sâmbătă, 14 decembrie 2013

Mediocritate

Marţea neagră

Am urmărit cu jenă şi dezolare evenimentele din "marţea neagră", cum piratul Traian Băsescu a exploatat mediocritatea liderilor Parlamentului. Este aici vorba de Valeriu Zgonea, cea mai nefericită opţiune pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Din cauza acestor legi, una votată, una nu, a curs multă cerneală, s-a făcut mult zgomot, s-au alertat diplomaţii unor ţări prietene şi aliate din Europa şi Statele Unite. Atmosfera de secret, la miezul nopţii a Comisiei Juridice, cât şi opinia idioată şi neghioabă a lui Dan Voiculescu, cum că Antonescu şi-a dat mâna cu Băsescu ca să-l bage în puşcărie. Asta a sporit intenţia de rea intenţie şi abuz, mai ales că preşedintele Comisiei Juridice este domnul Ciucă, notar de profesie şi deputat de la PC! 

Că situaţia este altfel asta a liniştit diplomaţii după explicaţiile date de membrii acestei comisii, dar un subiect aşa de sensibil, trebuia pus în dezbatere publică, chestionate foruri juridice, Ministerul Justiţiei, CSM, ICJC şi alţi responsabili ai justiţiei, după cum a recunoscu chiar Victor Ponta.
Cu mingea la fileu Traian Băsescu a continuat să facă valuri, să ceară dizolvarea Parlamentului, demisia lui Ponta, Antonescu, Zgonea şi alţii. Cine cere asta? Cel mai demis om din România, prin opţiunea poporului.
Băsescu, un om cu o istorie infracţională bogată, a fost contrabandist ca orice marinar, are probleme cu dispariţia flotei româneşti, la Turnu Severin am mers pe Dunăre cu un vapor sârbesc, cu şmenării cu case şi terenuri are impresia că toţi sunt ca el. Ştiu de acest complex, era în Piteşti un vajnic peremist, Neguş se numea! Asemănarea de nume ne apropiase şi când discutai cu el, toţi erau puşcăriaşi sau puşcăriaşi în devenire. Tipul fusese magazioner la CFR şi furase şi făcuse puşcărie pe vremea ailaltă, cred că se credea politic, nu hoţ, dar trăia complexul că toată lumea este la fel!

Revenind la Valeriu Zgonea, mediocritatea acestuia îmi creează nostalgii după dinozaurii din '90, Alexandru Bârlădeanu, Marţian Dan, şi ultimul pe listă Ion Iliescu (fără groaznicul 1990). Ei măcar aveau uzul manipulării şi conducerii oamenilor, nu cădeau în astfel de capcane. Nu ştiu cum nu au selecţionat  ăştia de la PSD  unul mai acătării pentru această funcţie. Mediocritatea de care adu dovadă useliştii la grămadă, nici liberalii nu strălucesc mă umple de amărăciune.

Zoe Petre

Aşa că am să trec la literatură, cultură şi altele.
Am urmărit un interviu din Historia luate distinsei doamne Zoe Petre. Este fiica academicianului şi arheologului Emil Condurachi, nepoata lui Grigore Moisil a moştenit genele excelenţei. Ea poartă o luptă neîntreruptă cu dacofilii şi tracologii. Este foarte greu de dovedit rădăcinile românilor din anticii daci şi geţi. Domnia sa are şansa să ştie pe mai multe spiţe originile familiei care se întind în toţi Balcanii. Românii nu prea au documente de origine, vorbesc de cei obişnuiţi. Biserica ortodoxă nu avea bucoavne în care să înregistreze naşterile şi morţii. Asta spre deosebire de  saşi care îşi ştiau istoria familială din vremea emigrării transilvane de la 1200. Exact ca ghidul din Rothenburg, care-şi ştia originile din 1238! De la biserica actolică şi ulterior, luterană. Şi era vorba de oameni obişnuiţi, de burgeri, de meşteri şi calfe, nu de aristocraţi. Despre ţăranii locurilor filiaţia cu vechii locuitori ai ţinuturilor româneşti se face doar prin costumaţia rămasă aceeaşi la daci şi ţăranii acestor locuri.
Este interesant că Zoe Petre vorbeşte despre Crin Antonescu, care i-a fost student şi pe care l-a remarcat în urma unei lucrări scrise care arăta originalitate. A fost înscris la doctorat la doamna Petre, dar a renunţat când a devenit deputat: "acum sunt deputat, când  n-o să mai fiu revin la doctorat" a spus Antonescu. Probabil o politică academică mai sănătoasă faţă de demnitarii de azi care îşi îngrămădesc titluri academice în perioade nefiresc de scurte.

Poezia tinerilor de la 2013

Am citit ultima Românie Literară.  În mod obişnuit nu citesc opinii despre poezie, am un mare conservatorism în domeniu. Am citit totuşi despre două cărţi a doi tineri poeţi. Unul dintre ei are numai 22 de ani şi ar fi şi critic literar. Poezia lui este o porcărie, pentru autor dragostea este porno, frumuseţea este să te dedai unor perversiuni.  Celălalt are o poezie horror, cică! Drogurile şi experienţele cele mai sinistre, agresiunea celorlalţi sunt poezia acestuia. Ştiu că beatnicii au experimentat vagabondajul, drogurile, dar nu  sunt aşa de sigur că au elogiat mizeria umană. Inclusiv cei care fac prezentarea au oarecari reţineri. M-am mai lămurit cu astfel de poezie. Cu riscul să par un înapoiat şi un retrograd detest acest gen de pseudo-literatură. 

Cele mai amuzante şi simpatice notaţii le face Livius Ciocârlie în notaţiile sale de jurnal, publicate în aceeaşi revistă. Cam şi eu fac acelaşi lucru. De fapt jurnal a scris şi Alice Voinescu, la îndemnul lui Roger Martin du Gard marele romancier interbelic francez. Şi jurnalul este mărturia sfârşitului unei epoci şi începuturile teribile ale comunismului.

Şi România Literară ne face prezentarea şedinţei secretariatului PCR condus de Ceauşescu în care acesta reduce cantităţile de hârtie la ziarele cotidiane şi revistele culturale, etc. Ideea acestui cizmar nereuşit era că  sunt prea multe şi nu reuşesc să îndobitocească suficient pe compatrioţi şi că trebuie continuat acest program. Este prezent şi Păunescu care preluase Flacăra, care a devenit ulterior cel mai citit săptămânal. Pentru că pe lângă mângâierile dosului ceauşist jurnalişti adevăraţi scriau şi despre subiecte interesante. 

8 comentarii:

  1. Asa e Joe,mediocritatea e la moda si la putere.Chiar si la cei citati dupa Zgonea,care a facut facultatea dupa stagiul in fabrica,la CFR.A fost muncitor,fata de noi,carele va sa zica,nu le avem!!Cu munca!!Zgonea dixit!!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Never interrupt your enemy when he is making a mistake."
    – Napoleon Bonaparte

    "Don't confuse me for that other girl,
    She's a fraud and a fool.
    Don't confuse me with anyone else,
    I am not anyone other than myself."
    – Maddy Kobar, The Songs of the Gullible Wiseman

    "We learn from failure, not from success!"
    – Bram Stoker, Dracula

    "Smart people learn from their mistakes. But the real sharp ones learn from the mistakes of others."
    – Brandon Mull, Fablehaven

    "Cats and monkeys – monkeys and cats – all human life is there!"
    – Henry James, The Madonna of the Future
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citatul 2 e cam simplu si nu vad legatura
      Citatul 3 e "american". Adica originalul este Bismark si nu dintr-o carte de copii !. M

      Ștergere
    2. Cel putin esti de acord cu ultimul citat. L

      Ștergere
    3. “Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.”
      ― Otto von Bismarck
      Arata putin diferit, nu crezi?L

      Ștergere
  3. Bine ca ai trecut la literatura...la primul punct o tii cu ale tale dar macar recunosti si te sarut ca USL are jenaante alegeri la putere. Gresti inca,eu mai am rabdare si daca o sa fii corect o sa recunosti ca si cu Zgonea, cu Basescu. Basescu nu-i fata mare si nici un politician roman nu este dar daca pe A.Nastase il pui pe locul unu la furaciuni in Romania Basescu,dupa mine ocupa un loc de 40-50. Dar la gafa de proportii cu justitia si cu parlamentarii in fata legii este normal ca singura solutie sa mai fim credibili este : demisia handicapatilor de la putere si dizolvarea parlamentului. Daca ai o parere buna despre mine crede-ma astai singura solutie. Daca anu trecut nu ai recunoscut ca a fost lovitura de stat cand toata Europa spunea ca este acum macar recunosti ca au gresit groslolan ? Da sau nu ? Basescu este peste ei iar la locul doi nu e nimeni.. d.m.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe,
    Pentru ca vad ca citesti Adevarul, poti sa vezi mai jos de blogul lui Manolescu, Traian Băsescu în dialog cu politologul Sorin Bocancea. Reproduc citatul: „Aţi fi uzat de dreptul de dizolvare a Parlamentului?“Dacă am fi avut o constituţie cu un astfel de mecanism, ar fi existat posibilitatea ca, atunci când abuzul parlamentarilor este de natura evidenţei constrângătoare, Preşedintele să poată dispune dizolvarea Parlamentului şi să-i trimită pe aleşi din nou în faţa electoratului pentru a da explicaţii. „Aţi fi uzat de dreptul de dizolvare a Parlamentului?” Sub semnul condiţionalului, al lui „dacă”, a fost răspunsul Preşedintelui din întâlnirea de ieri, 12.12.2013, de pe Adevărul LIVE. Nu trebuie să dispui de un înalt grad de inteligenţă pentru a-ţi da seamă de acest lucru.”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Slavă Domnului că Băsescu nu dipune de o asemenea prerogativă!
      Până una alta el a fost demis la referendum de 7,5 milioane de oameni.
      Observ că atunci când s-a făcut în 1991 Constituţia, cel care ajungea preşedinte era un individ raţional!
      Traian Băsescu este orice, dar nu raţional!

      Ștergere