sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Aniversarea a 150 de ani a Colegiului Ion Luca Caragiale (Liceul Sfinţii Petru şi Pavel) din Ploieşti

Astăzi am fost martorul unui eveniment deosebit. Aam fost prezent la aniversarea a 150 de ani de existenţă a liceului meu.
Am fost un norocos!


În 1964 eram în clasa a IX-a şi s-a aniversat 100 de ani de la înfiinţarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a liceului din Ploieşti. Sărbătoarea principală s-a desfăşurat la Cinemascopul Ştefan Gheorghiu din Ploieşti şi Profesorul Simache ne ameninţa că eram neastâmpăraţi cu "Pe toţi zeii!" Aşa era vremurile, bunul Dumnezeu era încă la index. 
 
Apoi în decembrie 1989 am fost martor la aniversarea a 125 de ani de existenţă de liceu. 
Olga Petrescu
Sărbătorirea s-a făcut la Casa de Cultură apărută între timp. Era cu câteva zile înainte de prăbuşirea lui Ceauşescu şi toată lumea aştepta asta. Cel mai în formă a fost profesorul Grigore cu poveştile lui cu examene date la şcoala de moaşe. Doamna Aspasia Vasiliu ne invidia că atunci, la jumătatea anilor '60 nu făceam meditaţii, pe când nepoţii ei înghiţeau meditaţii cât încape. Aşa erau vremurile se intra greu în învăţământul superior.
Adrian State
 Şi iată că am şansa să fiu prezent la 150 de ani de existenţă a liceului.
Eu şi Adi
Am fost la spectacolul organizat la Casa de Cultură din Ploieşti.
Ştiam dar nu realizam complet ce personalităţi a dat liceul. Pentru că azi am aflat că dintr-o clasă ai ieşit nu mai puţin de patru academicieni: Mircea Petrescu fondator al catedrei de calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucureşti, Cristian Hera, agrochimist, prezenţi la sărbătoare, criticul literar Eugen Simion şi poetul Nichita Stănescu, academician post mortem. Elevi la Liceul Sfinţii Petru şi Pavel, ei aşa şi-l ştiau. Şi câţi mai sunt!
Şcoala pe care am făcut-o binemerită asemănarea cu Liceul lui Aristotel, adică o şcoală care pregăteşte elite. A pregătit şi văd că pregăteşte în continuare.

Adrian Fezi cu mine
Cele mai rostite nume dintre profesori au fost aceia pe care am avut şi eu privilegiul să-i am: Profesorul Ion Grigore şi Profesorul Nicolae Simache. 
Doamna profesoară Petrescu la intrarea în liceu
Iar ca director doamna Aspasia Vasiliu, managerul epocii de aur al liceului, 1958-1973. Doamna Vasiliu a fost evocată de singura mea profesoară, pe care am mai revăzut-o încă plină de energie, doamna Olga Petrescu, profesoara mea de chimie, elogiată şi de Ecaterina Andronescu, invitată de onoare la această festivitate, care remarca ce studenţi excelenţi furniza pentru Facultatea de Chimie a UPB.
Doamna Andronescu mi-a acordat şi mie Diploma de Doctor în Inginerie Nucleară în 2006, în calitatea de rector al UPB.
Doamnele Solomon, Andronescu şi Petrescu
De fapt la festivităţi erau prezenţi trei Miniştri ai Învăţământului, cel prezent Pricopie şi doi foşti, doamna Andronescu şi Virgil Petrescu, fost elev al liceului, ministru din vremea CDR.
Cu bustul lui Grigore
În fond ce mă mai leagă de Ploieşti?
Păi mormintele părinţilor, unde m-am recules şi acest liceu care m-a făcut om!
Cu bustul lui Simache
Am mai avut şansa să-l revăd pe bunul meu prieten şi coleg de bancă Adrian State, şi bunul amic şi coleg mai mare Adrian Fezi.

Urmărind spectacolul mi-am dat seama că dat fiind timpul scurs, o jumătate de veac, profesorii pe care i-am avut nu mai sunt de mult, doar amintiri, busturi sau nume de străzi. 


Rămâne doar clădirea familiară a liceului şi clasa XI-a A real, devenită acum clasa a XII-a A, academician Basarab Nicolescu. O iniţiativă frumoasă şi interesantă a direcţiunii de a denumi clasele după elevii faimoşi ai liceului. Un sincer Bravo!

Liceul Ion Luca Caragiale Ploieşti a fost şi rămâne catedrala învăţământului de calitate. Asta se vede şi după foştii elevi, azi studenţi la Cambridge, sau alte mari universităţi din lume, e adevărat şanse pe care noi nu le-am avut la vremea noastră.
Un sincer Vivat, Crescat , Floreat!



Labor omnia vincit improbus

adagiul de pe tabloul de absolvire al clasei a XI-A real promoţia 1967 de la Liceul Ion Luca Caragiale din Ploieşti.


17 comentarii:

  1. Felicitari! Ai avut parte de o mare bucurie. Iti doresc sa prinzi si pe cea de 175 ani.
    Cu drag, Dorin

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări Liceului ILC, acum Colegiu Național!
    Ai cu ce să te mândrești, pe bună dreptate!
    De la un liceu rival (nr. 2, A.Toma!!!, ulterior Mihai Viteazul), dar amical la nivelul nostru, al elevilor. Mai aspre erau contactele înspre vârfuri (conducere) în lupta pentru gloria momentului.
    De ce nu vă luați, totuși, numele pe care tu îl folosești (Petru și Pavel). Asta după ce ați refuzat revenirea, prin 1958-59, în clădirea de pe Bulevard (Petru și Pavel, clădirea voastră), ați rămas în clădirea de pe Oilor (a lieului Comercial) și ne-ați deschis nouă, celor de la fostul liceu de fete, să ne construim propria glorie (și ea, cam trecută, ca și a voastră)
    Un fost de la liceul 2,
    Laurențiu O. (ca să nu mai fiu confundat)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucru greu cu numele liceului!
      Cei de la Sava din Bucureşti îi ziceau aşa şi în vremurile postbelice.
      La Piteşti Zinca Golescu şi-a păstrat numele, doar un corp mai poartă numele iniţiatoarei liceului.
      Cu Bălcescu s-a cam rezolvat, în Piteşti şi-a reluat numele de Brătianu, în Vâlcea de Lahovari, era o uzurpare comunistă, dar absolvenţii ţin la numele din vremea lor.
      Caragiale din Bucureşti, original Titu Maiorescu nu l-a mai schimbat.
      Cu al nostru este într-adevăr complicat, dar numle ILC s-a păstrat că îşi binemerita numele şi tradiţia senzaţională postbelică.
      UBB rămâne aşa şi nu Universitatea Dacia Superioară Ferdinand.
      Liceul Sfinţii Petru şi Pavel rămâne legat de clădirea unde funcţionaţi voi pe vremuri şi azi. Nu puteţi însă emite pretenţii la descendenţă!

      Ștergere
  3. Felicitari, Joe, ca ai reusit sa fi prezent la a 150-a aniversare a Liceului ILCaragiale din Ploiesti!
    Totusi,din ce ai scris,sa inteleg ca doar Ady State a fost prezent???Unde au fost ceilalti colegi din promotia 67'???
    Din cate cunosc,destul de multi(din cei care nu sunt plecati in afara) au ramas legati intr-un fel de Ploiesti,chiar daca sunt plecati de ani buni din urbea lui Caragiale!
    Un fost de la liceul 3,
    Bebe D.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai Jo, Liceul Petru si Pavel a fost liceul meu, Mihai Viteazul. Opozitia! Acolo a invatat si tata, E acolo o biserica. E prima oara cand aud ca numele Petru si Pavel ar fi apartinut liceului IL Caragiale! Cand am studiat eu in acest liceu era cel mai bun din oras. Caragiale era pe locul doi. Acum nu mai stiu nimic despre aceste licee...ce s-a imtamplat cu ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, lângă Liceul Sf. Petru şi Pavel se află biserica patronimă Sf. Gheorghe.
      Nimeni nu îndrăzneşte să spună că actualul Mihai Viteazu este descendentul liceului Petru şi Pavel.
      După bombardarea clădirii în 1944 liceul s-a mutat la ţară şi a revenit în Ploieşti în localul Liceului Comercial de unde nu s-a mai mutat.
      Faţada a fost refăcută în stil sovietic prin anii 50 şi a funcţionat liceul industrial de chimie, până când s-a hotărât înfiinţarea liceului A. Toma. Prin anii 70 a preluat denumirea Liceului nr. 3 Mihai Viteazul, aflat spre Gara de Sud.
      Când eram mic mă uitam cum se vedeau trântite cele două statui ale sfinţilor între zidul bisericii şi zidul liceului. Astăzi sunt puse la intrarea Catedralei Sf. Ioan.
      Cât despre care liceu este mai tare, bun, al dracului, astea sunt doar opinii subiective.
      Ambele erau şi sunt licee foarte bune!

      Ștergere
    2. Joe, felicitari pentru participarea la aniversarea frumoasa!

      Ca un absolvent centenar al Liceului 2, redenumit LMV in '74 cand am terminat eu, consider ca avem si noi, concurenta, oarece pareri legate de numele Petru si Pavel, de ex:

      http://costintuchila.wordpress.com/2011/03/31/nichita-stanescu-%E2%80%9Epot-merge-si-cu-aerul%E2%80%9D/liceul-sf-petru-si-pavel-ploiesti-vechi/

      Nu vreau sa intru in polemici, remarc doar ca ma leaga de Ploiesti acelasi gen amintiri ca si tine!

      Ștergere
    3. Vlad m-ai pus la ambâţ...
      Şi uite ce am găsit:
      http://www.admitereliceu.ro/institutie/colegiul-national-mihai-viteazul-ploiesti
      Confirmă istoria spusă de colegul meu de primară Laurenţiu Orăşanu.
      Proveniţi dintr-un liceu de fete care face anul ăsta şi el 140 de ani!
      Dar într-adevăr este acum situat în localul unde a funcţionat Liceul Sfinţii Petru şi Pavel.
      La mai mare!

      Ștergere
    4. N-am rezistat nici eu:

      http://www.admitereliceu.ro/top-licee?county_id=32&city_id=6166&year=2013&exams%5B%5D=admission&exams%5B%5D=bac&olympics=on&cauta=Afi%C5%9Feaz%C4%83+topul

      Diferente minime si ne-esentiale! Iar locatia pe bulevard "cantareste" greu de tot in competitie!

      Ștergere
  5. O remarca Jo, Alexandru Ioan Cuza a infiintat scoli (iata, de prestigiu), aliatii tai politici fascisti le-a desfiintat. Asta nu se poate ierta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Big like. Apreciez ca iti amintesti de parintii tai si de scoala care te-a format. Ambitia de a invata iti apartine, un merit mare are si mama ta care a valorificat potentialul tau si te-a dat la scoli bune. Altfel, politica nu e de tine, ignori realitatea, dialogul,etc.A

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma surprinde lipsa numelor la "Anonim" si nu inteleg cauza. Cind iti dai numele corect de fapt e o nota ca nu ti-e frica de nimeni si iti asumi resposabilitatea. Probabil ca a-ti vazut filme cu James Bond si acesta se prezinta...My name is James, James Bond....un om curajos care nu se ascunde in Anonim..... Aveti libertatea pe care a-ti visat-o si ce faceti cu ea? Ambele licee au scos generatii de aur si amindoua trebuies laudate. E o lista intreaga de personalitati care au trecut prin acest liceu care la un moment era SMILC.....As fi vrut sa mentionez pe Laurentiu Ulici,fost Presedinte a-l Uniunii Scriitorilor,Dumnezeu sa-l odihneasca in pace care a fost in promotia cu un an inaintea mea, coleg cu Basarab si alte nume sonore. Cred ca este timpul sa se faca o monografie cu toate promotiile, un fel de "Alumni book" si cu detalii de contact asa cum se face in America. Cind cineva se prezinta la un interviu si e intrebat ce Universitate ai urmat si daca se nimereste o coincidenta atunci ai primit jobul dorit. Promotia 1961 are deja un asemenea catalog si multi sunt pe fb. Jo, felicitari pentru poze si prezentare, dar pune toate numele tuturor chiar daca sunt arhicunoscute, dar cine stie peste o suta de ani cine a fost in poza cutare. Am vizitat locuinta mea si clasa in care am invatat. Am fost impresionat negativ cind profesori cunoscuti aveau tablourile puse la gunoi cu moloz....mentionez Aspasia Vasiliu, Dascalescu, etc. As dori sa fiu CONTAGIOS si sa va spun cum.... In 2001 am vizitat liceul si m-am dus in clasa mea 10C Real si am vazut ca un elev era in banca mea....si i-am spus... ce cauti tu in banca mea, asta e banca mea, am fost in banca asta inaintea ta.... Sa ramai dupa ore sa vorbim, dar nu prea am avut timp si i-am spus sa continuam discutia in Chicago pentru vreo luna de zile.... si ca sa nu se plictiseasca singur, m-am gindit sa mai iau inca un baiat...asa ca au venit pe "barba mea" o luna in Chicago.....A fost o experienta care sper ca le-a folosit.....si lor dar si mie....Am molipsit pe cineva..... Sunt prea ocupat acum dar am multe poze cu liceul si imprejurimi, cred ca am mai multe decit ploiestenii eroi care nu au parasit urbea. George Nicolae GNChicago@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Ramine tot ca ieri...si nu ma auto-critic... ma refer la faptul ca mi se cere parerea la comentariul scris tot de mine.... Autocritica cind o sa am mai mult timp. GN

    RăspundețiȘtergere
  9. Nicolae Niculescu, naeniusa@yahoo.com
    Multumesc celei care mi-a trimis aceasta prezentare precum si realizatorului. Si eu sint surprins ca si GN Chicago ca cineva se ascunde sub "anonim" dar probabil ca asa este acum moda in Ro sau este cumva o reminiscenta a altor vremuri. Nu este prea comfortabil sa ai un dialog cu un anonim. Pentru ca la o aniversare este practic imposibil sa fie amintite toate personalitatile care au absolvit acest minunat liceu apreciez ca este excelenta ideia colegului GN de a se adita o carte deschisa a promotiilor. Poate un actual profesor mai inimos pune bazele unei astfel de lucrari si daca apeleaza la tehnicile moderne de editare si comunicare ar putea beneficia de aportul multor voluntari din rindul absolventilor liceului. Felicitari domnului Joe Negut pentru acest material! Cu sinceritate, Nicolae Niculescu, promotia 1961.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Rămâne doar clădirea familiară a liceului şi clasa XI-a A real, devenită acum clasa a XII-a A, academician Basarab
    Nicolescu"

    O marturisire si un elogiu deosebite de emotionate de la academicianul Basarab Nicolescu gasiti aici:

    http://convorbiri-literare.ro/?p=2908

    RăspundețiȘtergere