miercuri, 7 septembrie 2022

A început școala!


A început școala și se îngrămădesc politicienii să participe la inaugurarea începutului de an școlar. Și este foarte oportun să participe, precum s-a văzut la ministrul Câmpeanu la CN Sava din București. Doamna Dogioiu se repede ca de obicei să dea cu oiștea în gard și critică, nimic de comentat că politicienii dau buzna la astfel de inaugurări. Jurnalista o ia la refec pe directoarea CN Lazăr din București că i-ar fi permis lui George Simion să participe la inaugurarea anului școlar. Eu sunt complet în dezacord cu jurnalista. Bine a făcut doamna directoare! Așa putut să constate George Simion cât este de popular, adică a fost primit cu huiduieli. Mă întreb dacă și la Măciuca ar fi fost întâmpinat la fel? 

Și că tot vorbește de gard jurnalista, mă întreb dacă la inaugurarea anului școlar la CN (Liceul) Ion Luca Caragiale din Ploiești au participat politicieni locali sau naționali. Ar fi fost prezenți pe jumătate din arena de sport, că cealaltă jumătate este retrocedată de o justiție nedreaptă și iresponsabilă. De această arenă de sport este legată o parte din adolescența mea, de handbalul pe care îl practica acolo Fiște și alți profesori de legendă. Chiar așa de iresponsabili sunt politicienii ploieșteni care nu găsesc o rezolvare onorabilă a acestei situații generate de o lege a retrocedărilor complet ticăloasă și imbecilă, ca majoritatea celor care dezonorează Parlamentul României.

Profesorul Mihai Damian explică extrem de judicios https://www.contributors.ro/de-ce-notele-din-gimnaziu-nu-trebuie-sa-conteze-la-admiterea-in-liceu/ necesitatea concursului de admitere la liceu. Această temă a fost tocată de jurnalista mai sus amintită. Profesorul de Matematică la Universitatea din Strasbourg explică faptul că notele date elevilor în gimnaziu (elementară pentru mine!) nu sunt relevante pentru ierarhizări. Aceste note reflectă gradul de cunoștințe acumulat de elev. Notele nu sunt complet obiective și reflectă gradul de subiectivitate al profesorului. Acest argument a fost însușit inclusiv de președintele Iohannis. Și a subliniat că nu este examen ci un concurs de admitere. Legat de asta doamna Dogioiu moare de grija profesorilor că se îmbogățesc din meditații. Mai bine ar reflecta de ce părinții dau copiii la meditații. Iar cei din zona rurală, dacă sunt deștepți intră la licee bune. Așa s-a întâmplat și în 1963, când am fost admis la Caragiale, având destui colegi de la țară. 

Și trebuie ruptă pisica ipocriziei liceelor tehnologice, inventate de Nicolae Ceaușescu! Ori faci un liceu teoretic ori înveți meserie la profesională. Dacă ai ambâț, dai diferențe și participi la examenul de bacalaureat. Și aici nu-i în regulă cu ierarhizări și folosirea notei la admiterea la universitate. Este tot reflectarea gradului de cunoștințe al elevului absolvent. 

Alt lucru care m-a stupefiat este ceea ce zice altă iresponsabilă, numită Magda Grădinaru care spune că părinții abia așteaptă să scape de școala românească. Chiar dacă ar fi adevărat, că unii visează că loazele sunt mai deștepte dacă învață să-și facă nodul la cravată la Paris, cum spunea Eminescu.  Cu toate că are mari probleme școala românească este capabilă să scoată în continuare absolvenți valabili. E o chestiune de patriotism și de bun simț.

Problema care este acum este legată și de testul PISA și alte lucruri asemenea. Un elev trebuie să învețe să știe să scrie o cerere la autorități, să capete independență de gândire, să fie pragmatic. Asta nu înseamnă că nu trebuie să știe mai puțină limbă și literatură română, că este greșit să folosești ca și când nu trebuie, mai bine o cacofonie decât ca și! Legat de asta am întrebat-o mai demult pe directoarea Liceului Lenau din Timișoara  care este diferența între elevii germani și cei de la Lenau. Elevii de la Lenau din România știau mai multă literatură germană decât omologii germani, dar elevii germani erau mai independenți în gândire. Asta e problema cu testul PISA!

Să urăm celor care au început școala, elevi și profesori mult succes! 


9 comentarii:

  1. Bravo Joe, cu asta sint si eu de acord. Eu cunosc doua cazuri cind romani din Germania s-au intors in tara cu odraslele lor care erau unul prin clasa a 7a si altul intr-a noua. S-au adat cu fundurile de pamint ca copii lor veniti de la gimnaziu din Germania nu au putut tine pasul cu cei de la liceul din Bucuresti unde i-au dus. Si problema nu era limba ci nivelul general de cunostiinte. De aceea, pina au termina liceele i-au tinut cu meditatori ca era prea mult de invatat si nu faceau fata singuri…Pina au ajuns la bacalaureat, asta a fost marea problema a familiilor, scola si performanta copiilor la scoala… O mama mi- a marturisit ca baiatul ei este ‘terorizat’ de colegele lui care nu stiu altceva decit sa invete (in clasa lui niste fete erau piua intii, se pare ..).

    Eu pot sa inteleg ca mutatul de la o scoala care iti spune mereu sa faci numai ce-ti place intr-un sistem care se vrea concurential, nu este comod pentru copii.

    In Franta este altfel: acolo selectia se face inca prin scoli. Elitele lor sint cernute bine de la liceu pina la licenta. Cine vrea si poate, are drumul deschis, cine nu, sa faca altceva..Poti argumenta ca sita e prea deasa in Franta, dar da rezultate…

    Germania s-a salvat pina acuma cu sistemul lor dual. Au avut o scoala buna de meseriasi. Cu intelectualii si managerii au stat mai prost..Si le-a mers bine, ca au exportat technica in draci.

    Numai ca acuma nu mai vrea nimeni sa invete o meserie in tara asta si sint disperati ca firmele mici si mijlocii care sint motorul economiei germane nu mai au cu cine sa lucreze..Au zeci de mii de locuri de ucenici neocupate…

    RăspundețiȘtergere
  2. George in ultimii 32 de ani liceul IL Caragiale din Ploiesti a produs 4 ministrii dintre care cel mai penibil a fost un liberal ministru de invatamint pe vremea lui Constantinescu, Era penibil pentru ca dormea in picioare. Alcolul bata-l vina ! Nu mai stiu cum il cheama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se numește Virgil Petrescu și era țărănist, cum erai și tu pe vremea aia

      Ștergere
    2. Asa este de ce sa te contrazic dar eu nu mai eram din 1992 in politica.

      Ștergere
  3. Cum este treaba cu centrala nucleara de la Zaporojie? toate cele 6 reactoare sunt scoase din functiune ? Sau sunt in curs de racire ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vorbesc de școală, tu mă întrebi de CNE Zaporojie. În mod normal, acum când este oprită CNE este conectată la rețeaua națională, clasă IV, deci are alimentare pentru pompele de răcire ale reactoarelor care evacuează căldura reziduală. În caz că rușii ar face prostia criminală să deconecteze CNE de la rețea atunci intervin generatoarele Diesel care alimentează rețeua internă Clasă III, care ține de câtă motorină au în rezervoare. De aici pericolul unui accident nuclear provocat intenționat. Însă evaluez că au anvelopă și că energia reziduală poate fi evacuată cu Diesel sau normal cu clasa IV rețeau națională și să nu existe pericolul supraîncălzirii zonei active cu combustibilul nuclear.

      Ștergere
    2. Multumesc ! M-ai lamurit dar nu m-ai linistit. Deci nu rusii sunt cei care bombardeaza zona centralei deoarece stiu foarte bine care sunt eventualele consecinte in zona geografica locuita si de ei.. Nu poti sa spui ca sunt prosti pentru ca in domeniul nuclear au ajuns la un moment dat sa fie printre cei mai buni.. Asta o spun fara intentia sa nasc vre-o polemica politica. Rezulta ca razboiul asta va dura decenii de acum in colo. Este nasol de tot pentru toata lumea !!! Pentru Europa Centrala in mod special este foarte nasol !!!

      Ștergere
    3. Rușii și-au masat artilerie lângă centrală ca să nu poată să fie loviți, nemernici și criminali.

      Ștergere