duminică, 24 ianuarie 2021

Jurnal de Ziua Unirii











Azi este 24 ianuarie 2021 și se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mă deranjează expresia asta cu mica unire. Nu există mici sau mari uniri, sunt doar pași se împlinirea idealului național. Unirea din 24 ianuarie 1859 a pus temelia noului stat modern al românilor care a și primit ulterior numele de România! Spunem Războiul de Reîntregire, deci unirea tuturor provinciilor românești din 1918 era o operă de reîntregire, când toate provinciile românești s-au alăturat formând România Mare, operă politică care a durat doar 22 de ani. 

Scriu acest bilet cum spune prietenul Julian în această zi festivă, dar sărbătorită în cadru restrâns ca în pandemie. Că veni vorba de Julian, am primit un document cu coperte ale unor reviste franțuzești de la începutul anilor 60. Erau vedetele momentului, în primul rând franceze care mi-au trezit nostalgiile copilăriei și a adolescenței. Dar ce mi-a sărit în ochi era un titlu în englezește: There are too many negroes în baseball? Era 1960 și problematicul cuvânt negroes nu devenise încă un cuvânt inacceptabil ca să-l facă de râs pe arbitrul Colțescu, e drept la noi fiind de fapt echivalentul englezesc al culorii negru. 

Am citit un interesant număr prim din acest an din România Literară. Dorin Tudoran revine cu rubrica Certocrația, sunt multe articole interesante și unul pe care-l recomand lui Julian: https://romanialiterara.com/2021/01/michel-houellebecq-jacques-prevert-e-un-prost/

În stilul lui inimitabil Michel Houellebecq îl face praf pe bietul Prevert și mai ales filmele interbelice ale lui cu Jean Gabin! El ne recomandă în locul lui Prevert originalul, care este Baudelaire. Articolul, constat, este vechi din 1992! Recunosc că Houellebecq este unul din autorii mei preferați, la fel și Adrianei, pentru stilul lui fără prejudecăți și împotriva corectitudinii politice care a invadat America și Europa. Corectitudinea Politică este calul de bătaie împotriva noii administrații Biden de la Washington. E greu de ales între extremismul cu iz fascist al lui Donald Trump și cancel culture, sau dărâmarea statuilor lui Columb! Îi întreb pe idioți, mai exista America dacă nu era Columb? Probabil că negrii ar fi trăit fericiți în Africa? Asta este o replică cam imbecilă la BLM. 

Inaugurarea Biden/Harris a fost făcută în prezența vicepreședintelui Pence, cel pe care idioții îndemnați de Trump voiau să-l spânzure. Un final lamentabil de mandat! Mă emoționează foarte tare acest tip de inaugurări cu intonarea imnului național american, cântat de Lady Gaga, ca și melodia cântată de Jennifer Lopez și mai ales tristul Amazing Grace.

Dar să ne întoarcem la ale noastre. Săptămâna a debutat cu un atac vehement al lui Rareș Bogdan împotriva lui Ludovic Orban, cerându-i demisia din fruntea PNL, urmat de altul al secretarului general Robert Sighiartău. Mulți analiști politici au sărit în sprijinul lui Orban. Ei nu cunosc bucătăria cam deochiată a partidului, unde sunt lideri locali fără pic de credibilitate care au torpilat șansele partidului. Există primejdia ca partidul să scadă dacă nu au loc dezbateri serioase și promovarea în demnități nu se face pe bază de meritocrație. Așa că mi se pare preferabilă metoda USRPLUS de bălăcăreală publică, așa nu se ascunde gunoiul sub covor.

A început vaccinarea, iar apariția lui Iohannis pe post de Rambo la vaccinare a dat un impuls și este bătaie și scandal la înscriere. Sunt prea multe solicitări și insuficiente vaccinuri. Vaccinarea merge relativ bine în comparație cu UE, doar la mișeii de la A3 nu se vede, ei sunt fani vaccinare în Israel, care are un statut special prin relația cu Pfizer. 

Vremea a fost rece exact pe 19 ianuarie, când Putin a făcut baie în apă înghețată. Era Boboteaza pe stil vechi! Dar finalul de săptămână este cald și însorit. 

Liverpool este într-o gaură neagră, Real Madrid s-a trezit aseară cu Alavez 4-1, fără Zizou pe bancă din motive de covid .

Am văzut primul episod din noua serie Walker, cu un actor nou în rolul titular în locul Chuck Norris. Am văzut și două episoade din Lupin, serial franțuzesc Netflix cu Omar Sy un african în rolul unui Arsene Lupin contemporan și mi-a plăcut. 

Mă muncesc la cartea lui Ronen Golderg Rise and Kill First, volum de peste 900 pagini despre acțiunea Israelului împotriva terorismului arab. Titlul este din Talmud și s-ar traduce pe românește: decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-ta!

Postările mele recente au succes, în sensul că se uită pe ele mai mult de 100 de persoane. Am avut ideea să mă alătur grupului Emil Cioran și postările mele despre moralistul francez din Rășinari au succes, se pare, sau mă înșel eu?


4 comentarii:

  1. Nu spui insa nimic despre inceputul lamentabil al lui Biden (unii il cheama aici Briben), care din prima zi a eliminat 11000 joburi, a scos bustul lui Churchill din Oval Office, si a inceput o prigoana comunista impotrica celor cu vederi conservative (a purjat deja Vocea Americii de cei cu vederi de dreapta). Te-a emotionat inaugurarea virtuala si pre-taped a lui Biden/Briber (personal mi s-a facut greata si nu am urmarit-o), dar nu ai pomenit nimic de faptul ca acum America e vanduta chinezilor, ca sa nu mai vorbim de actiunile pro-climate change (un bogus colosal, nu ca n-ar exista, dar nu e creat de activitatea umana) si de deschiderea larga a granitelor pentru toti borfasii ilegali care comit crime venind aici si care sunt favorizati inaintea cetatenilor americani. Ar fi mai multe, dar stii parerea mea. Oricum nu trebuie neaparat sa-mi raspunzi, fiindca in ceea ce ma priveste esti foarte previzibil.

    Nu cred ca voi mai participa la blogul tau, asa ca considera succesul tau la numaratoarea ta redus cu o persoana. Ce ma deranjat extraordinar de mult a fost nu polemica cu tine, sau raspunsurile tale la comentariile mele cat de cat in limite civilizate (cum de fapt ar trebui sa fie), dar faptul ca unul din cititorii blogului tau m-a facut "mitocan", fapt la care am sa-i raspund pe limba ei: "esti o tampita, vaco", iar tu, care esti "in charge la acest blog" nu prea te-ai sinchisit. Iti urez succes pe mai departe, si desi am zis ca nu cred ca o sa mai particip, am sa citesc ce scrii fiindca pentru mine este o sursa sa aflu ce se mai intampla in Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mike,
      În primul rând rând regret că o opinie care viza la modul general pe suporterii lui Trump te-a vexat în asemenea hal să nu-mi mai suporți blogul hahaha.....
      Citește-l pentru că disputele de politică americană s-au încheiat. Pentru mine important este ca SUA să fie favorabilă României și a fost și este! Sper ca Unitățile 3 și 4 să se finalizeze cu finanțare americană cred că și tu ai fi mulțumit trudind aici în sector.
      Despre inaugurări eu sunt emoționat pentru că sunt dovezi de patriotism. La fel de mult îmi place parada de 14 Juillet de la Paris.
      Cum mă bucur că azi a fost 24 Ianuarie, primul pas al Unirii Principatelor spre țara care se numește România.
      Multă sănătate și cele mai bune sentimente!

      Ștergere
  2. Draga Joe
    Chiar daca comentariul tau despre 24 ianuarie , ziua Unirii Principatelor , este foarte scurt , este direct proportional cu importanta care i s-a dat de oficiali si de posturile de televiziune.
    Esti cum se zice un om pe linia partidului. Din pacate !!!
    Vreau totusi sa iti spun ca astazi la slujba de la Biserica oamenii umplusera tot spatiul ce le era permis. Preotii au vorbit cu evlavie despre ziua Unirii. De aici rezulta ca oamenii , concetatenii mei pretuiesc cum se cuvine sarbatoarea de 24 ianuarie .
    Vezi asta este o componenta a partii foarte bune a neamului nostru si de aceea te rog revino in popor . Acolo , in politica de sus unde vrei tu sa fii , sau crezi ca poti ajunge , este un vid , este o seceta a sufletului si onoarei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Joe, avand in vedere ca este un jurnal te scuz pentru putinatatea randurilor dedicate fisecarui subiect.Cum prin fundul viei bunicii mele trecea Milcovul, 24 ian ami trezeste altfel de amintiri.Citirea Serotoninei al lui Houellebecq, pe mine m-a socat. Primul gand a fost ca am trait degeaba. Normalitatea devine inutila? Sau e pusa la zid? Orban si PNL in general nu ma mai pot pe ganduri. E veche situatia:ba in CDR, ba afara, ba la guvernare, ba in opozitie. Ba Aripa tanara ba Campeanu. Daca iubirea iti da flutuei la stomac, toata povestea BLM imi da crocoditi. Nu mai vorbesc despre lipsa coloanei vertebrale la romani. Fotbalul ma lasa rece, acum se joaca un handbal de mare clasa! Asa ca :hai sa dam mana cu mana...tu esti muntean, eu sunt modoveanca. SAC!

    RăspundețiȘtergere