joi, 21 ianuarie 2021

Ultima oară despre Trump, despre Biden, despre ruși și nu numai







Ieri în dimineața de 20 ianuarie 2021 s-au petrecut ultimele minute din prezidenția lui Donald Trump. A fost un mandat fără precedent. A câștigat președinția SUA spre surpriza tuturor. Beneficiind de simțul politic și intuiția lui Steve Bannon, un ideolog de extremă dreapta, Donald Trump, dintr-o vedetă media s-a transformat într-un candidat extrem de serios. Au fost exploatate frustrările generate de globalizare, de dispariția industriei grele din nord estul SUA Rust Belt, de frustrările micii burghezii americane WASP excedate de mandatele primul președinte de culoare. Nu pot spune că este negru, este fiul unui african din Kenia și o albă americană (caucasian!). Toate aceste nemulțumiri au dus la un succes neașteptat în Mid West în centrul Americii, dar și în statele oscilante din nord est, Pennsylvania, Michigan. 

Președinția sa a marcat schimbări cu efecte profunde la scară internațională care nu știu dacă se vor rezolva ușor. Primii ani au marcat o dezvoltare accelerată, au obligat China la reevaluarea politicilor sale economice. A făcut erori majore semănând neîncredere în aliați, în UE, NATO. Rezultatele sale însă față de marii inamici declarați au fost proaste sau foarte proaste. Rusia lui Putin își face în continuare de cap, Coreea de Nord continuă înarmarea, Iranul îmbogățește uraniu la greu. Este detestabilă admirația pentru dictatorii contemporani, dovedind în final mai ales după alegerile pe care le-a pierdut un comportament asemănător. Rezultate mai bune a avut cu politicile di Orientul Mijlociu. Dar cel mai greu meci l-a pierdut cu pandemia. A gestionat această problemă absolut iresponsabil. Se lăuda ieri ca a realizat vaccinul anti Covid, l-au realizat firmele americane puternice și inventive. Cel mai detestabilă a fost atitudinea lui, după ce s-a declarat victoria lui Biden. Este primul în istoria recentă de mai bine de 100 de ani care nu recunoaște înfrângerea, după afișarea rezultatelor fie și parțiale. Toți precedenți recunoșteau cu gentilețe înfrângerea. S-a transformat astfel în cel mai mare inamic al democrației  americane. Ea s-a dovedit mai rezilientă, a fost trimis la plimbare de justiția americană cu judecători numiți chiar de către Trump. Toate etapele formale care au urmat au fost urmărite sub cea mai mare tensiune. Totul a culminat cu insurecția din 6 ianuarie, care semăna cu o mineriadă. Este vinovat pentru îndemnurile la revoltă. A terminat termenul rușinos, refuzând prezența la învestirea succesorului Joe Biden. Totuși față de România  avut o atitudine pozitivă, Iohannis fiind printre puținii invitați la Casa Albă și relația americană este la cel mai înalt nivel, având în plus creditul pentru Unităților 3 și 4 de la Cernavoda!

Învestirea celui de-al 46-lea președinte american Joe Biden s-a făcut sub cele mai drastice măsuri de securitate. M-a impresionat foarte tare simbolurile învestirii, jurământul pe o biblie foarte veche, de familie, intonarea imnului SUA de către Lady Gaga, imnul informal al lui Guthrie cântat de Jennifer Lopez și mai ales Amazing Grace cântat de către un muzician country. 

Primele acțiuni ale președintelui Biden au fost revenirea la acordul de mediu de la Paris, revenirea SUA în OMS, oprirea zidului de la granița cu Mexicul. Toate au fost salutate cu entuziasm de către comunitatea internațională. Primul cu care va avea contacte este vecinul din Nord în persoana premierului canadian Justin Trudeau. 

Aseară televiziunile au fost pline de analiști care și-au dat cu părerea despre evenimentele de ieri 20 ianuarie. Nu m-a mirat atitudinea invitatului surpriză de la B1 tv, Traian Radu Ungureanu. El se află pe poziția bine cunoscută acelor care pledau pentru Brexit. Este un suporter tembel și iresponsabil a lui Trump, proferând cele mai aberante minciuni vehiculate de Trump și adepții săi cei cretinoizi.

Am promis să vorbesc în titlu și despre ruși. De data asta pozitiv! Este vorba de revenirea în Rusia a lui Alexei Navalnîi, cunoscutul opozant al lui Putin, revenit din Germania unde a fost tratat de otrăvirea recunoscută de un cretin din FSB intervievat chiar de Navalnîi. Navalnîi a fost imediat arestat și băgat la pușcărie. Armand Goșu vorbea de caracterul special al opozanților ruși care refuzau exilarea forțată doar obligați și în lanțuri. Rușii au într-adevăr o tradiție venită din vremea Narodnaia Volia, ilustrată și de Dostoievski. Dar patriotismul nu este o caracteristică specială a rușilor. Și românii nu refuzau exilarea și se reîntorceau cu toate riscurile în România. Nu altfel s-au comportat pașoptiștii și toți tinerii aristocrați plecați la studii în Occident. Ruptura s-a produs după ocupația bolșevică în România. și represiunile fără precedent care au urmat. Românii și-au luat lumea în cap și continuă și azi pentru că nu mai au încredere în liderii politici. 

Campania de vaccinare a început sub semne de rău augur. Nu toate cadrele medicale au dorit să se vaccineze. Însă cu debutul etapei a doua a făcut senzație vaccinarea președintelui Iohannis. A apărut ca un personaj parcă din filmele de acțiune, un om cu o musculatură de Rambo, care a făcut cea mai bună reclamă vaccinării. Este acum o aglomerație la înscriere, sunt prea puține doze și lumea dă năvală la vaccinare.

Sunt semne bune și în politică. Rareș Bogdan și Robert Sighiartău îl vor demis de la conducerea PNL pe Ludovic Orban. Analiștii ignoră faptul că Orban a cauționat lideri slabi de filiale cu rezultate sub orice critică, care au subminat partidul și așa s-au pierdut alegerile! Deci sunt semne bune!


9 comentarii:

  1. Comentariu super-tonic!!! Ca de om tanar si increzator in viitor. Tineti-o tot asa!!!! Bravo. Sunt de acord cu tot ce ati scris. Sigur, lucrurile sunt foarte complicate, dar, daca am scapat de Trump, parca avem alta perspectiva. Ma tem doar de capitalul intelectual precar al Romaniei care pare sa fie coplesita de agentii rusi cu radacini adanci in pamantul acesta...acestia trag Romania catre o zona lipsita de caracter...

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate prsonajul Donald Ttrump ne va urmări o lungă vreme. Vrem nu vrem, a intrat in istorie. Oalele sparte de el nu sint asa de usor de înlocuit, mai ales ca unora le convine. Mai ales situtia din tara este foarte grea. Acolo se va dovedi ce poate aceasta administratie și ce nu. Sa semnezi ca mai departe iti platesi contributia la OMS nu e asa o mare scofala, mai ales când poți sa o faci fara sa îi intrebi si pe altii. Dacă ar fi trbeuit sa treaca cu asta prin senat si congres, nu stiu cât de repede ar fi mers. Eu ramin in continuare sceptică ca aceasta administratie va schimba dramatic situatia, care este foarte grea in USA.Când ai o juamate din populatie care este împotriva ta, fara sa asculte la argumente, nu stiu ce este de facut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Opinie din Deutschland22 ianuarie 2021 la 15:23

    In alta ordine de idei, afirmatia ta despre vaccin este numai partial adevarata. In primul rând, daca sunt eu bine informata ideea cu acest mRNA vine original de la un cercetator neamt si nu este chiar asa de nouă (nou este astazi relativ!!). Vaccinul BioNTech nu a fost facut de americani, ci de o firma ‘mica’ din Germania care din mijlocul anilor 2000 lucreaza la un vaccin cu aceeasi technologie pentru cancer!!! Deci tipii au stiut ce au de facut si sa-u miscat repede. Problema a fost finantarea si aici este marea rusine a Germaniei si e Europei. Este aproape imposibil sa gasesti finantare suficienta pentru acest de mici firme inovative pe acest continent care pute de bani!!!

    De aceea firma a facut un joint venture cu Pfizer (deja pentru vaccinul pentru cancer, ca au stiut ca nu au bani sa-l testeze si sa-l produca) si a trebuit sa se duca la bursa americana acum vreo doi ani ca sa adune bani. Pfizer îl produce, ca are capacitatea si un buzunar gros, dar nu l-au facut cercetatorii lor. Si aici este urmatoarea problema: acesti giganti farmaceutici care traiesc bine si cu suportul multor guverne din lumea asta prin legislatia pe care o fac, desi au capacitatea finaciare si technologica, nu s-au bagat la asa ceva, de frica pierderilor la bursă. Numai cind au vazut că se poate, atunci s-au aruncat in luptă, si deocamdata nu au livrat ….Oricum, pe lânga ei nu poti trece, ca numai aceste firme pot face miliarde de doze intr-un timp scurt, si isi vor lua si ei partea leului din câștig, desi nu au riscat nimic….



    Vaccinarea in România: din câte am vazut si am citit campania in Romania est o rusine pina azi. Statul a hotarit ca sa înceapa cu cei din rețeaua medicala (foarte bine) si apoi sa treaca al cei mai expusi, cei peste 65 de ani. Numai ca pentru acestia au facut centre de vaccinare la 50-100 de km!!! (si asta iarna) si nu au vaccin destul. Dar au vaccinat angajatii agentiilor guvernamentale! Poti sa-mi explici si mie de ce? Ăstia sunt tineri (ca altfel ar fi al pensie) si banuiesc ca de luni de zile nu si-au parasit bârlogurile ca nu au avut ce sa faca (numai daca au fost în concediu plecati!!) pentru ca daca toata tara este închisa, ce rol au mai avut ei? Pe cine au controlat, ce actiuni asa de periculoase au avut ei de indeplinit de trebuiau neaparat sa fie vaccinati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cercetatoru NEAMT ...sunt de fapt un cuplu, medici - sot si sotie TURCI. Doi, Moderna a fost cea care a creat prima vaccinul, iar cercetatorul .. era o femeie din Ungaria. The scientist Katalin Karikó risked her career to develop mRNA vaccines. Americans will start getting her coronavirus shot on Monday. https://www.businessinsider.com/mrna-vaccine-pfizer-moderna-coronavirus-2020-12

      Ștergere
    2. După cum observă țări mari și bogate atrag cercetători de prima mână. Turcii merg în Germania, cam toată lumea bună a cercetării ajung în SUA, sau în Canada, cu s-a văzut și la noi la Institut de Cercetări Nucleare.

      Ștergere
    3. Ref.vaccinarea in Romania ,vazuta de ...un neamt in acest articol,lasa-ma sa ma opun vehement. Imi pare rau,analizand cum s-a inceput vaccinarea in UE suntem tari ca otelul. In Olanda inca nu si-au dat drumul, Germania e la pamant: un doctor roman care activeaza intrun spital din Germania spune ca la ei inca nu a inceput vaccinarea cadrelor medicale si atunci cand au facut-o firav el personal ( doctor ) s-a vaccinat la...100km de spital.Asa vi se pare corect ? La noi e ordine si disciplina,deocamdata ,in vaccinare...din fericire.

      Ștergere
    4. Dorule, poți să te exprimi și la ultima mea postare despre vaccinare. Să vezi cum se vede de la Antena3!

      Ștergere
  4. Opinie din Deutschland22 ianuarie 2021 la 15:27

    Daca personalul medical nu vrea sa se vaccineze (mă întreb ce au învățat astia la scoala!!), atunci vaccineaza pe următorii care sunt in pericol. Si asta nu sunt angajatii din angentiile guvernamentale, in nici un caz.
    In definitiv sint mai multe abordari. Putea guvernul sa zica: ii vaccinez mai intii pe toti cei care lucreza, ca sa dam drumul la economie. Pensionarii pot sa stea in casa inca o jumate de an!! Mai intâi cei care trebuie sa le plateasca lor pensiile vor fi vaccinati. Si asta e o hotarire, pe care poti sa o argumentezi. Dar fă reguli clare si oragnizeaza totul in asa fel incât ce hotarasti sa și poti implementa.

    Dar aste e prea mult sa ceri de la un guvern românesc…E adevarat ca nici alte guverne in EU nu stralucesc la acest capitol…Si iti garantez ca chiar daca EU ar fi avut un miliard de doze de vaccin la 1 ianuarie, tot prost ar fi mers, pentru ca ține de (dez)organizare!!. Acum sunt prea putine doze, in celalalta situatie ar fi fost prea multe.

    Păi de ce am nevoie de un guvern, daca nu e in stare sa gestioneze situatii de criza? De ce mai avem nevoie de ei? Ca sa numere banii de impozit?

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.businessinsider.com/mrna-vaccine-pfizer-moderna-coronavirus-2020-12

    RăspundețiȘtergere