marți, 13 septembrie 2022

Jurnal oarecum literar, dar și politic






Nu am avut niciodată veleități de scriitor. Acum sunt mulțumit, de faptul că am cel puțin 100 de urmăritori ai blogurilor mele. De la înființarea ei în 1968 citesc în mod constant România Literară. La începutul studenției prin 1967 mai luam revista precedentă Gazeta Literară. Am avut probleme cu ea în ultimii ani pentru că nu o mai găseam prin chioșcurile din Pitești. Acum la chioșcul de sub bloc p găsesc și am un fel de abonament împreună cu Dilema veche, apărând ambele joia. Am descoperit că există un site pe Facebook al revistei România Literară. Am publicat protestul meu la atitudinea teroristă a lui Mihăieș. Ba chiar am publicat postare mea cu Regina. M-am uitat mai bine pe sit (sait, cum vreți!) și am descoperit că aici publică unii producțiile personale, în primul rând poetice. Un tip se ia de articolele lui Manolescu și-l obligă așa să-i tipărească în revistă producțiile poetice. M-a amuzat că ditamai Manolescu s-a speriat de observațiile individului. Mai greșesc sau dau chix personalități literare, darmite eu!

Am citit în ultimul număr un așa zis interviu luat lui C. T. Popescu. Seamănă cu ce produce jurnalistic, o aroganță și suficiență cât muntele lui Mahomed. Ba nu scapă ocazia să fie imbecil, cu ocazia decesului reginei Marii Britanii și a Irlandei de Nord izbucnesc în el republicanisme de prost gust. 

Aflu de la Alex Ștefănescu că poeta Gabriel Melinescu a împlinit 80 de ani. Rămâne celebră pentru Bobinocarii, dar mai ales pentru că a fost iubita lui Nichita Stănescu. S-a măritat cu Rene Cockelberg și a emigrat în Suedia, unde a continuat activitatea literară și sprijinul pentru scriitorii români. Din nenorocire a ajuns la azil pentru că a lovit-o boala pierderii de sine. Niște jurnaliști imbecili, de care nu ducem lipsă au umblat să o caute acolo în loc să o lase în pace. 

Foarte interesant dosarul din Dilema veche privind dilema Viață bună: nord și sud. Unii vor fi tentați să spună că preferă ordinea și curățenia scandinavă, comparat cu trândăveala sudicilor. Cum nemții îi acuzau de lene pe greci, dar dădeau năvală pe însoritul lor litoral să fie excelent serviți de acești leneși. Prefer sudul, căldura o spun și oasele mele.

 

La politică în primul rând UCRAINA.

Ceea ce se întâmplă acolo a bulversat mass media. Ucraina spunea că pregătește o contraofensivă în sud la Herson, dar au atacat masiv în nord-est la Harkov. Rușii au fost surprinși total înregistrând pierderi foarte mari în materiale și oameni. Cum spunea Armand Goșu, Rusia a devenit principalul furnizor de armament pentru Ucraina la cât au abandonat. Sunt pierderi teritoriale rusești de până la 8000 km pătrați. Dar și ofensiva de la Herson continuă. Rusia pare stupefiată și incapabilă de reacție. Într-adevăr SUA și Marea Britanie, dar și Polonia au mizat corect pe armata Ucrainei. Primul semn pozitiv a fost când defilarea tancurilor rusești s-a transformat în retragere haotică de la Kiev. Se pare că a contat foarte mult pregătirea unităților armatei ucrainene de către militari americani și britanici, cât și informațiile furnizate de inteligence-ul americano britanic. România și restul Europei trebuie să fie recunoscătoare rezilienței ucrainene. Altfel nu știu ce se putea întâmpla cu acest fascist de Putin. Mă surprinde că sunt comentatori care sunt nemulțumiți de atitudinea României privind Ucraina. Cred că autoritățile românești au abordat corect acest conflict. Față de Polonia suntem mult mai în pericol de o eventuală agresiune rusească, chiar dacă ei sunt vecini cu enclava Kalinigrad. Sper ca aceste victorii ucrainene să ducă le ieșirea din scenă a acestui criminal numit Putin!

În politica internă relațiile dintre cei doi parteneri de coaliție se tensionează din ce în ce mai tare. A fost școala de vară liberală unde pesedei au fost înjurați. Bine le-au făcut. Am văzut că lideri liberali reacționează spunând că cei care înjură sunt mitocani. Dar ce te faci cum mitocani din coaliție?

Eu nu încerc să fiu părtinitor și mă uit pe toate siturile internet de știri. Mă uit pe G4 media care s-a transformat în postul oficial al USR. Constata că nu numai vocile useriste sunt promovate, dar și atacurile pesediste la PNL sunt larg popularizate. Nu știu dacă strategia asta media este de folos USR, speră ei să facă alianță cu PSD? Sau cred că smulg electorat de la PNL?  Părerea mea este că Drulă et Co se înșală. Uite că a apărut o carte care analizează decăderea acestui partid scrisă de foști militanți importanți ai USR. Și doamna Dogioiu face o analiză extrem de dură a decăderii acestui partid. Este păcat, mai ales pentru speranțele unora, inclusiv a mea. Orice concurență este bună pentru că obligă pe liberali să fie mai buni. Lucru care însă nu s-a produs. Și PNL este acaparat de impostori. 

Ieri am fost la pescuit la balta La Firel. Eșec, am prin trei carași!


10 comentarii:

  1. Va urmaresc cu drag blogul. Pareti un om inimos si aveti pareri care se potrivesc cu ale mele, doar ca, fiind pasionat si de fotbal si de pescuit, pasiunea dumneavoastra pentru politica nu pare la fel de arzatoare. Scrieti de foarte multe ori ponderat, prudent, nemilitant...mereu astept niste fraze mai aproape de curajul pe care-l astept de la un barbat...comentariile mele de pe net sunt mult mai transante, mai ales legat de rusi si de agentii lor plasati in structurile statului nostru...eu consider PNL o facatura. Mafia pro-rusa e cea care face jocurile in tara noastra, incat greu m-ar putea convinge cineva ca politica romaneasca e altceva decat un teatru menit sa dea impresia ca Romania este o democratie. E doar un teatru duplicitar. Tergiversarile exasperante in civilizarea tarii sunt clar semnele subminarii agentilor rusilor plasati la noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimata doamna Adriana Negruzi, constat ca parerile mele coincid cu ale Dvs. Nu va asteptati sa auziti ceva transant de la Joe Negut despre PNL, pentru ca el a fost / este membru acolo si nu vrea sa se puna rau cu cei de sus. Inclusiv cu Iohannis, in care inca mai crede. Oare de ce? Eu sunt lamurit definitiv (e drept, destul de tarziu) din momentul in care a nasit alianta PNL-PSD. Orice s-ar spune, USR a fost provocat sa iasa de la guvernare ca sa se faca o alinata ce ii poate asigura presedintelui nostru stabilitatea functiei. Singurul lucru care il intereseaza! Din pacate! Aveti mare dreptate cu rusii infiltrati in politica noastra. La PSD ei sunt aproape pe fata, la PNL, deocamdata ceva mai mascati. Orban, care nu voia alianta cu PSD a fost exclus exact pentru ca se opunea aliantei dorite de Iohannis. Cam asta e parerea mea! Marius Bâzu

      Ștergere
  2. Draga Joe, iar facusi un ghivecel? Literaro, politico, dar macar recunosti in titlu. Oricum ai toata simpatia mea! Desi am pierdut de mult orice intelegere pentru PNL-de la prima alianta contra naturii facuta intre Crin Antonescu si Ponta. Pentru PSD n-am avut-o niciodata! Si oare ce mi-a mai ramas? Cand am memorat(o, tempora!) versurile lui Iancu Văcărescu „V-am dat teatru vi-l păziţi,Ca un lăcaş de muze,Cu el curând veţi fi vestiţi..." nu ma gandeam ca se va aplica oamenilor politici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt criticat de ce nu dau în liberali. Îi critic, mai ales acum când au făcut coaliția asta curioasă. Mă așteptam ca Nicolae Ciucă care a fost atacat și hărțuit de pesedei când era șef de stat major să fie dur cu PSD. Nu este! Nu are organ de politician. A rămas general. Este de aruncat la lada de gunoi a politicii.
    Dar pe de altă parte care este partidul în care să te încrezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. O știre care m-a enervat este că derbedeul Simion merge în SUA la o cină dedicată lui Mike Pompeo cu invitație de Israel Heritage. Ăia au aflat între timp cine este derbedeul antisemit și filoputinist Simion și i-au retras invitația. Cred că nici ca turist Simion nu ar intra în SUA. Așa că mă bucur!

    RăspundețiȘtergere
  5. Văd că Rareș Bogdan a devenit expresia anti europeană prin această declarație: "Nu neapărat toate scenele apocaliptice şi toată retorica dezastrului este cea care caracterizează România. Vreau să vă rog să ascultaţi cu circumspecţie inclusiv retorica de la Bruxelles cu privire la... adică să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade. Și fiţi raţionali, să fiţi echilibraţi, să înţelegeţi ce înseamnă momentul actual din punct de vedere al energiei, dar să nu cădeţi în păcatul extrem", a spus Rareș Bogdan.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din tot talmes-balmesul asta rezulta ca nu mai esti cu nici-un partid. In sfirsit ai ajuns la o intelepciune care este caracteristica virstei pe care o ai. Tot inainte !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ștefan din Toronto14 septembrie 2022 la 09:06

    Uite ce se intimpla in Ukraina. Armata Rusa nu este
    bine pregatita, conducerea armatei este incompetenta
    iar coruptia este in floare.

    https://www.newyorker.com/news/q-and-a/is-the-russian-military-a-paper-tiger

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu zic ca trebuie sa fim mai circumspecți im ceea ce privește războiul din Ucraina. Este un bruiaj și o dezinformare totala d-un ambele părți. De abia la sfârșitul războiului (sa speram car mai rapid) probabil vom avea niște date mai corecte.
    Pe de alta parte, PNL a devenit lamentabil. Subscriu la ideea doamnei Minodora ca a eșuat în penibil de la prima coaliție împotriva firii cu PSD. În momentul de fata nu mai există niciun membru carismatic și serios care sa devina lider și sa scoată partidul din mocirla în care a ajuns. Rareș Bogdan o fi el carismatic, dar este un om de slaba calitate.
    Problema cea mai grava este, vorba lui Nenea Iancu... noi cu cine votam? Din păcate suntem victimele propriei noastre neputințe de a nu reuși în 32 de ani sa construim niște partide nou, credibile, cu dorința de a ridica tara ... nu numai la nivel demagogic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu suntem in stare sa construim partide noi, pentru ca mafia postdecembrista chiar asta si-a propus. A uneltit sa denigreze pana la distrugere tot ce nu era PSD. De ochii lumii au existat mereu partide si partidulete, aparent, alternative la PSD, dar manipularea media, cartitele si sforile trase le-au dus in ridicol incat oamenilor sa le fie penibil sa le mai sustina prin vot. "Minune mare intre minuni", vorba poetului, tot PSD-ul a aparut ca o salvare...e evident ca mafia postdecembrista is here to stay, cum spun englezii, si asta pentru ca sforile se trag de la Moscova. Iar UE nu si-a prevazut o legislatie vigilenta pentru multe din jmecheriile agentilor plantati de rusi in tarile componente, mai ales in fostele tari socialiste....

    RăspundețiȘtergere