joi, 22 septembrie 2022

Mobilizarea speriată a lui Putin

Cu Alexandru Tomescu

Putin este la strâmtoare și sub presiune, armata lui suferă înfrângeri umilitoare și a recunoscut că este în război! Păi ar trebui arestat după legile de care dispune după mușchii lui. Așa că a ordonat mobilizarea parțială. Chestia a trezit prompt proteste, rușii care dau năvală la frontiere să fugă cu mașina, să plece cu avionul. În același timp Putin vrea referendumuri rapide pe teritoriile pe care le-a acaparat în Ucraina, ca să le anexeze și să le declare teritoriu național și să amenințe cu bomba atomică. Că asta este o minciună propagandistică reiese și din faptul că în Crimeea care a fost anexată prin referendum au avut loc atacuri ale Ucrainei și Rusia nu a reacționat.  Opinia mea este că folosirea bombei nucleare este exclusă. Și am argumente. În primul rând prin natura meseriei. Am fost printre puținii martori ai norului de la Cernobîl, ajuns deasupra Piteștiului pe 2 mai 1986 pe la ora 4 d.a. Atunci dozimetria reactorului TRIGA a înnebunit, valorile au crescut de mii de ori și eu am avut atunci dileme morale privind meseria de inginer nuclear. Numai noi puteam vedea asta pentru că aveam aceste instalații dozimetrice. Efectele asupra mediului și oamenilor nu au fost clare, dar faptul că idioții agresori ruși care au capturat Cernobîl s-au îmbolnăvit în urma contactului cu praful radioactiv din pădurile din jurul Cernobîlului te pune pe gânduri. După atâția ani zona Cernobîl este periculoasă. O bombă nucleară fie și tactică poate distruge inamicul, dar creează acolo o zonă puternic radioactivă care afectează inclusiv militarii proprii, zona va fi exclusă luării sub ocupație și inclusiv apare un nor radioactiv transfrontalier. Aceste consecințe duc sigur la un conflict global cu consecințe extrem de dezastruoase pentru Rusia. Mai există și factorul militar rus care nu cred că va accepta să declanșeze un dispozitiv nuclear cu toate consecințele. Se tot discută despre atacuri accidentale asupra centralelor nucleare ucrainene, dar până acum nu a fost lovit niciun reactor nuclear. Cred că aceste atacuri se fac să oblige CNE să fie oprite ca să nu mai producă energie electrică. Iarăși un bombardament direct asupra reactoarelor vor produce consecințe militare și politice similare cu un atac cu bombă atomică. 

Am citit o analiză interesantă asupra războiului din Ucraina de Cristian Felea  

https://www.contributors.ro/contraofensiva-de-toamna-a-ucrainenilor/ 

Felea a lucrat în serviciile secrete și pare a fi foarte bine informat. El spune despre ofensivele ucrainene că au fost pregătite cu consilieri militari americani și britanici. Aceștia au trebuit să-i pre ucraineni dezvețe de mentalitățile tipice armatei sovietice și asta a condus la succesul acestor contraofensive.

Altă problemă care apare pentru armata rusă este dacă cei mobilizați pot fi pregătiți într-o perioadă ca să poată face față armatei ucrainene. Un general român spune că trebuie trei la șase luni de antrenamente. Cred că conducerea militară rusă speră să-i aibă pregătiți pentru iarnă. Să vedem dacă acești militari luați cu japca sunt dispuși să moară pentru nebunia lui Putin. Există la acest dictator și temerea că înarmarea unor potențiali adversari să conducă la un război civil și acesta ar fi motivul doar al unei mobilizări parțiale.

Războiul continuă și Putin este disperat ar vrea oprirea ostilităților pe aliniamentele actuale, dar Ucraina și Zelenski refuză orice pace cu pierdere de teritorii și au dreptate. Nu cum s-a exprimat acest brontozaur numit Andrei Marga. M-a amuzat că este prezentat de Tismăneanu ca activist  comunist. Păi normal de acolo de la partid se știau. Între timp Tismăneanu a plecat din raiul comunist și chiar i-a facilitat o bursă în America după anii 90. Acum a ajuns un brontozaur, păi nu știa? Mai interesante decât părerile lui Tismăneanu sunt amintirile unui fost student care spunea cât de slab și neinteresant profesor era Andrei Marga. 


Astă seară am avut prilejul unui regal muzical. A fost un concert la Filarmonica Pitești cu violonistul Alexandru Tomescu ca vedetă.

El ne-a oferit Concertul și orchestră în mi minor, op. 64 de Mendelssohn Bartoldy.  În interpretarea sa a fost foarte bine acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Constantin Grigore. Ce este interesant la acest foarte reușit concert este faptul că cele trei: părți rapid lent rapid ale lui se cântă continuu fără pauză. M-a lămurit wikipedia în acest sens. Generos Alexandru Tomescu a oferit și un bis Preludiu de Bach. Vioara Stradivarius (oare?) a sunat perfect în mâna maestrului Tomescu.

Orchestra Filarnonicii Pitești condusă de Constantin Grigore

În partea a doua a concertului am audiat două piese ale lui Ceaikovski interpretate de orchestra Filarmonicii condusă de dirijorul Constantin Grigore. Așa că am audiat la început muzică din romantismul timpuriu, ca în partea a doua să audiem romantismul târziu. Prima piesă a fost alcătuită dintr-o selecție din Lacul LebedelorDansul lebedelor mici și Vals. A urmat în final Uvertura festivă Anul 1812, op. 49.  Muzica lui Ceaikovski este dramatică, se aude și Marsilieza. Finalul este înălțător și m- emoționat prin aportul suflătorilor. Foarte frumoasă seară muzicală. Dar mă întreb ce legătură ar mai fi între această uvertură clasică cu aer patriotic superior și Putin și haita din jurul lui de azi?

În parlament s-au făcut primii pași privind reforma administrativă. Este clar că avem o administrație umflată care arde gazul de pomană și cheltuie banii. Am citit opiniile unuia de la contributors.ro. El supralicitează avantajele sistemului județelor în locul regiunilor care ar favoriza autonomismul și secesionismul. Am o opinie contrară. Aceste județe a permis apariția unei mafii politice locale care ar dispărea în cazul regiunilor. Formarea unei coterii regionale va lua timp. Cât despre regionalism, România are trei provincii mari și late: Valahia, cu Oltenia și Dobrogea, Moldova, și Transilvania, cu Maramureș și Banat, Crișana, fost Partium unguresc care nu mai contează, dar mai rămâne secuimea încurajată de Orban Viktor. Singura zona autonomistă rămâne zona secuiască, care se manifestă în sport și cam atât, cât să stârnească pe derbedeii lui Simion care tot din zona sportivă provin. Să vrea oltenii autonomie? Păi ei vor să fie jupânii României, nu ai Olteniei și de aia mereu oftează ardelenii.

Trecem printr-o perioadă rece neobișnuită pentru această perioadă, sper să se mai încălzească.


2 comentarii:

  1. De acord cu ideea ca transformarea judetelor in regiuni va fi benefica prin distrugerea mafiei locale. Si eu cred ca abia dupa ceva timp se vor intelege mafiotii intre ei in noile conditii. Dar tocmai de aceea cred ca nu se va face prea curand! Marius Bâzu

    RăspundețiȘtergere
  2. Soarta a facut ca Putin sa isi dea in petec!!! Asta este cind faci ce nu te pricepi. Ideea este ca a plecat la razboi ascultind de ofiterii de servicii secrete care nu stiu ce este un transeu si ignorind ofiterii de armata care stiu ce este un razboi. . De abia mai tirziu si-a dat seama de greseala dar era prea tirziu. In ceea ce ma priveste imi aduc aminrte ca la primul bilet care l-ai pus imediat dupa invazie mi-am permis o serie de consideratii despre anvergura si tactica lui Putin si inca de atunci mi-am dat seama ca este un esec. Ramine totusi periculozitatea unui atac nuclear tactic. A trebuit sa inteleg de oe internet ce inseamna asta si ramin cu acelasi morcov. pentru ca asta inseanmna infestarea unor zone mult mai largi decit explozia in sine. De azi omenirea nu va putea fi salvata decit de acei cetateni rusi care vor protesta la ei acasa., la inceput mai putini si apoi din ce in ce mai multi , pina vor alunga intr-un fel sau altul clica lui putin.

    RăspundețiȘtergere