sâmbătă, 10 septembrie 2022

Regina






Voiam să-mi scriu jurnalul săptămânal, dar evenimente importante mă obligă să dedic această postare Reginei  Elisabeta a II a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord care a  decedat în această săptămână.

De ce este atât de important acest eveniment? 

Pentru că monarhia britanică este cea mai veche și importantă regalitate europeană. Fondată acum aproape 1000 de ani de invazia Angliei de către normandul William Cuceritorul în 1066.  Normanzii erau urmașii vikingilor care au cucerit coastă nordică a Franței și s-au franțuzit extrem de rapid, să se mire unii.  Este singura invazie reușită a insulei Marii Britanii, cu toate că a mai încercat Invicibila Armada spaniolă în secolul al XVI-lea și Napoleon. Ultimii au fost naziștii care au încercat și ei o invazie avortată. 

Istoria Franței și a Angliei este intim legată prin vecinătate, despărțite de Canalul Mânecii. Monarhia engleză este inspirată de mai vechea monarhie franceză cu Charlemagne și Hugo Capet. Aristocrații normanzi vorbitori de franceză au lăsat moștenire deviza casei regale engleze. Dieu et mon droit. Regii Angliei au avut pretenții asupra posesiunilor franceze reglate printr-un război lung de 100 de ani în urma cărora s-a consolidat sentimentul național francez și cel englez. Aristocrații normanzi au devenit englezi adoptând și limba țării engleza într-o perioadă de trei secole. Primul rege cu sânge englez a fost Richard al III-lea, făcut faimos și de Shakespeare. Regele era important pentru că era primul cavaler al țării, părintele națiunii, William s-a ocupat cu un recensământ al Angliei după cucerire, Doomsday Book. Regele era unsul lui Dumnezeu, dându-i legături speciale cu  religia creștină. Henric al VIII-lea ajungând să devină capul Bisericii Anglicane, care se desparte de catolicism. Regii erau cei care participau la Cruciade, ca Richard Inimă de Leu, sau conduceau armatele engleze învingătoare la Poitiers, Crecy, sau Agincourt împotriva francezilor. Tradiția cavalerească a fost întreruptă de faptul că monarhia engleză nu aplica legea salică a regelui de sex masculin, atunci când marea regină Elisabeta I accede al tron. Chiar dacă doamna prim ministru Truss spune că monarhii englezi au domnit neîntrerupt aproape 1000 de ani, există un hiatus  de 11 ani între 1649 și 1660. Atunci nefericitul rege Charles I a fost decapitat de Parlament. Abia în 1660 s-a reinstaurat monarhia cu Charles al II-lea. Este interesant că actualul rege Charles al III-lea are același prenume cu cei doi regi implicații în aceste evenimente nefericite pentru monarhia engleză. Atunci regele și-a pierdut puterea, absolutismul regal a fost abolit și a început domnia regilor parlamentari englezi și ulterior britanici. Sunt evenimente care sunt descrise în romanul lui Dumas După 20 de ani! Atunci absolutismul regal englez a fost abolit, dar cel francez instituit de cardinalul Richelieu a reușit, contestat de Fronda care reunea burghezi și nobili, dar care adus la domnia lui Ludovic al XIV-lea, cel care spunea: Statul sunt eu! Și apropo de regele francez, el are domnia europeană cea mai lungă, de 72 de ani, e drept că avea 5 ani când a devenit rege. Domnia Reginei Elisabeta a II-a a fost de mai mult de 70 de ani, ea devenind însă regină când avea 26 de ani în 1952. 

Regina Elisabeta a domnit 70 de ani și a trăit evenimentele care au dus Marea Britanie din cea mai întinsă putere ca teritoriu colonial într-o țară redusă al dimensiunile insulare.  Pentru că Marea Britanie stăpânea un teritoriu care acoperea 22% din lume, depășind Imperiul Țarist și urmașele lui, URSS și Rusia de azi. Chiar dacă nu mai dețineau puterea executivă, regii Angliei și apoi a Marii Britanii sunt simbolul cel mai puternic al acestei țări. Așa că Regina Victoria a primit și titlul de Împărăteasă a Indiei. Marea Britanie a reușit o decolonizare fără conflicte cum au pățit Franța, Olanda, sau Portugalia după Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv regina Marii Britanii este în continuare capul statului în țări importante precum fostele dominioane, Canada și Australia și, de asemenea și alte țări din Commonwealth. Marea Britanie a dus o politică de echilibru în tot secolul al XIX-lea și secolul  XX. Așa că a reușit finalmente să-l învingă pe Napoleon Bonaparte. Apoi în Războiul Crimeii din 1856 a stopat pretențiile Imperiului Țarist asupra Balcanilor și Constantinopolului și dând posibilitatea apariției statului modern al României! Că actuala agresiune a Rusiei în Ucraina seamănă cu acest război este mai mult decât evident! Apoi în cele două războaie mondiale Marea Britanie a fost ferm împotriva militarismului german și hitlerist. 

Regina Elisabeta a văzut și trăit multe. Ca șef al armatei Marii Britanii a urmărit războaiele în care propria țară a fost implicată.  Și nu au fost puține: Războiul din Coreea terminat în 1953, Agresiunea de la Canalul de Suez din 1956, Războiul din Falkland din 1982, Războiul din Irak declanșat fără aprobarea ei de  primul ministru Tony Blair.

Nici propria familie nu a fost scutită de drame și tragedii., mariajul nefericit al lui Charles cu Diana, divorțul prințesei Anne, problemele prințului Andrew, mariajul controversat al nepotului Harry cu Megan Markle. Pentru poporul ei Regina Elisabeta a fost însă un model exemplar. Chiar dacă de modă veche a permis copiilor săi căsătorii cu persoane fără ascendențe nobile. 

Regele Charles al III-lea este de fapt primul rege cu studii universitare, nu a mai fost educat acasă.

Regina Elisabeta a II-a lasă multă jale din partea propriului popor, dar a întărit sentimentul monarhic al britanicilor, monahia britanică este centrul identității lor naționale într-o țară care practică multiculturalismul acum. Foarte semnificativ a fost momentul sosirii noului cuplu regal la Palatul Buckingham, când un om din serviciul de protecția era de origină indiană, sau polițistele negrese care păzeau palatul.

Sper ca Regele Charles al III-lea să trăiască în pace și onor, cum spune Imnul nostru regal. El a dovedit că este un prieten apropiat al României, mai ales că are și proprietăți la noi. 

 

Iar în final să scriu câteva cuvinte despre alt deces important petrecut săptămâna trecută. Este vorba de alt nonagenar, Mihail Gorbaciov. El era demult pensionar. Însă impactul acțiunilor sale este foarte important pentru lume și mai ales pentru Europa de Est. El a încercat o misiune imposibilă, reformarea comunismului. Acest sistem creat de Lenin și Stalin este imposibil de reformat. Au visat la reformă ungurii în 1956 și cehoslovacii în 1968. Totul s-a terminat în represiune și victime. Și așa cu sforțările sale Gorbaciov a îngropat comunismul în Europa de Est și în propria lui țară. Mă gândesc cu groază dacă ar fi pus mâna pe putere atunci un siloviki cum este Putin.  Dar istoria s-a scris deja și Putin nu face decât să îngroape Rusia.

 

 

 


7 comentarii:

  1. Dumnezeu sa o ierte si apoi sa o odihneasca pe Regina. Am stimat-o foarte mult si cred ca a fost un prieten al Romaniei in ciuda deosebirilor de sistem. . La fel de mult respect si recunosc calitatea de rege al lui Charles al III-lea. Din pacate si sper sa nu am gura aurita , nu cred ca va avea o domnie prea linistita. Pe undeva soarta lui se aseamana cu cea a lui Mihail Gorbaciov. care a demolat comunismul in Est cu pretul desfiintarii URSS. Charles va fi asaltat de miscarile republicane din tari importante ale Commonwells ( Canada , Australia si altele ) Nu cred ca va face fata, Va trebuii sa le dea independenta totala. Deci va fi urit de englezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema dificilă pentru el este Scoția. Riscă să fie regele unei Scoții independente, de unde se trage și familia lui prin urmașul Elisabetei I, James regele Scoției din 1603. Canadei nu-i pasă de faptul că sunt for mal monarhie, numai australienii au puseuri de republicanism și probabil niște insule de prin Caraibe. Nu cred că englezii au pică pe el, este un om inteligent și moderat, iar amintirea Dianei s-a cam estompat.

      Ștergere
  2. Da am uitat sa pomenesc de Scotia Si Noua Zeelanda unde agitatia pentru republica este din ce in ce mai mare in ultimii 10 ani. Imi scapa numele dar acum citiva ani un prim ministru australian sau zeelandez ar fi spus ca republicanismul lor tace cita vreme traieste Elisabeta, Au avut respect pentru ea ca de fapt il si merita. Da este o problema si cu Diana. Asta este ca o scinteie care poate aprinde spirite idolastrice din interior. In acele momente putini inteleg ca oare cum ar fi fost acum daca proaspat unsa regina Diana ar fi ignorat nu numai obligatiile familiale ci si cele politice , si s-ar fi dus la circiuma cu iubitul

    RăspundețiȘtergere
  3. Comunismul leninisto/stalinisto/maoist a fost reformat in China. Gorbaciov a continuat raboiul in Afganistan si a trimis trupele OMON in Lituania. Asasinarea lui ceausescu este urmarea adversitatii sale combinata cu disputa Bucuresti/Budapesta pe istoria Transilvaniei(cand Ceausescu si-a retras mbasadorul). Calatorind in Rusia, am vazut ca in Rusia reforma era numai o poveste slabista. Duci

    RăspundețiȘtergere
  4. Observatii și comentarii foarte interesante. Felicitări! Am impresia însă, Joe, că ai prezentat-o pe Elisabeta I ca prima femeie care a devenit regină a Angliei. De fapt, înaintea ei a fost regină cealaltă fiică a lui Henry VIII, regina Mary , supranumită Sângeroasa Mary (Bloody Mary) fiindcă a făcut multe victime printre protestanți încercând să reimpună catolicismul. Mama ei era foarte catolica Ecaterina de Aragon, de care Henry a divortat fără acordul Papei, conflict în urma căruia s-a declarat el însuși cap al Bisericii Angliei. Elisabeta I, care era fiica Annei Boleyn (decapitată din ordinul lui Henry sub acuzație de adulter), a reintrodus tipul de protestantisnm numit anglicanism. Titlul de cap al bisericii asumat de Henry VIII a fost moștenit de monarhii englezi, s-a transmis, bineînțeles și Reginei Elisabeta a II-a și va fi preluat și de Charles. Pe monedele britanice, chipul reginei este înconjurat de o inscriptie unde apar scrise si cuvintele "Fidei Defensor"(apărător al credinței). Este titlul care i-a fost acordat chiar de Papă lui Henry VIII, fiindcă acesta a scris un tratat de apărare a Catolicismului față de tezele lui Luther. Dacă vă întrebați de ce nu i-a fosr retras titlul când s-a certat cu Papa, răspunsul e că titlul i-a fost acordat de Papa Leon X, și cearta pentru divorț a fost cu Papa Clement VII. Cum se considera ca Papa nu poate greși, deciziile papale nu puteau fi anulate. Ziceam că titlul va fi moștenit și de Charles III. Charles a încercat pe vremea când era prinț moștenitor să se arate ceva mai "progresist", inclusiv încălcând regula că monarhia nu se amestecă absolut deloc în politică. El a emis opinii proprii în diferite domenii ca ecologia, agricultura și arhitectura Londrei, opinii cu implicații politice. A zis si că poate titlul de apărător al credinței ar putea fi înlocuit cu titlul de "apărător al credințelor". Mulți s-au alarmat, s-au gândit că el ar putea păstra acest obicei și ca rege, ceea ce ar crea o gravă criză prin încălcarea principiilor monarhiei constituționale. Dar cred că adepții monarhiei pot fi liniștiți. Întrebat într-un interviu la BBC dacă va renunța la astfel de gesturi, Charles a răspuns că una era ca prinț, alta va fi ca rege. "Deci vă veți schimba atitudinea?" "Păi nici nu s-ar putea altfel, că doar nu sunt prost", a răspuns Charles. Îmi asum riscul de a mi se spune că am plictisit cu aceste detalii și semnez. Mihai Vasilescu, Londra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Mihai cu Bloody Mary! Se consumă și ca vodcă cu suc de roșii hahaha. A fost ea prima regină, dar cu relevanță internă. Când te gândești că reginele au devenit monarhi de drept divin în Anglia din cauză că Henry al VIII-lea nu a avut moștenitori decât fete și s-a certat cui Papa și a inventat anglicanismul. De aceea și divorța și se căsătorea să facă un băiat. Din prima mea vizită în Anglia am remarcat că doi monarhi sunt la mare cinste, inclusiv în cultura populară, unul cu pub-uri cu numele lui lui Henry al VIII-lea, probabil și cu celebra lui problemă care se observă și la armurile lui de la Turnul Londrei. Și apoi Regina Victoria!

      Ștergere
  5. SUNT PENTRU MERITOCRAȚIE ȘI ÎMPOTRIVA REGALITĂȚII CA DREPT DIVIN !
    Nu m-a interesat niciodată vreo Casă Regală , fie și a României . Toată tevatura prezentă se datorează mai ales Literaților și Artiștilor , care au ca principii călăuzitoare pe Dumnezeu și Casa Regală . La care se adaugă masa amorfă a tolomacilor avizi de senzațional ; câți dintre ei au habar că Parlamentul Britanic a propus reducerea sumelor din bugetul țării plătite anual Casei Regale ?
    Prefer pe Mareșalul Antonescu decât pe regele Mihai !

    RăspundețiȘtergere