luni, 20 aprilie 2020

Jurnal izolat de Paști

A venit și a trecut marea sărbătoare a creștinătății Învierea Domnului - Paștii!

De această dată l-am sărbătorit noi ortodocșii și greco catolic în izolare, acasă.
Nu pot să nu amintesc de enorma gafă a ministrului de interne Vela legată de Paști. A avut un aranjament cu Patriarhul Daniel care implica prezența credincioșilor la biserică, lucru contrazis de starea de urgență. În plus obliga pe polițiști și jandarmi să devină agenți ai bisericii, lucru contrazis de Constituția României care declară țara noastră stat laic. A trebuit să intervină președintele Iohannis ca să se revină și bisericile au fost închise de Paști și lumina a fost adusă credincioșilor de către voluntari ai bisericii. Reacțiile din presă au fost drastice unele precum CTP la pragul isteriei. Nu putea lipsi Băsescu repetând ce i-au zis lui polițiștii nemulțumiți pe vremea lui. 

Am urmărit puțin slujba de înviere de pe balcon, care dă înspre Catedrala Sfântul Gheorghe din Pitești, că eram ocupat. În piață nu era nimeni. A doua zi am luat lumină de la slujba din Duminica Paștilor. A luat lumină o doamnă din vecinătate și eu am urcat cu ea în lift și al aprins-o pe a mea de la a doamnei, care era protejată. Am aflat că au fost voluntari la bloc, dar nu au sunat. De obicei interfonul nostru bâzâie tot timpul, numărul nostru este favorit. Însă în noaptea Învierii nu au catadixit să sune. 

O reacție interesantă a avut pe Facebook prietenul Daniel Onofrei care a întrebat dacă există inteligenți și proști asimptomatici, că tot suntem în actualitate? Eu i-am răspuns că proștii asimptomatici au fost acei indivizi catastrofali care au declanșat nenorocirile omenirii, cum sunt liderii chinezi de azi, prin minciuna neanunțării la timp a dezastrului umanitar și economic cu coronavirusul.
Bine i-au replicat jurnaliștii de la Bild (Germania), în speță redactorul șef lui Xi Jin Ping printr-o scrisoare deschisă în care spune că acum chinezii au făcut cel mai mare export al lor, coronavirusul!

La noi săptămâna trecută a fost votată în Parlament prelungirea stării de urgență.
De acest motiv au profitat partidele care nu sunt la guvernare în frunte cu Ponta, Tăriceanu, care nu au votat prelungirea, dar și cu majoritarul PSD cu Ciolacu în frunte. Dacă primii doi fac scandal pentru că partidele lor sunt cvasi inexistente, Ciolacu și PSD își dau seama că doar cine guvernează are de câștigat de pe urma acestei nenorociri globale. A se vedea inclusiv în SUA unde Trump face numai prostii declarative și nu numai și stă bine în sondaje. Așa că locotenentul lui Ciolacu, Corlățean amenință cu moțiunea de cenzură, după pandemie. Cred că-și face iluzii degeaba, Iohannis va numi în continuare guvern PNL, sau eventual cu USR.  Tertium non datur!
PSD a votat prelungirea stării de urgență cu niște adiționale, astfel ca guvernul să fie obligat să vină în fața Paralamentului să dea seamă. Primul ministru Orban a declarat că nu-l deranjează acest lucru și că o să vină să dea lămuriri, când este chemat!

Încerc să citesc de pe internet știrile, mai puțin alea păguboase sau care miros a politică și mă uit fugitiv la canalele de știri. Prefer ProTV, sunt informații profesioniste și nu așa de catastrofice, ca la cele de știri, unele mai vesele în ciuda pandemiei 

Eu mi-am continuat activitatea în izolare, că uite mai predau la Politehnică. Și on-line acum, am și sesiuni video la care se cuplează studenții. Nu am avut asemenea prezență cînd predam la școală, dar acum sunt prezenți, că nu au altceva mai bun de făcut! 

Citesc la greu, sunt în continuare cu romanul fluviu Omul fără însușiri al lui Musil, dar și cu Presidents of War din care fac eseuri pe bucăți. 

Serialul Homeland este aproape de final săptămâna viitoare probabil va fi ultimul episod din seria de anul ăsta. 
Mi-am dedicat însă o grămadă de timp în ultimele zile cu Fauda, un serial israelian. Fauda nseamnă în ivrit haos. Sunt la seria a treia din film. Fiecare serie are 12 episoade, mai scurte prima serie, cam de treizeci de minute, mai lungi ultimele.

Sper că ați petrecut Paștii sănătoși și amatori să-mi citiți postarea!

Cristos a înviat!

PS updatat
Mulțumesc tutoror celor care mi-au urat de Paști și mă încurajează să scriu în continuare!


8 comentarii:

  1. Adevărat a înviat! Culmea , nu mă plictisesc , am gradina mare , complexă cu nenumărate nevoi , vopsit , smulgeri buruieni , insamantat iar in casă, seara , mă uit pe Netflix mereu ( vad acum Prisonbreak...sper ca am scris bine),ca am timp berechet.Ce m-aș face la bloc ? Nici nu stim cât poate duce omul...din păcate .Sper in revenire treptată dar , asa cum am mai spus , niciodată nu o să mai fie ca inainte...ce timpuri traim...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat a Inviat ! Multa sanatate Joe !
    As spune ca sunt si "perfizi asimptomatici ". Ascunsi in spatele unui zambet larg, cu ochii mici parca trasi pe oizontala. O perfidie asiatica. Noi europenii suntem usor de pacalit avand mentalitatea castigului imediat si performant. Ei merg la "bataia lunga", la picatura chinezeasca si nu conteaza cati sunt sacrificati din randurile lor. Au rezeve umane uriase si ii pot inlocui usor pe cei scosi din uzul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat a Inviat ! Multa sanatate Joe !
    As spune ca sunt si "perfizi asimptomatici ". Ascunsi in spatele unui zambet larg, cu ochii mici parca trasi pe oizontala. O perfidie asiatica. Noi europenii suntem usor de pacalit avand mentalitatea castigului imediat si performant. Ei merg la "bataia lunga", la picatura chinezeasca si nu conteaza cati sunt sacrificati din randurile lor. Au rezeve umane uriase si ii pot inlocui usor pe cei scosi din uzul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragut si generos, va rezervati timp sa transmiteti impresii din ceea ce traiti, invitand si pe altii sa reflecteze. Si eu scriu mereu pe platforma Republica sau pe Ziaristii.com, simtind nevoia sa vin si eu cu comentarii. O primavara frumoasa, creativa, cu toate ingradirile si innegurarile aduse de criza pandemica ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat a inviat si s-auzim numai de bine.

    O sa treaca si virusul asta pana la urma, dar a aparut un alt virus care se raspandeste rapid: TDS.

    RăspundețiȘtergere
  6. VA DORESC LA TOTI UN PASTE CU MULTA SANATATE !

    RăspundețiȘtergere