vineri, 20 ianuarie 2017

Precariat

Acest cuvânt extraordinar l-a inventat Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv de la Davos în interviul dat revistei TIME.

Este de fapt derivat din cuvântul Proletariat şi semnifică  muncitorii nemulţumiţi şi nesiguri de jobul lor.
Sunt exact pe votanţii lui Trump ca să fim în stricta actualitate, din aşa numita Rust Belt, zona industrială din Nord Estul SUA, care a prosperat după cel De-al Doilea Război Mondial. După cum se vede Petre Roman era doar un epigon când se referea la grămada de fiare vechi care era industria românească.

Revoluţia digitală a început după anii 90 să elimine exact joburile în uzinele unde erau muncitori mulţi la bandă. Acum aceste activităţi sunt din ce în ce mai mult realizate de roboţii industriali. 

Aceste temeri văd că se manifestă şi în presa locală piteşteană. Ea priveşte numărul mai mic de automobile realizate la Dacia Mioveni comparativ cu uzinele similare din  Maroc. Cred că managerii de la Dacia şi de la Renault de fapt sunt puşi în faţa unor dileme, să robotizeze şi mai mult fabrica din Mioveni, cu consecinţa neplăcută pentru Precariatul argeşean care se va vedea lipsit de joburi? Sau să păstreze structura existentă a fabricii până când apar condiţiile critice pentru introducerii unei robotizări mai accentuate?

Eu cred că jurnaliştii argeşeni sunt isterici. Pe de o parte regretă dispariţia unor întreprinderi argeşene, învinuind capitalul multinaţional, pe de alte parte tremură de grija fabricii Dacia. 

Renault a creat o puternică reţea industrială care cuprinde nu doar uzina Dacia, dar şi Centrele de cercetări de la uzină, de pe platforma Titu, din Bucureşti. Acum marca Dacia este o marcă europeană şi investiţiile din România nu pot fi aruncate la gunoi, cum ar vrea Marine Le Pen de exemplu. 
În plus s-a dezvoltat o industrie legată de cea auto pe orizontală care este în criză de personal. 


De un personal cu specializări acoperite de noile şcoli profesionale, care trebuie să pregătească muncitori în stare să supravegheze şi întreţină roboţi sau alte activităţi complete legate de revoluţia digitală.

3 comentarii:

  1. Joe nu mai prelua tot felul de prejudecăți precare de la promasonii prosorosisti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca de obicei, idei putine, dar fixe! De vina sunt mereu altii! Si chiar acesti altii, greu de definit! Masonii, sorosistii? La fel de bine putem spune atlantii,sau gnomii!

    RăspundețiȘtergere