luni, 11 ianuarie 2021

Este AUR un partid legionar?









Aceste rânduri sunt determinate de diatriba publicată de Iulia Popovici în Observator Cultural https://www.observatorcultural.ro/articol/sorin-lavric-sau-neolegionarismul-in-vorbe-aurite/.

În acest articol doamna critic și cronicar dramatic atacă la baionetă importanți oameni de cultură pentru că, invocând lumea interbelică au evidențiat importante figuri culturale cu un trecut deochiat. Este în principal cazul lui Gabriel Liiceanu, emul al lui Constantin Noica. Acesta a avut clare simpatii legionare, precum Mircea Eliade și Emil Cioran. Asta este inevitabil. Scormonind trecutul interbelic intelectual dai de acești importanți corifei ai culturii române și universale care în tinerețea lor au avut simpatii politice oribile. Au fost precum îi caracterizează Eliade pe politicieni contemporani din anii 30 ca piloți orbi. Piloți orbi au fost chiar acești intelectuali, care au văzut în legiune soluția potrivită, adică politica rezolvată cu pistolul și asasinatele. Toți au avut ulterior momente de trezire. 

Cioran a recunoscut atașamentul pentru această mișcare etno fascistă pentru că ulterior nu-l costa nimic. Era un om liber, fără nicio condiționare în Franța unde a devenit unul dintre cei mai importanți moraliști contemporani. 

Cu Eliade a fost mai complicat. Devenind profesor la Chicago, nu a devoalat simpatia interbelică, tot timpul fiind în primejdia pierderii postului de profesor de Istoria Religiilor, în care era unul dintre cei mai importanți cercetători. N-a scăpat și Saul Bellow, coleg de Universitate l-a zugrăvit foarte rău într-un roman, având și boală pe români, fiind divorțat de o soție româncă.

În schimb Constantin Noica a ispășit eroarea politică a tinereții făcând pușcărie comunistă alături de prietenii săi, Alexandru Paleologu, unul din puținii intelectuali anti-legionari, ca și de monahul de mai târziu de la Rohia, Nicolae Steinhardt. El a fost maestrul importanților intelectuali contemporani Liiceanu, Andrei Pleșu și alții. Tocmai că doctorandul lui Liiceanu Sorin Lavric a devenit un fel de ideolog al acestui partid ciudat și curios numit AUR. Lavric a scris o carte foarte interesantă despre destinul lui Noica, unde îmi amintesc o anume admirație pentru legionarism. Probabil că el a încercat să-l facă pe George Simion un fel de nou Zelea Codreanu. dar individul nu are datele, nici carismă și în plus este un prost, un derbedeu de fotbal!

Tocmai aceste argumente le folosește Iulia Popovici în diatriba ei aiurită și aiuristică. În plus resuscitează o idee absolut imbecilă și periculoasă vehiculată de niște istorici revizioniști tineri care se pare că nu au gustat plăcerile comunismului și anumite simpatii stângiste. Ei vehiculează că sinistrul experiment de la Pitești s-ar fi datorat calității legionare a deținuților. Acești iresponsabili periculoși uită un detaliu esențial. Țurcanu și ciracii săi se aflau în pușcăria comunistă și acțiunea lor nu ar fi fost posibilă fără aprobarea și supravegherea gardienilor pușcăriei. Experimentul care amintește de teoriile lui Makarenko și experimentată de Mao Tze Dun a fost dirijat de sinistrul Nicolski. De asemenea Iulia Popovici îl mai bagă și pe Ion Gavrilă Ogoranu, singurul rezistent din munți la categoria de legionari. Să fie clar, după instaurarea comunismului în România nu mai avea importanță opțiunea politica interbelică, ci doar lupta cu arma în mână împotriva comunismului.

Revenind la AUR nu văd de loc acolo neo legionari, pe care i-am cunoscut la conferințele PERT  despre experimentul diabolic  de la Pitești și cu care am avut conflicte. Sunt niște tembeli inconștienți, fără niciun viitor, care încearcă să readucă un trecut de care trebuie să ne rușinăm.

Cum am spus, AUR este o alcătuire politică cu totul deosebită de ceea ce era legionarismul interbelic. În primul nu este o mișcare xenofobă, este a oamenilor din diaspora nemulțumiți de statutul și de felul în care sunt tratați în Occident, unde au venit să muncească onest. Această mișcate are și un ecou intern, în grupurile ortodoxiste, naționaliste, acum anti vacciniste. Este de fapt revolta precariatului românesc de aici și de aiurea. El este un partid de aceeași sorginte populistă cu cei strânși în jurul lui Trump. După cum s-a văzut experimentul Trump  a dat chix, cu o încercare de lovitură de stat care nu a făcut de loc America mare din nou!

Să vedem cum evoluează această adunătură în peisajul politic actual? 

 

7 comentarii:

  1. Cred ca trebuie sa iti revizuiesti acest bilet. Ai avut o tema data in titlu si te-ai intins peste vre-o doua trei care nu au nici-o legatura cu tema de baza. Adica
    a. Demonstreaza ca partidul Aur este legionar . si asta ar fi dezbaterea conform temei.
    b. Cum ii atasezi tu pe Liceanu si alti romani intelectuali cu legionarismul. Nu este corect! Adica pentru ca l-am cunoscut acum vre-o 25 de ani pe Liceanu , intr-o imprejurare extrem de placuta ( la un restaurant ) pot sa-ti spun ca era tare rezistent la bautura. Nu stiu daca mai este acum . Legionar nu , nu ... , Nu avea nici-o legatura . Asta este dezavantajul oamenilor care au pregatire umanista ... ei nu se pot face ingineri . Dar inginerii , cum este cazul tau si al meu si al multora , se pot face scriitori de bilete sau orisice hirtii mizgalite ,
    3. De ce vorbesti despre experimentul Pitesti cind nu ai nici-o expertiza, S-au scris atitea despre acest experiment , si anume de oameni care stiau despre ce a fost vorba. Este o pagina murdara in istoria noastra , si nu este vorba numai de legionari.

    Oricum cred ca ocolesti teme la zi , care au aparut cu ocazia givernarii actuale . Hai sa t-i le dau poate scrii despre astea ca sunt tare curios sa vad care este parerea ta :
    pai sa incep cu ce ma doare
    a. Cum este cu cresterea de 8% a pensiilor din luna ianuarie ? Mult promisa de liberali in recenta campanie. Dar cu alocatiile pentru copii .Nu discut de pensiile speciale mult aparate de PNL si PSD , si a caror anulare a fost inclusa doar in programul legionarilor de la AUR.
    b. Care este explicatia ta ca un medic roman din Timisoara a descoperit o solutie pentru un ser impotriva corona virus , a cerut bani de la stat pentru cercetare si nu a primit , in schimb descoperirea lui a fost preluata de firme din Germania care nici cu curul nu se uita la romanul nostru. Stiai ca asa a patit si Paulescu cu insulina ?
    c . Una care putin ma intereseaza dar care cred ca este o rusine . Adica o serie de parlamentare de dreapta fac si reusesc politica pentru ca sug stromeleaguri ? Adica practica sex oral! Cum iti explici chestia asta !!!
    Ar mai fi vre-o zece teme aparute in ultimul an de minunea de politica de dreapta romaneasca. O sa ti le dau pe parcurs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, cred că nu ai fost atent la ce am scris.
      Am spus clar că AUR nu are caracter legionar. El nu este xenofob, pentru că pornește de la românii din diaspora. Asta la sfârșit.
      Povestea cu legionarii pornește de la acea diatribă din Observator cultural. Și autoarea face legătură cu Lavric doctorand al lui Liiceanu.
      Cât despre Experimentul Pitești, urmăresc de mulți ani, de la înființare acest simpozion care se desfășura la Pitești în final de septembrie. L-am cunoscut inclusiv pe Ioan Gavrilă Ogoranu. Stând în Pitești am fost la Pușcăria respectivă. Spre rușinea mea cei de la PNL au ales sediul județean unde era comnadatura pușcăriei, moștenire cretină de la PDL.

      Ștergere
  2. Tot ocolesti subiectele pe care trebuie sa te sprijini. AUR , nu pentru ca l-am votat nu este un partid legionar. Eu l-am votat pentru platforma scrisa pe care a prezentat-o in campanie .
    Adica
    300 de parlamentari , conform referendumului
    eliminare pensii speciale ( sunt aproape 500.000 )
    recuperarea rominilor plecati in strainatate
    si de ce nu reunirea mult trimbitata cu Basarabia
    Daca asta inseamna fascism / legionarism atunci Dumnezeu sa ma ierte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă interesaează opțiunile tale electorale. Dacă te simți bine de Șoșoacăsau George Simion este treaba ta?
      Repet, nici măcar nu ai citit ce am scris. Este un partid care pute a Trump și vezi bine ce a pățit acest individ.

      Ștergere
    2. Și încă ceva! Basarabia se va reuni cu România când votr voi o majoritate de români de acolo. Până atunci mai bine îi ajutăm să-și recapete conștiința românească nu circul pe acre-l practică Simion!

      Ștergere
  3. Stefan din Toronto11 ianuarie 2021 la 19:57

    De cite ori lucrurile merg tare prost in lume, apar miscari
    de dreapta. Democratiile par fragile iar dictaturile solide.
    Par...dar nu-i adevarat.

    Pina si in bastionul democratiei, USA, s-a intimplat acelas lucru.
    Istoria depinde uneori de citeva momente. Daca asediatorii din
    Capitol pe 8 ianuarie erau si mai violenti, puteau omori senatori
    si congress-meni. Rezultatul: starea martiala, suspendarea constitutiei
    si dictatura lui Trump. A fost poate chestie de ore...sau chiar mai putin
    timp.
    PS Gâștele au salvat Capitoliul

    RăspundețiȘtergere
  4. Opinie din diaspora12 ianuarie 2021 la 15:26

    Draga Joe,

    nu ințeleg de unde idea asta ca acest AUR este partidul diasporei românești?Eu nu am auzit de ei decât DUPĂ alegerile din decembrie trecut. Se pare ca toata ‘elita’ partidului e in tara si nu in diaspora.

    Apoi teoria ce romanii emigrati sunt nemulțumiți de cum sint tratati in străinătate si de aceea votează un partid venit din neant…. Păi de ce nu se intorc înapoi? Acasa au drept de vot, pot sa spună ce nu le place si sa incerce sa îndrepte lucrurile, de la firul ierbii. Ce au crezut ei, ca pleaca in Europa si sint asteptati cu covorul rosu? Dupa 20 de ani de ’deschidere’ europeana’ mai este inca cineva care ănu vede clar inegaliatea acestei uniuni strict economice? Mie mi se pare o idioțenie să stai în străinătate si să votezi pentru cei care au ramas acasa un partid care duce tara de ripa.. Ce logică ar fi asta?

    In orișice caz logica alegătorului român din diaspora europeana mă cam intrigă. Au stat la coadă ca sa voteze niste necunoscuți în parlamentul european, unde România nu are mai nimic de zis, de facto, dar nu se duc de doua ori la rând la alegerile parlamentare din tara unde ar putea schimba ceva. Si cei care se duc voteaza cu fundul și nu cu capul…
    înțelege ce gindesc oamenii astia..

    RăspundețiȘtergere