duminică, 14 aprilie 2013

Însemnări de primăvară




















A venit în fine primăvara, cu vreme frumoasă şi schimbătoare, ieri era cald ca vara, azi am ieşit iar în tricou.

A venit primăvara şi vechile năravuri iernatice au rămas. Un eveniment trist pe scena internaţională avut ecouri şi în România. A murit Margaret Thatcher, ultima doamnă prim ministru care a dat sens numelui patriei sale de mare, a Marii Britanii.
S-au exprimat şi politicienii români şi uite că Sever Voinescu când nu se ocupă de lucruri intelectuale, ci de cele politice reuşeşte să nu fie la locul lui. Deci, Victor Ponta face o reverenţă un faţa acestui personaj ilustru  şi remarcă faptul că informaţiile despre Doamna de Fier le-a primit de la Tony Blair, remarcând că nu sunt din aceeaşi familie politică. Asta îi prilejuieşte stupizenii lui Voinescu, păi de unde să aibă o mai bună opinie despre un politician britanic decât de la alt important politician britanic, Blair, care a fost şi este un mare prieten al românilor, chiar dacă este laburist şi asta-l indispune pe Voinescu. Celălalt lider al USL, Crin Antonescu remarcă faptul că a devenit student în 1979, când Maggie Thatcher a devenit prima oară prim ministru al Marii Britanii. Voinescu face caz de acest lucru şi remarcă despre domnul Antonescu că este un repetent nenorocit, care a făcut 6 ani de facultate, fiind şi caustic la anticomunismul repetentului! Păi o fi devenit anticomunist pentru îl lăsau mereu repetent şi d'aia ura comunismul!

Culmea că acelaşi Sever Voinescu scrie un frumos şi reuşit portret al pianistului Dan Grigore în Dilema veche.

În acelaşi hebdomadar citit joi, împreună cu cafeaua Starbucks şi dansul fetiţelor patinatoare de la AFI Center am găsit şi articolul lui Cristian Ghinea. Acesta face nişte precizări foarte pertinente şi potrivite privind atitudinea lui Traian Băsescu la numirea procurorilor şefi ai României. Nu la fel de pertinentă este replica dată lui Florentin Ţuca în legătură cu articolul acestuia despre opiniile lui Ghinea despre Constituţie. Este dimpotrivă, obraznică! Replică faptul că în materiile de studiu de la SNSPA a avut şi Constituţia, deci este în chestiune. De asemenea îl ironizează superior pe Ţuca pentru faptul că acesta se exprimă despre tot felul de lucruri în articolele găzduite în Dilema veche. Cred că oricine este liber să vorbească despre orice, dacă opiniile sale sunt de bun simţ, sau sunt ale unui expert. Când te exprimi ignar şi pamfletar rişti să te faci de râs!

Mi-a plăcut interviul lui Luca Niculescu luat de Mircea Vasilescu. Şi mie îmi place Luca Niculescu şi mă uit la Digi24 şi din acest motiv. Este un tânăr prezentabil, cu alură occidentală prin îmbrăcăminte, gestică, şi aerul ceremonios cu un zâmbet nelipsit. În privinţa invitaţilor săi, mă indispun unii care sunt luaţi pe post de experţi ai politicului, dar aici e chestie de gust!

M-a surprins atitudinea supărată a lui Andrei Pleşu privind înregistrări ale conferinţelor sale publice la care eu şi alţii n-am avea acces altfel decât pe You tube, sau alt mijloc pe net. De fapt Pleşu este supărat de răstălmăcirea într-o revistă a unei din conferinţele sale. Sper ca domnul Andrei Pleşu să nu ajungă precum Sadoveanu din relatarea lui Mircea Maliţa, care avea un o rudă care contabiliza financiar orice ieşire publică scrisă, auită sau filmată a Ceahlăului literaturii române ( am folosit expresia asta la bacalaureatul din 1967!). Sadoveanu, Arghezi, exploatau arghirofil şi fără scrupule regimul de democraţie populară având statut de ciocoi comunişti. Pe de altă parte, Pleşu are dreptate atunci când opiniile sale sunt răstălmăcite, sau trunchiate răuvoitor sau mai simplu prosteşte în mijloace media, inclusiv scrise.

Maria Iordănescu comite o prostie scriind despre iubirea de ţară. Da, doamnă orice copil trebuie educat în spiritului patriotismului fierbinte, care-ţi dă sentimentul apartenenţei la o naţie şi la o patrie! Dacă maturul înregistrează dezamăgiri are tot dreptul, acum cel puţin să plece în altă parte.  Asta este o ultimă soluţie, fiind îndreptăţit să critice ceea ce se întâmplă în ţara lui şi mai ales pe politicienii care decid! Am primit o frumoasă lecţie de la un american, pe care l-am întâlnit la mitingul prilejuit de vizita lui Bill Clinton în România. Tânărul reprezentant al IRI (International Republica Institute) mi-a spus că este virulent critic a lui Clinton în SUA, dar aici în România este preşedintele lui, fiind un patriot american! Ca mulţumire pentru acestea un hoţ l-a uşurat de aparatul foto, probabil şi el fiind patriot român care ţinea să ne facă de căcat şi să dea satisfacţie posterioară doamnei Maria Iordănescu!

Şi o ultimă chestie, Iulian Comanescu scrie pozitiv despre Adrian Sârbu care a fost confirmat ca şef al organizaţie media TV CME. Mie personal  PRO TV, creaţia lui Sârbu nu-mi mai spune astăzi nimic. Mă mai uit la PRO TV dimineaţa la ştiri, că dă starea vremii şi ştiri fără partis pris-uri politice şi mai ales pentru Omul cu Cartea a lui Dan C. Mihăilescu. În rest serialele de tineret, emisiunile populare de divertisment mă scot din sărite şi nu mă interesează. Circul politic mă atrage mai mult, dar nici ăsta excesiv şi trec pe Digi24, să mai văd o dezbatere cât de cât onestă, cu excepţia prezenţei lui Traian Băsescu, un clovn trist şi expirat!    
P.S. Pozele arată un oraş curat, vă promit însă să fac şi nişte poze cu intrarea în blocul meu, duminica, când nu sunt femei de serviciu. Au grijă nesimţiţii care mînâncă fast food să ne orneze cu gunoaie intrarea!

3 comentarii:

  1. Da, e frumos orasul nostru si trebuie sa ne bucuram de el. Iar nesimtitii care nu au grija de curatenie ar trebui pedepsiti...Dar cum sa faci asta! Asa ca ne plangem si facem poze!
    Probabil ar trebui cu totii sa facem curatenie spirituala in mintile si in sufletele noastre mai intai. Sa ne educam si autoeducam. Cu orice mijloace!
    Suntem atat de diversi!
    Vezi , tu faci deseori analize pe anumite paliere de viata si activitate! Care sunt, pentru mine, crede-ma mai putin importante. La ce ne folosesc! Asa...de dragul conversatiei si de fi informat. Punct.
    Hai sa fim mai pragmatici! Ia, hai sa propui un subiect de discutie cum ar fi spaga la doctori, cum ar trebui platiti, ce asteptari avem de la ei, cum se comporta ei, e bine ca se duc pe carari straine, ar fi bine sa scoata spaga la vedere, ca oricum le-o dam? Ce ar fi de facut?
    Sau alt subiect: de ce o tara ca Romania care in principiu, daca ar fi bine manageriata ar trebui sa hraneasca 80 de milioane de oameni, importa doua treimi din alimente. Cred ca e un subiect important. Si tine si asta tot de politaca...de politica pe care o fac unii care sunt, cred eu interesati doar de castigurile proprii, fara sa-i mai intereseze altceava. In fine...sunt atatea subiecte pragmatice! Si vedem puncte de vedere, sper, inclusiv de la cei de afara!

    RăspundețiȘtergere
  2. In anii'90 ii trebuia si Romaniei un politician sa faca reforme adevarate,precum M.Thatcher in Regat.Acum eram alta tara si eram chiar respectata.Luca Niculescu-bun si de perspectiva,numai sa nu-l "termine" sefii sau sa se reorienteze cum au facut:R.Dumitrescu,Gadea etc.Despre oras niciun comentariu deoarece nu stiu care este:Pitesti sau Ploiesti !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Crin Antonescu a stat 7 ani la facultate de prost și neserios (se pare că este chiar din nația aia găgăuță). Se zice că și Zgonea a fost la fel.
    2. După pensie am fost supus la vreo 5 intervenții la Spitalul Militar și la altul care cred că se numește acum, conform modei democratice - Sf. Maria. De fiecare dată am fost refuzat cînd am încercat să dau ceva ! Eu cred că oamenii încurajează obiceiul dînd ceva și pentru fleacuri; am văzut babe încercînd să ofere niscaiva țigări, ciocolată, mărțișoare doar pentru că le-a scris o rețetă banală. După care se plîng că nu au bani de mărar. În 90 % din cazuri dobitocul dă mai întîi banii și apoi minte că i s-au cerut. Și dacă tot e dispus la dat banii de ce nu merge la o clinică particulară și gata cu acuzațiile ?

    RăspundețiȘtergere