miercuri, 11 ianuarie 2017

Dragnea şi Marine Le Pen pericole pentru România

În ultimul timp două pericole majore s-au conturat pentru România unul este intern latul extern.
Liviu Dragnea după succesul la un nivel nesperat al PSD în alegerile parlamentare parcă şi-a pierdut minţile.

Desemnarea în primă instanţă, fără a consulta partidul, a doamnei Sevil Shhaideh punea România într-o situaţie extrem de delicată din punct de vedere geopolitic, despre ce implica această desemnare nu mai insist. Că preşedintele a avut o reacţie de bun simţ, avizat probabil şi de serviciile de securitate şi probabil şi de Ministerul de Externe şi a respins această desemnare. Numirea lui Grindeanu ca prim ministru, silit probabil şi de camarazii de partid a readus România la normalitate.

Dar iată că domnul Dragnea a recidivat, a aruncat pe piaţă existenţa unei găuri de 11 miliarde în buget. Asta ca să se războiască în continuare cu Dacian Cioloş şi în subtext cu preşedintele Iohannis. Această declaraţie a fost aruncată în ridicol de Ministrul de Finanţe Viorel Ştefan care a afirmat că nu este o gaură, ci o neîndeplinire a încasărilor bugetare estimate pe 2016. 

N-ar fi nimic dacă declaraţia menită să îngrozească pe români şi să îi asigure pe votanţii PSD că n-au greşit s-a transformat într-o neghiobie fără margini. Pentru că bancherii internaţionali au receptat această ştire într-o notă similară cu furtul miliardului de dolari din Republica Moldova. Aşa că această declaraţie inconştientă poate mări dobânzile la care se împrumută România. Şi diferenţa o va plăti domnul Dragnea?

Totul a pornit de la prognoza eronată din 2016 a guvernului Cioloş de obţinerea de vărsăminte la buget în valoare de 235 miliarde de lei şi de fapt s-au obţinut doar 221 miliarde de lei. Această sumă are explicaţia în neobţinerea de fonduri europene care să ajungă la valoare prognozată, dar şi de incapacitatea ANAF de a colecta taxele datorate de diverse întreprinderi şi afaceri. Este şi asta o poveste veche în fiscalitatea românească. Aşa că domnul Dragnea s-a trezit că proiecţiile bugetare pe 2017 pe care le avea nu vor putea fi îndeplinite cu gradul de încasare bugetare real al României. Asta afectează clar promisiunile sale de majorări de pensii, salarii, etc. Pentru că în acelaşi timp baza de acumulare bugetară se restrânge prin scăderea TVA, a supra-accizei de carburanţi, sau a taxei pe stâlp. Eu opinez că scăderea TVA care pare a fi binevenită este de fapt o eroare, preţurile produselor nu au scăzut şi diferenţa a intrat în buzunarul comercianţilor. După mine TVA este cea mai eficace metodă de colectare a veniturilor la buget, pentru că, în mod normal nu poţi decela TVA în preţ, iar ca să vândă,  comerciantul trebuie să scadă din profit, neputând influenţa cota TVA.

Dacă domnul Dragnea este cum este, iată că se profilează şi un mare pericol extern de unde nu te aşteptai, din Franţa! Doamna Marine Le Pen, îmbătată de succesul lui Donald Trump vrea şi ea să implementeze modelul acestuia de readucere a unor industrii înapoi în Franţa. Şi în acest scop citează pe Renault şi Peugeot care ar trebui obligate să închidă fabricile din afara Franţei şi să le readucă pe pământ francez. Este adevărat că a exemplificat cu Maroc, Slovenia şi nu România, probabil  că aici este sub sigla autohtonă Dacia. Să ne gândim la faptul că această doamnă ar ajunge preşedinte al Franţei şi ar ordona Renault să revină total în Franţa? 
Păi atunci în economia românească s-ar produce o catastrofă. Preluarea Dacia de către Renault a fost cel mai mare succes industrial românesc şi a antrenat dezvoltarea unor industrii conexe pe orizontală care angajează sute de mii de români. Dacă s-ar întâmpla acest lucru aceste industrii vor avea soarta uzinei ARO din Câmpulung, adică vor dispărea!

Pe linie externă în continuare avem revelaţii de ultimă oră ale serviciilor secrete americane, prin intermediul şi a celor britanice privindu-l pe preşedintele ales al SUA Donald Trump. Serviciile secrete ruseşti deţin înregistrări cu orgii sexuale ale lui Donald Trump când a ajuns la Moscova şi alte materiale compromiţătoare cu potenţial de şantaj. Deja democraţii se gândesc să-l suspende prin impeachment


Revenind la chestiuni interne, primarul Capitalei doamna Firea apelează la ce se pricepe mai bine, la exerciţii de imagine, în loc să cureţe Bucureştiul de zăpadă şi să asigure un transport în comun normal. Iarna nu face exerciţii de admiraţie pentru diverşi politicieni, ninge, iar cetăţenii vor drumuri libere la acces, transport în comun decent şi nu vorbe! 

11 comentarii:

  1. Cestia cu "punea România într-o situaţie extrem de delicată din punct de vedere geopolitic" este profund din putul gandirii. Intai ca nici in aliat nu a zis nimic numai ai nostril au sarit cu pupatul in cur. Apoi ca da Romaniei o importanta pe care nu o are. Cam ce secrete putea dezvalui PM Romaniei ? Cine ii spune ceva cu adevarat important ? Cand numai cine nu vrea nu afla secrete aici. Dar tine de logica lui Basescu cu Axa si a lui Iohanis cu Marea Neagra. Caragiale curat. In fine ma mir ca nimeni nu a simtit nevoia sa zica de interesul Romaniei care trebuie sa primeze. Inteleg Domnule Negut ca intre ceva bun pentru tara si ceva bun pentru aliati Dumneavoastra preferati aliatii ! Pai atunci da, Le Pen care sustine interesele Frantei peste cele ale altor aliati (treaba ei in fond, nu eu o votez) este un pericol. Cum sa vrei binele tarii tale ? Absurd !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cam ce secrete putea dezvalui PM Romaniei ? Cine ii spune ceva cu adevarat important ?"
      Pt. cine inca n-a aflat, PM face parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care "este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională".
      In plus, la Guvern vin toate datele sintetice/strategiile/politicile privind economia Romaniei.
      Cred ca e suficient.

      Ștergere
    2. Te întreb stimabile anonim judeci serios sau scrii în bătaie de joc?
      Spune-mi şi mie primul prim ministru european dintr-o ţară creştină care să aibă credinţă musulmană?
      Sunt deja miniştri musulmani în Franţa care are 7% musulmani şi un trecut colonial, Marea Britanie are doar la Londra pe Sadik Khan un musulman pe care mi l-aş dori. Inclusiv nimeni nu ar fi obiectat dacă Red Arafat(prietenullui Băsescu, by the way!) i s-ar fi oferit acest post, dar cred că Arafat ar fi refuzat că are bun simţ!
      Aşa că nu-i vorba de aliaţi este pur şi simplu bătaie de joc a unui frizer din Tr Măgurele faţă de compatrioţi.

      Ștergere
  2. 1. Predecesorul are dreptate. Propunerea femeii respective repet iar că a fost o eroare (sau poate făcută doar pentru a îl irita pe neamțul gogoman) dar a amesteca aici geopolitica este mai mult decît o greșeală, e o glumă copilărească. Și apoi nu mai avem voie să facem nimic aici fără aprobarea unor așa ziși aliați (care numai profită de noi) ??
    2. Scriam acum o săptămînă că firmele străine pot face orice vor și de aceea e mai bine să fi tu stăpîn. Și te-ai supărat pe mine.
    3. Sunt însă de acord că PSD face pomeni negîndite economic (iar efectul se va vedea repede) și eu cred că unele sunt chiar nedrepte.
    4. Apoi am mai scris că Firea e o moldoveancă ordinară dar obraznică. Cînd s-a mai pomenit ca în București să fie vacanță o săptămînă fiindcă e frig și ninge ? E prima oară iarnă ? Nici elevii nu învață dar nici salariații nu prea fac treabă: o ținem întruna cu sfinți și sărbători religioase, dar și altele, minivacanțe, zile libere, etc.
    Dar a mai și declarat că prioritatea sa în acest mandat nenorocit (după un model străin idiot se spune acum "prioritate zero") este să se facă în capitală un mare muzeu...evreiesc !!.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara "asa-zisii" aliati reveneam, in scoli, la orele de limba rusa.
      Intr-o asociere/alianta nu poti sa ai numai drepturi, ai si obligatii.

      Ștergere
  3. Domnule Joe! Cred ca starea te de ..neputinta ca sa nu ii zic altfel, provocata de insuccesul alor tai in alegeri, ar trebui sa inceteze! Altfel te banui de ..lipsa de ..discernamant! Nici nu se mai intelege de fapt CE VREI TU? O tii asa permanent cu lupta impotriva PSD? La ce bun?!? Lasa-i sa vedem ce o sa faca.. Macar un an..Daca nu fac ceea ce au promis atunci ai dreptul sa vorbesti.. Asa de cca. o luna de la alegeri esti PENIBIL!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu gresesc, acest partid magnific (PSD) a mai fost la guvernare.
      Si nu un an, chiar foarte multi.
      Rezultatele le-am simtit pe pielea noastra...

      Ștergere
  4. Cam DA ,Joe. Reseteaza-te si lasa exagerarile si fanteziile tale politice. Realitatea e altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joe,eu am scris pe e-mail si pe blogul tau ca daca Dracnea face ce scrie in carnetul lui de promisiuni PSD ma fac ...PSD-ist cu acte in regula,platesc si taxa de admirator. Daca nu face raman tot in opozitia lui ca pana acum si-l ponegresc mereu....dar lasa-l dle sa vad ce are in cap. Parca totusi este mai coerent ca Pontache-idiotul ala de dinainte,,,Nimeni nu a facut niciodata ceva in cateva zile. Tu nu mai ai partid,tot ce ai avut nu a avut atractie populara,nu a avut vot chiar daca a fost in fruntea lui marele critic ,scriitor sau ce mai este Manolescu...Romanilor nu le trebuiesc in frunte valori,ei voteaza primari din puscarie,presedinti de partid pedepsiti penali etc,asta-i nivelul lor,nu avem ce sa ne facem. PSD a castigat alegerile fara sa mai voteze morti,fara sa mai duca autobuze cu alegatori de colo,colo,alegeri corecte,nu se mai poate ,in sfarsit fura la votare ( se pare,nu mai reclama nimeni....).Cat despre America,nu-i vaita tu,Trump o sa fie un mare presedinte chiar daca a f...toate rusoaicele lui Putin si chiar daca le scoate el la vedere pentru santaj ( el nu a fost o zana niciodata ca sa se sperie...prima doamna)...

      Ștergere
  5. Am botezat-o pe Marine, Marie. La meme Marie autrement coiffe....parcă!
    Erorea mea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut o profesoara de geografie care avea o vorba: este lucru clar si cert. Folosesc si eu expresia, deoarece se potriveste la ce vreau sa spun. Este lucru clar si cert ca vointa romanilor, in marea lor majoritate a fost ca tara sa fie condusa de un guvern PSD. La fel de clar si cert este ca pentru a nu avea opinii preconcepute in legatura cu guvernul PSD ar trebui ca acesta sa fie lasat mai intai sa lucreze o perioada. Nu este exclus ca actiunile lui sa ne surprinda in mod pozitiv. Dar, la fel de bine s-ar putea, din diferite motive, ca viata guvernului PSD sa dureze “cam cat traieste o pisica pe autostrada”. Cum nu sunt singuri, ci in alianta cu ALDE si PC, nu cred ca dragoatea dintre ei va dura prea mult, pentru ca asa este in politica (vezi USL). Eu banuiesc ca ALDE si PC stiu si ei ca rolul lor este numai acela de “roata de rezerva”, sunt folositori numai in caz de necesitate. Si de obicei “istoria se repeta”(vezi din nou USL). Iar Joe, care este acum in opozitie, combate, ca asta este rolul opozitiei. Daca o face in mod democratic, care este problema? In problema imprumuturilor de pe piata externa la dobanzi mai mari decat este normal, desi nu sunt economist, cred ca are foarte mare dreptate. Cu toate ca nu facem parte din “zona Euro”, problema deficitului bugetar se pune la fel de serios si pentru noi.

    RăspundețiȘtergere