luni, 6 august 2018

Ce am citit în călătorie: SPQR de Mary Beard

De fapt în excursia din Polonia şi Ţările Baltice am terminat această carte începută de câteva vreme.
Drumurile lungi, dar şi peisajul cam acelaşi a favorizat lectura. 

Eu am citit cartea în original în limba engleză, ea a fost însă tradusă de Editura Trei.

Este cartea istoriei Romei Antice până la împăratul Constantin.
Titlul este sigla pe care o purtau steagurile armatelor Romei: SPQR - Senatus Populus Qve Romanus.
Centrul cărţii îl constituie episodul Catilinarelor lui Cicero.

Senatorul, juristul,oratorul, consulul Cicero îl combate pe trădătorul Catilina care vrea să preia puterea la Roma.
Cicero este martorul unora dintre cele mai importante evenimente care conduc la finalul Republicii Romei şi fondarea  Imperiului.

El urmăreşte şi ridicarea lui Iulius Cesar, cum acesta preia puterea la Roma şi devine un fel de dictator sau viitor împărat, este martor la complotului lui Brutus şi îi supravieţuieşte lui Cesar murind în 43 î. Hr. 
Istoricul englez doamna Mary Beard, reia apoi istoria Romei de la fondarea acesteia de către legendarul Romulus şi fratele său Remus în 753 î. Hr care se mai numeşte Ab urbe condita.
Este analizată perioada regală cu legiferările făcute de Numa Pompiliu.
Roma este o cetate care creşte prin aportul străinilor, incluiv episodl Răpirii sabinelor arată acest lucru.
Ceea ce inventează romanii este acest tip de republică ca şi legislaţia acesteia care este moştenirea cea mia de preţ a Romei antice. Şi azi se studiază Dreptul Roman la Facultăţile de jurisprudenţă de oriunde. 

Capitole importante sunt dedicate concurenţei cu Cartagina, Episodul în care Hannibal cucereşte Italia dar nu se decide să ocupe Roma şi de aceea este finalmente învins, şi Cartagina dată flăcărilor de către Scipio Africanul, una dintre cele mai vechi şi nobile familii romane. 
Alt capitol este dedicat reformelor Fraţilor Gracchus şi a Războiului social între Roma şi oraşele italiene. Se vorbeşte şi despre dictatorul Sulla care devine dictator absolut.

Apare apoi figura impozantă a lui Cesar care inaugurează imperiul şi ca moştenire el şi fiul lui adoptiv Octavian August ne lasă moştenire nu numai titlul de imperator, dar şi lunile Iulie şi August care repară calendarul roman. Observăm că lunile care urmează erau cele din calendarul cu 10 luni. Septembrie - şapte, Octombrie - opt, Noiembrie nouă şi Decembrie - zece.

Finalul cărţi se ocupă de împăraţii romani cu accent pe domnia lui Octavian Augustus care îl învinge pe Marcus Antonius. După perioada împăraţilor răi cu Nero, sau Caligula, apare perioada împăraţilor buni a lui Traian, cuceritorul Daciei, părinte spiritual al poporului român.


Este o carte amplă de 614 pagini în versiunea engleză şi merită citită de iubitorii de istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu