vineri, 2 septembrie 2022

Jurnal de început de septembrie






Aș vrea să cer scuze care caută un singur subiect. Este jurnalul unei săptămâni și totul este eclectic. 

Voi începe cu concertul de 1 septembrie de la Filarmonica Pitești pe care îl vedeți în poză. Este un concert de pre-stagiune cu acces liber. La pupitru a fost Tiberiu Oprea primul dirijor al Filarmonicii Pitești. Nu am mai fost prezent de un an pe scena piteșteană și ne-a oferit un program divers. Orchestra condusă de Tibi Oprea a cântat uvertura la Nabuco de Verdi, a continuat cu uvertura la Orfeu în infern de Offenbach care cuprinde celebrul French Cancan. Apoi s-a interpretat încântătorul și tristul Vals al lui Șostakovici. A fost apoi frumoasă piesă a lui Grigoraș Dinicu Hora Staccato. Au urmat suitele Carmen de Bizet. Ne-a încântat Grieg cu Peer Gynt și apoi Humperdink cu Hansel și Gretel. Programul s-a încheiat Dansurile slave a lui Dvorak  și Dansurile polovțiene ale lui Borodin. Dar orchestra a mai dat un bis cu Dans maghiar de Brahms. Un program reușit și încântător pentru melomanii piteșteni. Vom avea ocazia să-l audiem pe Alexandru Tomescu și pe dirijorul Tiberiu Soare. 

Vreau, nu vreau mă întorc la comentarii despre noua reformă a învățământului. M-a iritat comentariul lui Madam Dogioiu ipocrit și fals de spre învățământul din perioada comunistă. Eu am prins anii 50 cu cozi la carne și la pâinea pe cartelă. Dar a fost o vreme frumoasă, eram copil protejat de părinți, chiar dacă presiunea ideologică era mare. Nu am nicio nostalgie după comunism. Însă ce transmite doamna Dogioiu este doar propagandă fără sens. Școala din comunism pe care și autoarea a făcut-o probabil până la final de liceu era mai rigidă, obtuză, ideologizată. Dar se învăța. Când am intrat în liceu prin EXMEN doamnă Dogioiu, cum probabil ai intrat și dumneata, eu la mijlocul anilor 60, concurența era serioasă și intrau mulți de la țară pentru că erau buni și deștepți. Nu se admitea să nu înveți, de fapt asta era singura preocupare, chiar dacă unii mai făceau sport. În anul 2 de liceu din clasa mea au rămas 9 repetenți! Prin anii 80 înțeleg că nu mai rămâneau repetenți, că nu dădea bine. Școala de azi a decăzut pentru că sunt prea multe moașe la copil. Pentru că nu trebuie stresat elevul, că se induce o egalitate de șanse falsă, nu există o notare obiectivă și mulți elevi buni nu acced la licee bune că sunt profesori care umflă notele în gimnaziu. Așa că sunt bune examenele! Liceele industriale este necesar să fie desființate că produc rebuturi. Să rămână doar școli profesionale focalizate pe meserie, că tot ne plângem de lipsă de calificați. Dacă un absolvent de profesională vrea să aibă bacalaureat să dea diferențe și apoi examen de bacalaureat. Ar trebui ca universitățile particulare să fie drastic monitorizate să nu mai dea diplomă de licență, doar un certificat de studii. Aceste examene de licență să fie date doar la universitățile acreditate de stat. Și trebuie să fie clasificate universitățile ca angajatorii să știe pe cine angajează. Absolvenții de Politehnică și Științe Exacte din comunism au fost foarte ușor integrați în Occident, chiar dacă acum suntem cu universitățile în coadă. Ce învățaseră în România era de calitate, doar noile cerințe digitale au fost complementare, însă inginerii, matematicienii, fizicienii s-au adaptat foarte ușor și bine. Și azi cu toate că mediocritatea domină, inginerii români absolvenți de azi găsesc ușor de lucru, e criză mare de ingineri, se produc prea mulți absolvenți de profesiuni care nu au căutare. Este complicat cu reforma învățământului, poate nu am dreptate, dar trebuie măsura, aia a lui Ionel Brătianu oferită lui Nicolae Iorga!

Acum despre lecturi! Am lăsat un pic eseurile lui Rushdie și am început să citesc După 20 de ani a lui Dumas tatăl. Este o lectură încântătoare, traducătorul folosește mușchetar, este o versiune pdf de pe internet și nouă pentru că se folosește â! Aseară am găsit la librărie un Houellebecq nou. Este însă o culegere de eseuri, nu un roman.























Am fost marți la Balta la Firel. Patronul care ne-a luat banii a ridicat prețul la 100 de lei. Mitică a dat lovitura cu doi ciortani unul 1,3 kile. Eu m-am așezat se pare neinspirat. Eram lângă un jupân care mi-a explicat că contează nada. Și la el veneau peștii, la mine nu! N-am avut nici viermi și am luat puțini carași catch and release

Ceva despre fotbal. Au avut loc meciuri în La Liga spaniolă și în Premiere League. ca de obicei am tremurat cu Real Madrid și cu Liverpool. 

Real a fost în deplasare la Barcelona, dar cu Espanol. A fost un meci dificil. Real a început tare a dat gol, dar a fost egalată de Espanol în prima repriză. Repriza a doua a însemnat  presiune din partea Espanol cu ocazii salvate de Courtois. Când părea că se va termina egal, dar o centrare perfectă a lui Rodrygo și Benzema marchează. Mai dă un gol din lovitură directă în prelungiri. 3-1 pentru Real!

Alt meci tare s-a desfășurat pe Anfield Road între Liverpool și Newcastle. Newcastle a venit cu noua achiziție Isak de la Real Sociedad, suedezul negru ca tuciul. Isak a marcat pentru Newcastle. A mai dat un gol, dar pe Liverpool i-a salvat VAR-ul, ofsaid! Isak pare mult mai bun aici, în Premier League cu apărări cam avansate, cum fac echipele de top. Edie Howe antrenorul lui Newcastle a greșit scoțându-l pe Isak și au încercat să apere golul. Dar pregătirea fizică a lui Liverpool i-a copleșit. A egalat  Firmino și se părea și aici că se termină egal, cei de la Newcastle trăgând de timp. Și a venit ultima fază din minutul 90+8. Un corner, al 13-lea? Și din el a ieșit golul victoriei lui Liverpool, marchează Carvalho! Trebuie să ai noroc, dar ajută doar pe cei îndrăzneți!

Aseară Manchester United care și-a consolidat formula cu care a câștigat cu Liverpool i-a pus pe ultimul loc pe Leicester, 1-0 pentru Man United!

A început contraofensiva la Herson în Ucraina. Se spune că a fost pregătită de americani. Nu este spectaculoasă, dar o victorie deschide drumul spre Crimeea și sfârșitul criminalului Putin. Ucrainenii sunt precauți își dozează eforturile și nu distrug, pentru că este patria lor, sunt casele lor! 

Și ceva despre Phoenix. Sunt strict contemporan cu această legendă muzicală românească.

 

A început Parlamentul, cu mare scandal în coaliție. Budăi, iresponsabilul de Muncă anunță creșterea pensiei, normal! Dar și mărirea salariului minim la 3000 de lei care lovește în întreprinzători. PNL nu a fost anunțat, Câciu de la Finanțe nu știe dacă poate bugetul să acopere aceste creșteri. Acești miniștri sunt impostori pentru că accelerează pe populismul iresponsabil. Se invoca modele din UE, dar la țări cu buget care permite ajutoare sociale. Pesedei sper ca suprataxarea din Energie să le rezolve populismele, în loc să se ducă la investiții care chiar au impact pozitiv în economie. Eu nu văd continuând în acest mod coaliția. USR și Drulă fac jocul PSD și introduc moțiune simplă împotriva lui Virgil Popescu. Cîțu a explicat că aceste creșteri din energie sunt cauzate de măsuri tâmpite impuse de PSD.  Ciucă este orice, dar nu un lider credibil pentru PNL, face jocul PSD, nu are curaj, parcă n-ar fi fost general. Ciucă nu are viitor politic. Iohannis a greșit cu el. Culmea că se tot vorbește de candidaturi la prezidențiale, când totul s-a tranșat în ajun campaniei în precedentele alegeri. Vom vedea. 




6 comentarii:

  1. Neata Joe! Eh, jurnalul e o colectie de preocupari care mai de care mai diverse. Ca fiecare cititor sa aiba partea sa de placere. Eu, una, as vrea o analiza mai cuprinzatoare asupra lui Nicolae Ciuca, care ma intriga cum a ajuns in capul statului si se pare ca doreste sa candideze la presedentie, loc liber se pe acum, judecand dupa atitudinea lui Klaus. In privinta invatamantul ideea principala e cu adevarat:"Școala de azi a decăzut pentru că sunt prea multe moașe la copil." Se-nvart cuvinte:egalitatea de sanse,etc. in loc de "invatati loazelor" ! Incepand cu profesorii! Nu uita, ca noi am avut sansa de a studia cu profesori formati inainte de razboi:Grigore, Simache, Milica, Pop Eugen, Bazu, Preda, Boncu, pana si d-na Brustiuc(desen) facuse Belle arte. Cei tineri aveau modele. Iar noi, elevii, ii aveam modele pe ei toti. Pe alese! Insistenta pe matematica si romana mi se pare ingusta. Sa nu se mai numeasca licee de cultura generala, pentru ca n-o fac. Oare cati au auzit de A. Dumas la care te-ntorci tu cu drag? Si cine va fi consumatorul de maine al filarmonicii? Cine-i , ba, Sostakovici? La ce echipa joaca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicolae Ciucă a fost un generral onorabil care a luptat în Irak și Afganistan. A ajuns Șeful Statului Major, iar pesedeii care guvernau doreau să-l tot schimbe și-l hărțuiau. Iohannis l-a apărat și l-a făcut prim ministru peste coaliția PSD-PNL în speranța că-i va pune pe pesediști la respect. Prim mimistrul Ciucă s-a dovedit foarte slab în relația cu PSD, le face poftele. Grupul care conduce PNL l-a făcut și președinte PNL. În momentul când nu va mai fi nevoie de el îl vor schimba fără regrete.

      Ștergere
  2. O prietenă îmi atrage atenția că nu am aminit de moartea lui Mihail Gorbaciov. A fost o importantă personalitate a finalul de secol XX și a facilitat prăbușirea comunismului în Europa de Est. Germanii îl adoră pentru rolul lui în unificarea Germaniei. Rușii îl urăsc pentru că a prăbușit URSS, care s-a făcut praf și mai ales pentru nivelul de viață scăzut de atunci, trăiau în criză.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu sa il odihneasca pe Mihail Gorbaciov.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi place poza de la pescuit. Daca aratai asa in tinerete nici nu te mai tineam minte. Acum merge. BarbaS

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca te tot chinuie chestiunile care rezida din liberalism. Iti recomand sa iti tratezi chinurile cu cartea lui Nicolae Paolescu - Cele patru patimi si remediile lor. EXCELENTA !!!

    RăspundețiȘtergere