miercuri, 13 ianuarie 2021

Începutul noii guvernări

Avem dinainte de Anul Nou un nou guvern, unul de coaliție format din PNL, USRPLUS și UDMR. 

Ca toate guvernele de coaliție și acesta a început cu mari frământări. În primul rând PNL care a trebuit să
cedeze o seamă de ministere. Ca să fie ales președinte al Camerei Deputaților Ludovic Orban a fost acuzat de liberali că a cedat o serie de ministere importante. 

Prima răbufnire a fost cea a lui Cioloș privind numirea lui Sorin Câmpeanu la Educație și Învățământ, chestionând trecutul său de aviator politic și anumite acțiuni pe când era în guvernul Ponta. 

Declarațiile noilor miniștri USRPLUS reflectă și de lipsa unei experiențe de ministru, dar și de o anumită  aroganță ca și când ei vor salva România. Se plâng de problemele lăsate de vechii miniștri PNL, de calitatea oamenilor din ministere. 

Apoi au început controversele cu ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. El și-a exprimat inițial nemulțumirea față de cei care sunt în minister, ca apoi, surprinzător să spună cum colaborează extrem de fructuos cu minister pentru a implementa vaccinarea la nivel de țară. Eroarea sa remarcată de mass media este că a făcut public un OUG care lăsa pe umerii autorităților locale finanțarea centrelor de vaccinare. A sărit în sus Boc, în  calitatea sa de șef la primarilor de municipii care arată că fiind o acțiune națională aceste centre sunt finanțate de la bugetul național. Voiculescu a insistat în eroarea de a spune că Boc încearcă să rezolve probleme interne ale PNL atacându-l pe el. Cred că Voiculescu este depășit de dificultatea funcției. Pandemia este o problemă dificilă, mai bine o lăsa pe umerii lui Nelu Tătaru, care, chiar cu erori s-a descurcat onorabil într-o situație în care lipseau foarte multe pentru stăpânirea pandemiei. Și asta se vede pentru că, în ciuda unor estimări alarmiste ne aflăm pe o pantă descrescătoare a infectărilor, care s-ar putea să nu fie relevante, dar decesele și mai ales internările la ATI au scăzut semnificativ.

Mai nou Năsui de la Economie și cu faimosul Ghinea de la Fonduri Europene se plâng de foștii miniștri liberali. Năsui că nu-s asigurate fonduri europene pentru finanțarea afacerilor în dificultatea determinată de pandemie. La Ghinea chestiunea este mult mai sensibilă. El zice că planul de reziliență românesc nu a ținut cont de condiționările UE, pe chestiunea cu energia verde. România are niște probleme diferite de a altor țări europene mai dezvoltate sau cu geografii mai puțin complicate sau teritorii nu prea mari. După Polonia, România are suprafața cea mai mare din fostele țări comuniste și cu cel mai variat relief. România suferă din cauza infrastructurii rutiere cu autostrăzi care este cea mai mică Europa. La fel sunt problemele cu calea ferată. Deci pentru noi este o prioritate ca să completăm această infrastructură și rolul lui Ghinea este să lămurească cu factorii europeni prioritățile noastre. Pentru că vorbind de verde, finanțarea Unităților 3 și 4 de la Cernavoda ar contribui creșterea energiei nucleare nepoluante cu gaze de seră. Se face lobby acum în UE pentru nuclear, chiar dacă verzii germani sunt contra prostește! O spun în cunoștință de cauză. Pe de altă parte localitățile României trebuie conectate la rețeaua de gaze. Așa că dacă Germania vrea energie pe gaze, de ce România nu ar putea folosi aceste gaze pentru acoperirea nevoilor de energie casnice?  Ministrul Ghinea trebuie să înțeleagă că nu mai este europarlamentar, ci ministrul care reprezintă intereselor României și ale românilor. 

Cred că toți acești factori publici, miniștri, demnitari din coaliție trebuie să lase logica de campanie electorală și să pună înainte interesele naționale. Acest îndemn l-au făcut toți cei care sunt în mass media  și toți cei care doresc succes acestei guvernări. Iar succesul guvernării coaliției se va răsfrânge pozitiv la toate partidele coaliției. 

Cred că și primul ministru Cîțu trebuie să pună piciorul în prag și să le ceară să-și rărească ieșirile publice și să-și rezolve disputele în interiorul Guvernului.

Am văzut că sunt reacții foarte vehemente din partea sindicatelor la înghețarea salariilor în sectorul bugetar. Cel mai tare m-a enervat protestele sindicatului Sanitas. Sindicaliștii protestează cu toate că sectorul sanitar a avut cele mai importante creșteri salariale din cauza pandemiei. Este absolut inacceptabil să protestezi când la spitalul din Corabia s-a demonstrat cât de neaveniți sunt unii din cei care fac parte din corpul medical. 

Pe de altă parte digitalizarea poate contribui la scăderea personalului administrativ care este cel mai bugetofag domeniu, plătit extrem de generos  dar cu o activitatea care stârnește mari nemulțumiri populației. 

Dacă disputele sunt lăsate la o parte și guvernarea va avea o bună coerență, toată lumea va avea de câștigat!


Un comentariu:

  1. Opinie nemțească13 ianuarie 2021 la 15:28

    Și mie mi se pare scandalos să sari în sus că nu se măresc salariile. Există mulți oameni care nu mai iau nici un alariu și sunt proprietari de firme care duc bani de acasa să-și plăteasca cumva angajații pentru ca guvernul nu a reușit sa implementeze o regula de susținere a firmelor mici si mijlocii, care sint cele mai importane și au făcut reguli tembele care nu au nimic de a face cu realitatea!!).

    În afară de asta, mai este si acest paradox românesc, în care bugetarii au salarii mai mari decit cei care fac banii, economia privată.
    Mi se pare de-a dreptul tragic ca USRPLUS nu vrea sa întelegă ca a guverna nu este egal cu a urla din opoziție și ca expertiza lor aici e nulă. Nici experiența de la EU nu se aplică la o guvernare națională. Succesul lor viitor nu e legat de succesul miniștrilor lor, ci a întregului guvern. Ei ar trebui sa înțeleagă că nu sunt în competiție cu PNL, ci cu AUR si PSD!!!

    RăspundețiȘtergere