vineri, 31 decembrie 2021

Jurnal din ultima zi a anului

Crâmpoșia de Drăgășani, vin vechi românesc














Scriu în 31 decembrie 2021 ultima zi a anului! Am făcut un mic bilanț de Crăciun, dar recidivez.

Politic acest an a fost foarte frământat. Am început anul cu un guvern de coaliție PNL, USR, UDMR ca să-l sfârșim cu alt guvern de coaliție PSD, PNL, UDMR, cea mai proastă soluție politică. De ce proastă? Păi ne uităm la buget și el nu mai reflectă voința de a ține investițiile la nivel ridicat. 

Destrămarea coaliției de centru dreapta a fost determinată de comportamentul celor de la PNL și de la USR. USR arată că nu este pe deplin pregătit să guverneze, iar PNL a flexat mușchii când nu a trebuit. Demiterile miniștrilor useriști nu au fost negociate, Cîțu a avertizat USR, dar nu a dus negocieri, iar USR nu a avut o ofertă complementară la niște miniștri necorespunzători. Și totul a culminat cu demisia în bloc al useriștilor și o moțiune de cenzură nesocotită, asociindu-se cu AUR. Și ca rezultat s-a ajuns la moțiunea de cenzură a PSD care a căzut guvernul Cîțu și instalarea guvernului Ciucă cu PSD și fără USR. Este clar că PSD își impune punctul de vedere, cu toate că șeful guvernului este liberal, trezind mari nemulțumiri la PNL. Nu știu cât va rezista acest guvern, este un guvern de trecut iarna asta complicată.  Mare problemă este acest partid toxic numit AUR, zice că sunt patrioți, dar sunt suspecți de apropiați de Putin și ruși.

Prima problemă este pandemia. Dacă ea a scăzut în vremea de vară, a reizbucnit cu putere în octombrie noiembrie. Numărul mare ce decese a speriat pe români și s-au dus să se vaccineze. Acum, cu tulpina Omicron, numărul prezis de infectări va fi mare și din cauza vaccinării reduse cu consecințe probabile de număr mare de decese. Problema cea mai spinoasă este gradul scăzut de vaccinare, cam 45%. Bijuteria politică a PSD, doctorul Rafila și-a dovedit din plin incompetența, nu a avut o atitudine hotărâtă privind vaccinarea, făcând politica populistă a PSD de a nu se vaccina, ci doar testarea. Păi testarea se face doar dacă suspecții prezintă simptome de îmbolnăvire. Este foarte periculoasă atitudinea, pentru că în țări cu grad mare de vaccinare, Omicron produce un număr mare de infectări, iar la noi și de multe decese cu gradul scăzut de vaccinare.

A două problemă este investițiile și programul PNRR. Dacă în partea de investiții preconizată de PNRR, alte programe finanțate de UE sau de guvern s-ar putea realiza, problema sensibilă și complicată este legată de reformele care însoțesc reformele. Cîțu a avut o tentativă de reformare a guvernului, care să devină mai suplu, dar niciun minister nu a făcut nimic concret, atât miniștri liberali, cât și cei useriști, foarte vocali privind reformele, dar cam atât. 

O altă problemă este educația. S-a lansat programul România educată, dar acțiunile luate de guvernele din acest an au făcut prea puțin. Este clar că educația în România a stagnat sau este în regres.  Este evocat învățământul din perioada comunistă, dar condițiile de azi sunt cu totul altfel. În primul rând o piedică sunt mentalitățile profesorilor, care sunt conservatori și adversari ai schimbărilor. În plus mulți sunt nepregătiți de schimbările produse de revoluția digitală, după cum s-a văzut în pandemie. La nivel universitar apariția universităților private a dus la scăderea nivelului de excelență. Multe din aceste universități dau diplome care nu au nicio valoare. Observ că au existat și sunt niște miniștri care sunt absolvenți ai unor astfel de universități. Există și o frustrare la adresa celor care și-au făcut studiile afară, suspecți că și-au făcut studii precare, de parcă România ar avea un grad de excelență ridicat. La scăderea nivelului universitar a contribuit și faptul că vârfurile absolvenților de liceu studiază afară, scăzând calitatea în interior. Programul România educată a fost vehement criticat de personalități culturale, precum Gabriel Liiceanu. Suspectez aici și atitudini politice, critice la adresa soluției lui Iohannis pentru guvernul Ciucă, cu PSD primadonă. 

Legat de educație cred că se leagă două probleme majore privind compatrioții. 

Observ creșterea gradului de lipsă de civilizație a românilor. Lumea este nervoasă, sare cu gura, nu lasă loc de îngăduință. Cel mai rău efect este legat de comportamentul în trafic al șoferilor, care duce la atât de multe accidente. Cred că această mitocănie agresivă este rezultatul migrației forțate din zona rurală în urban, Dar acești oameni cu principii de comportament țărănești sănătoase le-au uitat și s-au adaptat la mitocănia mahalalei pe care au întâlnit-o în cartierele dormitor. A contribuit și ultimul deceniu comunist cu lipsuri alimentare și frig în case care a accentuat răutatea, egoismul și alte frustrări.  

De asemenea comportamentul românului față de natură. Unde mai există adevărul despre "codrul frate cu românul". Dacă ar mai exista nenorociri care să conducă la retragerea în păduri, nu se mai poate, munții, câmpiile românești sunt invadate de gunoaie. Pe malul apelor se strâng gunoaiele produse de așa zișii iubitori de natură! 

Și aici nu școala, care are rolul ei în educația copiilor, dar în primul rând părinții care nu-și mai educă copiii să fie politicoși, îngăduitori, iubitori de natură și curați. Este comic și trist cum acești părinți obligă să te descalți când intri în casă, dar curățenia în natură și ambient nu are nicio importanță pentru ei.

Sper ca în 2022 să revenim la normalitate, să se atenueze pandemia, să putem călători să avem o viață ca înainte!

Mulțumesc celor care mi-au citit însemnările, celor care le-au și comentat. Sper că au interesat și sper că numărul celor care  mă citesc să crească!

Anul Nou cu sănătate!


 

7 comentarii:

  1. La Multi Ani cu Sanatate si Bucurie . Sa continui si in 2022 sa ne fericesti cu postarile tale !

    RăspundețiȘtergere
  2. Observ că un medic român, e drept stabilit în America îl face praf pe Rafila. La unison jurnaliști și medici îl declară pe Rafila cel mai prost ministru al sănătății. Asta este adevărata față a PSD, cu indivizi tip Rafila pe post de miniștri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca la ceea ce ma uit acum - Concertul de la Viena - este una din cele mai reusite evenimente culturale din Europa. Sa dea domnul sa tot fie !!! Hai Europa nu te lasa calcata de ceilalti !

    RăspundețiȘtergere
  4. Dr.Rafila ? Membru OMS ? Ma uitam la el cu evlavie pana a nu intra in PSD,doamne ,era cel mai ascultat doctor care punea problema pandemiei educat,stiintific cu solutii la zi ,de calitate,,, Cum a intrat in PSD e alt om ...Cum poate distruge PSD un doctor valoros intr-un doctor balmajit,ciudat,nu mai recunoaste nimic din ce a zis iar colegii lui de peste tot il calca in picioare pentru neimplicarea lui in certificatului verde si nu numai... Ce ia facut PSD ul ? Descantece...ca sa gasesc o explicatie,,,doamne. Domnilor,nu mai intrati in PSD ca uitati-va in ce hal ajungeti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rafila este același! Numai că atunci era mincinos și ipocrit.

      Ștergere