful și mai ales telefonul cele care unesc lumea.

Urmează catastrofele secolului XX!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu