joi, 15 septembrie 2022

Jurnal cu muzică și justiție

Cu Tiberiu Soare

Azi a debutat a XVI-a stagiune muzicală de la Filarmonica Pitești. Și a fost deosebită prin faptul că dirijorul invitat a fost maestrul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români. Acesta ne- propus un program de muzică modernă a secolului XX. 

Prima piesă interpretată a fost Concertul nr. 1 pentru marimba și orchestră de Ney Rosauro. Este compoziția unui compozitor brazilian cu care este un percuționist și interpreta la acest instrument apreciat în America Latină. Solistul la marimbă a fost tânărul Sorin Rotaru. Piesa s-a bucurat de succes din partea publicului și fost aplaudată, iar solistul a oferit un bis la marimba.

Sorin Rotaru





















În parte a doua a concertului am audiat Suită din Baletul Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev. Este o piesă dificilă cu o orchestră cu mulți suflători, tubă, inclusiv saxofon. Tiberiu Soare a dat măsura capacității sale de a controla o orchestră complexă. Muzica a fost viu aplaudată la finalul interpretării. 

M-am fotografiat cu maestrul Tiberiu Soare.



În actualitatea parlamentară este acum discuția privind legile pe justiție care se vor să încheie controlul MCV din partea Uniunii Europene. Legile au întâmpinat puternică opoziție a USR care au și atenționat Comisia de la Veneția. Aceste opinii useriste au fost larg mediatizate în presa favorabilă lor, adică Spotmedia și mai ales G4 media. Am citit articolul lui Dan Tăpălagă în care bate câmpii. Nu știu de ce-și afișează mutra aia fudulă și importantă în situl G4media.  De ce bate câmpii? Pentru că am citit în Dilema veche articolul scris de Valeriu Stoica. Stoica a fost un important și controversat lider liberal, însă s-a retras din politică, preferând avocatura, profesoratul la Drept și via de la Drăgășani. Dacă i se pot imputa anumite decizii politice din trecut, a avut onoarea să se retragă când și-a dat seama că nu are viitor în politică și este păcat văzând cine se vântură azi în politica românească. Nimeni nu-i poate contesta însă expertiza juridică. El apreciază pozitiv aceste proiecte de legi, care au fost discutate cu CSM, au fost negociate cu PSD de către Cătălin Predoiu. PSD este foarte retrograd și tentat să controleze sistemul de justiție și Valeriu Stoica îl laudă pe ministrul Predoiu. În Parlament s-a admis și un amendament al USR, ceea ce arată că se poate discuta și negocia. Eu sunt atât de dezamăgit de partizanatul unor jurnaliști de la tv, sau că se comportă ca jurnaliști pistol în solda unor interese politice. Acești gazetari îl făceau praf pe Rareș Bogdan pentru replica unor deraieri din interiorul UE privind economia de energie, care erau de bun simț, dar considerate anti UE. Apoi însă aceiași jurnaliști, sau alții să zicem apreciau discursul aceluiași Rareș Bogdan privind accesul României în sistemul Schengen. Arogantul tâmpit de Tăpălagă era de părere că nu merităm. Acest individ pare că nu a trecut prin frontierele cu cozi la Giurgiu sau la Nădlac. Din acest motiv prefer să nu mă mai uit la dezbateri politice la tv cu pesedei aroganți și populiști care mint fără rușine și jurnaliști partizani. Prefer să mă uit pe internet la știri și dezbateri și după cum vedeți reacționez pe forumuri când unii sar calul. 

Acum cu decesele importante ale lui Gorbaciov și ale Reginei Elisabeta a II-a am și eu probleme. Zilele astea un amic s-a dus la Domnul. Trebuie să blochez FB să nu gafez și să-i urez decedatului de ziua de naștere și la fel să nu-i mai trimit pe e-mail blogul. În această săptămână au plecat dintre noi și doi mari artiști nonagenari: regizorul Jean Luc Godard cu ale lui A bout de souffle și Pierrot le fou cu Belmondo în rol principal și Irene Papas, cea din Zorba.

Am trăit momente de tensiune și de satisfacție după runda din Champions League. Liverpool a câștigat în final cu 2-1 împotriva lui Ajax, care a jucat foarte bine. Apoi Real Madrid a învins greu pe RB Leipzig cu 2-1 care a jucat complet altfel decât în etapa trecută când a fost învinsă acasă fără drept de apel de Șahtar Donețk. Cineva m-a întrebat de ce uit de Petrolul, echipa copilăriei care rămâne preferata mea în fotbalul autohton. Nu uit de ei, sper să continue prestația bună de la revenirea în Superligă.

Luni am mers la pescuit, dar a fost o zi foarte slabă. Am pescuit unde un jupân scotea crapii unul după altul cu două săptămâni în urmă, la noi nimic!

Vremea a fost bună zilele astea, dar se răcește de duminică. Începe toamna să intre în drepturi. 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu