miercuri, 25 decembrie 2013

Noi suntem români!

Astă seară, de Crăciun am urmărit o foarte incitantă convorbire a lui Andrei Pleşu cu Luca Niculescu. 
Asta nu înseamnă că scot ohtaturi melancolice de fericire şi că ader la toate opiniile interesantului şi controversatului intelectual care este Andrei Pleşu.
Ce m-a frapat este momentul în care Andrei Pleşu a comentat că la tot felul de serbări şi manifestări se cântă acest cântec, Noi suntem români!

Legat de această problemă recunosc că şi eu am urmărit finalul unui concert de Crăciun organizat  de Episcopia Argeşului la Casa de cultură Piteşti. Am ajuns în momentul în care cânta Nicolae Furdui Iancu. Acest domn prezentabil şi înalt era echipat cu cioareci, cizme, cămaşă albă şi o dulamă cam în stilul care-l poartă feciorii avrigeni care cântă în Ajun de Crăciun. Şi Furdui Iancu are o voce amplă de bariton care electrizează masele. 
Aşa se pare că au cucerit şi Căpitanul şi adepţii săi în perioada interbelică pe mulţi români şi amintindu-mi acest lucru şi mai ales de serbările şi însăilările patriotarde ceauşiste, care goleau patriotismul de înţeles şi sens am avut o anume stânjeneală. Stânjeneala care o declară şi Andrei Pleşu.

Este clar că apartenenţa la un neam ţi-o dau părinţii, tu poţi însă să decizi la maturitate că nu mai eşti român şi poţi pleca, acum mult mai uşor, altundeva! Asta nu-ţi mai umple sufletul de patriotism? Cred că nu, vrei nu vrei, tu vei rămâne român, chiar dacă paşaportul tău arată o altă cetăţenie, dar urmaşii tăi nu vor mai suferi de mândria de a fi români.

Acum când se cântă acest cântec se poate explica doar în tradiţia ardeleană! Pentru că la ceilalţi problema apartenenţei la neamul românesc nu se punea nici muntenilor, nici moldovenilor, chiar sub turci. Pentru că puţini s-au turcit, lucru care nu este acelaşi şi valabili în Balcani la sud şi la vest. Bulgari, sârbi, bosniecii pentru care s-a vărsat sânge acum la sfârşitul secolului XX, în fosta Iugoslavie s-au turcit. Ce să mai zic de albanezi care acum sunt majoritari musulmani, în speciali cei din Kossovo. 

Situaţia specială a fost cea a românilor din Ardeal. Lor, ungurii le-au contestat mereu existenţa. Nu au făcut parte din Unio Trio Nationum, ca religie în primul rând. Nu este nimic surprinzător că la noi conştiinţa naţională s-a trezit în primul rând la ardeleni, prin Şcoala Ardeleană, care provine şi din altă decizie politică luată de românii din Ardeal, sub protecţia habsburgică au trecut la Unirea cu Roma a bisericii răsăritene. 
Aşa că pe românii ardeleni îi dureau foarte tare contestările ungureşti şi acest cântec de acolo provine, precum de altfel şi Imnul Naţional! Aşa că dacă stăm un moment adăstăm şi cugetăm, înţelegem de ce acest lucru se clamează cu atâta ardoare. 

Şi cred că şi noi intelectualii subţiri şi mofturoşi n-ar trebui să uităm că suntem români!


5 comentarii:

  1. Poti definii "Roman" ? Ungurii sau sasii sau evreii sau tiganii din Romania sunt romani ? Sau este vorba (asa cu gresit sustii) de fond genetic ? Cei mai romani sunt ardelenii, genetic diferiti fata de cei din zona extra-carpatica (studiul Nat Geo). Eu genetic sunt 60% german. Ma face asta mai putin roman ? A ramas Napoleon Florentin ? sau Thomas Pain englez ? Bagration, erou rus era rus ? Toata povestea asta cu nationalismul este o tampenie si geniul tau admirat ar fi trebuit sa stie asta.
    M
    PS:de ce ar trebui sa "fim mandrii" ca suntem romani ? Poti da unele exemple ?Nu vorbesc de indivizi ci de realizarile poporului. Tristan Tzara sau Barbu Fundoianu, prin 1940 se simteau mandrii ca sunt romani (sau, zice Dl Plesu, nu erau romani pentru ca nu aveau gene romanestti, indiferent ce ar fi asta).
    PS2:toti marii romani nu au fost romani. Poti da un exemplu contrar (vorbim de politica)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mac, eu am încercat să-mi explic de ce afirmarea aşa de dramatică a românismului din Ardeal! Din condiţia de naţie acceptată, în fond cu aceleaşi drepturi şi cu o demografie superioară celorlalte naţii ardelene: ungurii sau saşii românii emit pretenţia asta şi cu sânge în 1848! Şvabii sunt ulteriori iar evreiu au fost maghiarofili în Ardeal.
      Putem fi mândri de toţi cei care nu şi-au negat originea geografică, măcar! Tzara avea un pseudonim românofil şi mişcarea inventată a fost Dada, Ionesco este român, chiar dacă fii-sa neagă asta penibil!
      Brătienii, Goleştii, Bălăcenii erau români get beget, chiar dacă înrudiţi cu marile famili de boieri de origini slave, pecenege, etc.
      Maniu a fost un mare om politic ardelean, la fel Avram Iancu, Bărnuţiu, Papiu Ilarian şi alţii!

      Ștergere
    2. Pleşu a remarcat doar cât de stânjenitor este să te afirmi român în descendenţa spectacolelor infecte patriotic ceauşiste!

      Ștergere
    3. nici unul dintre cei mentionati nu a fost "mare" in sensul Mihai Viteazul, Mircea, Carol I, Ghica IV. Despre Balaceni poate il citesti pe Cantemir. Maniu a fost un mare perdant inca din 1918. Contemporanii nu prea vorbesc bine de el. Si sigur nu "mare". Iar cu restul...Principala caracteristica a unui "mare" este sa castige. Cezar a fost "mai mare" decat Pompei.
      Pt Dl. Demeterescu: tehnic vorbind, in urma Conciliului de la Florenta toti ortodoxii sunt catolici. Decizie sanctionata de catre Imparat, Patriarhul de Constantinopole si Sinodul Ortodox. Acesti ortodoxi au devenit "unitii". In Transilvania elita intelectuala romana a fost unita. Ortodoxismul de estazi este, technic vorbind , o miscare shismatica. Matei 16;18. De acord ca esti ceea ce te smti. Dar tocmai asta am sustinut. Nu exista "romani". Exista un grup care isi spune "romani". Vizigotii de Toulouse erau tot vizigoti. Iar americanii....

      Ștergere
  2. - Românii din Transilvania nu au trecut de bună voie la catolicism; au fost înșelați, capii corupți, au fost amenințați, persecutați, bisericile ortodoxe au fost incendiate sau dărămate cu tunul.
    - Una e cetățenia la un moment dat, alta naționalitatea, etnia (desigur că se pot da multe definiții, chiar și contradictorii). Contează și cum se simte persoana în sinea sa.
    - Chestia cu ADN dă adesea niște rezultate aiuristice și cu caracter relativ, foarte general; o concluzie fermă nu se poate trage, toți suntem de toate ! Ceea ce e de fapt cam adevărat.
    - Iar un cîntec nu este un act legislativ, o declarație aprobată de vreun referendum etc. Pot să pariez că nu există vreun trib pe lume care să nu aibă ceva asemănător.

    RăspundețiȘtergere